Германската полиция залови мъжа, който заложи бомба край автобуса на „Борусия Дортмунд“ миналата седмица. Става дума за 28-годишен мъж, германски руснак, който искал да спечели пари от акции на отбора на борсата.

Бомбата гръмна точно до автобуса, който откарваше автобуса за мача с „Монако“. Взривът е бил пълен и с пирони, за да нанесе повече щети. Ако автобусът бил минал секунда по-рано край мястото или бомбата е била поставена по-ниско, повечето играчи са щели да бъдат ранени, вероятно е щяло да има и жертви, смята полицията. При атентата ранен в ръката бе футболистът Марк Бартра, който бе откаран спешно в болница.

Подобен случай досега не е имало в криминалната история на Германия. Планът на атентатора е бил да убие 20 играчи на „Борусия“ и с това да срине акциите на отбора, от което е щял да направи 3,9 милиона печалба.

Край местопрестъплението бе открито писмо, в което атентаторът нарочно написал „В името на Аллах, великият и милосърдният“.

Атентаторът се казва Сергей . и живее в Баден-Вюртемберг и работел в Тюбинген. Той си наел стая в същия хотел като отбора. Разбирал от електротехника и затова бил в състояние да направи взрив със закъснител.

Той бе арестуван тази сутрин малко преди 6 сутринта.

По информация на вестник „Билд“ след експлозията Сергей В. Просто слязъл в ресторанта на хотела и си поръчал стек. Той направил впечатление на работещите в хотела със странните си желания. Не поискал например предложената му стая, защото нямала прозорец към улицата. Избрал си по-евтина от платената предварително стая, защото от нея се виждало директно местопрестъплението.

От хотелската си стая той купил пакет с 15 000 опционални акции на отбора онлайн. Платил за тях 78 000 евро. Разследването установило, че те са купени от ай пи адреса на хотела. На търговците също им направил впечатление размерът на сделката и те подали сигна в прокуратурата с подозрение за пране на пари. При успешен атентат и драстична промяна на цената на акциите той е щял да спечели 3,9 милиона евро според полицията.