Ако помолите познат да ви купи лекарство от Германия, той едва ли ще успее да го вземе без европейска рецепта за него. Без рецепта в страната се продават изключително малко медикаменти – по правило само лекове за настинка и болкоуспокояващи. Останалите трябва да бъдат предписани от лекар.

Лекарствата, които предписва докторът, са безплатни, ако са за деца, социално слаби, пенсионери с ниски пенсии или хронично болни. Останалите пациенти също не плащат цялата цена, тя се покрива в голямата си част от здравната каса. Пациентът дава само малка част.

Лекарствата, които се продават без рецепта, не се субсидират и пациентите плащат сами цялата им цена.

През тази година Европейският съд отхвърли едно старо правило в аптечната търговия в Германия. По силата му германските аптеки координираха цените на лековете една с друга. Премахването на това правило поставя съществуването на доста аптеки под заплаха, тъй като свободната конкуренция ще остави на пазара само онези, които предлагат по-ниски цени. Но това пък е в интерес на пациентите.

Друга особеност при продажбата на лекарства в Германия е, че все по-рядко лекарите предписват антибиотици. Това се прави само в наистина наложителни случаи. Заради намаляването на ползването на антибиотици учените са обнадеждени, че ще спре възходът на резистентни на антибиотици бактерии. За него е виновно най-вече неправилното лечение с лекарствата срещу бактерии, прилагането на антибиотици и при най-леки заболявания както и недовършването на лечението.

Въпреки намаляването на антибиотиците на пазара излизат все повече нови лекарства. Една от германските здравни каси – „Техникер Касе“, се оплака, че новите медикаменти срещу рак и други тежки болести са много скъпи, а по принцип не представляват пробив в начина на терапия. По поръчка на касата през 2016 година учени от университета в Бремен изследваха 23 лекарства, които са на пазара от 2013 година.

Докладът оценява медикаментите на принципа на светофара – само едно от тях получава зелен цвят и напълно положителна оценка. Девет са получили жълт цвят, а 13 – червен. „Частта на неиновативните лекове преобладава“, е заключението на учените. Лекарският съюз обаче нанесе уточнения в тази оценка. Например при медикаментите за рак голямата част са насочени към облекчаване на болките и симптомите и удължаване на живота на пациентите, а не за директно лечение. В този смисъл те може и да не представляват иновативност в медицината, но са необходими на болните.

Дават се за пример предимно лековете за пациенти с рак, защото в тази област се правят най-много проучвания. От 2013 година досега не е имало нови лекарства за масови заболявания като хипертония и болки в гърба.

Интересно за българските пациенти е да знаят, че ако са пенсионери и имат деца, които живеят и работят в Германия, разбира се с всички нужни застраховки и осигуровки, имат право да се лекуват при тях. За да ги поеме германската здравна каса, те трябва да представят документ от НОИ за наличието на осигуровка в България, както и справка за размера на пенсията. След това трябва да се регистрират адресно при децата си в Германия и да потърсят някоя от здравните каси, в която да се запишат като член на семейството. Заради по правило ниската пенсия в България родителите на деца, установени в Германия, биват освобождавани от доплащане за лекарства и медицински услуги.

В Германия има стройна система, която облекчава от разходи пациентите със завишени лекарствени нужди, както и децата. Тежко хронично болните, например, не плащат за лекарства или плащат само малка част от тях – разходът за медикаменти годишно не бива да надхвърля 1% от бюджета на болния.

Децата се лекуват също напълно безплатно. В редки случаи доставката на лекарства струва 5 евро. Ако се купуват все пак лекарства без рецепта или се плащат облекчаващи процедури, тези разходи могат да се приспаднат от данъците.

Медикаментите в Германия се изхвърлят също по правилата. Антибиотици и тежки лекарства, които вече не се използват, се връщат обратно в аптеката – тя ги унищожава по специален начин. По-леките медикаменти могат да бъдат хвърлени и с домашния боклук, тъй като той се изгаря стопроцентово. В никакъв случай не бива сиропчета и хапчета да се изхвърлят в тоалетната, защото чрез канализацията попадат в подпочвените води и замърсяват сериозно околната среда.

До средата на 2016 година аптеките Германия имаха предписание за цените на лекарствата с рецепта. Европейският съд обаче обяви, че това пречи на конкуренцията и затруднява достъпа до пазара на медикаменти в Германия на доставчици от други страни членки. Това предписание бе отменено и сега в образуването на цените може да цари конкуренция. Смята се, че така цените ще паднат, но в същото време някои аптеки ще фалират.

Тази мярка засяга най-вече онлайн доставките на лекарства. Има предупреждения, че аптеките в малките селища ще бъдат поставени под натиск на големите доставчици и че е възможно да се получат липси в асортимента, тъй като доставчиците предпочитат да продават скъпи медикаменти. От друга страна пробивът бе постигнат, след като

Организацията на болните от Паркинсон оспори пред Европейския съд наложена им забрана да внасят лекарства за техни пациенти от Холандия. Дали мярката наистина ще се отрази благотворно на здравеопазването, ще се види през 2017 година.