Министърът на икономиката Теодор Седларски е предприел действия за смяната на ръководството на "Държавната консолидационна компания", съобщиха от икономическото министерство.

Причината са установени проблеми в управлението на дружеството, които са потвърдени от Министерския съвет. Става дума за продажба на сграда от дъщерна компания в холдинговата структура - Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки, пише investor.bg.

.С разрешение на Съвета на директорите на консолидационната компания, управителят на института е продал сграда на "София-БТ", без да получи необходимото разрешение от Министерския съвет, става ясно от съобщението на икономическото министерство.

Установени са и други факти, свързани със занижен контрол по отношение на дъщерни компании, с което е забавен диалогът и търговската дейност с международни компании. В някои от дъщерните компании е установен стартиращ процес на аутсорсване на дейности към външни партньори, което се счита за недобра корпоративна практика.

"Държавната консолидационна компания" е най-големият холдинг от системата на ведомството, който управлява значими по обем активи и дружества ,и е отговорен за развитието на проекти, свързани не само с развитието на икономиката и външната търговия, а и с военно-отбранителния комплекс на държавата.

Справка в Търговския регистър показва, че дружеството се управлява от Ясен Спасов, който е представител на компанията, и от Съвет на директорите, съставен от Лъчезар Калбуров, Красимир Тенев и Ясен Спасов.

Ясен Спасов беше назначен като представител на компанията през декември 2015 година. Неговите колеги в Съвета на директорите бяха вписани в Търговския регистър през септември 2016 година.

На 17 март е подадено заявление за промяна - постът на Спасов ще бъде поет от Радост Вълчева-Генчева. В Съвета на директорите тя ще бъде подпомагана от Слави Димитров и Димитър Кунов. Искането се обработва.