По CV-то посрещат

  • 1
authorАвтор: Христо Николов

По CV-то посрещат

В света на стартъпите няма точни предписания, които трябва да се следват, за да е сигурен успехът. Няма и никакви гаранции, че ако се прави точно това, за което ентусиастите основатели са учили, непременно начинанието ще успее. Понякога идеята възниква от чиста случайност, а бизнес моделът се оформя впоследствие.

Точно такъв е случаят със стартъпа Enhancv. Фирмата е основана преди около 3 години и в момента в нея работят 20 души. Започнала е да излиза на печалба през лятото-есента на 2016 г. Пазарът й е предимно в САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия и други западни държави. А основното й занимание е...да помага на хората да напишат автобиографии при кандидатстване за работа.

За ползата от доброто CV

Идеята за Enhancv е на Волен Вълков, който през 2013 г. е студент по компютърни науки в СУ „Св. Климент Охридски“ и отива за половин година във Вупертал, Германия на обмен по програмата „Еразъм“. След като стипендията му изтича, научава, че може да остане за още един семестър, но този път без право на стипендия. Налага му се да почне работа и естествено започва да пише и праща CV-та до различни немски фирми. Никой не му се обажда, за да го покани на интервю. Прави CV по немския модел Lebenslauf, но и това не впечатлява нито един работодател.

Тогава решава да смени тактиката и се спира на една компания, в която много държи да работи, разглежда внимателно сайта й, вижда интервюта с хора, които са постъпили на работа там, съобразява се с изискванията за CV до най-малките подробности. Даже прави цветовете му идентични с тези на компанията.

И след като вечерта им го пуска по имейла, още в 8 часа на следващата сутрин му се обаждат с покана за интервю. И въпреки че не е никак оптимален вариант за компанията – със средно ниво немски, все още студент с начални умения по програмиране, а и трябва скоро да напусне Германия, го вземат на работа.

„Ние в България не обръщаме много внимание на тези неща, но по света по CV-то посрещат. Затова то трябва да е подробно, без да е досадно дълго. Ние например споменаваме вътре постиженията си, а на Запад работодателите държат да опишеш какво точно си вършил за предишните ти работодатели“, обяснява съдружникът на Вълков Георги Иванов, който в момента е CEO на Enhancv. Самият той е завършил „Геология“ в СУ.

В чужбина хората очакват от кандидатите за работа да напишат в CV-то конкретни неща. Не например, че си изпращал имейли, а да напишеш, че примерно си пращал по 150 мейла на ден и колко клиента си привлякъл по този начин. И не просто, че си работил в маркетинга, а колко стоки и услуги си продал. „Ако кандидатстваш за място на журналист, трябва да напишеш по колко статии си писал на ден на предишната си работа, колко от тях са били на първа страница или са били топ хитове в интернет“, пояснява Иванов.

Другата особеност на CV-тата изработени от фирмата, е, че вътре влиза информация и за нещата, с които кандидатът за работа се гордее. Например, кои са трите му най-силни страни като човек. Какви умения е придобил и откъде.

Автоматизиране на процесите

Всичко това изглежда супер елементарно, но всъщност писането на CV в днешно време си е цяла наука. С нея се занимават специалистите по HR (Human resources), които са важни членове на ръководствата на сериозните фирми.
Това, с което се сблъскват основателите на Enhancv още на първата крачка, е липсата на експертиза. Все пак трудовото, а и всяко друго законодателство е различно дори в отделните страни от ЕС. И човек може да напише едно CV, когато кандидатства за работа в България в българска фирма, съвсем друго, когато търси работа в чужда фирма и трето – ако примерно иска да работи в САЩ.

„Бяхме супер ентусиазирани, че сме намерили свободна ниша на пазара и още в началото поканихме за ментор предприемача Ивайло Христов. За придобиване на първоначалния опит ни помогна и Велина Гетова, която тогава работеше в „Телерик“, разпитвахме и много други различни HR-и“, разказва Иванов.

Успеваемостта на първите CV-та, които те самите съставяли на познати и приятели, била към 87%. Хората бивали приемани на работа ако не в първата, то поне във втората фирма, в която кандидатстват.

На съвсем първите клиенти не са вземали пари. Но когато връстниците им почнали да им плащат по 50 лева за едно CV, бързо осъзнали, че това е добър бизнес. Проблемът бил, че не е рентабилен: съставянето на едно CV им отнемало прекалено много време, защото трябва да се видят с кандидата за работа, да го разпитват, да проверяват, да пишат. И тогава решили да автоматизират процеса. Така се ражда платформата на Enhancv, която позволява на клиентите сами да си съставят CV с определени параметри, то да се коригира автоматично и да се ползва голям набор от средства за графичното му оформяне.

За съдружник бива привлечен Димитър Вулджев, програмист, който тогава е на 19 години. Отначало работи на половин ден във фирмата, но скоро заедно с Виктор Кирилов прави първоначалната версия на платформата.

Enhancv е един от малкото стартъпи, в които почти не се е налагало да се правят маркетингови проучвания дали пазарът изобщо има нужда от такава услуга. Малко след пускането на платформата в интернет, клиентите се увеличават и в момента наброяват над 200 000. Само 1,7% от тях са от България. Наблюденията на екипа показват, че средното време прекарано в платформата от посетителите от САЩ е 32 минути, докато от България – 8 минути.

В преддигиталния период на фирмата лесно проверявали успеваемостта на клиентите си – просто ги разпитвали. След автоматизирането на процеса, карат клиентите си да попълват обратна форма, но не всеки го прави. Пък и за успеваемостта на продукта им роля играят и странични фактори. Клиентът им може да е допуснал грешки, които коригиращата програма не може да хване. Може и просто да не се е явил на интервюто, на което е бил поканен. Но по груби сметки, около 60% от хората, съставили CV с тяхна помощ, биват приемани на работа.

„Точно днес ми се обади мениджър на голяма българска ИТ фирма. И ми заяви, че напоследък всеки втори, когото е взел на работа, е подал CV, съставено с нашата програма“, казва Георги Иванов.

Досега Enhancv е подпомогнат от няколко инвеститори, чисто финансово и с менторска помощ. Първоначално това прави фондът Eleven с 200 000 евро, срещу които придобива малък дял от фирмата. Но контролът остава у тримата съдружници, а и според Иванов от Eleven просто им дават съвети, но никога не са се намесвали в оперативното управление на фирмата.

След това им помагат трима бизнес ангели: Саша Бeзуханова, един от основателите на „Телерик“ - Светозар Георгиев, и Фарук Абаси, партньор в лондонски фонд.
По принцип платформата позволява на посетитителите на сайта да си направят и безплатно CV. Но ако искат да използват пълния набор от възможности, плащат по 15 долара на месец.

Засега тя съществува само на английски език, но фирмата не бърза да я превежда. Дори да стане масова, целта й ще остане да помогне на хората да си намерят работа в модерни фирми, които държат служителите им да знаят английски, следователно и CV-то трябва да е на английски.

Самата фирма съществува повече в дигиталния свят и почти няма проявления извън него. Маркетинговите й активности например са почти изцяло онлайн. Една от тях са CV-тата на световноизвестни личности. Когато с някоя такава персона се случи нещо интересно, Enhancv прави нейно CV, което се разпространява веднага из мрежата и само от това в сайта идват към 4000-5000 нови потребители. Един от последните такива хитове е например CV-то на изпълнителния директор на yahoo Мариса Майер.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

“Мтел” полека и без много шум става А1

“Мтел” полека и без много шум става А1

Българският оператор вече добави към името си, че е част от международната телеком група Шест месеца след като бе обявено, че “Мтел” ще смени логото и името с това на австрийския бранд А1, първият български мобилен оператор вече го прави, но полека, негласно и без да вдига много шум. Пример за това е,

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Чужди търговци продават по-скъпо на българи, не приемат и BG кредитни карти, ще ги спират

Чужди търговци продават по-скъпо на българи, не приемат и BG кредитни карти, ще ги спират

Търговци от европейски държави продават по-скъпо на българи, отколкото на съгражданите си. Има случаи, при които хора от България капарират коли под наем. Когато отидат да вземат ключовете и да платят с кредитна карта, фирмата отказва да им даде автомобила, защото не е издадена в съответната държава. Освен това не връщат и капарото.

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на обществена поръчка с предмет: "Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002,

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Най-евтините къщи
ще струват $4000,
печатат ги с 3D (ВИДЕО)

Най-евтините къщи ще струват $4000, печатат ги с 3D (ВИДЕО)

Американската компания ICON уверява, че е създала технология, с чиято помощ се изработват най-евтините пълноценни къщи, пише Inhabitat.com. Те ще са с площ от 55 - 57 кв. м и ще струват само 4000 долара при масово производство. Друго голямо тяхно предимство е фактът, че една може да бъде изградена в рамките на 24 часа на съответното място.

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

"Господин Цветанов отново е открил топлата вода, БСП иска отдавна предсрочни избори. Нима не е заплаха за националната сигурност, след като столицата се електроснабдява чрез ЧЕЗ. Въпросът е кой купува дружеството, с какви пари, кой ще връща кредитите?". Така коментира сделката за ЧЕЗ бившият енергиен министър Румен Овчаров пред БНТ.

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 са подадените заявления за участие в процедурата за производство и доставка на тръби за нуждите на газовата връзка Гърция - България. Това стана ясно преди публичното заседание, на което ще бъдат отворени подадените заявления за участие в ограничената процедура за „Производство и доставка на тръби за нуждите на междусистемната газова връзка

Ройтерс: Русия ще модернизира българските МиГ-29

Ройтерс: Русия ще модернизира българските МиГ-29

Българските власти са избрали руската РСК „МиГ” за ремонта и модернизацията на 15-те си изтребителя МиГ-29 до 2022 г., предаде „Ройтерс”, като се позова на документи от Министерството на отбраната. Сделката е на стойност 81,3 млн. лева. Агенцията отбелязва, че нашата страна е член на ЕС и НАТО, но от ведомството на Красимир Каракачанов са

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

"Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ в България. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – „Score Trade“ и „Global Victory Trust“.  Това става ясно от ново разследване на чешки медии. Според разследването индийската компания "Индия Пауър" заедно с малка българска компания "Фючър

Най-коментирани

“Булмаркет”: Незаключена стрелка е виновна за Хитрино. Прокуратурата отрича (Обзор)

“Булмаркет”: Незаключена стрелка е виновна за Хитрино. Прокуратурата отрича (Обзор)

Не високата скорост, а незаключена стрелка е причина за трагедията в Хитрино, каза на пресконференция зам.- управителят на “Булмаркет” Светослав Първанов. Той цитира експертиза, поръчана от фирмата в чужбина и правена от немски и румънски експерти. От нея ставало ясно, че проблемът възникнал при преминаването на шести вагон,

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Шефчович: Подкрепяме хъба, за да стане България от транзитьор - търговец на газ (Видео)

Шефчович: Подкрепяме хъба, за да стане България от транзитьор - търговец на газ (Видео)

"Знаете какъв е вашият министър председател. Той изважда карти, схеми", така обясни вицепрезидентът на европейската комисия Марош Шефчович закъснението си с над половин час за конференцията "Ролята на неправителствените организации при формиране на енергийната политика". С Бойко Борисов са обсъждали тази сутрин инфраструктурата на западните

Георги Икономов: Добрият туризъм без добрата храна не върви

Георги Икономов: Добрият туризъм без добрата храна не върви

Добрият туризъм без добрата храна, не върви. Всеки който пътува някъде иска да опита местната кухня. Идята за винени маршрути е добра и за българите едва ли е подходящо да рекламираме страната си, без да знаем какво има в нея. Това заяви кметът на Банско Георги Икономов на кръглата маса за обсъждането на проекта „Сподели България“.

Регистрираните безработни намаляват и през февруари

Регистрираните безработни намаляват и през февруари

Продължава да намалява броят на регистрираните безработни в бюрата по труда и през февруари - общо 230 611 за месеца, което представлява намаление от 2.8 на сто спрямо януари. Сравнението с година по-рано пък показва, че безработните намаляват с 14.5 на сто, съобщават от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Нанков: До 2020 г. над 90 на сто от страната се очаква да е покрита с кадастрална карта

Нанков: До 2020 г. над 90 на сто от страната се очаква да е покрита с кадастрална карта

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи на форум, че амбициозната задача на Агенцията по кадастър е в рамките на следващите две години над 90 на сто от територията на страната да бъде покрита с кадастрална карта. Сега 36 на сто от територията на България е с такава карта, допълни той.

Безработицата у нас пада до 179 000 души през 2019 г.

Безработицата у нас пада до 179 000 души през 2019 г.

Безработицата в България ще продължи да намалява, достигайки 179 000 души през 2019 година. Това е една от прогнозите за страната ни в доклад на Международната организация на труда, огласена при вчерашното откриване на пролетната сесия на управляващия й орган, съобщиха от пресцентъра на КНСБ, цитирани от БТА.

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

В ГЕРБ нямат притеснение относно купувача на ЧЕЗ, обяви депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев в предаването "Панорама" по БНТ и допълни, че КЕВР има достатъчно механизми за регулация, а цената на тока не се определя от самото ЕРП и регулаторът има функция да отстранява мениджмънта му. "Казвам, че няма проблем не,

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

Дават им 3 г. гратисен период за подготовка на безплатен високоскоростен интернет на публично място На 20 март пускаме сайта, на който общините от целия ЕС ще могат да кандидатстват за финансиране на безплатен интернет на публично място. Страницата ще е различна от тази на ЕК и на нея ще е качен достъпен формуляр на всички езици на общността.

Без български праскови тази година

Без български праскови тази година

Реколтата от праскови в Сливенско е под въпрос. Заради големите температурни разлики в последните седмици овошките измръзнаха. Над 70% са засегнатите дървета. Долината на прасковите тази година ще остане без праскови. В Сливенско не са виждали подобно поголовно измръзване на овошките повече 30 години. „Поражението е 100%.

891 ощетили бюджета с над 23 млн. лв.

891 ощетили бюджета с над 23 млн. лв.

891 лица са участвали в организирани схеми за данъчни или осигурителни измами през 2017 г. Това показва отчет на финансовото министерство за предходната година. Щетите са на стойност над 23 млн. лв. Проверени са общо 55 732 души в 386 проверки и 168 ревизии. Допълнително начисленият данък е около 11,2 млн. лв.

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Нанков разгледа строежа на кораб за маркиране на Дунав

Нанков разгледа строежа на кораб за маркиране на Дунав

Избираме с конкурс името на плавателния съд, чието изграждане е сред приоритетните проекти на Дунавската стратегия Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков разгледа строителството на български кораб за маркиране на плавателния път в долното течение на река Дунав, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

В ГЕРБ нямат притеснение относно купувача на ЧЕЗ, обяви депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев в предаването "Панорама" по БНТ и допълни, че КЕВР има достатъчно механизми за регулация, а цената на тока не се определя от самото ЕРП и регулаторът има функция да отстранява мениджмънта му. "Казвам, че няма проблем не,

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

Дават им 3 г. гратисен период за подготовка на безплатен високоскоростен интернет на публично място На 20 март пускаме сайта, на който общините от целия ЕС ще могат да кандидатстват за финансиране на безплатен интернет на публично място. Страницата ще е различна от тази на ЕК и на нея ще е качен достъпен формуляр на всички езици на общността.

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на обществена поръчка с предмет: "Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002,

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 са подадените заявления за участие в процедурата за производство и доставка на тръби за нуждите на газовата връзка Гърция - България. Това стана ясно преди публичното заседание, на което ще бъдат отворени подадените заявления за участие в ограничената процедура за „Производство и доставка на тръби за нуждите на междусистемната газова връзка

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

"Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ в България. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – „Score Trade“ и „Global Victory Trust“.  Това става ясно от ново разследване на чешки медии. Според разследването индийската компания "Индия Пауър" заедно с малка българска компания "Фючър