Цените на черното злато се понижават в началото на седмицата, тъй като поредното повишаване на активните сондажни находища САЩ натежава върху слуховете, че страните от и извън ОПЕК могат да удължат договореното шестмесечно споразумение за ограничаване на производството до края на 2017-а година, съобщи БНР.

Към края на петъчната търговия, компанията за петролни услуги Baker Hughes отчете солиден ръст с 21 броя до общо 652 на американски петролни сондажи през седмицата до 24-ти март, след като точно година по-рано те бяха едва 372 броя. Техният брой остава с 59,5% под пика от 1609 разработвани петролни находища в САЩ, достигнат през седмицата до 10-ти октомври 2014-а година. Трябва обаче да се има предвид, че от средата на миналата година насам петролното производство в САЩ се увеличи със 700 хил. барела на ден, или с 8,3%, до 9,13 млн. барела.

Този процес на възстановяване на американските добиви парира през последните седмици позитивния ефект върху петролни цени от влязлото в сила от началото на годината споразумение между ОПЕК и страни като Русия за ограничаване на петролното производство.

Днес фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 0,75% към 47,61 долара за барел, а фючърсите на петрола сорт брент - с 0,47% към 50,56 долара за барел въпреки спекулации, че ОПЕК обмисля удължаване срока на действие на споразумението за ограничаване на производството с още шест месеца до края на 2017-а година. Търговци обаче посочват, че настоящият спад на цените изглежда ограничен от проведени през уикенда разговори между петролния картел и други основни производители за продължаване действието на споразумението до края на настоящата година.