Германия е втора най-популярна туристическа дестинация за европейците през 2016 г. с 53,7 млн. посещения и 3% ръст. Това съобщи Кристиян Салай от Националния туристически борд на Германия. Най-популярна за почивки е Испания с невиждан рекорд на ръста от 10% за 2016 г. С 4,7% повече са българите, пътували за Германия през 2016 г., това е един от най-бързорастящите пазари, отбеляза Салай. 51% от сънародниците ни са с цел бизнес заради факта, че Германия е най-големият ни търговски партньор. 31% от българите обаче са избрали Германия за почивка, а хора предимно над 55 г. са посетили немски провинции на гости на роднини и познати. Средно 45 евро на ден оставят българите в Германия.

Анализирайки перспективите за 2017 г., немски експерти прогнозират едва до 2% ръст на туризма в страната. Основните рискове са икономическите турбуленции, геополитическа непредвидимост, войни и санкции, както и това, че обединена Европа е на кръстопът.

През 2018 г. Германия ще се представи и чрез храната си. Туристите ще бъдат запознати с типични за районите ястия, сервирани от гостилници до гурме ресторанти. Над 200 са сега ресторантите със звезди Michelin, казаха от Германския борд по туризъм.