Разширяват хранилището в Чирен за 1 млрд. куб. м

Прогнозната стойност на газовия хъб “Балкан” е между 1,4 и 2,4 млрд. евро. Това става ясно от 10-годишния план за развитие на газовите мрежи на “Булгартрансгаз”. Разликата от 1 млрд. евро се получава, защото не е готово предпроектното проучване, което ще се прави през периода 2017-2018 г. и не е избран маршрут на газопроводите.

Предвижда се хъбът да се захранва евентуално от нов морски газопровод по дъното на Черно море. Друг източник е от трансадриатическия (ТАП), трансанадолския газопровод (ТАНАП) и през бъдещите интерконеткорни връзи с Гърция и Турция да се получава газ от Каспийския регион, Близкия изток и Източното Средиземноморие. Разчита се и на втечнен газ от Гърция и Турция.

Другата възможност е от хъбовете в Западна и Централна Европа чрез газови коридори между Балканите и Централна и Западна Европа. Ще се разчита на местен добив в България и от Румъния.

Планът предвижда разширяване на хранилището в Чирен, за да съхраняват в него 1 млрд. куб. м газ. Това ще да стане срещу 223 млн. евро и до 2024 г. Обмисля се и ново хранилище, проучванията за него ще отнемат 7-8 г.

Записано е и модернизиране на газовата мрежа, изграждане на нови газопроводи до 2019 г., вложението е за 136 млн. лв. За разклонения към негазифицирани райони са предвидени 143 млн. лв.

В близък план обаче България разчита на внос на руски газ и в случай на прекъсване на доставките и съществуващата у нас инфраструктура не е в състояние да доставя необходимите количества за задоволяване на общото търсене за един ден, пише в плана.