Бившата първа дама се радва на гледки към Атлантика с 20 години по-млад съпруг

През юни 2013 г. Владимир Путин и съпругата му Людмила гледат балета “Есмералда”. В антракта двамата застават пред камерата на тв “Россия 24”. “Нашият брак приключи. Това бе общо решение”, казва той. “Да, може да се каже, че това е цивилизован развод”, добавя тя с плаха усмивка.

После жената, родила на руския президент 2 дъщери в 30-годишен брак, изчезва от сцената. Шушука се, че са я пратили в манастир, че я държат в пълна изолация. Пресслужбата на Кремъл отказва да отговаря на въпроси за нея, а от официалната биография на Путин се губят всички подробности за бившата му.

Изолация? Нищо подобно. Днес, 4 години след развода си, 59-годишната предишна първа дама кара втора младост и се наслаждава на гледките от красива крайбрежна вила в Югозападна Франция с 20-години по-млад съпруг, пише в. “Вашингтон пост”. Имотът е

малък дворец

в стил ар деко

на атлантическия бряг в курорта Англет, между Биариц и Байон. Струва между 6 и 7 млн. евро, твърди проучване на руския клон на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP). Фасадата на сградата, строена през 1927 г., е украсена с барелеф на известните скулптори близнаци Жан и Жоел Мартел. Паметник на културата, вилата е на площ 450 кв. м, има 4 спални, обширна гостна, столова, водеща към тераса с изглед към Атлантика, музикален салон, билярдна зала. Обградена е от 5 декара земя с голям басейн и музикален павилион.

Интериорът е изящен – мраморни подове, фрески по таваните, оригинални старинни полилеи, пише в. “Фигаро”, който преди години рекламираше вилата на сайта си за недвижими имоти. Доскоро имението се е казвало “Сузана”, сега се нарича “Мечта”.

Резиденцията, обградена с голф игрища и дъхави борови горички, се води на името на втория съпруг на Людмила – 39-годишния красив бизнесмен Артур Очеретний. “Градчето ни е малко, знае се всичко за всички. Известно е, че вилата е на бившата съпруга на Путин. Идва тук с кола и с млад господин. Красавец – о-ла-ла…”, клюкарства местният пощаджия. Първоначално

взели Артур за

неин бодигард,

но после се разбрало, че е съпруг на Людмила и че тя вече носи неговата фамилия. От общината предоставят данни, че именно Очеретний е новият собственик на вилата – документ, с който Центърът за изследване на корупцията разполага и е публикувал.

В Русия силно се съмняват, че Очеретний е платил сам за френския имот. Критици на Кремъл са проучили финансовото състояние на бизнесмена и твърдят, че е разорен.  Артур Очеретний

Артур Очеретний

Артур се запознава с Людмила в неправителствената организация, чийто неофициален патрон е тя. Връзката им вероятно е започнала доста преди развода ѝ. Путин призна, че с жена му не са живели заедно години преди официалната раздяла, и е всеобща тайна, че бракът им не бе щастлив.

Бъдещата си съпруга московският лидер среща на театър в Ленинград и през 1983 г. се венчава за нея. Скоро се ражда дъщеря им Мария, а после и Катерина. Офицерът от КГБ Владимир е пратен на шпионска мисия в ГДР, където семейството живее до падането на Берлинската стена.

След връщането им в Москва споровете и скандалите у дома стават ежедневие. Путин е с тежък характер, а Людмила – чувствителна. Чашата прелива, когато през 2008 г. той се залюбва с 25-годишната гимнастичка Алина Кабаева, от която дори се говори, че има две деца. Малко преди развода биографката на президента Наталия Геворкян казва пред “Вашингтон пост”: “Людмила е

жена, която обичаше,

но не бе обичана”

В началото на 2000 г. президентшата започва да работи активно за неправителствената фондация “Център за развитие на междуличностни комуникации”, която организира курсове за професионална квалификация и библиотекарство, кани лектори, публикува книги. Още тогава Очеретний, който днес е шеф на фондацията, често се появява там във връзка с бизнеса си. Той е собственик на “Арт-шоу” - фирма за организиране на събития за именити клиенти, сред които “Газпром”, “Транснефт” и Путиновата партия “Единна Русия”.

С Людмила се сближават. През 2015 г. изданието “Собеседник” пише, че тя се е омъжила за Очеретний в пълна тайна. Появява се снимка на младоженците на лондонското летище “Хийтроу”. Пресата разкрива, че 6 месеца след развода на Путинови бизнесменът е закупил френската вила за милиони евро.

С какви пари?

- питат активистите срещу корупцията в Русия. Артур е бил собственик на три фирми – строителна, компютърна и за търговия с риба. Но и трите фалират или не работят, закрити са и оставят само дългове. Центърът “Арт-шоу” печели скромно по няколко десетки хиляди евро годишно.

Ако се съди по данъчните ѝ декларации, бившата първа дама също е със скромни доходи. През 2009 г. като президентша тя обявява годишен приход в рубли, равностоен на… 15 евро, през 2011 г. – на 7000 евро, през 2012 г. – на 2000 евро. Имала е и спестявания на стойност 130 000 евро, провери руският сайт “Медуза”.

След развода

получава скромен

апартамент,

който семейство Путинови са закупили през 1995 г.

При фондацията картината е по-различна, особено след раздялата на Людмила с Путин, пише “Медуза”. Натам потичат държавни субсидии. През 2015 г. московското кметство отпуска на центъра 900 000 евро. Руските железници даряват 750 000 евро. Фондацията притежава скъпа старинна сграда в центъра на Москва, която

отдава под наем

за 3 млн. евро

годишно. Никой обаче не твърди, че всички тези пари са отишли в джоба на шефа на центъра Артур Очеретний. Но тогава откъде 7 милиона за вила във Франция? Борците с корупцията от OCCRP правят извода, че това е станало с финансови инжекции отвън.  Вилата във френския курорт Англет

Вилата във френския курорт Англет

Владимир Путин официално също не е богат. В декларацията му за 2015 г. фигурират заплата 140 000 евро, апартамент в Москва, незастроен парцел и 3 коли. Но се говори, макар и без убедителни доказателства, че той и обкръжението му разполагат с 200 млрд. долара. През 2016 г. от “Панамските досиета” се разбра, че приятелят на президента от детинство – виолончелистът Сергей Ролдугин, е въртял 2 млрд. долара чрез офшорни компании – факт, от който самият той остана изключително учуден, пише “Вашингтон пост”.

Тези разкрития потънаха в мъгла, както и източникът на парите за вилата в Англет. При това цената ѝ очевидно доста ще нарасне, тъй като сега там

тече голям ремонт Собственикът е взел разрешение oт общината за остъкляване на част от фасадата, нов покрив с басейн и пълно обновяване на интериора. Артур и съпругата му минават и наглеждат строежа от автомобил с тъмни стъкла. А оттам Людмила отскача до близкия Биариц, където вила за 3,5 млн. евро имат по-малката ѝ дъщеря Катерина и нейният съпруг бизнесмен Кирил Шамалов - син на стар приятел на Путин. Майка и дъщеря са забелязани на местния пазар да правят покупки като обикновени местни жителки.