Вече не е достатъчно домът ви да е красив и уютен, важно е и съседите да не ви късат нервите

“Моят дом е моята крепост!” Този девиз доби странен смисъл през последните няколко десетилетия в България: В моя дом всичко е чисто, спретнато и красиво. Ще мина през входа с начупените стъкла, ще скъсам поредната нелепо лепната обява на вратата, ще се кача в асансьора без крушка, ще затворя очи за издрасканите стени на стълбището, ще се спъна в старите мебели на съседа, оставени на площадката, но накрая ще вляза в моето антре със скъп гранитогрес на пода, ще заключа металната врата, ще се опъна на кожения диван... После ще полея грижливо цветята на балкона, че пред блока само бурени и кал, а на мен душата ми е зажадняла за красота.

Ето така свикнахме - да се

заключваме в

своята крепост

от хаоса и

мръсотията

навън

Наскоро млад и инициативен домоуправител на панелка във Варна, иначе програмист по професия, ми разказа с нескрита гордост как неговият блок бил един от първите санирани в града. Сметките на хората за отопление паднали наполовина, уж всички били доволни, но тук започнали неговите неволи - да опази ремонтираните общи части: все ще се намери някой да лепне нещо на входа, друг да драсне инициали в асансьора, а за битката с незаконните кабели за телевизия и интернет направо не му се говореше. “Всяка седмица ги режа, а те пак се появяват- казва. - Почивни дни от работа съм си взимал, за да ги дебна”.

Ето така, малко по малко, крепостта започна да разширява географията си и да се простира отвъд вратата на собствения ни дом. Вече все по-рядко затваряме очи за изхвърления от съседа боклук или за графитите по фасадата. Но сякаш сме безсилни да ги спрем, защото в блоковете, приютили народ, колкото за едно село, хора всякакви...

Това осъзнаха и строителни предприемачи, които след конкуренцията в качеството на градежа и цените,

започнаха да

залагат и на

строги правила за

вътрешния ред

в комплексите си, за да привличат бъдещите обитатели.

“Всеки собственик на имот в комплекса е длъжен да спазва правилника за вътрешния ред, който да осигури спокойно и хармонично съжителство на обитателите на “Лабиринт”. Убедени сме, че само чрез ясни правила и ред ще осигурим на бъдещите ни клиенти необходимото високо качество на живот.” Това обясняват на бъдещите си клиенти от фирма “Мавели” АД, която изгражда  В комплекс “Лабиринт” има ясни правила за вътрешния ред, които гарантират спокойно и хармонично съжителство на обитателите.

В комплекс “Лабиринт” има ясни правила за вътрешния ред, които гарантират спокойно и хармонично съжителство на обитателите.

във Варна най-новия

комплекс от

затворен тип

Според правилата, залегнали в договора за управление и поддръжка на жилищен комплекс “Лабиринт”, всеки обитател е задължен да поддържа чистотата и реда в общите части на сградите в комплекса, да опазва имуществото в тях, както и да изнася битовите си отпадъци на определените за това места извън комплекса.

И също така: При извършване на строителни и ремонтни работи в собствения си обект да не допуска увреждане или замърсяване на общите части на отделна сграда или комплекса, както и да отстранява всички последици от такива дейности.

Да не извършва дейности в своя обект или в части от него, с които да изменя помещения, пространства или части от него, предназначени за общо ползване, както и да не нарушава архитектурния вид, носимоспособността, устойчивостта на строителната конструкция, фасади, топло- и хидроизолации, пожарната безопасност или безопасното ползване на всяка сграда.

Да не поставя собствени вещи или устройства в общите части, да не блокира пожарните кранове, коридорите, проходите, стълбищните клетки, резервните изходи и балкони. Да не допуска малолетни и непълнолетни членове на неговото семейство или временно пребиваващи лица да извършват действия, които нарушават установените правила за вътрешния ред или водят до нанасяне на повреди в общите части на сградата.

Забраняват се извършването на производствени дейности и ремонтни работи, които нарушават спокойствието на останалите обитатели, във времето от 22 до 8 ч сутринта и от 14 до 16 ч следобед.

Собствениците нямат право да инсталират каквито и да били конструкции, устройства и съоръжения по фасадните стени.

Те

не могат да

складират вещи и

да сушат дрехи, поставени над нивото на парапета на балконите на сградата. А също да изтупват килими, дрехи, спално бельо и други от балконите и прозорците.

На обитателите на комплекса е забранено да приютяват бездомни кучета или други животни във входовете, стълбищните площадки и другите общи части на сградите, а също и да оставят своите домашни любимци без надзор и без необходимите предпазни средства (каишки, намордници и др.). Те трябва да ги ваксинира с всички изискуеми ваксинират и да спазват всички предпазни мерки, мерки за хигиена, включително и почистване на общите части от сградата.

В името на

спокойствието

и сигурността

живеещите

в “Лабиринт”

нямат право да изливат вода и да изхвърлят отпадъци, както и да отвеждат директно дим и газове през прозорците, балконите и стълбищата на сградите.

Забранено е поставянето на табели, графични знаци, реклами, съобщения, плакати, картини и други подобни по фасадата на сградата.

Нещо повече - стопаните на “Лабиринт” гарантират строг контрол и солени глоби за нарушителите, за да осигурят спокойствие и уют за клиентите си далеч след като вече са им продали избраното от тях жилище. А такива не липсват – само 4 месеца след първата копка вече са продадени 30% от жилищата в шестте 9-етажни сгради.

“Лабиринт” във Варна - бижу

на архитектурата и рай за деца

Бъдещото архитектурно бижу “Лабиринт” се намира на ул. “Академик Андрей Сахаров” 9 - само на 2 спирки с градския транспорт от Катедралния храм “Свето Успение Богородично” в район, осигуряващ всичко необходимо на модерния градски човек.

Жилищният комплекс е разположен на терен с площ от 12 145 кв. м, от които ще бъдат застроени по-малко от 2400 кв. м. Останалата част е предназначена за озеленяване, детски площадки и зони за почивка с водни площи. Материалите и проектирането осигуряват максимално качество на живот. Проектантите от STARH Stanislavov architects са се погрижили за оптималния размер на помещенията, предимно жилища с 2 и 3 спални.

“Вдъхновени от Меандъра, символизиращ законите на природата, нейната цикличност и възпроизводство, проектирахме разпознаваем и запомнящ се жилищен комплекс, подчинен на яснотата и чистотата на геометричната форма. Радостно е, че инвеститорите като “Мавели” вече мислят по-разумно и не се търси количествено, а качествено застрояване. Всичко това важи и за жилищата в комплекс “Лабиринт”. Нашите пространства тук не са “на хартия”, а истински, за живеене - бани по 5-6 кв. метра, спални по 15 кв.метра. Това са оптимални пространства, които дават условия за истинско качество на живот", обяснява арх. Светослав Станиславов. Проектантите на комплекса бяха избрани с конкурс, обявен от инвестиционната компания “Мавели” АД, която се е заела с амбициозната задача да промени възприятието на варненци за жилищен комплекс от затворен тип.

Строителството се изпълнява от “Хидрострой” АД - член на Българската строителна камара и Българската браншова камара “Пътища”. Сградите трябва да са готови до края на 2018 г.

Комплексът се състои от 6 еднакви сгради с по един вход и девет етажа. Те разполагат с общо 216 апартамента. В комплекса няма нито един с неблагоприятно географско изложение. Всички са със статут на жилища, без ателиета и студиа. Най-много са апартаментите с 2 спални - 153, тези с три спални са 23, а с една - 40. “Лабиринт” ще е един от малкото жилищни комплекси във Варна, в които ще бъдат осигурени достатъчно паркоместа за обитателите и техните гости - общо 308, 175 от които - в подземен паркинг.

Жилищният комплекс е с контролиран достъп, 24 часа видеонаблюдение и жива охрана.

Именно сигурността на затворения комплекс се оказва особено привлекателна за младите семейства, които искат да оставят децата си да играят навън, без да се притесняват за тях. Ключов момент са и размерите на жилищата, тъй като фамилиите с две деца търсят да заменят едностайните апартаменти, които са можели да си позволят в първите години на съвместния си живот, с нови – с 2 и 3 спални. Материалите и проектирането осигуряват максимално качество на живот в “Лабиринт”.

Материалите и проектирането осигуряват максимално качество на живот в “Лабиринт”.