Отделните министри и правителствата нямат правомощия да предлагат цени на енергията, нито да се месят в работата на КЕВР


      Енергетиката не бива да се използва за политически цели. Цената на природния газ в България се определя изцяло от пазарни фактори. Опитите за извличане на политически дивиденти от тази тема крие опасност за сигурността на енергийната система и за жизнеспособността на енергийните компании в страната, както и за националната сигурност. Това се казва в позиция на служебния кабинет, оповестена днес. 

Стойността на природния газ на вътрешния пазар се определят от независимия регулатор – Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това е така е по силата на действащия Закон за енергетиката и на Наредба №2/2013 г. за регулиране на цените на природния газ, издадена от КЕВР.

Отделните министри и правителствата нямат правомощия да предлагат цени на енергията, нито да се месят в работата на КЕВР. Членовете на регулатора са избрани от Народното събрание и се контролират от него.

„Булгаргаз“ ЕАД купува природния газ по пазарни цени в щатски долари от „Газпром експорт“, но го продава на своите клиенти на територията на страната по регулираните цени, определени от КЕВР.

Когато „Булгаргаз“ подготвя и внася заявленията за утвърждаване на пределните продажни цени на природния газ в КЕВР и съпътстващите документи,

компанията не се влияе от

никакви политически мотиви,

пристрастия и събития

Ръководството на „Булгаргаз“ носи отговорност, ако в нарушение на закона и на другите нормативи предложи занижена цена на природния газ, която да доведе до финансово източване на дружеството. Съгласно лицензията си, „Булгаргаз“ следва да осигурява финансова стабилност на дейността си, се казва в позицията на правителството.

През първото тримесечие на тази година държавната газова компания „Булгаргаз” понесе тежка загуба в резултат на небалансираното ценово решение на КЕВР. Вместо заявеното повишение с 13,54%, Комисията одобри поскъпване с едва 5%. Ефектът от това административно потискане на цената се измерва с над 35 млн. лева загуба за „Булгаргаз“ за първото тримесечие на 2017 г. През този период продажбата на всеки 1000 куб. м газ е носела загуба от около 40 лева за „Булгаргаз“.

Служебното правителство е категорично, че източване на държавни компании не трябва да се допуска в никакъв случай – нито заради злоупотреби, нито заради небалансирани регулаторни решения.

„Булгаргаз“ ЕАД е длъжно да поддържа резерви в газовото хранилище „Чирен“. Те са в обем около 300 млн. куб. м годишно. За тази цел през следващите шест месеца държавната компания ще трябва да плати около 110 млн. лева. Около 80% от посочените количества са необходими в изпълнение на Плана за действие при извънредни ситуации за осигуряване на количествата природен газ с цел компенсиране на неравномерностите в потреблението.

Независимо на какъв натиск е подложено, служебното правителство няма да предприеме стъпки, които да изложат на риск сигурността на снабдяването с природен газ на гражданите и фирмите в България.