Само допреди две-три години най-търсените жилища в големия град бяха с една баня, докато сега най-търсените са с две бани. Размерът на най-търсените са между 90 и 100 квадратни метра. Това съобщи изпълнителният директор на строителната фирма BLD Димитър Савов по време на организирания от вестник „24 часа“ и списание „Идеален дом“ първи дебат за тенденциите в жилищното строителство.

Според Савов съвсем малките жилища вече не са предпочитани от купувачите. „Колкото и малко да е жилището, не може например една спалня да е по-малка от 14 квадрата както преди години. Една всекидневна не може да е под 20 квадрата – най-често се търсят помещения от над 30 квадрата“, каза Савов.

Според строителния предприемач по отношение на спалните най-търсените жилища са с 2 спални. „Ако на купувача му трябват 3 спални, той не се насочва към жилище в столицата, а към къща извън града“, каза той. Оттук идва и новият тренд, който според него ще е в сила до след около 5 години: търсене на къщи с около 200 квадрата извън чертите на града, с 4 спални и естествено – с много санитарни и помощни помещения.

Присъстващият на дискусията проф. арх. Бойко Кадинов потвърди за тази тенденция, като изтъкна, че в близост до София е пълно с празни неизползвани къщи, в Драгичево, Мърчаево, Чуйпетлово. „Вместо да ходим в четвъртък на психоаналитик, най-добре е да излезем сред природата“, каза Калинов. Той подчерта, че е приключила и тенденцията градът да расте на ширина и вече се строят все повече високи жилищни сгради.

Присъстващият на дискусията главен архитект на София Здравко Здравков заяви, че е настъпил краят на тенденцията да се строят затвоени комплекси. За излизането да се живее извън София обаче той изтъкна, че не иа да се създават напразни надежди. „Защото е важно и дали линейката ще може да ти намери улицата, като я извикаш. И дали на семейството ти ще му трябват 3 леки коли, за да се придвижва до работа и училище. Защото ние по-скоро трябва да стимулираме градския транспорт““, каза арх. Здравков.