Има бум на жалбите срещу частни съдебни изпълнители, каза омбудсманът Мая Манолова пред БТВ. В офиса й пристигали по 20 жалби на ден срещу частните съдебни изпълнители. Общо жалбите били над 500. Тя коментира разследване на БТВ, според което са отнети правата на адвокат заради схемата "Запис на заповед".

Манолова обяви, че е готова със законопроект, който решава тези проблеми и е в защита на гражданите. Следващата седмица ще има обществено обсъждане на текстовете.

В четвъртък обмудсманът внесла първи законопроект в новото Народно събрание. Това всъщност били промени в 7 закона. Става дума за защита на работниците от недобросъвестни работодатели. Текстовете са срещу съвременното робство, каза Манолова. Сред предложенията са забрана да се продава фирма на социално слаб гражданин без да са платени всички задължения към работниците. Фондът за гарантиране на вземания на фалирали предприятия на практика не работи, обяви омбудсманът.

Резонно е да дадем право на работниците да получават изпълнителен лист за неизплатени от работодателя заплати, каза Манолова. Тя очаква, че съдебните експертизи ще докажат, че КЕВР е нарушила закона, вдигайки без обществено обсъждане цените на топлоенергията и газа. На международните пазари цената на природният газ е увеличена с 13%, а у нас - двойно.

Сега природният газ се увеличи с 29%, а на парното с 23%, каза Манолова, цитирайки преди това, че при значително намаление на газа, тази на парното е падала символично.