Пазарът на жилища в момента е на едно здравословно ниво и въпреки известното повишаване на цените и увеличението на строителството, няма никаква опасност от нов имотен балон. Това съобщи иззпънителният директор на строителната фирма BLD Димитър Савов по време на дискусията на вестник „24 часа“ исписание „Идеален дом“ за тенденциите в жилищното строителство.

Започнатото строителство на жилищни сгради през 2017 година според Савов ще е на нивото на това от 2016 година. Според данните, посочени от него процентът на започналото строителство на сгради, за които е издадено разрешително през годините преди кризата е било едва 25-30%, т.е. само около една трета от сградите, за които е взето рарешително наистина са стигнали до строителство. През 2012 година този процент е стигнал 50%, а в момента е 60%, посочи Савов.

Достъпността на жилищата, т.е. показателят колко квадратни метра можеш да си купиш с една средна заплата, също е достигнал до едно равновесно ниво, каза Савов. През 2008 г. например с една заплата е можело да се купи едва половин квадратен метър. През 2012 година е можело да се купи 1,2 квадрата, а в момента – около 1,1 квадрата.

Издадените разрешителни за строитество на жилищни сгради в столицата по обем на разгънатата строителна площ през 2015 година е достигнал два пъти над броя от 2012 г. Но след това – през 2016 и 2017 г., броят им еостанал на същото ниво и това също е доказателство, че не се задава имотен балон, каза Савов.