По CV-то посрещат

  • 1
authorАвтор: Христо Николов

По CV-то посрещат

В света на стартъпите няма точни предписания, които трябва да се следват, за да е сигурен успехът. Няма и никакви гаранции, че ако се прави точно това, за което ентусиастите основатели са учили, непременно начинанието ще успее. Понякога идеята възниква от чиста случайност, а бизнес моделът се оформя впоследствие.

Точно такъв е случаят със стартъпа Enhancv. Фирмата е основана преди около 3 години и в момента в нея работят 20 души. Започнала е да излиза на печалба през лятото-есента на 2016 г. Пазарът й е предимно в САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия и други западни държави. А основното й занимание е...да помага на хората да напишат автобиографии при кандидатстване за работа.

За ползата от доброто CV

Идеята за Enhancv е на Волен Вълков, който през 2013 г. е студент по компютърни науки в СУ „Св. Климент Охридски“ и отива за половин година във Вупертал, Германия на обмен по програмата „Еразъм“. След като стипендията му изтича, научава, че може да остане за още един семестър, но този път без право на стипендия. Налага му се да почне работа и естествено започва да пише и праща CV-та до различни немски фирми. Никой не му се обажда, за да го покани на интервю. Прави CV по немския модел Lebenslauf, но и това не впечатлява нито един работодател.

Тогава решава да смени тактиката и се спира на една компания, в която много държи да работи, разглежда внимателно сайта й, вижда интервюта с хора, които са постъпили на работа там, съобразява се с изискванията за CV до най-малките подробности. Даже прави цветовете му идентични с тези на компанията.

И след като вечерта им го пуска по имейла, още в 8 часа на следващата сутрин му се обаждат с покана за интервю. И въпреки че не е никак оптимален вариант за компанията – със средно ниво немски, все още студент с начални умения по програмиране, а и трябва скоро да напусне Германия, го вземат на работа.

„Ние в България не обръщаме много внимание на тези неща, но по света по CV-то посрещат. Затова то трябва да е подробно, без да е досадно дълго. Ние например споменаваме вътре постиженията си, а на Запад работодателите държат да опишеш какво точно си вършил за предишните ти работодатели“, обяснява съдружникът на Вълков Георги Иванов, който в момента е CEO на Enhancv. Самият той е завършил „Геология“ в СУ.

В чужбина хората очакват от кандидатите за работа да напишат в CV-то конкретни неща. Не например, че си изпращал имейли, а да напишеш, че примерно си пращал по 150 мейла на ден и колко клиента си привлякъл по този начин. И не просто, че си работил в маркетинга, а колко стоки и услуги си продал. „Ако кандидатстваш за място на журналист, трябва да напишеш по колко статии си писал на ден на предишната си работа, колко от тях са били на първа страница или са били топ хитове в интернет“, пояснява Иванов.

Другата особеност на CV-тата изработени от фирмата, е, че вътре влиза информация и за нещата, с които кандидатът за работа се гордее. Например, кои са трите му най-силни страни като човек. Какви умения е придобил и откъде.

Автоматизиране на процесите

Всичко това изглежда супер елементарно, но всъщност писането на CV в днешно време си е цяла наука. С нея се занимават специалистите по HR (Human resources), които са важни членове на ръководствата на сериозните фирми.
Това, с което се сблъскват основателите на Enhancv още на първата крачка, е липсата на експертиза. Все пак трудовото, а и всяко друго законодателство е различно дори в отделните страни от ЕС. И човек може да напише едно CV, когато кандидатства за работа в България в българска фирма, съвсем друго, когато търси работа в чужда фирма и трето – ако примерно иска да работи в САЩ.

„Бяхме супер ентусиазирани, че сме намерили свободна ниша на пазара и още в началото поканихме за ментор предприемача Ивайло Христов. За придобиване на първоначалния опит ни помогна и Велина Гетова, която тогава работеше в „Телерик“, разпитвахме и много други различни HR-и“, разказва Иванов.

Успеваемостта на първите CV-та, които те самите съставяли на познати и приятели, била към 87%. Хората бивали приемани на работа ако не в първата, то поне във втората фирма, в която кандидатстват.

На съвсем първите клиенти не са вземали пари. Но когато връстниците им почнали да им плащат по 50 лева за едно CV, бързо осъзнали, че това е добър бизнес. Проблемът бил, че не е рентабилен: съставянето на едно CV им отнемало прекалено много време, защото трябва да се видят с кандидата за работа, да го разпитват, да проверяват, да пишат. И тогава решили да автоматизират процеса. Така се ражда платформата на Enhancv, която позволява на клиентите сами да си съставят CV с определени параметри, то да се коригира автоматично и да се ползва голям набор от средства за графичното му оформяне.

За съдружник бива привлечен Димитър Вулджев, програмист, който тогава е на 19 години. Отначало работи на половин ден във фирмата, но скоро заедно с Виктор Кирилов прави първоначалната версия на платформата.

Enhancv е един от малкото стартъпи, в които почти не се е налагало да се правят маркетингови проучвания дали пазарът изобщо има нужда от такава услуга. Малко след пускането на платформата в интернет, клиентите се увеличават и в момента наброяват над 200 000. Само 1,7% от тях са от България. Наблюденията на екипа показват, че средното време прекарано в платформата от посетителите от САЩ е 32 минути, докато от България – 8 минути.

В преддигиталния период на фирмата лесно проверявали успеваемостта на клиентите си – просто ги разпитвали. След автоматизирането на процеса, карат клиентите си да попълват обратна форма, но не всеки го прави. Пък и за успеваемостта на продукта им роля играят и странични фактори. Клиентът им може да е допуснал грешки, които коригиращата програма не може да хване. Може и просто да не се е явил на интервюто, на което е бил поканен. Но по груби сметки, около 60% от хората, съставили CV с тяхна помощ, биват приемани на работа.

„Точно днес ми се обади мениджър на голяма българска ИТ фирма. И ми заяви, че напоследък всеки втори, когото е взел на работа, е подал CV, съставено с нашата програма“, казва Георги Иванов.

Досега Enhancv е подпомогнат от няколко инвеститори, чисто финансово и с менторска помощ. Първоначално това прави фондът Eleven с 200 000 евро, срещу които придобива малък дял от фирмата. Но контролът остава у тримата съдружници, а и според Иванов от Eleven просто им дават съвети, но никога не са се намесвали в оперативното управление на фирмата.

След това им помагат трима бизнес ангели: Саша Бeзуханова, един от основателите на „Телерик“ - Светозар Георгиев, и Фарук Абаси, партньор в лондонски фонд.
По принцип платформата позволява на посетитителите на сайта да си направят и безплатно CV. Но ако искат да използват пълния набор от възможности, плащат по 15 долара на месец.

Засега тя съществува само на английски език, но фирмата не бърза да я превежда. Дори да стане масова, целта й ще остане да помогне на хората да си намерят работа в модерни фирми, които държат служителите им да знаят английски, следователно и CV-то трябва да е на английски.

Самата фирма съществува повече в дигиталния свят и почти няма проявления извън него. Маркетинговите й активности например са почти изцяло онлайн. Една от тях са CV-тата на световноизвестни личности. Когато с някоя такава персона се случи нещо интересно, Enhancv прави нейно CV, което се разпространява веднага из мрежата и само от това в сайта идват към 4000-5000 нови потребители. Един от последните такива хитове е например CV-то на изпълнителния директор на yahoo Мариса Майер.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Гинка Върбакова излиза от бизнеса с фотоволтаици

Гинка Върбакова излиза от бизнеса с фотоволтаици

Това е заради делото на “Инерком” срещу КЗК, която забрани сделката с ЧЕЗ заради концентрация Гинка Върбакова, чиято фирма “Инерком България” бе избрана за купувач на активите на ЧЕЗ в България, излиза от управлението на бизнеса си с фотоволтаици. Това става ясно от промени във фирмите, които тя до 12 септември оглавяваше.

Финансовият регулатор заличи "Лев Инс брокер" като брокер

Финансовият регулатор заличи "Лев Инс брокер" като брокер

Заличиха "Лев Инс брокер" от регистъра на застрахователните брокери, воден от Комисията за финансов надзор(КФН). То е отделна компания от застрахователната компания "Лев Инс". Това става ясно от решенията взети от регулатора в понеделник.  В решението за заличаване се посочва, че застрахователният брокер не е изпълнил изискването за внасяне на

Доматите поевтиняват, краставиците и чушките поскъпват

Доматите поевтиняват, краставиците и чушките поскъпват

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се покачи тази седмица с 2,60 процента до 1,374 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Тази година ИТЦ падна в средата на август до 1,311 пункта. Базовото ниво на индекса - 1,000, е от 2005 година.

От днес започват масово да разрушават незаконни постройки в Гърция

От днес започват масово да разрушават незаконни постройки в Гърция

Днес започва мащабна акция по разрушаване на незаконни строежи в Гърция, предава БНР. След област Атика, днес стартира бутане на вили и къщи в цялата страна, строени на забранени зони на брега на морето и в защитени горски райони. Изтече и законният срок, в който собствениците имаха право да обжалват.

Ангелкова: Козлодуй има потенциал да стане притегателен център за културно-исторически туризъм

Ангелкова: Козлодуй има потенциал да стане притегателен център за културно-исторически туризъм

Козлодуй има голям потенциал да стане притегателен център за културно-исторически туризъм. По този начин общината ще има възможност да се превърне във все по-търсена и атрактивна туристическа дестинация за четири сезона. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на втория Фестивал на занаятите и изкуствата в

Енергиен експерт: Не е съмнително, че Ахмед Доган е купил ТЕЦ-Варна

Енергиен експерт: Не е съмнително, че Ахмед Доган е купил ТЕЦ-Варна

По думите на Хиновски централата била в тежко финансово положение, но тази сделка безспорно е положителна за българската енергетика „В никакъв случай не е съмнително, че Ахмед Доган е купил 70% от ТЕЦ-Варна, защото това е много важна централа”, коментира енергийният експерт Иван Хиновски в студиото на „Тази сутрин” по Би Ти Ви.

Близо 10% увеличение на броя на туристите в Гърция

Близо 10% увеличение на броя на туристите в Гърция

Над 44 милиона пътници са използвали гръцките летища в периода януари - август 2018 г., което е увеличение с 9,9 процента спрямо същия период на миналата година, съобщава в. "Катимерини". По данни на Службата за гражданска авиация е регистриран също ръст от 8,7 процента на броя на полетите. Нарастването на броя на пасажерите на атинското

НАП глобява фирми, които не са подали финансови отчети

НАП глобява фирми, които не са подали финансови отчети

Инспектори на НАП налагат глоби на компании, които не са подали навреме финансовите си отчети, съобщиха от приходната агенция. Срокът за подаване на документите е 30 юни, обясниха за “24 часа” от Националната агенция за приходите. Това означава, че е изтекъл, преди да блокира регистърът. Списъкът с неподалите навреме отчети е бил изпратен на

Някои забрани, с които туристите в Европа трябва да се съобразят

Някои забрани, с които туристите в Европа трябва да се съобразят

Септември е също подходящ месец за туризъм из Европа. Туристите обаче трябва да са подготвени за някои изненадващи правила и забрани, чието несъблюдаване може да ги прати в затвора или да им навлече глоби, пише сайтът "Кълчър трип". Изданието обобщава някои от най-странните забрани на Стария континент.

Родопите и Сакар съчетават вино и исторически забележителности

Родопите и Сакар съчетават вино и исторически забележителности

В региона броят на туристите се е увеличил с 5%, заяви в Кърджали министър Ангелкова Съчетанието на големия брой исторически забележителности с винени дегустации може да увеличи няколко пъти потока от туристи в Родопите и Сакар. Около това се обединиха участниците в дискусия, проведена в Кърджали и посветена на 12-те винено-кулинарни дестинации,

Най-коментирани

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Първите дипломати на България и Кения се договориха да организират съвместен бизнес форум, да работят за инвестиции на български ИТ компании и да възобновят обучението на кенийски студенти в страната ни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Външните министри Екатерина Захариева и Моника Джума разговаряха в Монреал в

Гинка Върбакова излиза от бизнеса с фотоволтаици

Гинка Върбакова излиза от бизнеса с фотоволтаици

Това е заради делото на “Инерком” срещу КЗК, която забрани сделката с ЧЕЗ заради концентрация Гинка Върбакова, чиято фирма “Инерком България” бе избрана за купувач на активите на ЧЕЗ в България, излиза от управлението на бизнеса си с фотоволтаици. Това става ясно от промени във фирмите, които тя до 12 септември оглавяваше.

Марина Костадинова: С подкрепата на Fibank ще увеличим двойно обема на нашата изба

Марина Костадинова: С подкрепата на Fibank ще увеличим двойно обема на нашата изба

Още с първата реколта винарната печели международни награди Българска винарна печели медали от международни конкурси още с първата си реколта. Това разказа Марина Костадинова от изба “Страцин”. Тя и съпругът ѝ Красимир са собственици на избата, макар и двамата да са икономисти по образование. Винарната пуска дебютната си бутилка вино през 2017 г.

82 млн. лева са приходите в туристическия сектор това лято

82 млн. лева са приходите в туристическия сектор това лято

Осемдесет и два милиона лева повече са приходите в бизнес сектора спрямо миналата година. Сравнението е за периода 1 януари 17 септември. Отчетен е и два процента ръст на оборотите от туризъм през юни и юли. Общият оборот в бизнес сектора в Бургаска област за юни, юли и август е 2 540 000 000 лева, което прави с половин милиард повече спрямо същия

Анелия Георгиева: С подкрепата на Fibank ще разширим производството си

Анелия Георгиева: С подкрепата на Fibank ще разширим производството си

 Компанията първа в България изработва детски площадки по европейски стандарт “Металпласт инженеринг” е първата фирма в България, която прави детски площадки по европейски стандарти, преди още да са въведени у нас. “През 1997 г. започнахме с производство на стъклопласти. Първоначално работехме за една от веригите бензиностанции - първите в

3 млрд. лв. не стигат за три магистрали и два тунела

3 млрд. лв. не стигат за три магистрали и два тунела

3 млрд. лв. са необходими за непостроените 250 км от "Хемус", магистрала "Черно море", Русе-Велико Търново, тунела под Шипка и под "Петрохан". Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев по време на конференция за възможностите за развитие на публично-частното партньорство. "Добрата новина е,

90 секунди, за да се купи електронна винетка от терминал (Снимки)

90 секунди, за да се купи електронна винетка от терминал (Снимки)

Стикер само за уикенда ще струва 10 лева Около 90 секунди отнема купуването на електронна винетка от терминала за самообслужване. Това стана ясно след демонстрация в пътната агенция на новата система, която се изгражда в момента. Менюто позволява да се изберат осем езика - български, английски, немски,

Доклад: Търговските спорове засилват рисковете за глобалното икономическо развитие

Доклад: Търговските спорове засилват рисковете за глобалното икономическо развитие

На открития вчера Форум за китайско развитие – 2018 г. експерти споделиха, че настоящите търговски спорове отслабват функцията на системата за многостранна търговия, като има вероятност те да доведат до финансова криза и да окажат голямо отрицателно влияние върху възстановяващата се глобална икономика, предаде bulgarian.cri.cn.

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Търсят и кой ползва служебни возила като лични Фирмите и личните доходи на повече от 500 собственици на луксозни возила по Черноморието ще бъдат обстойно проверени от данъчните, научи “24 часа”. Инспекторите ще съпоставят финансовото състояние на фирмите и на техните собственици. Проверката трябва да покаже дали например те не са се сдобили с

19% от тока в  България - от ВЕИ

19% от тока в България - от ВЕИ

19,2% от консумираното електричество в България се произвежда от възобновяеми източници, показват данни на Евростат за 2016 г. Средната стойност за Европейския съюз е 29,6%. Най-голяма част от тока от ВЕИ-та се произвежда чрез хидроенергия (36,9 на сто), следвана от вятъра (31,8%). Със слънчева светлина се генерират 11,6%, а останалите 19,

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Търсят и кой ползва служебни возила като лични Фирмите и личните доходи на повече от 500 собственици на луксозни возила по Черноморието ще бъдат обстойно проверени от данъчните, научи “24 часа”. Инспекторите ще съпоставят финансовото състояние на фирмите и на техните собственици. Проверката трябва да покаже дали например те не са се сдобили с

19% от тока в  България - от ВЕИ

19% от тока в България - от ВЕИ

19,2% от консумираното електричество в България се произвежда от възобновяеми източници, показват данни на Евростат за 2016 г. Средната стойност за Европейския съюз е 29,6%. Най-голяма част от тока от ВЕИ-та се произвежда чрез хидроенергия (36,9 на сто), следвана от вятъра (31,8%). Със слънчева светлина се генерират 11,6%, а останалите 19,

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Първите дипломати на България и Кения се договориха да организират съвместен бизнес форум, да работят за инвестиции на български ИТ компании и да възобновят обучението на кенийски студенти в страната ни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Външните министри Екатерина Захариева и Моника Джума разговаряха в Монреал в

Хлябът с 30 ст. по-евтин, ако веригите го продават без печалба

Хлябът с 30 ст. по-евтин, ако веригите го продават без печалба

l По 230 г на ден яде средно българинът l Най-скъпите видове стигат до 6-7 лева за килограм С 20-30 ст. може да е по-евтин хлябът, ако търговските вериги го продават без печалба. Това сочат разчети на икономисти и браншовици. Преди ден земеделският министър Румен Порожанов обяви, че е постигната такава договорка с част от петте най-големи

82 млн. лева са приходите в туристическия сектор това лято

82 млн. лева са приходите в туристическия сектор това лято

Осемдесет и два милиона лева повече са приходите в бизнес сектора спрямо миналата година. Сравнението е за периода 1 януари 17 септември. Отчетен е и два процента ръст на оборотите от туризъм през юни и юли. Общият оборот в бизнес сектора в Бургаска област за юни, юли и август е 2 540 000 000 лева, което прави с половин милиард повече спрямо същия

"Инерком" уведоми КЗК, че е излязла от бизнеса с фотоволтаци

"Инерком" уведоми КЗК, че е излязла от бизнеса с фотоволтаци

Фирмата на Гинка Върбакова "Инерком България" уведоми КЗК, че в нейното портфолио вече няма фотоволтаици. Какво "24 часа" писа КЗК забрани сделката на "Инерком" за активите на ЧЕЗ в България, тъй като се опасява от концентрация, защото и двете фирми притежават соларни паркове. "Инерком" обжалва във Върховния административен съд,

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото повишение на цената на газа

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото повишение на цената на газа

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото 14-процентно повишение на цената на природния газ. Това заяви за "Хоризонт" председателят на Българската федерация на индустриалните енергийно консуматори Константин Стаменов. Той се позова на доклад на енергийния регулатор, публикуван за обществено обсъждане, предаде БНР.

Отпускат нов вид помощи на деца без един или двама родители

Отпускат нов вид помощи на деца без един или двама родители

Деца с един или двама починали родители от началото на следващата година да получават месечна помощ, решиха на първо четене депутатите с приети единодушно на първо четене промени в Закона за семейни помощи за деца. Условието е те да нямат право на наследствена пенсия, поради липсата на съответния изискуем осигурителен стаж на починалия родител.

7 милиона китайци ще пътуват в чужбина през „златната седмица"

7 милиона китайци ще пътуват в чужбина през „златната седмица"

Предвижда се близо 7 милиона туристи от Китай да пътуват в чужбина по време на едноседмичната почивка за Националния празник, известна още като „златната седмица". Броят им заема около 5% от всички пътуващи зад граница през цялата година, се посочва в скорошен доклад на китайската онлайн туристическа платформа Ctrip.

Парното за втори път поскъпва тази година - сега от 2 до 9%

Парното за втори път поскъпва тази година - сега от 2 до 9%

Най-голямо увеличение има в Пловдив и в София, най-малко е в Бургас С 8% да поскъпне парното в София предлагат от КЕВР в доклад за цената от 1 октомври, при 13,89% увеличение на природния газ. В публикация преди дни “24 часа” пресметна, че точно толкова ще е поскъпването. Така за тази зима цената се вдига с 16%,