Проектът с американците за нова ядрена мощност

бе задвижен от министъра на БСП Драгомир Стойнев

и бе спрян при второто правителство на Бойко Борисов

Американската компания за ядрени реактори “Уестингхаус” е поискала съдебна защита от кредитори, съобщи Ройтерс. Дружеството е собственост на концерна “Тошиба”, който е в дълбока криза, и за 2016 г. се очаква да има загуба от 9,13 млрд. долара.

“Тошиба” придоби “Уестингхаус” през 2006 г. срещу 5,4 млрд. долара, превръщайки ядрената енергия в част от бизнес стратегията си, припомня Асошиейтед прес. Подаването на иска за несъстоятелност цели ограничаване на загубите на “Уестингхаус” от строежа на две атомни централи в Грузия и САЩ. Друга цел е

компанията да

получи защита

срещу

кредиторите си

Мярката за обявяване в несъстоятелност ще ѝ позволи да предоговори или откаже част от проектите си. Ройтерс отбелязва, че това вероятно ще доведе до нови съдебни дела в САЩ, Индия, Великобритания и Китай, където “Уестингхаус” строи АЕЦ.

От “Тошиба” заявяват, че банкрутът няма да засегне дейността на “Уестингхаус” във Великобритания, където за компанията работят над 1000 души.

Според източници на агенцията в Белия дом виждат краха на “Уестингхаус” като заплаха за националната сигурност. Поради това се очаквали сложни преговори между японския концерн, американската компания, кредиторите и правителствата на САЩ и Япония. Процедурата по фалита ще продължи дълго заради мащаба на бизнеса на “Уестингхаус” и американските държавни гаранции за заеми за нови ядрени реактори.

Според ТАСС обаче след аварията в АЕЦ “Фукушима” през март 2011 г. е започнал отказ от строителство на нови ядрени мощности и свиване на поръчките от чужбина, заради което “Тошиба” е започнала да изпитва затруднения.

“Уестингхаус” отдавна работи в България, участвала е в модернизацията на блоковете в АЕЦ “Козлодуй”,

беше кандидат в

консорциум с

чешката “Шкода”

за АЕЦ “Белене”

Победител в конкурса за новата ядрена мощност стана руската “Атомстройекспорт”.

Преди 3 години “Уестингхаус” поиска да строи VII блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Фен на реактора им бе бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. През 2012 г., когато енергиен министър бе Делян Добрев, американската компания бе избрана за изпълнител на предпроектното проучване за VII блок.

Идеята на площадката на “Козлодуй” да има реактор AP 1000, който е от трето поколение, разцъфна по времето на икономическият министър Драгомир Стойнев при кабинета “Орешарски”. Той бе на посещение в централата на “Уестингхаус” заедно с тогавашния шеф на “Козлодуй” Иван Генов.

Стигна се дотам да се създаде предприятие “АЕЦ Козлодуй” - нови мощности”. Имаше идея да бъдат апортирани големите работещи блокове на атомната централа и те да изплащат новия реактор. По данни на “Уестингхаус” изграждането му щеше да струва 7,7 млрд. долара.

Имаше и идеи блок от “Белене” да бъде монтиран на площадката на “Козлодуй”, но руснаците отказаха на “Уестингхаус”.

На 31 юли 2014 г. от правителствената пресслужба заявиха, че

има подписано

акционерно

споразумение с

“Уестингхаус” за

строежа на

VII блок

на АЕЦ “Козлодуй”, но то ще влезе в сила след одобрение на следващия кабинет.

Но тогава дойде вторият кабинет на Бойко Борисов, който трябваше да вземе решение за новия блок. Месеци от 2015 г. бяха посветени на темата “Уестингхаус” и най-вече на парите за строителството на реактора.

Министърът на енергетиката във втория кабинет на Борисов Теменужка Петкова предложи на американската компания 49% от проекта срещу финансиране. От “Уестингхаус” не се съгласиха. След това се появи идея да се търси финансиране от Катар.

През април 2015 г. Борисов заяви в парламента:

Толкова много

ядове ми

създадохте с

“Уестингхаус”

Бившият премиер бе категоричен, че по споразумението с компанията ще се работи, ако те са инвеститор, а не търговец.

“За този проект по така възложената схема и подписани споразумения на предишното и по-предишното правителство ние не може да поемем ангажимент. “Уестингхаус” като инвеститори са добре дошли”, заяви Борисов.

През октомври 2015 г. той обясни отказа за участието на “Уестингхаус” в строителството на VII блок на АЕЦ “Козлодуй” с факта, че му е било предоставено “меморандумче” без ясни показатели за финансиране, инвестиции и печалби за след 10 години.

Последният опит да се търси финансиране бе през ноември 2015 г., когато Борисов предложи на премиера на Китай държавата им да влезе с 49% дял в изграждането на VII блок.

Проектът беше спрян.

Премиерът Пламен Орешарски посреща президента на “Уестингхаус” Дани Родерик (първия вляво) в Министерския съвет. С него са тогавашните шефове на АЕЦ “Козлодуй” Иван Генов, на КЕВР Боян Боев и на БЕХ Иван Йончев.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

След спирането на 4-те малки блокове в “Козлодуй” останаха да работят 1000-мегаватовите V и VI. Строителството на VII блок е мечтата на енергетиците в централата.
След спирането на 4-те малки блокове в “Козлодуй” останаха да работят 1000-мегаватовите V и VI. Строителството на VII блок е мечтата на енергетиците в централата.