4% от световния брутен продукт се губи годишно заради трудови злополуки и загуба на работно време от професионални болести. Това каза на пресконференция днес лидерът на КНСБ Пламен Димитров в Световния ден за безопасност и здраве при работа.

Загубата за световната икономика е 3 трилиона щатски долара. 160 милиона са болните от професионални болести в света, а всяка година два милиона и триста хиляди души губят своя живот, по път за работа или по време на работния процес.

В България загубените миналата година календарни дни в резултат на трудови злополуки са 144 000. Те намаляват спрямо 2015 година - с повече от 13 000, но статистиката е все още тревожна, каза лидерът на КНСБ.

Служебният социален министър Гълъб Донев посочи, че превенцията за безопасност и здраве при работа е най-евтиният инструмент за борба с трудовите злополуки. Той припомни, че Министерството има инструменти, с които реализира мерки и програми за безопасност при работа - чрез фонд "Условия на труд" и чрез отпуснатите допълнително 80 милиона лева по ОПРЧР, насочени за по-добри условия на труд.

По думите на управителя на НОИ Бисер Петков всяка година в този ден се използват много данни, свързани с трудовите злополуки, което е важна информация, за да се проследи тенденцията . Има намаляване на броя на регистрираните трудови злополуки през 2016 спрямо 2015, както и на тези със смъртен край, каза Петков. Данните за първото тримесечие на тази година обаче са за 14 трудови злополуки с летален изход, което според Петков показва, че все още не може да се говори за трайна тенденция за намаляване на трудовите злополуки и на тази част от тях, които приключват със загуба на човешки живот. Пострадалите от трудови злополуки и професионални болести получават различни форми на плащане от ДОО , а тези с трайно загубена работоспособност в резултат на трудова злополука, получават инвалидна пенсия. Годишно около 40 милиона лева се плащат за тези пенсии, а за временна неработоспособност в следствие на трудова злополука се получава парично обезщетение - около 8 милиона годишно от фонд "Общо заболяване" се отделят , каза Петков.

Изпълнителният директор на ГИТ Румяна Михайлова също коментира, че статистиката от първо тримесечие на тази година е притеснителна. Тя допълни, че най-често злополуките стават в строителството и добивната промишленост, това е и причината ГИТ от 2015 да е насочила голяма част от ресурса си към проверки на строителството .

Ръководството на КНСБ, служебният социален министър Гълъб Донев, управителят на НОИ Бисер Петков, изпълнителният директор на ГИТ Румяна Михайлова, лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, както и представители на работодателите поднесоха венци и цветя на паметната плоча пред сградата на КНСБ. Те отдадоха почит към загиналите и пострадалите при трудови злополуки с едноминутно мълчание.

КНСБ и благотворителният фонд на името на д-р Желязко Христов 19 години помагат на децата, останали сираци заради трудови злополуки, припомни Пламен Димитров. 51 деца получават ежемесечни стипендии до навършване на пълнолетие,от синдиката осигуряват средства и за облекло на абитуриентите сред тях.

На пресконференцията бяха връчени и наградите "Прометея" за постижения и добри практики в безопасността и здравето на работниците през 2016 г. Бяха наградени Александровска болница, "Загорка" АД , 105 СУ "Атанас Далчев".