От предприятията поискали сами несъстоятелност, за да се пазят от делата, заведени от синдиците на КТБ за невърнати заеми

“Литекс моторс” е поискал откриване на производство по несъстоятелност от Софийския градски съд на 23 февруари 2017 г, сочи справка в Търговския регистър.

Молбата е подадена от Илия Терзиев - представляващ дружеството. В нея се посочва, че “Литекс моторс” се

намира в състояние на

неплатежоспособност

и свръхзадлъжнялост

Затова искането е да бъде открито производство по несъстоятелност.

Акционери в “Литекс моторс” са “Уотърсий България” и “Терексим”. Първото дружество според Търговския регистър се контролира от Данаил Ганчев - син на Гриша Ганчев. Второто се притежава от Илия Терзиев.

Според деловодната система на Софийския градски съд на 1 март искане за несъстоятелност на автомобилния завод е поискала и застрахователната компания “Булстрад Виена иншурънс груп”, която е един от кредиторите на “Литекс моторс”.

Към момента по двете искови молби има образувани дела.

От “Литекс моторс” обясниха, че искането за несъстоятелност е защитно действие заради дела, заведени от синдиците на фалиралата КТБ. На 17 февруари от банката била подадена втора поред искова претенция към дружеството за над 57 млн. лева. От дружеството уточниха, че предприятието не е спряло и над 150-те служители не са загубили работните си места.

“Литекс моторс” бе един от големите длъжници на КТБ. Преките заеми, отпуснати от затворената банка към компанията, са 78 млн. лв. Чрез редица прихващания задълженията бяха покрити, а обезпеченията в полза на банката освободени при първоначалната квестура.

Синдиците сега

водят дело, а искът

срещу “Литекс моторс” е

част от обща претенция

за 234,4 млн. лв.

срещу “Прима консулт индъстри”, чиято собственост са над 130 бензиностанции.

“Литекс моторс” беше основана през 2008 г. и произвежда коли по лиценз на китайската компания Great Wall. Четири години по-късно започна производството на автомобили в завода в Баховица.

В началото на миналата година производството бе спряно с обяснението, че е временно заради много готови автомобили на склад. Освен това производствените линии трябвало да се пренастроят за новите модели на китайската компания.

През 2015 г. Националната агенция за приходите запорира акциите на собствениците в “Литекс моторс”.

Публични изпълнители от НАП-София, тогава наложиха запор на дяловете на “Уотърсий” и “Терексим”. Причината бяха бъдещи публични вземания. Запорирани бяха 38,6% акции на “Терексим” в автомобилния завод заради публично вземане с предполагаем размер от 109 хил. лв. Другият запор бе наложен върху 60,4% от капитала, собственост на “Уотърсий лимитид”.

За 2015 г. “Литекс моторс” отчита приходи от 57 млн. лв.и разходи за 61,05 млн. лева. Загубата е 5,433 млн. лева.

През миналата година производството на автомобили беше спряно заради много налични на склад коли.
През миналата година производството на автомобили беше спряно заради много налични на склад коли.