По CV-то посрещат

  • 1
authorАвтор: Христо Николов

По CV-то посрещат

В света на стартъпите няма точни предписания, които трябва да се следват, за да е сигурен успехът. Няма и никакви гаранции, че ако се прави точно това, за което ентусиастите основатели са учили, непременно начинанието ще успее. Понякога идеята възниква от чиста случайност, а бизнес моделът се оформя впоследствие.

Точно такъв е случаят със стартъпа Enhancv. Фирмата е основана преди около 3 години и в момента в нея работят 20 души. Започнала е да излиза на печалба през лятото-есента на 2016 г. Пазарът й е предимно в САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия и други западни държави. А основното й занимание е...да помага на хората да напишат автобиографии при кандидатстване за работа.

За ползата от доброто CV

Идеята за Enhancv е на Волен Вълков, който през 2013 г. е студент по компютърни науки в СУ „Св. Климент Охридски“ и отива за половин година във Вупертал, Германия на обмен по програмата „Еразъм“. След като стипендията му изтича, научава, че може да остане за още един семестър, но този път без право на стипендия. Налага му се да почне работа и естествено започва да пише и праща CV-та до различни немски фирми. Никой не му се обажда, за да го покани на интервю. Прави CV по немския модел Lebenslauf, но и това не впечатлява нито един работодател.

Тогава решава да смени тактиката и се спира на една компания, в която много държи да работи, разглежда внимателно сайта й, вижда интервюта с хора, които са постъпили на работа там, съобразява се с изискванията за CV до най-малките подробности. Даже прави цветовете му идентични с тези на компанията.

И след като вечерта им го пуска по имейла, още в 8 часа на следващата сутрин му се обаждат с покана за интервю. И въпреки че не е никак оптимален вариант за компанията – със средно ниво немски, все още студент с начални умения по програмиране, а и трябва скоро да напусне Германия, го вземат на работа.

„Ние в България не обръщаме много внимание на тези неща, но по света по CV-то посрещат. Затова то трябва да е подробно, без да е досадно дълго. Ние например споменаваме вътре постиженията си, а на Запад работодателите държат да опишеш какво точно си вършил за предишните ти работодатели“, обяснява съдружникът на Вълков Георги Иванов, който в момента е CEO на Enhancv. Самият той е завършил „Геология“ в СУ.

В чужбина хората очакват от кандидатите за работа да напишат в CV-то конкретни неща. Не например, че си изпращал имейли, а да напишеш, че примерно си пращал по 150 мейла на ден и колко клиента си привлякъл по този начин. И не просто, че си работил в маркетинга, а колко стоки и услуги си продал. „Ако кандидатстваш за място на журналист, трябва да напишеш по колко статии си писал на ден на предишната си работа, колко от тях са били на първа страница или са били топ хитове в интернет“, пояснява Иванов.

Другата особеност на CV-тата изработени от фирмата, е, че вътре влиза информация и за нещата, с които кандидатът за работа се гордее. Например, кои са трите му най-силни страни като човек. Какви умения е придобил и откъде.

Автоматизиране на процесите

Всичко това изглежда супер елементарно, но всъщност писането на CV в днешно време си е цяла наука. С нея се занимават специалистите по HR (Human resources), които са важни членове на ръководствата на сериозните фирми.
Това, с което се сблъскват основателите на Enhancv още на първата крачка, е липсата на експертиза. Все пак трудовото, а и всяко друго законодателство е различно дори в отделните страни от ЕС. И човек може да напише едно CV, когато кандидатства за работа в България в българска фирма, съвсем друго, когато търси работа в чужда фирма и трето – ако примерно иска да работи в САЩ.

„Бяхме супер ентусиазирани, че сме намерили свободна ниша на пазара и още в началото поканихме за ментор предприемача Ивайло Христов. За придобиване на първоначалния опит ни помогна и Велина Гетова, която тогава работеше в „Телерик“, разпитвахме и много други различни HR-и“, разказва Иванов.

Успеваемостта на първите CV-та, които те самите съставяли на познати и приятели, била към 87%. Хората бивали приемани на работа ако не в първата, то поне във втората фирма, в която кандидатстват.

На съвсем първите клиенти не са вземали пари. Но когато връстниците им почнали да им плащат по 50 лева за едно CV, бързо осъзнали, че това е добър бизнес. Проблемът бил, че не е рентабилен: съставянето на едно CV им отнемало прекалено много време, защото трябва да се видят с кандидата за работа, да го разпитват, да проверяват, да пишат. И тогава решили да автоматизират процеса. Така се ражда платформата на Enhancv, която позволява на клиентите сами да си съставят CV с определени параметри, то да се коригира автоматично и да се ползва голям набор от средства за графичното му оформяне.

За съдружник бива привлечен Димитър Вулджев, програмист, който тогава е на 19 години. Отначало работи на половин ден във фирмата, но скоро заедно с Виктор Кирилов прави първоначалната версия на платформата.

Enhancv е един от малкото стартъпи, в които почти не се е налагало да се правят маркетингови проучвания дали пазарът изобщо има нужда от такава услуга. Малко след пускането на платформата в интернет, клиентите се увеличават и в момента наброяват над 200 000. Само 1,7% от тях са от България. Наблюденията на екипа показват, че средното време прекарано в платформата от посетителите от САЩ е 32 минути, докато от България – 8 минути.

В преддигиталния период на фирмата лесно проверявали успеваемостта на клиентите си – просто ги разпитвали. След автоматизирането на процеса, карат клиентите си да попълват обратна форма, но не всеки го прави. Пък и за успеваемостта на продукта им роля играят и странични фактори. Клиентът им може да е допуснал грешки, които коригиращата програма не може да хване. Може и просто да не се е явил на интервюто, на което е бил поканен. Но по груби сметки, около 60% от хората, съставили CV с тяхна помощ, биват приемани на работа.

„Точно днес ми се обади мениджър на голяма българска ИТ фирма. И ми заяви, че напоследък всеки втори, когото е взел на работа, е подал CV, съставено с нашата програма“, казва Георги Иванов.

Досега Enhancv е подпомогнат от няколко инвеститори, чисто финансово и с менторска помощ. Първоначално това прави фондът Eleven с 200 000 евро, срещу които придобива малък дял от фирмата. Но контролът остава у тримата съдружници, а и според Иванов от Eleven просто им дават съвети, но никога не са се намесвали в оперативното управление на фирмата.

След това им помагат трима бизнес ангели: Саша Бeзуханова, един от основателите на „Телерик“ - Светозар Георгиев, и Фарук Абаси, партньор в лондонски фонд.
По принцип платформата позволява на посетитителите на сайта да си направят и безплатно CV. Но ако искат да използват пълния набор от възможности, плащат по 15 долара на месец.

Засега тя съществува само на английски език, но фирмата не бърза да я превежда. Дори да стане масова, целта й ще остане да помогне на хората да си намерят работа в модерни фирми, които държат служителите им да знаят английски, следователно и CV-то трябва да е на английски.

Самата фирма съществува повече в дигиталния свят и почти няма проявления извън него. Маркетинговите й активности например са почти изцяло онлайн. Една от тях са CV-тата на световноизвестни личности. Когато с някоя такава персона се случи нещо интересно, Enhancv прави нейно CV, което се разпространява веднага из мрежата и само от това в сайта идват към 4000-5000 нови потребители. Един от последните такива хитове е например CV-то на изпълнителния директор на yahoo Мариса Майер.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Паундът рязко поскъпна след решението, че Лондон може да се откаже от Брекзит едностранно

Паундът рязко поскъпна след решението, че Лондон може да се откаже от Брекзит едностранно

Британската лира поскъпва рязко спрямо останалите валути, след като Генералният адвокат на Съда на Европейския съюз прецени, че Великобритания има право едностранно да се откаже от Брекзит. Въпреки че решенията на генералния адвокат не са задължителни за Европейския съд и още по-малко за Обединеното кралство,

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

В България няма недостиг на кадри. Повечето обявени свободни работни места са за хора с ниско образование, на които се предлага ниско заплащане и не се осигурява обучение. Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова на форум за недостига на работна сила,

Емил Димитров: Сигнал има, Марешки да дойде с мен и да ни изслушат и двамата

Емил Димитров: Сигнал има, Марешки да дойде с мен и да ни изслушат и двамата

Снети са ми показанията, казва председателят на парламентарната комисия за борба със сивата икономика и контрабандата - Г-н Димитров, Марешки подава сигнал срещу вас до прокуратурата заради думите ви, че има двама крупни контрабандисти в горивата с политически чадър. Защо не сте подали сигнал, ако имате такива сведения?

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

“Инерком”: Работим  по финализиране  на сделката за ЧЕЗ (Обзор)

“Инерком”: Работим по финализиране на сделката за ЧЕЗ (Обзор)

Имаме валиден договор, съобщават от българската компания. От Прага информират, че са започнали преговори и с “Индия Пауър” “Инерком” има валиден договор с ЧЕЗ - Прага, съобщиха официално от компанията в понеделник. Съобщението им е във връзка с изтеклия срок за плащане по сделката, който бе в края на ноември.

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Две от водещите автомобилни компании Volkswagen и Ford са все по-близо до пълно сливане. Ако това се случи, това ще бъде най-голямата автомобилна фирма в света. Генералният директор на германската компания Хербет Дийс потвърди пред Ройтерс, че преговорите с Ford моге да доведат до създаване на "глобален автомобилен алианс".

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Хлябът трябва да се подбира според храната

Хлябът трябва да се подбира според храната

Ако е 100% ръжен, е като тухличка, останалото е лъжа Объл, красив, добре оформен, но никъде не е напукан, има формата на бял хляб, но на етикета пише, че ръжен. Това означава, че в него има поне 90% бяло брашно и 10% ръжено, обясняват експерти пекари част от заблудите, които прилагат търговци. 100% ръжен хляб може да има само в един вариант -

Най-коментирани

Пампорово открива ски сезона на 8 декември

Пампорово открива ски сезона на 8 декември

Ски сезонът в Пампорово ще бъде открит на 8 декември, съобщи на пресконференция в София Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД, предава БТА. На пресконференцията за представяне на новостите в курорта за предстоящия зимен сезон участва и олимпийската шампионка Катя Дафовска, която е сред хотелиерите в Пампорово.

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Близо 6,4 млн. души от 183 общини са обхванати от разделното събиране на отпадъци в момента. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на заключителния форум "Зелена икономика", който се състоя в София хотел Балкан, съобщи БТА. В България са рециклирани 917 000 тона битови отпадъци през 2016 г.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Петчленка на ВАС потвърди, че не трябва ОВОС за плана за управление на “Пирин” Кабинетът упълномощи в сряда министъра на околната среда и водите Нено Димов да предоговори концесионния договор с “Юлен” АД за ски зоната над Банско. По същото време 5-членният състав на Върховния административен съд (ВАС) публикува решение,

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Финансистът Левон Хампарцумян, който стана „Банкер на 2018 г.” коментира проблемът с хроничната бедност пред Би Ти Ви. По думите му страната ни винаги е била най-бедната държава в Европа, дори по времето на комунизма. „През 1944 г. България е на същото икономическо положение като Дания – селскостопански държави с наченки на индустрия.

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков извърши промени в състава на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД, съобщи на сайта си ведомството. С протоколно решение на министъра като членове на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД са избрани Григори Григоров и Светломир Николов.

"Булгаргаз" ЕАД предлага увеличение на цената на природния газ с 3,51%

"Булгаргаз" ЕАД предлага увеличение на цената на природния газ с 3,51%

"Булгаргаз" ЕАД предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ да утвърди цена на природния газ за първо тримесечие на 2019 г. в размер 44,80 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от обществения доставчик. В сравнение с утвърдената за четвърто тримесечие на 2018 г.

Растежът на турската икономика се забави до 1,6% през третото тримесечие на 2018 г.

Растежът на турската икономика се забави до 1,6% през третото тримесечие на 2018 г.

Икономическият растеж на Турция се забави до 1,6 на сто на годишна основа през третото тримесечие под натиска на високата инфлация и валутната криза. Това сочат обявените днес официални данни на турския статистически институт, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Те показват, че брутният вътрешен продукт на Турция се е увеличил с 1,

Китайският индекс на цените на производителите през ноември се е увеличил с 2,7%

Китайският индекс на цените на производителите през ноември се е увеличил с 2,7%

Според публикуваните от Китайското статистическо бюро данни, през ноември индексът на цените на производителите се е увеличил с 2,7%, предаде bulgarian.cri.cn. Старшият статистик Шън Гуоцин заяви, че според оценките, 0,8 процентни пункта от 2,7-процентния ръст са повлияни от промените на цените през миналата година, а 1,9% от новото им увеличение.

За ноември месец китайският индекс на потребителските цени се е повишил с 2,2%

За ноември месец китайският индекс на потребителските цени се е повишил с 2,2%

Публикуваните вчера данни от Държавното статистическо управление данни показват, че през първите 11 месеца на тази година индексът на потребителските цени (CPI) на Китай се е повишил с 2,1% спрямо същия период на миналата година, а за ноември с 2,2%, предава bulgarian.cri.cn. По-конкретно увеличението в градовете и селата е било на едно и също

Близо 31 млн. частни фирми и 71 млн. семейни бизнеси оперират в Китай

Близо 31 млн. частни фирми и 71 млн. семейни бизнеси оперират в Китай

Броят на частните компании и семейните бизнеси в Китай се е увеличил бързо след старта на политиката за реформи и отваряне преди 40 години, сочат данни на Държавната агенция за пазарна регулация. Към края на октомври 2018 г. в страната е имало 71,37 милиона семейни бизнеса и 30,67 милиона частни фирми, предаде bulgarian.cri.cn.

„Блумбърг": До 2030 г. Китай може да се превърне глобален лидер в изкуствения интелект

„Блумбърг": До 2030 г. Китай може да се превърне глобален лидер в изкуствения интелект

Стойността на основните индустрии, свързани с разработката на изкуствен интелект в Китай може да надхвърли 1 трилион юана (над 145 милиарда долара) до 2030 г., а тази на секторите, в които тази технология се използва – над 10 трилиона юана, прогнозира доклад на „Блумбърг" (Bloomberg Intelligence), предаде bulgarian.cri.cn.

Русия вече на второ място сред
най-големите производители на оръжие в света

Русия вече на второ място сред най-големите производители на оръжие в света

Русия се е изкачила на второ място сред страните производителки на оръжия през 2017 г. Така тя се нарежда след първенеца САЩ. Данните се съдържат в доклад на Института за изследвания на международния мир в Стокхолм (СИПРИ), предадоха световните агенции, цитирани от БТА. "Руските предприятия преживяват значителен ръст в техните продажби на оръжия

Кирил Домусчиев призова да се разследва спекулата с цената на тока

Кирил Домусчиев призова да се разследва спекулата с цената на тока

Уважавайте бизнеса, който не търси работа, а създава работа, каза председателят на КРИБ на живо в предаването „Беновска пита“ по Канал 3. Кирил Домусчиев за бизнеса, представляван от КРИБ, като обединител на нацията срещу повишаването на цените на тока, срещу безотговорните изказвания на политици, срещу нежеланието и направо отказа за реформи в

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

За голям растеж на гръцкия износ през октомври информира в съобщение Гръцкият съюз на износителите, цитиран от агенция АНА-МПА. Според анализа на Центъра за експортни изследвания, който се основава на неокончателни данни на гръцката статистическа служба, през октомври износът на страната е нараснал с около 24 процента на годишна база и възлиза на