Днес посетих няколко предприятия в Западна промишлена зона на Варна. Това написа водачът на листата на ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова във фейсбук.

"Срещнах се със собственици и служители на предприятия за дограми, окачени фасади, хляб и сладкарски изделия. Благодаря им за откровените мнения и въпроси. Беше полезно да чуя виждането им в каква посока трябва да се развива България и какво очакват от нас политиците. Радвам се, че в голямата си част имаме съвпадение на позиции", пише Павлова.

"Основното искане на преприемачите е свързано със запазването на икономическата и политическата стабилност, предсказуемост и облекчаване на административните процедури. Във всички предприятия беше поставен въпросът за липсата на добре подготвени кадри за производствата. Запознах ги с управленската програма на ПП ГЕРБ в сферата на образованието и по-точно с идеята за въвеждане на дуалното образоване в средните училища. Именно дефицитът на квалификацирана работна ръка е голям проблем през бизнеса", добави тя.

"Навсякъде повдигнаха темата с доизграждане на автомагистрала Хемус и подобряване на пътната инфраструктура в региона. Уверих ги, че ще продължим да надграждаме постигнатото в сферата на инфраструктурата. Понесохме много упреци от опонентите ни, че асфалт не се яде, но срещите ни с граждани са показателни, че положените усилия не са напразни", пише Павлова.

"Няма да отстъпим от ангажиментите си за изграждане на нова инфраструктура и по-добра среда за живот, но сме длъжници на сфери като образованието, здравеопазването и социалната политика, към които ще насочим сериозни усилия, ако получим доверието на хората", добави тя.

"Повдигнат бе и въпросът за намаляване на бюрократичната тежест. Ще направим така, че гражданите и бизнеса да не губят време в чакане по опашки за документи, които институциите могат сами да си набавят. Не хората трябва да бъдат в услуга на администрацията, а тя на тях", каза Павлова.

"Най-големият стимул за развитие на икономиката е твърдата ни позиция да запазим най-ниските данъци. Казах им, че за разлика от опонентите ни, които искат да увеличават данъчната тежест, ние сме убедени, че това ще отблъсне инвеститорския интерес. Шефовете на една от фирмите сподели, че работят с много държави по света и са наясно, че в България имаме стабилна валута, ниски данъци и предсказуема среда. Част от бизнесът им е със страни, където валутата всеки ден е с различни котировки и това ги затруднява. Затова за бизнеса е важно България да запази своята предсказуемост и сигурност. Те бяха категорични, че не искат толкова често избори у нас", добави тя.