2/3 от фирмите в ЕС са малки, а в България те са 98% от всички. Повечето от тях са с персонал под 10 души, а 4/5 са в сферата на услугите. Такъв тип малки фирми не могат да са гръбнак на икономиката.

Това сочат резултати от изследване, които екипите на Българската банка за развитие и на БАН представиха в сряда.

Учените са категорични, че големите компании са тези, които правят икономиката устойчива и създават среда и за малките. За това те препоръчват на Българската банка за развитие да се ангажира и с финансирането на мащабни стратегически обекти, както и да предлага добри финансови условия за компании, които са спечелили европроекти.

Млади компании с до 2-годишна история обслужват дълговете си безпроблемно и са най-отговорни, когато поемат рискове. Въпреки това заради недостатъчна бизнес история банките често ги пренебрегват. Фирмите износителки имат най-често проблем с изплащането на заемите си.

30% от бизнеса ползва кредити, останалите предпочитат междуфирмено кредитиране. Всяка трета фирма е получавала отказ от банка, главно заради недостатъчни обороти, обезпечения, задлъжнялост или лоша кредитна история. 45% от одобрените фирми пък са се отказали сами заради високата цена, краткия срок или по-добра оферта.

5% е поносимата цена на кредита за над 50% от фирмите. Над 5% е приемлива цена за 46% от малките, а само 27% от големите ще вземат заем при лихва над 5%. Масовите предпочитания са към заеми с фиксирани лихви. Учените са установили, че и бизнесът от по-слаборазвити региони като Видин, Враца и др. се интересува от банково финансиране. Най-голям интерес към него проявяват средни по размер компании с персонал от 10 до 50 души. Цели 42% от големите фирми планират вземането на кредити след година, като намеренията са за инвестиционен кредит със срок 5-10 години и до 500 000 лв.