По CV-то посрещат

  • 1
authorАвтор: Христо Николов

По CV-то посрещат

В света на стартъпите няма точни предписания, които трябва да се следват, за да е сигурен успехът. Няма и никакви гаранции, че ако се прави точно това, за което ентусиастите основатели са учили, непременно начинанието ще успее. Понякога идеята възниква от чиста случайност, а бизнес моделът се оформя впоследствие.

Точно такъв е случаят със стартъпа Enhancv. Фирмата е основана преди около 3 години и в момента в нея работят 20 души. Започнала е да излиза на печалба през лятото-есента на 2016 г. Пазарът й е предимно в САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия и други западни държави. А основното й занимание е...да помага на хората да напишат автобиографии при кандидатстване за работа.

За ползата от доброто CV

Идеята за Enhancv е на Волен Вълков, който през 2013 г. е студент по компютърни науки в СУ „Св. Климент Охридски“ и отива за половин година във Вупертал, Германия на обмен по програмата „Еразъм“. След като стипендията му изтича, научава, че може да остане за още един семестър, но този път без право на стипендия. Налага му се да почне работа и естествено започва да пише и праща CV-та до различни немски фирми. Никой не му се обажда, за да го покани на интервю. Прави CV по немския модел Lebenslauf, но и това не впечатлява нито един работодател.

Тогава решава да смени тактиката и се спира на една компания, в която много държи да работи, разглежда внимателно сайта й, вижда интервюта с хора, които са постъпили на работа там, съобразява се с изискванията за CV до най-малките подробности. Даже прави цветовете му идентични с тези на компанията.

И след като вечерта им го пуска по имейла, още в 8 часа на следващата сутрин му се обаждат с покана за интервю. И въпреки че не е никак оптимален вариант за компанията – със средно ниво немски, все още студент с начални умения по програмиране, а и трябва скоро да напусне Германия, го вземат на работа.

„Ние в България не обръщаме много внимание на тези неща, но по света по CV-то посрещат. Затова то трябва да е подробно, без да е досадно дълго. Ние например споменаваме вътре постиженията си, а на Запад работодателите държат да опишеш какво точно си вършил за предишните ти работодатели“, обяснява съдружникът на Вълков Георги Иванов, който в момента е CEO на Enhancv. Самият той е завършил „Геология“ в СУ.

В чужбина хората очакват от кандидатите за работа да напишат в CV-то конкретни неща. Не например, че си изпращал имейли, а да напишеш, че примерно си пращал по 150 мейла на ден и колко клиента си привлякъл по този начин. И не просто, че си работил в маркетинга, а колко стоки и услуги си продал. „Ако кандидатстваш за място на журналист, трябва да напишеш по колко статии си писал на ден на предишната си работа, колко от тях са били на първа страница или са били топ хитове в интернет“, пояснява Иванов.

Другата особеност на CV-тата изработени от фирмата, е, че вътре влиза информация и за нещата, с които кандидатът за работа се гордее. Например, кои са трите му най-силни страни като човек. Какви умения е придобил и откъде.

Автоматизиране на процесите

Всичко това изглежда супер елементарно, но всъщност писането на CV в днешно време си е цяла наука. С нея се занимават специалистите по HR (Human resources), които са важни членове на ръководствата на сериозните фирми.
Това, с което се сблъскват основателите на Enhancv още на първата крачка, е липсата на експертиза. Все пак трудовото, а и всяко друго законодателство е различно дори в отделните страни от ЕС. И човек може да напише едно CV, когато кандидатства за работа в България в българска фирма, съвсем друго, когато търси работа в чужда фирма и трето – ако примерно иска да работи в САЩ.

„Бяхме супер ентусиазирани, че сме намерили свободна ниша на пазара и още в началото поканихме за ментор предприемача Ивайло Христов. За придобиване на първоначалния опит ни помогна и Велина Гетова, която тогава работеше в „Телерик“, разпитвахме и много други различни HR-и“, разказва Иванов.

Успеваемостта на първите CV-та, които те самите съставяли на познати и приятели, била към 87%. Хората бивали приемани на работа ако не в първата, то поне във втората фирма, в която кандидатстват.

На съвсем първите клиенти не са вземали пари. Но когато връстниците им почнали да им плащат по 50 лева за едно CV, бързо осъзнали, че това е добър бизнес. Проблемът бил, че не е рентабилен: съставянето на едно CV им отнемало прекалено много време, защото трябва да се видят с кандидата за работа, да го разпитват, да проверяват, да пишат. И тогава решили да автоматизират процеса. Така се ражда платформата на Enhancv, която позволява на клиентите сами да си съставят CV с определени параметри, то да се коригира автоматично и да се ползва голям набор от средства за графичното му оформяне.

За съдружник бива привлечен Димитър Вулджев, програмист, който тогава е на 19 години. Отначало работи на половин ден във фирмата, но скоро заедно с Виктор Кирилов прави първоначалната версия на платформата.

Enhancv е един от малкото стартъпи, в които почти не се е налагало да се правят маркетингови проучвания дали пазарът изобщо има нужда от такава услуга. Малко след пускането на платформата в интернет, клиентите се увеличават и в момента наброяват над 200 000. Само 1,7% от тях са от България. Наблюденията на екипа показват, че средното време прекарано в платформата от посетителите от САЩ е 32 минути, докато от България – 8 минути.

В преддигиталния период на фирмата лесно проверявали успеваемостта на клиентите си – просто ги разпитвали. След автоматизирането на процеса, карат клиентите си да попълват обратна форма, но не всеки го прави. Пък и за успеваемостта на продукта им роля играят и странични фактори. Клиентът им може да е допуснал грешки, които коригиращата програма не може да хване. Може и просто да не се е явил на интервюто, на което е бил поканен. Но по груби сметки, около 60% от хората, съставили CV с тяхна помощ, биват приемани на работа.

„Точно днес ми се обади мениджър на голяма българска ИТ фирма. И ми заяви, че напоследък всеки втори, когото е взел на работа, е подал CV, съставено с нашата програма“, казва Георги Иванов.

Досега Enhancv е подпомогнат от няколко инвеститори, чисто финансово и с менторска помощ. Първоначално това прави фондът Eleven с 200 000 евро, срещу които придобива малък дял от фирмата. Но контролът остава у тримата съдружници, а и според Иванов от Eleven просто им дават съвети, но никога не са се намесвали в оперативното управление на фирмата.

След това им помагат трима бизнес ангели: Саша Бeзуханова, един от основателите на „Телерик“ - Светозар Георгиев, и Фарук Абаси, партньор в лондонски фонд.
По принцип платформата позволява на посетитителите на сайта да си направят и безплатно CV. Но ако искат да използват пълния набор от възможности, плащат по 15 долара на месец.

Засега тя съществува само на английски език, но фирмата не бърза да я превежда. Дори да стане масова, целта й ще остане да помогне на хората да си намерят работа в модерни фирми, които държат служителите им да знаят английски, следователно и CV-то трябва да е на английски.

Самата фирма съществува повече в дигиталния свят и почти няма проявления извън него. Маркетинговите й активности например са почти изцяло онлайн. Една от тях са CV-тата на световноизвестни личности. Когато с някоя такава персона се случи нещо интересно, Enhancv прави нейно CV, което се разпространява веднага из мрежата и само от това в сайта идват към 4000-5000 нови потребители. Един от последните такива хитове е например CV-то на изпълнителния директор на yahoo Мариса Майер.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Килограм джанки в Турция струва колкото 14 кг агнешко месо

Килограм джанки в Турция струва колкото 14 кг агнешко месо

Джанки се предлагат на цена от 500 турски лири (160 лв.) за килограм на пазара в Турция - сума, за която в страната може да се купят 14 кг агнешко месо, съобщава турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА. Първите за сезона джанки са отгледани в парници в Анталия и Мерсин и вече се появиха на щандовете на турските пазари за плодове и зеленчуци.

Пишат нови правила как съседи да поддържат блока

Пишат нови правила как съседи да поддържат блока

МРРБ приема предложения до 15 април, след това ще изготви промени в закона МРРБ подготвя нови правила за управление на етажната собственост, които да доведат до по-качествена поддръжка на сградите и механизми на контрол за лицата, предоставящи услугите на професионално управление на етажната собственост.

„Газпром“ уведоми България, че от 2020 г. спира транзита на газ през Трансбалканския коридор

„Газпром“ уведоми България, че от 2020 г. спира транзита на газ през Трансбалканския коридор

„Газпром експорт“ е уведомил официално българските власти, че смята да прекрати транзита на газ по Трансбалканския коридор, по който се доставя газ за Турция, от януари 2020 година, съобщава Sputnik Turkiye, като се позовава на агенция Bloomberg. Българската министърка на енергетиката Теменужка Петкова е потвърдила,

България ще съди “Газпром” за транзитни такси, ако “Турски поток” не мине през нас

България ще съди “Газпром” за транзитни такси, ако “Турски поток” не мине през нас

“Газпром експорт” е уведомил официално българските власти, че смята да прекрати транзита на газ по Трансбалканския коридор, по който се доставя газ за Турция, от януари 2020 г. съобщава агенция “Блумбърг”. Ако това стане, България ще се възползва от правото си да се обърне към арбитражен съд, за да получи дължимите си транзитни такси до 2030

Виена е най-добрият град за живеене, София е на 116-о място

Виена е най-добрият град за живеене, София е на 116-о място

Международната консултантска компания Mercer публикува традиционната си годишна класация за най-добрите за живеене градове в света. За десета поредна година класацията се оглавява от австрийската столица Виена, следвана от Цюрих, Швейцария и Ванкувър, Канада, предаде БНР. Българската столица София е на 116-о място от общо 231 града.

Данъчните продават  свлачище край Варна

Данъчните продават свлачище край Варна

Ваканционен имот върху 22 декара в местността Прибой на юг ог Варна е обявен от НАП на търг за 2 349 000 лева. Заради свлачищната зона върху него по времето на соца бяха разположени 70 бунгала. В базата, която е популярна сред варненци за уикендите, има още заведение с кухня, барбекю и тераса. Търгът, който не е първи, ще бъде проведен на 5 април.

Магазините в Черна гора вече няма да работят в неделя

Магазините в Черна гора вече няма да работят в неделя

Правителството на Черна гора одобри предложение за изменение на закона за вътрешната търговия, според което се забранява търговията на едро и дребно в неделя и на празници, написа черногорският премиер Душко Маркович на профила си в Туитър, като добави, че това е положителна новина за 37 хиляди работници в търговията, предаде Танюг.

"Боинг-737-8 Mакс" на “Туи” се връща в България, застигнат над Румъния от забраната да лети в Европа (Обзор)

"Боинг-737-8 Mакс" на “Туи” се връща в България, застигнат над Румъния от забраната да лети в Европа (Обзор)

В сряда във въздушното ни пространство е трябвало да влязат два такива самолета, авиокомпаниите ги сменят "Боинг-737-8 Mакс” на “Туи флай” се приземи извънредно в София в 20,53 ч във вторник. Това става седем минути преди да влезе в сила забраната на Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) моделите B737-8 и B737-9 Макс да летят над

Хаос с полетите в САЩ след забраната на Путин за "Боинг 737 Макс"

Хаос с полетите в САЩ след забраната на Путин за "Боинг 737 Макс"

Настъпи хаос с полетите в Съединените щати, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че засега също спира полетите на модела „Боинг”, информира Би Ти Ви. Втори път за последните шест години американските власти взимат решение да спрат за полети определен тип самолети на „Боинг”. Решението беше взето след катастрофата в Етиопия,

Рестартиране на алианса между "Рено", "Нисан" и "Мицубиши"

Рестартиране на алианса между "Рено", "Нисан" и "Мицубиши"

Председателят на "Рено" (Renault SA) Жан-Доминик Сенар обяви във вторник "рестартирането на алианса" между френския производител на автомобили и японските компании "Нисан" (Nissan Motor Corp.) и "Мицубиши" (Mitsubishi Motors), предаде БНР. Алиансът Рено-Нисан-Мицубиши създаде нов съвместен съвет, който ще се председателства именно от Жан-Доминик

Най-коментирани

Москва бе домакин на седмия китайско-руски туристически форум

Москва бе домакин на седмия китайско-руски туристически форум

Вчера в Москва се проведе седмият китайско-руски туристически форум. На него бе съобщено, че през 2018 г. броят на китайските туристи в Русия, освободени от групова виза, е надхвърлил за първи път 1 милион, предаде Радио Китай. Зам.-изпълнителният директор на туристическата асоциация „Свят без граници" Анна Сибиркина коментира,

България ще съди “Газпром” за транзитни такси, ако “Турски поток” не мине през нас

България ще съди “Газпром” за транзитни такси, ако “Турски поток” не мине през нас

“Газпром експорт” е уведомил официално българските власти, че смята да прекрати транзита на газ по Трансбалканския коридор, по който се доставя газ за Турция, от януари 2020 г. съобщава агенция “Блумбърг”. Ако това стане, България ще се възползва от правото си да се обърне към арбитражен съд, за да получи дължимите си транзитни такси до 2030

Хаос с полетите в САЩ след забраната на Путин за "Боинг 737 Макс"

Хаос с полетите в САЩ след забраната на Путин за "Боинг 737 Макс"

Настъпи хаос с полетите в Съединените щати, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че засега също спира полетите на модела „Боинг”, информира Би Ти Ви. Втори път за последните шест години американските власти взимат решение да спрат за полети определен тип самолети на „Боинг”. Решението беше взето след катастрофата в Етиопия,

„Газпром“ уведоми България, че от 2020 г. спира транзита на газ през Трансбалканския коридор

„Газпром“ уведоми България, че от 2020 г. спира транзита на газ през Трансбалканския коридор

„Газпром експорт“ е уведомил официално българските власти, че смята да прекрати транзита на газ по Трансбалканския коридор, по който се доставя газ за Турция, от януари 2020 година, съобщава Sputnik Turkiye, като се позовава на агенция Bloomberg. Българската министърка на енергетиката Теменужка Петкова е потвърдила,

Пишат нови правила как съседи да поддържат блока

Пишат нови правила как съседи да поддържат блока

МРРБ приема предложения до 15 април, след това ще изготви промени в закона МРРБ подготвя нови правила за управление на етажната собственост, които да доведат до по-качествена поддръжка на сградите и механизми на контрол за лицата, предоставящи услугите на професионално управление на етажната собственост.

България с лек превес пред Сърбия за завод на VW

България с лек превес пред Сърбия за завод на VW

Крайният срок за решението на немския гигант е през май Решение къде да построи завод за автомобили в Източна Европа германският автомобилен концерн VW ще вземе в края на май. В момента проучването на най-подходящи за целта страни е в етап, в който кандидатите са ограничени до четири. В следващия две страни ще отпаднат и накрая ще се избере

Още в понеделник новият шеф на КФН Бойко Атанасов се заема с “Бонус-малус” (Обзор)

Още в понеделник новият шеф на КФН Бойко Атанасов се заема с “Бонус-малус” (Обзор)

Иска да запълни целия състав на комисията Още в понеделник новият шеф на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов започва работа по системата “Бонус-малус”. Това заяви той в кулоарите на парламента, минути след като депутатите единодушно със 134 гласа “за” решиха да оглави финансовия надзор. Атанасов подчерта,

Бразилия продаде 12 летища

Бразилия продаде 12 летища

Правителството на президента на Бразилия Жаир Болсонаро обяви приватизацията на 12 летища, предаде БГНЕС. Въпреки че приходите в държавната хазна от първоначалния търг да са сравнително малки - 2,3 милиарда реала (620 милиона долара), продажбата се разглежда като първи тест за доверието на пазара в огромната приватизационна програма на Болсонаро.

Томислав Дончев: До края на годината обществените поръчки ще се дигитализират

Томислав Дончев: До края на годината обществените поръчки ще се дигитализират

Вицепремиерът Томислав Дончев очаква в рамките на десетилетието в строителния бранш ескалацията на разходите за труд да продължи. Той не се ангажира със средногодишния темп на нарастването й, стана ясно по време на форум на тема "Европейската солидарност в инвестиционната политика на ЕС, реализирана в България" с конвергенцията на България с

Срещат в София инвеститори с иновативни стартъпи

Срещат в София инвеститори с иновативни стартъпи

“София Тех парк” прави специална програма в подкрепа на изобретатели, иноватори и предприемачи Ще има демо ден на преакселераторска програма Конференция Investum Supersonic в подкрепа на новатори и стартъпи ще се проведе на 25 март в “София Тех парк”. Целта на събитието е да даде възможност за среща и взаимодействие между водещи инвеститори и

40 години пътуване за Пролетния празник в Китай

40 години пътуване за Пролетния празник в Китай

От 1979 г. до 2019 г. пътуванията в Китай са се увеличили от 100 милиона на 3 милиарда. Китайците днес разполагат с по-голям избор на транспорт и по-добри услуги, съобщава "Радио Китай". Наскоро приключи Китайската нова година и свързаното с нея „голямо пролетно преселение", когато милиони китайци се прибират у дома,

България с лек превес пред Сърбия за завод на VW

България с лек превес пред Сърбия за завод на VW

Крайният срок за решението на немския гигант е през май Решение къде да построи завод за автомобили в Източна Европа германският автомобилен концерн VW ще вземе в края на май. В момента проучването на най-подходящи за целта страни е в етап, в който кандидатите са ограничени до четири. В следващия две страни ще отпаднат и накрая ще се избере

Фандъкова: До месец ще приключим преговорите за заплатите на шофьорите в градския транспорт

Фандъкова: До месец ще приключим преговорите за заплатите на шофьорите в градския транспорт

Най-късно до един месец преговорите за споразумение за програма за тригодишно ежегодно увеличение с поне 10 процента на заплатите на заетите в градския транспорт трябва да приключат. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова след като участва в откриването на XVIII Годишна конференция на Мрежата на синдикалните организации от

Заетостта в Китай остава стабилна въпреки по-високия месечен ръст на безработица

Заетостта в Китай остава стабилна въпреки по-високия месечен ръст на безработица

Заетостта в Китай се запазва стабилна, въпреки по-високия ръст на безработицата през януари и февруари, сочат данни на Държавното статистическо управление. Нивото на безработица в градовете през януари е отчело 5.1% и 5.3% през февруари съответно с 0.1% и 0.3% по-висок от предходната година за същия период, съобщава "Радио Китай".

Износът на Япония спада за трети пореден месец

Износът на Япония спада за трети пореден месец

Японският износ се е понижил с 1,2 процента на годишна база до 6,38 трлн. йени (57,3 млрд. долара) през февруари, съобщи днес правителството, цитирано от ДПА. Това е трети пореден месец на спад, предава БТА. Износът към други азиатски страни, който представлява 52 на сто от изнесените в Япония стоки, е намалял с 1,8 процента до 3,3 трлн.

Данъчните продават  свлачище край Варна

Данъчните продават свлачище край Варна

Ваканционен имот върху 22 декара в местността Прибой на юг ог Варна е обявен от НАП на търг за 2 349 000 лева. Заради свлачищната зона върху него по времето на соца бяха разположени 70 бунгала. В базата, която е популярна сред варненци за уикендите, има още заведение с кухня, барбекю и тераса. Търгът, който не е първи, ще бъде проведен на 5 април.

Проектират нова станция на метрото в “Обеля”, свързва го с влака за Кюстендил

Проектират нова станция на метрото в “Обеля”, свързва го с влака за Кюстендил

Ще е първата построена в партньорство между общината и частен инвеститор С още една станция може да се разшири до 3 г. метромрежата на София. Плановете са тя да е на бул. “П. Владигеров” и да има връзка с влаковете по жп линията София - Кюстендил. Вече тече процедура за избор на изпълнител, който да направи идейния проект на бъдещата метростанция

Местните власти  управляват по-добре бюджетните пари

Местните власти управляват по-добре бюджетните пари

38 кметства с повече собствени приходи, само 8 чакат помощ от хазната Местните власти управляват по-добре бюджетните пари, а все повече от тях събират повече собствени приходи. Просрочените дългове на много от тях намаляват. Тази равносметка за финансовото състояние на общините в края на 2018 в сравнение с 2017 г.

Дойче банк и Комерцбанк започнат преговори за евентуално сливане

Дойче банк и Комерцбанк започнат преговори за евентуално сливане

Водещите финансови институции на Германия Дойче банк (Deutshe Bank) и Комерцбанк (Commerzbank) започват официално преговори за евентуално сливане, съобщи ДПА, позовавайки се на свои източници, предаде БТА. Разговори по плановете за сливането на банките се водят вече от месеци. Правителството заяви преди време по този повод,

Товарните влакове по маршрута Китай-Европа са извършили 14 000 пътувания

Товарните влакове по маршрута Китай-Европа са извършили 14 000 пътувания

Мрежата за товарен железопътен превоз между Китай и Европа, ключова част от инициативата „Един пояс един път", се разширява бързо. До края на февруари тази година, са били извършени 14 000 пътувания по маршрута, по данни на китайския икономически регулатор, съобщава bulgarian.cri.cn. Мрежата свързва Китай с 50 града в 15 европейски държави,