Жп линия да свърже пристанищата Бургас и Александруполис

Две нови идеи, свързани с България, бяха лансирани по време на европейската  конференция за инвестиции в транспорта.

Министърът на инфраструктурата на Украйна Володимир Омелян лансира пред българския министър на транспорта Христо Алексиев проект за изграждането на автомагистрала между Украйна, Румъния, България и Гърция. Министър Омелян заявил, че украинската страна ще организира среща между държавите в обхвата на проекта и се надява да бъде постигнато съгласие за изграждането на аутобана. Алексиев е заявил, че България подкрепя идеята и ще се включи в предстоящите дискусии. Украинският министър споделил, че гръцкият му колега също е изразил подкрепа към инициативата и ще се включи в съвместна среща.

В рамките на втория ден от форума министър Алексиев проведе двустранни срещи с еврокомисаря по транспорт Виолета Булц, както и с министъра на транспорта  на Черна гора.

По време на срещата с Виолета Булц,  той е представил инвестициите в транспорта, които ще бъдат реализирани с хоризонт до 2022 г. Той е споделил като пример за сътрудничество, взаимодействието с гръцката страна по проекта Бургас-Александруполис. Идеята е двете пристанища да бъдат свързани с жп линия, която да обслужва най-вече превоза на товари. В скоро време ще бъдат предприети действия по този проект, е заявил Алексиев. 

В рамките на среща с министъра на транспорта и морските въпроси на Черна гора Осман Нуркович е обсъдено възобновяването на спогодба между двете държави в сферата на автомобилните превози.

След края на конференцията министър Христо Алексиев, европейският комисар Виолета Булц и кметът на София Йорданка Фандъкова посетиха метростанции "Европейски съюз" и "Сердика". Виолета Булц заяви, че е впечатлена както от археологията, така и от съвременния европейски облик на метростанциите.