С ден по-рано ще започне изплащането на пенсиите за април, показва календарът за плащанията на Националния осигурителен институт.

Пенсиите, които се получават по банков път, ще бъдат преведени на 6 април вместо традиционното седмо число от месеца. Плащането в пощенските станции ще продължи до 20 април.

Изтеглянето на графика се прави, за да може повече хора да получат пенсиите си преди великденските празници, които тази година се падат от 14 до 17 април, обясниха от ръководения от Бисер Петков институт.

С априлските пенсии ще бъде изплатена и великденска добавка от 40 лв. на пенсионерите, които получават под 314 лв. на месец - близо 1,3 млн. души.

По-рано е изтеглено и плащането на обезщетенията за безработица заради Великден, става ясно от публикувания от осигурителния институт график на плащанията. През април те ще бъдат платени още на 13-и, отново за да може хората да имат пари за Великден.

Без промяна остават плащанията на майчинските и болничните. Тези обезщетения се превеждат от НОИ всеки вторник и четвъртък, като плащане няма да има единствено на 18 април, защото това е първият работен ден след Великден. Майчински и болнични се плащат до 10 работни дни след постъпването в НОИ на болничните листове от лекарите и декларациите на работодателите.