Изнесли сме 921 млн. кг агнешко, внесли сме 184 млн. кг, предимно от Испания

Средно по 140 яйца е изял българинът през 2016 г. Приблизителното потребление на агнешко и ярешко месо са около 1,1 кг на човек.

Това показват данни на Националния статистически институт, публикувани във връзка с великденските празници.

Те сочат, че българското домакинство е купувало средно 2,2 кг агнешко и ярешко месо при средна цена 11,67 лв. За яйца са плащани около 0,21 лв. за брой, а на семейство се падат по 254 броя.

По данни на министерството на земеделието през 2016 г. в България са произведени над 1,3 млрд. яйца от кокошки.

11 448 тона дребен рогат добитък е използваното количество за производство на месо, а данните са в кланично тегло. Над 90 млн. яйца са внесени в страната ни, предимно от Румъния.

184 млн. килограма е агнешкото месо от внос, а основно то идва по магазините от Испания. (Откъде още са продуктите за празничната трапеза, виж графиката.)

Най-много български яйца са изнесени към Гърция - 104 млн. броя от общо 175 млн. броя.

921 млн. килограма е агнешкото месо стигнало до други страни от български производители. Най-голяма част от него - почти 600 млн. килограма, е изядено в Хърватия.

28 817 жени и 14 493 мъже празнуват имен ден на Великден. Най-често те носят имената Велико, Велика, Величка, Възкреса и др., съобщава още НСИ.