Осмото издание на форума за технологии и предприемачество Webit събра в понеделник в “София Тех парк” над 5000 души от 120 държави. Това е с около 30% повече от последното издание на фестивала, който стартира в България преди няколко години, но вече се провежда периодично и в други държави.

Зала “Джон Атанасов” не можа да събере участниците и в последните дни преди фестивала организаторите бяха принудени да опънат няколко шатри пред сградата. Те побраха нови десетки щандове на технологични фирми и допълнителни зали за срещи и събития.

В продължение на два дни участниците дискутират дигиталното бъдеще, представят създадените от тях стартъпи и търсят финансиране за начинанията си.

Паралелно се провеждат 12 конференции, засягащи теми като маркетинг и иновации, мобилност, умни градове, дигитална трансформация, финансови технологии, големи бази данни и облачни услуги, киберсигурност и безопасност на личните данни, здравеопазване, софтуерно разработване и лидерство в дигиталната икономика.

Сред лекторите са представители на компании, които влизат в класацията “Форчън 500”, политици, създатели на иновативни бизнеси и най-интересните стартъпи в региона, а и от света.

При откриването на форума президентът Румен Радев призна, че въпреки, че е учил навремето в математическа гимназия, сега чувства, че е с “аналогово мислене”.

“Наскоро посетих математическо училище и гледам, че децата вече имат интерактивни дъски, на които пращат изображения от мобилните си устройства и чертаят върху тях. Моето аналогово съзнание ме накара почти да се възмутя, че нямат учебници и тетрадки, но се оказа, че знаят много неща”, каза държавният глава. Когато той учел, ги водели веднъж месечно в изчислителен център, където чакали с часове машините да решат поставената задача. Днес обаче мощта на целия тогавашен център се побира в джоба ни, каза Радев.

Основателят на Webit Foundation и на форума Пламен Русев подчерта пред гостите, че София е дигиталната столица на Европа в този момент и че успехът на всички участници минава през българската столица.

Късно снощи в технологичния парк се състоя церемония по награждаването на стартъп, избран измежду 100 проекта, 15 от които - български. Награденият получава 200 000 евро финансиране, осигурено от Пламен Русев и още трима български предприемачи в технологичния бизнес.