След серия прехвърляния заводът за автомобили е кухо дружество без активи

Още едно дружество, купено с пари от КТБ, е на път да не върне нито лев от взетите заеми заради схема с прехвърляне на активи.

Става въпрос за “Литекс моторс”, което се контролира от Гриша Ганчев.

През февруари дружеството само е поискало от съда да бъде обявено в несъстоятелност. Във вторник от завода за автомобили заявиха, че целта е запазване на дружеството. Като уточняват, че на 17 февруари синдиците на КТБ са подали искова претенция към “Литекс моторс” за над 57 млн. лв.

Дружеството е сред най-големите длъжници на КТБ

с кредити за близо 76 млн. лева. След редица цесии обаче задълженията бяха изчистени. Сделките са сключени с финансови компании като “ДСК управление на активи”, “Булстрад Виена иншурънс груп”, с БТПП, “Подкрепа” и физически лица, сред които Елена Костова - съпруга на бившия премиер Иван Костов, продуцентът Евтим Милошев и други.

Синдиците на КТБ заведоха дела срещу цесиите с искане съдът да ги обяви за невалидни. Явно развитието на делата не е в полза на “Литекс моторс”, защото в отчета на дружеството за 2015 г. се посочва, че във връзка със сключените цесии има “потенциална възможност за евентуални ефекти от последващи действия, които да рефлектират негативно върху дейността на дружеството”.

Поради това е задействана схема, която да превърне “Литекс моторс” в кухо дружество без активи, както това се случи с “Петрол", след като бензиностанции бяха прехвърлени на различни фирми.

При “Литекс моторс” схемата започва през юли 2015 г. Тогава земята и сградите на

завода са прехвърлени на “Торинекс” срещу 11,4 млн. лв. Малко по-късно има второ прехвърляне - от “Торинекс” към “Ловеч моторс”, която отскоро се казва “Българска автомобилна индустрия”. “Ловеч моторс” е дилър за България на китайските автобуси Yutong.

Преименуваната “Ловеч моторс” тегли заем от Интернешънъл асет банк, като ипотекира производствената сграда и склада на завода. Следва цесия, с която банката прехвърля ипотеката на “Литекс” АД.

Финалните стъпки на схемата са в началото на тази година и регистрацията на “Литекс моторс” е прехвърлена от село Баховица в “Литекс тауър” в София.

Дружествата, участващи в схемата с активите, са свързани с Гриша Ганчев. “Торинекс” е собственост на Илия Георгиев, който участва в управата на “Бългериън шугър къмпани” и “Литекс консултинг” - фирми на Ганчев. Андон Димитров държи “Българска автомобилна индустрия”, а името му се среща в други фирми на Ганчев - ПФК “ЦСКА-София” и “Централна автогара”.

Евентуален фалит на “Литекс моторс” доста ще затрудни синдиците на КТБ при събирането на отпуснатите заеми. Защото дори цесиите да бъдат обявени за нищожни, дружеството вече няма активи, които да бъдат осребрени.

На синдиците ще има се наложи да водят дела по Закона за банковата несъстоятелност, който позволява да се иска от съда разваляне на сделки и връщане на активи, придобити със средства от фалирала банка. Това ще отнеме поне няколко години заради протакането на такъв тип дела.

А дали заводът ще продължи да работи, вече с друг собственик, е отделен въпрос. Той бе създаден през 2011 г., за да сглобява китайските автомобили Great Wall. В началото имаше гръмки планове да се инвестират 70 млн. евро, за да бъде завършен целият производствен цикъл и капацитетът да е 50 000 автомобила на година.

Заводът обаче правеше не повече от 500 коли годишно. А в началото на миналата година работата спря под предлог, че има много готови коли на склад.

От финансовия отчет за 2015 г. става ясно, че дружеството е декапитализарано, има загуба от 5,4 млн. лв., а с натрупаните от предишни години сумата достига 18,5 млн. лв.

Пасивите са с близо 20 млн. по-големи от активите. За 2015 г. приходите са 57 млн. лв. спрямо 46,8 млн. година по-рано. Разходите стигат до 61,05 млн. лева - ръст с 22,2 млн. спрямо 2014 г.

Синдиците търсят 247 млн. лева от бизнесмена

Синдиците на КТБ водят дела с обща претенция за 234,4 млн. лева кредити, които фирми, свързани с Гриша Ганчев, са взели от банката и не са ги върнали.

Делото срещу “Литекс моторс” е част от тази обща претенция, която е насочена основно към “Прима консулт индъстри”. Нейна собственост са над 130 бензиностанции, които преди това бяха в активите на “Петрол”. “Прима консулт индъстри” финансира покупката на бензиностанциите с кредит от “Литекс комерс” в опит ключовите активи да бъдат извадени от “Петрол”, в което синдиците виждат риск кредиторите на КТБ да бъдат увредени.

Искът срещу собственика на бензиностанциите е разделен на 10 отделни части. Като част от него са и търсените от “Литекс моторс” 57 млн. лв.

Освен това синдиците са оспорили в съда и направените прехвърляния на активи на завода за автомобили на други компании. Прихващанията, с които първоначално са били заличени задължениета на “Литес моторс” към КТБ, все още били в сила.

Делото се очаква да се проточи обаче, тъй като с него всъщност ще се решавал целият спор за кредитите, които “Петрол” има да връща на КТБ.

В края на миналата година синдиците пратиха и сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, че конкретни лица предприемат действия, чиято крайна цел е да бъде осуетена възможността на държавата да осребри активи на три конкретни дружества, закупени с пари от КТБ.

Те били свързани основно с фирмите “Сана спейс хотел Хисаря”, “Хелт енд уелнес” и дружествата от групата “Петрол”. Първите две са на банкера беглец Цветан Василев.

В сигнала синдиците посочват, че се извършват сделки с прехърляне на активи и създаване на фиктивни вземания и фиктивни кредитори. 

ГРИША ГАНЧЕВ
ГРИША ГАНЧЕВ