От тях 190 млн. лв. ще бъдат вложени в подобряване на водоснабдяването - добиване и пречистване на питейна вода, рехабилитация на довеждаща и разпределителна мрежа, помпени станции, подмяна и изграждане на водопроводи

До дни решават за цената на водата в София

Близо 210 млн. лв. са предвидените инвестиции в бизнес плана на “Софийска вода” за периода 2017-2021 г. От тях 190 млн. лв. ще бъдат вложени във подобряване на водоснабдяването - добиване и пречистване на питейна вода, рехабилитация на довеждаща и разпределителна мрежа, помпени станции, подмяна и изграждане на водопроводи и др.

Дружеството планира да инвестира около 7 млн. лв. в нови информационни системи и хардуер, с които да подпомогне и оптимизира своята оперативна дейност.

В доклад на КЕВР от февруари е посочено, че дружеството ще се сдобие със специализиран софтуер през 2018 г. Чрез него експертите ще правят онлайн мониторинг на мрежата, като по този начин бързо ще се установяват течове и ще се реагира по отстраняването им. Системата ще позволява да се следят и отклонения в подаваните водни количества и анализ на зоните с високи загуби.

“Софийска вода” вече използва няколко софтуера, с които се наблюдават резервоари и помпени станции за питейни и отпадъчни води, софтуер за лабораторен мениджмънт, както и информационна клиентска система.

Това са част от мерките, които предвиждат оптимизиране на работния процес и осигуряване на здравословна и безопасна среда за служителите.

Тези изисквания са заложени и в Наредбата за регулиране на качеството на ВиК услугите. Тя предвижда 15 основни показателя за качество за новия регулаторен период - 2017-2021 г., и бе обнародвана в края на януари 2016 г.

Според наредбата КЕВР трябва да определи индивидуалните нива, до които следва да достигне всеки ВиК оператор в края на периода.

Пет от тези показатели са определени и като “единни показатели за ефективност”, т.е. същите ще се използват от регулатора при прилагането на корекция на цените, след 3-ата и след 5-ата година от бизнес плана.

Определените за ВиК операторите, включително и “Софийска вода”, единни показатели за ефективност, въз основа на които може да се прави корекция на цените, са свързани с качеството на питейната вода в големи зони на водоснабдяване, налягане във водоснабдителната система, рехабилитация на водопроводната мрежа, събираемост, ефективност на поддръжката и изграждането на водомерното стопанство.

На тяхна база е планирана инвестиционната програма на “Софийска вода”. От дружеството посочиха пред “24 часа”, че увеличаващият се брой на жителите на Столичната община налага ВиК услугите да са с устойчиво високо качество, което пък изисква постоянно осъвременяване на съоръженията.

Затова “Софийска вода” планира да продължи с реконструкцията и рехабилитацията на водопроводи.

С над 50,6 млн. лв. ще бъде рехабилитирана довеждащата и разпределителна мрежа, а средствата са разделени равномерно за всяка от 5-те години на Бизнес плана.

16,6 млн. лв. отиват за добиване и пречистване на питейна вода. Повече от 14 хиляди метра е предвиденото разширение на канализационната мрежа, а това ще струва на дружеството над 16 млн. лв.

През първите две години на бизнес плана общите инвестиции в регулирани услуги възлизат съответно на 44,1 и 44,4 млн. лв., а през останалите намаляват до 38,6, почти 37 и 33 млн. лв. за 2021 г., като средният размер на инвестициите в регулирани услуги е над 38 млн. лв. годишно. Дружеството е предвидило по-голям обем инвестиции да бъдат реализирани през първите 2 г. на периода - 46,4% от общите инвестиции за периода. Целта е по-бързо да се достигнат целевите нива на показателите за качество и повишаване на ефективността на работа.

Според разпределението на инвестициите в тази категория най-голяма е сумата за доставяне на вода на потребителите. Като дял тя заема над половината от бюджета - 58 на сто. Предвидени за 2017 г. са над 26 млн. лв., за 2018 - 23,4 млн., и по 20 млн. лв. за оставащия период.

По около 10 млн. лв. годишно, или 1/4 от бюджета, ще бъдат за отвеждане на отпадъчни води. За пречистването им през 2017 г. отиват 3 млн. лв., 5 млн. - през 2018 г., 2,4 и 1,9 млн. - за 2019 и 2020 г., а в края на периода сумата възлиза на 670 хил. лв.

В бизнес плана на дружеството е предвидено и изплащането на инвестиционните заеми в размер на 113 млн. лв., с които “Софийска вода” АД подпомогна изпълнението на инвестиционната си програма през периода 2009-2013 г.

Дружеството предвижда и инвестиции в така наречените нерегулирани услуги на стойност 8.2 млн. лв. като тези инвестиции не са включени в цената на ВиК услугите. Такива инвестиции например са реконструкцията на ко-генератора в пречиствателната станция в “Кубратово, с която дружеството произвежда “зелена енергия”. Извън рамките на одобрената инвестиционна програма, по силата на Договора за спогодба със СО, дружеството ще направи инвестиции в размер на 6.9 млн. лв.

До дни решават за цената на водата в София

Възможно е още в сряда Комисията за енергийно и водно регулиране да се произнесе за поскъпването на водата в София с 18%, както и за бизнес плана на “Софийска вода” от 2017 до 2021 г. Възможно е обаче това да стане и в дните до края на седмицата, уточни председателят на КЕВР Иван Иванов. Решението на комисията бе отложено заради изборите и липсата на редовно правителство.

В петък обаче изтича крайният срок, за да влезе новата цена в сила от второто тримесечие на годината. Ако заседанието отново бъде отложено, то поскъпването на водата в София ще се отложи с още един месец.

Приемането на бизнес плана на “Софийска вода” (виж вдясно) е първият след реформата във водния сектор. Тя предвижда уедряване на активите на водните дружества от една област в асоциации и определяне на оператор. Това е условие, за да може да се кандидатства с проекти за еврофинансиране.

В неофициални разговори експерти във водния сектор на КЕВР заявяват, че с приемането на бизнес плановете на дружествата се закъснява.

В страната все още има асоциации, които не са одобрили бизнес плановете и инвестиционните програми на водните компании. А едва след одобрението им те трябва да бъдат внесени в КЕВР.

До какво ще доведе забавянето?

В бизнес плановете КЕВР залага показатели за качеството на усугите за всеки ВиК оператор, които са обвързани с инвестиционни програми.

Вече е пропуснато първото тримесечие на 2017 г., през което действаха старите цени. На практика това означава, че водните дружества трудно ще успеят да направят инвестициите за първата година. От това пък следва, че няма да бъдат постигнати показателите за качеството - например намаляване на загубите по мрежата, каза Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите.

Отличникът сред водните дружества със своя бизнес план е “Софийска вода”. Документът за 5-годишното ѝ развитие се обсъжда от края на юни 2016 г. и 4 пъти комисията е писала предложения за промени.

На открито заседание на КЕВР във вторник бе обсъден и планът за развитие на ВиК - Смолян. Предложението на експертите на комисията е увеличение на цената на водата с 5,61% за първата година, като нормата на възвръщаемост (печалбата) е 7,59%. Почти напълно уточнен бил и планът на ВиК - Пловдив, като оставал само един спорен въпрос.

Какво е новото

С приемане на стратегията за водната реформа и промените в наредбите се предвижда част от амортизационните отчисления на публичните активи - водопроводи, съоръжения, и т.н., да влизат в цената на ВиК услугите. Това е една от причините за увеличението на цените във водния сектор, но пък е възможност да се направят инвестиции в мрежата, обясни Иван Иванов. Досега направените вложения са най-вече от печалбата на дружествата.

Бизнес плановете на водните компании досега са неработещи, смята председателят на асоциацията. Голямата задача е в новите да се вържат целите с инвестициите, да се подобряват ВиК мрежите и услугите за потребителите.

Как е при “Софийска вода”

20% от амортизационните отчисления влизат в цената, казват от регулатора. Големият спор е за нормата на възвръщаемост на дружеството, която е 17% по концесионен договор. Столичният общински съвет и КЕВР смятат, че тя е икономически необоснована. Според регулатора тя е 9,94%. Според решение на ВАС обаче КЕВР не може да коригира концесионен договор. От общината заявяват, че водят преговори с дружеството за намаляване на тази норма на възвръщаемост.

В петгодишния план инвестициите се запазват на едно ниво и дори намаляват в последните години. И тук пробемът е в концесионния договор. Той предвижда голямата сума от вложенията да се инвестира в първите години на концесията, а в последните 10 (концесията е до 2025 г.) те да поддържат едно стабилно ниво на услугите. Ако не се начисляват амортизационни отчисления, то е можело и да няма инвестиционна програма, казва Иванов.