Няма да позволя името, авторитетът

и честта на партията да бъдат
петнени заради лични икономически
интереси, заяви Бойко Борисов 

Общинските съветници от ГЕРБ в Пловдив да гласуват за отмяна на решението, с което общината взема 20,63% от панаира в града. Това е решила Изпълнителната комисия на ГЕРБ в сряда. Сесията на Общинския съвет е днес, 27 април.

Мотивът на лидера Бойко Борисов за решението са опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП. “Няма да позволя името, авторитетът и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси”, заяви Борисов.

Решението на ГЕРБ идва само 4 дни след като Георги Гергов, който е мажоритарен собственик на панаира, подаде оставка от ръководството на БСП. За неговото оттегляне настоя лидерката на социалистите Корнелия Нинова, след като стана ясно, че Гергов е бил посредникът за срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и собственика на “Овергаз” Сашо Дончев. Двамата се видели в кабинета на Гергов в ЦУМ.

По никакъв повод няма да позволим да бъде замесвано името на ГЕРБ с бизнесмени от която и да било политическа сила или да ни приписват, че сме работили в техен интерес, категоричен бе и зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него в последните дни се разразили много спорове и спекулации. Те обвързали ГЕРБ с представители на БСП, които са градили паралелната държава през времето, когато са управлявали страната.

Според депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова

панаирът бил

подарен на

Георги Гергов

още през 2006 г.

Тогава правителството на Сергей Станишев и Министерството на икономиката начело с Румен Овчаров, с движеща сила Корнелия Нинова (тогава тя е представител на министерството в борда на панаира), са подарили 49 на сто от държавните акции на “Пълдин туринвест”, доминирано от бизнесмена Георги Гергов, разясни Менда Стоянова. След реституционни дела Гергов придобил още 2% и така имал контролния пакет от 51%.

ВИЖТЕ ГРАФИКАТА В УГОЛЕМЕН ВАРИАНТ ТУК

Стоянова припомни, че по времето на кабинета “Борисов 1” министърът на икономиката Трайчо Трайков завел дела с цел съдът да се произнесе имало ли е нарушение при сключването на сделката и може ли тя да бъде развалена. На две инстанции ВАС потвърдил, че няма нарушения, и подаръкът е узаконен окончателно, каза Стоянова.

Делът от 49% пък не носел никакви активи и дивиденти за държавата.

По повод запланувания строеж на нова опера на територията на панаира, Менда Стоянова обясни, че това е само опция за мястото и то можело да бъде сменено.

На 13 април общинските съветници гласуваха Пловдив

да приеме

дарените 20,63%

от панаира. Малко след това бе обявено, че в панаира може да бъде построена опера за 60 млн. лв. Новината бе съобщена след среща между кмета Иван Тотев, бившия министър на културата Вежди Рашидов, Георги Гергов и лидери на всички политически формации в местния парламент.

За прехвърлянето на държавния дял в панаира решение бе взето през юли 2016-а. Тогава кабинетът “Борисов 2” гласува на общината в Пловдив да бъдат прехвърлени безвъзмездно 20,63%, а на Варна - 29 на сто.

На 2 август пловдивските съветници гласуваха против приемането на акциите. Предложението за отхвърляне на сделката бе подкрепено от 40 общински съветници, включително от ГЕРБ и Реформаторския блок. Тогава кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че общината би се съгласила да вземе акции, но ако е целият държавен дял. Тотев каза още, че няма логично обяснение защо е нужно община Варна да получава проценти от Пловдивски панаир.

Явно във Варна не са имали такива съмнения, защото общинският съвет на 4 август 2016 г. гласува за приемане на дарените от държавата акции. Кметът на Варна Иван Портних заяви тогава, че е напълно възможно

част от

изложенията на

панаира да се

преместят в

морския град

Георги Гергов бе по-конкретен. Той заяви, че участието на Варна е свързано с намеренията да се изгради изложбен център на мястото на т.нар. Дупка. Така се нарича мястото, където през 1984 г. започна строеж на универсален магазин в центъра на морската столица. Бе направен обаче само изкоп, а проектът е замразен. Мястото сега се използва за паркинг.

Дупката се стопанисва от фирма “Търговски дом”. Първоначално това бе смесено дружество между общината и Гергов, но след увеличение на капитала контролът е в пловдивския бизнесмен. Идеята за изграждането на новия изложбен център бе “Търговски дом” да участва с терена, а варненската община да осигури 22 млн. евро по европейски програми. И по този проект обаче няма движение.