Незаконното ползване на еленергия

в селото намаляло с 60 на сто

Нова тактика срещу крадците на ток във варненското село Каменар намали загубите на “Енерго-Про” от така нареченото нерегламентирано ползване на еленергия с 60%.

Ноу-хауто на енергийната компания е да се опаковат жиците

със специални

маншети от

метал и

пластмаса

Тази опаковка обхваща няколко метра от жицата в близост до всеки стълб. Металът и пластмасата са трудни за сваляне с инструменти. Акцията е започнала от началото на годината.

Да се достигне до жиците на височина 6 м, докато си стъпил на последните стъпала на стълба и да се преодолее твърдият ръкав около проводника, е равносилно на трик от репертоара на Худини.

Служители на енергото споделят, че дори опитни “професионалисти” в кражбите трудно биха се справили с новото препятствие.

От “Енерго-Про” обясниха, че незаконното потребление в Каменар е предимно чрез прикачване към уличните проводници. Затова практиката да се инсталират защитни маншети дава обнадеждаващи резултати в района и в близките месеци ще бъде продължена.

След действията през първите три месеца резултатът не закъснял - жители на Каменар, чиито къщи от години се водят с прекъснато електрозахранване, започнали да посещават центровете на енергото, за да си платят натрупаните сметки заедно с таксата за възстановяване на тока.

Засега варненското енергийно дружество е

приложило новия

подход в район от

около 130 къщи

Резултатите са показателни - два месеца след началото на новата тактика загубите на електроенергия в квартала намалели над 4 пъти - от над 80% до по-малко от 20%.

Както в. “24 часа” писа, Каменар е рекордьор по кражби на ток в Североизточна България. По време на дискусията на вестника през септември 2016 г. на тема “Да спрем кражбите на ток и съоръжения” главният изпълнителен директор на “Енерго-Про” Момчил Андреев заяви, че от Каменар губят 300 000 лв. Дружеството купувало ток, за да захрани селото за 400 хил. лв., а приходите от платени сметки били за 100 хил. лв. на месец.

От “Енерго-Про” направили и експеримент с единия от трафопостовете. При акция на дружеството загубите на ток от трафопоста паднали до около 25%. Вечерта, когато служителите ги нямало в селото, крадците отново се закачили и загубите стигнали 90%, разказа тогава Андреев. Той посочи, че в селото има три трафопоста, живеят около 300 семейства, от които 150 са изключени. При проверка на екипите са установени 20 незаконни присъединявания.

Новата тактика на опаковане на жиците издържа на напъните за директно присъединяване към мрежата. Служители от енергото коментираха, че винаги могат да се намерят ентусиасти, които да рискуват здравето и живота си и балансирайки на върха на 6-метрова стълба, да се опитат да достигнат проводниците от средата на улицата, за да прикачат към тях самоделните куки. Такива акробатични номера обаче явно са рядкост, тъй като са изключително опасни.