Февруари се оказа поредният силен месец за българския износ. Ръстът на експорта е 16,3 на сто до 4,049 млрд. лв., показват данни на Националния статистически институт, обявени в понеделник. (Виж графиката - б. р.)

Сериозно раздвижване се отчита на износа за т.нар. трети страни извън ЕС. Увеличението през февруари е с цели 27,2% спрямо същия месец на 2016 г. Основни търговски партньори на България са Турция, Египет, Китай, Македония, и Русия. Те формират 56% от износа за трети страни.

По сектори най-голямо е нарастването на експорта на мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход, както и на горива и масла.

НСИ обяви данни и за износа на България към страните от ЕС, но за януари. Експортът се увеличава със 7,2 процента и достига 2,426 млрд. лв.

Въпреки добрите данни за българския износ външнотърговското салдо продължава да е отрицателно. Причината е, че и вносът се увеличава с двуцифрени темпове. За периода януари-февруари у нас са вкарани стоки за 8,644 млрд. лв., или с 18,5% повече спрямо същия период на 2016 г.

Така отрицателното салдо за първите два месеца на годината е в размер на 423,3 млн. лв.