Дебатът среща бранша с местната
власт в “София Тех Парк” за
новите тенденции при имотите
големите в строителството

За първи път вестник “24 часа” и сп.“Идеален дом” събират на дебат строителни компании, архитектурни и дизайнерски студиа, финансови и застрахователни компании, търговски фирми и медии заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и главния архитект на столицата арх. Здравко Здравков. Идеята е да очертаем тенденциите в жилищното строителство.

„TREND: Идеалният дом на бъдещето” е дискусия за това как се развива пазарът на жилищата, може ли да имаме в България Smart Cities, какви са новостите в архитектурата и какво ни предстои през следващите две десетилетия.

21 години след излизането на първия брой на сп. “Идеален дом” изданието успя да създаде кръг от специалисти в бранша, които знаят как да съчетаят добрите практики с визионерските идеи на смелите и инициативните. Техният опит е огромен, имената им - безспорни.

Защо организираме тази дискусия?

За да бъдем полезни на тези, които взимат решения, и на тези, които имат идеи.

Защо с името TREND?

Защото това е началото на инициатива, в която ще се включат и по-големите градове на България.

Защото и строителните компании, и купувачите не бива да допускат грешки от предишния бум в жилищното строителство.

Участниците:

За арх. Здравко Здравков е важно големите градове като София да променят облика си, да станат “по-зелени” и да се влагат средства за тяхната модернизация.

Димитър Савов като управител на BLD - една от водещите строителни компании у нас, има реален поглед върху българския пазар на недвижими имоти.

На форума той ще обясни пред строителния бранш дали наистина има реален интерес към купуването на нови жилища в момента, или това е поредният “балон”, който скоро ще се спука

 Ще се дискутира и какви са изискванията на клиентите към новото строителство. В рамките на дебата арх. Александър Бояджиев от шоурума на Ideal Standard ще направи презентация на набиращата сред архитекти и строители все по-голяма скорост иновативна система BIM -Building Information Modeling.

Как работи тя, може ли да се приложи в България и трябва ли да има законови промени, за да се наложи и у нас, както вече е въведена като стандарт в много държави в Европа и в САЩ. И доколко е важно тя да бъде добре позната на българските строителни и архитектурни компании, които искат да работят с чужди партньори.

В рамките на дебата три интересни и различни погледа върху тренда в жилищното строителство ще представят известни архитекти.

Проф. арх. Бойко Кадинов ще обясни какви са бъдещите модели за жилищното развитие на София и има ли алтернатива сегашното строителство. За доц. арх. Александрина Ненкова, преподавател в УАСГ и ръководител на Архитектурен факултет, е важно преди започване на строежа да се направи връзка “вън-вътре”. А това означава архитектите на сграда и тези по интериора да изграждат всеки проект заедно още докато се работи по него върху чертежа. Защото интериорът трябва да се вписва адекватно към общия архитектурен изглед на фасадата.

Арх. Ангел Захариев от “А и А архитекти” има опит във високото строителство. Той е едно от водещите имена в бранша, когато говорим за вписването на модерна, ърбан архитектура сред старата градска част. Погледът върху развитието на София като мегаполис ще е част от визионерския панел на дебата.

Събитието се организира с подкрепата на “Идеал стандарт”, BLD, Unique Estates, ГС Строймаркет" и Радио FM+.

За дискусията са потвърдили участие големите в строителния бранш и в недвижимите имоти - “Трейс груп”, “Главболгарстрой”, “Геострой” “Гаранти коза”, “Щрабаг”, “Галчев инженеринг”, “Хабитат интернешънъл” и др. 

Награди за

победителите

в конкурса

“Къща на

годината”

На форума ще бъдат наградени победителите от конкурса на “Идеален дом” “Къща на годината 2016”, който списанието организира за 21-и път.

Това е една от най-утвърдените и уважавани ежегодни награди сред архитектите и дизайнерите. Кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова ще връчи голямата награда в категорията “Частен интериор”, а главният архитект на столицата Здравко Здравков ще отличи победителя в категорията “Обществен интериор”. Третият приз ще е в категорията “Малкото жилище”. Това впрочем е любимата рубрика на читателите на сп. “Идеален дом”.

На дебата ще бъде представено и най-новото списание на издателската ни къща - списанието “Идеален дом - малкото жилище”.

През миналата година голямата награда в конкурса “Къща на годината” на сп. “Идеален дом” журито присъди на арх. Петко Колев. Призът бе в категорията “Частен интериор” за атрактивната архитектурна промяна, при която апартаментът в София на шеф Иван Манчев придоби съвсем друг, по-съвременен дизайн. През миналата година кметът на София Йорданка Фандъкова връчи голямата награда в конкурса “Къща на годината” на арх. Петко Колев в категорията  “Частен интериор”.

През миналата година кметът на София Йорданка Фандъкова връчи голямата награда в конкурса “Къща на годината” на арх. Петко Колев в категорията “Частен интериор”.