Калина Стефанова за кампанията "Зелената линия"

- Разкажи ни повече за кампанията „Зелената линия”?

- Това е една инициатива на радио ФМ+, в която искаме, заедно с хората в България да променяме към добро градската среда, онази от която сме заобиколени, където живеем, работим, учим, почиваме. Всеки работен ден до 13 април, някой от водещите-гласовете на радиото: Ива Дойчинова, Евелина Павлова, Мартен Роберто и аз -Калина Стефанова, отговаряме на обаждания на „Зелената линия” Между 13ч. и 14ч. на тел. 02 976 56 11 слушателите дават своите три зелени идеи. След като ги съберем и разгледаме, ще подкрепим някои от тях. Един от предложилите идеи ще получи и голямата награда- уикенд за двама, разбира се сред природа, в планината. Всички ще отпразнуваме финала на кампанията на голям празничен концерт в парк „Заимов” на 22 април.

- Смяташ ли, че младите хора у нас имат еко съзнание?

- Предимно младите носят такова самосъзнание и отговорност. Стана така, че децата трябва да учат родителите си! За моя и наша радост, всеки ден ефира на радио ФМ+ носи доказателства, че нараства числеността на младите хора, които са ангажирани с опазването на околната среда, независимо дали е целенасочен проект или в работата си съобразяват да се случва така, че да се пестят и опазват ресурсите на планетата ни. Слушайте „ Ива от сутрин до обед”, „Еко и леко” с мен, часът за еко култура в „Шоуто на Калина”, „Часът на идеите” с Евелина Павлова и ще се уверите в това! Много от предложенията, коиот чуваме на „Зелената линия’ идват от млади хора и са насочени към възпитанието на децата ни.

- Има ли интересни еко идеи от слушателите на радиото?

- Има прекрасни идеи, от гора на желанията, дни за движение на автомобили по цветове, до създаването на компост, вместо просто горене на растителните отпадъци в междуселишни пространства. Очакваме още по-големи изненади! Има идеи за детски градини, за училищата...много са и са чудесни!

- Дай ни своя личен пример! Какво правиш ти например, за да щадиш околната среда?

- Разбира се, когато призовавам хората за нещо, винаги започвам от себе си: пазарувам в платнени пазарски чанти, вместо да ползвам наелонови торбички, ползвам органична козметика, движа се с автомобила си само на големи разстояния и когато времето наистина е решаващо, въпреки, че все по-често опита ми показва, че с бърз ход се справям по-добре. Предавам старите си дрехи в магазини, които ги събират за рециклиране. Много са нещата, коиот правя, но не на последно място е да пазарувам от фермерски пазари и да инвестирам в родното производство и това, което е в района ми, защото е ползвало по-малко транспорт и съответно по-малко се замърсява въздуха.

- Кое е онова малко, но необходимо нещо, което всеки човек може да направи, за да е градът му по-чист?

Събирайте разделно своите отпадъци - у дома, на работното място, навсякъде, където после може да бъде изхвърлено разделно в определените за това места! Нека всеки от нас направи това, което от него зависи и по-малко да се оправдава с другите! Не забравяйте, че децата ни се учат днес на тази култура!

- София става ли по-чиста и красива през годините според теб?

- Категорично, да. И това се дължи на всички нас. Има смисъл! Не спирайте да пазите природата! Това е нашия дом, нашето здраве, нашата радост. Благодаряте за зелените пространства и уважавайте усилията на хората, които се грижата за това!