Козметиката и хранителните добавки спасяват аптеките

  • 2
authorАвтор: Христо Николов

Козметиката и хранителните добавки спасяват аптеките

Има едно съсловие в България, което прие с въздишка на облекчение подаването на оставка от страна на кабинета „Борисов 2“ - това на притежателите на аптеки. Около месец и половина преди подаването на оставката здравното министерство пусна за публично обсъждане поправки в Закона за лекарствените продукти, които изправиха косите на фармацевтите. Защото предлагаха редица непазарни методи, с които да регулират тази и без това свръхрегулирана търговия. Някои от тях бяха и трудно осъществими или направо невъзможни и щяха да съсипят и малкото постижения на аптечната търговия в България, смятат от Асоциацията на собствениците на аптеки.

„Единственото нещо в тези поправки, което приемам за позитивно, е опитът да се пребори паралелния износ на лекарства“, посреща ме в офиса си председателят на асоциацията на аптекарите Николай Костов. Но дори това според него се правело неумело и с цената на огромни и безсмислени усилия, които трябва да полага Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Паралелният експорт е стар проблем на лекарствената търговия в България и обрича много болни на липса на важни и често пъти животоспасяващи лекарства. По различни оценки, които в повечето случаи са приблизителни, тази незаконна търговия е на стойност около 300 млн. лв. годишно.

В какво се състои? Има около 50-60 лекарства, произвеждани от реномирани чужди фирми, чиито цени за българския пазар са преференциално ниски и които в други държави от Европа струват често в пъти повече. Затова има и много хора, които се опитват да ги изнасят. Тъй като дори с надценката на аптеките те пак струват много по-евтино, такива „търговци“ често ги купуват направо от аптеките. Разполагат с отлична информация къде има от дадено лекарство и понеже имат рецепта за него, направо го изкупуват. Фармацевтите най-често нямат с какво да противодействат. Те са длъжни да продават лекарства при показване на рецепта, а когато не се купува медикамент, чиято цена е реимбурсирана, няма и как да ограничават продаваните количества. И изкупените по този начин лекарства се озовават примерно в Англия, където струват два пъти по-скъпо.

„Само че какво измисли министерството като противодействие? Ами според поправките ИАЛ се задължава да следи от различни източници за наличието на лекарства, за които в аптечната мрежа има дефицит. И когато някое лекарство стане дефицитно, да забрани износа му. Едно усилие за администрацията, в което аз не виждам смисъл, защото по принцип лекарствата, на които се прави паралелен износ, са дефицитни“, казва Костов.

Всички останали поправки в закона са пагубни за пазара или се опитват да решават проблеми по неправилния начин, смятат от асоциацията. Например създаването на Национална аптечна карта, в която да се опишат всички действащи аптеки. „Това е нещо изначално безсмислено, защото агенцията, която лицензира аптеките, разполага с цялата информация. Така че това нещо има по-скоро скрита цел – да се покаже, че в София и големите градове аптеките са прекалено много за сметка на тези в селата. И вероятно следващата крачка е да се сложи някакво ограничение. Само че онзи, чиято аптека в града закрият, едва ли ще отвори на село, защото това е икономическа дейност и не се прави просто ей така“, казва Костов.

Действително у нас положението с лекарствената търговия в отдалечените селища е лошо, даже направо може да се каже, че аптечна мрежа на такива места липсва. В България има населени места с по двайсетина до 50-100 жители, където не е икономически изгодно да се открива не само аптека, а каквото и да било друго. Там няма дори медицинско обслужване, а лекарственото все пак е свързано с него.
Според Костов ситуацията, при която една аптека може да отвори и да работи, макар и на ръба на икономическото си оцеляване, е да има две селища близо едно до друго с общо поне 500-600 жители. Под такъв брой жители хората просто ще са принудени както и досега да ходят до близкия град за лекарства, така както ходят и за много други неща – дрехи, стоки за домакинството.

Същото е положението и с нощните аптеки, които лека-полека изчезнаха дори в големите градове, защото не е изгодно да се поддържат. Много членове на асоциацията се оплакват, че нощните им обекти не правят абсолютно никакви обороти през нощта, а в същото време разходите са големи, защото и тогава трябва да работи магистър-фармацевт, чийто нощен труд се заплаща по-високо. „Друго щеше да е положението, ако можеше поне през нощта обектите да се обслужват от помощник-фармацевт“, казва Костов.

В подготвените поправки имаше още едно предложение, което напомня за други времена – създаването от страна на министерството на здравеопазването на държавна организация за търговия с лекарства. Според Костов съществуването на голям държавен търговец е толкова безсмислено нещо, че той го разглежда само като един вид предупреждение към бранша и размахване на пръст срещу вносителите. „Един вид, ако си изтеглите лекарството от България или правите нещо друго, което не смятаме за редно, и ние можем да си внасяме“, описва ситуацията аптекарят. Но той е готов да се хване на бас, че това много трудно може да се случи в действителност. Защото вносът на едно оригинално лекарство не може да се направи без съдействието на официалния вносител, независимо дали ще се внася от друга страна от ЕС или от Турция или Македония. А и за българския пазар то трябва да е на добра цена, което пак не може да се направи без съдействието на притежателя на марката.

У нас по закон цената на всяко внесено лекарство се съпоставя с цената му в 17 други държави от ЕС и за нашия пазар трябва да е най-евтино измежду тези цени.

Често дори не става въпрос просто за „по-евтино“, а за големи разлики, стигащи до няколко пъти. Пазарите на лекарства в отделните страни от Европа, а още повече извън нея, са много различни. Има различни здравни системи, има различни начини на ценообразуване, на реимбурсиране, на рефериране, т.е. на сравняване на цените. И най-вече има различна големина на пазара. Не може да сравняваме България с Германия. Няма как да няма разлика в цените, още повече, че лекарствата са силно регулирани и свободното движение на стоки и услуги в ЕС не се случва чак толкова свободно за лекарствата.

Затова аптекарите у нас са убедени, че лекарствата в България струват евтино, особено важните лекарства, които се отпускат по лекарско предписание и чиито цени се реимбурсират. Обратното може да е валидно само за някои от останалите медикаменти, но далеч не за всички.

Въпреки това спрямо покупателната възможност на населението разходите за лекарства, особено при хронични заболявания, заемат доста висок дял. В аптеките не е рядко срещана гледка пациентите да показват рецепти от лекаря с 3 лекарства, но да купуват само едното или само две от тях. „В разгара на финансовата криза хората почнаха масово да нарушават терапията си поради липса на средства и не мисля, че сега положението е по-различно. Нямам статистика, но имам наблюдения от самите обекти“, казва Костов.

Изобщо тази търговия никак не е лека и ако на някого му изглежда, че аптеките никнат като гъби след дъжд, трябва да обърне внимание за какво точно става дума. Истината е, че огромната част от новооткритите аптеки са всъщност дрогерии и наред с лекарствата продават и много други категории продукти, свързани със здравето. Освен обичайните хранителни добавки и медицински изделия тук се продава все повече козметика, включително и немедицинска, санитарни материали и какво ли още не.
Този процес според Николай Костов се случва постепенно, като в течение на годините лека-полека към продаваното в аптеките се добавяли и други стоки. „В моята верига, която съществува от 20 години още преди 10 години започнахме да разширяваме асортимента. И уверено мога да ви кажа, че една аптека дори и най-малката трудно ще издържи ако продава само лекарства. Пък и хората свикнаха да търсят в тях и други неща“, казва шефът на асоциацията.

При малките аптеки поне 15-20% от оборота се дължи на продажбата на други неща извън лекарствата. Най-често това са хранителните добавки. В големите аптеки или в обектите на големи вериги този дял от оборота достига дори до 70%.

Различните групи стоки отбелязват и различни ръстове в продажбите през 2016 г. При лекарствата ръстът е под 8%, като най-вероятно официалните данни ще покажат между 6 и 7%. Но вътре влиза и паралелният внос, както и онколекарствата, по отношение на които здравната каса напоследък променя политиката си. Преди две години например бе решено да се улесни достъпът до онколекарства – не само за химиотерапия, а и за лечение на различни ракови заболявания. След като касата започна да плащ част от цената им, продажбите им рязко нараснаха с малко над 20% през 2015 г., като се очаква данните за 2016 г. да покажат също висок ръст, още повече, че това са скъпи оригинални лекарства. И като се приспаднат тези влияния, може да се окаже, че продажбите на лекарства през 2016 г. изобщо не са се увеличили.

Хранителните добавки по традиция увеличават продажбите си всяка година и най-вероятно по данни на асоциацията през 2016 г. ще отбележат 14-15% ръст. Причината е, че в тяхното налагане на пазара участват много фирми, между които има голяма конкуренция. Те инвестират много пари в реклама и маркетинг, а и хората все повече се интересуват за здравето си и хранителните добавки са сериозна алтернатива на предписваните от медик лекарства. Още повече, че за взимането им има много ниска психологическа бариера, защото се счита, че нямат странични ефекти.

Същата прогноза за над 10-процентен ръст на продажбите през 2015 г. могат да се направят и за козметиката. При нея има чисто пазарни предпоставки за увеличение на продажбите специално в аптеките. Защото вече почти не се отварят нови аптеки без в тях да се продава поне медицинска козметика, която е с високи цени. И обратното – ако има фалирали или поне затворили аптеки, те са предимно малки и в тях делът на продаваните лекарства е бил доста висок за сметка на другите стоки.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Търговията с пшеница в Добричка област е активна – каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. „В региона нямаше покълнала пшеница при жътвата и това я прави с добро качество” – добави той. Основно се търсят сделки на 340 лв за тон. Добруджанската пшеница отива за износ в Европейския съюз,

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Туристите в Турция се втурнаха да пазаруват, възползвайки се от резкия спад на турската лира, който изведнъж повиши покупателните им способности. Пред луксозните магазини на Шанел и Луи Вюитон в истанбулския квартал Нишанташъ се извиха опашки от предимно арабски туристи, очакващи да се възползват от кризата с турската национална валута,

Над 1 млрд. евро са загубите за фермерите в Германия заради сушата

Над 1 млрд. евро са загубите за фермерите в Германия заради сушата

Сушата, обхванала от седмици много райони в Германия, е причинили на селското стопанство до момента щети за повече от 1 милиард евро, предаде ДПА. Сумата на загубите в най-тежко засегнатите провинции е достигнала 1,1 млрд. евро, става ясно от информация, до която ДПА е получила достъп преди планирана за понеделник кризисна среща между федералното

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

С над 412 хиляди лв. компенсират
притежатели на лихвоточки във Велико Търново

С над 412 хиляди лв. компенсират притежатели на лихвоточки във Велико Търново

Компенсации в размер на 412 323 лева ще получат притежатели на многогодишни жилищно спестовни влогове (т.нар. лихвоточки), жители на Велико Търново и населените места в общината. Това информира във фейсбук страницата си кметът Даниел Панов. Средствата са осигурени от Националния компенсационен жилищен фонд.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

На едро сега струват съответно 1,25 и 0,98 лв., а през 2013 г. са били по 0,73 и 0,63 лева Цените на доматите и чушките, отглеждани на открити площи, падат през последните дни, но въпреки това остават най-високи за последните 5 г. С 8,1% се е понижила цената на доматите от полето за седмица и вече е 1,25 лв. за килограм.

Все повече туристи избират Куба

Все повече туристи избират Куба

Броят на туристите, които посещават Куба бележи покачване въпреки "кампаниите" на САЩ да ограничат най-големия икономически сектор на острова, обявиха кубинските власти, цитирани от Франс прес. От 1 януари до 9 август Куба е посетена от 3 милиона туристи, а прогнозите за цялата 2018 година са за 5 милиона посетители спрямо 4,5 милиона през 2017 г.

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Властите на Катар имат намерение да инвестират в икономиката на Турция 15 милиарда долара, съобщи днес източник от турското президентство, цитиран от БТА. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани разговаряха днес в президентския дворец в Анкара. Двамата обсъдиха двустранните отношения и регионални

Два хотела на един собственик по морето с рекорд за нарушения

Два хотела на един собственик по морето с рекорд за нарушения

Само за няколко часа екипите на „Фискален контрол“, които извършват проверки по Южното Черноморие, установиха редица нарушения на данъчното и осигурителното законодателство при два хотела, които са собственост на един и същи човек, съобщиха от пресцентъра на НАП. Инспекторите ще наложат общо 23 акта за установяване на административни нарушения,

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Средната с ръст от 8,2% за година, стигна 1119 лв. за юни Със 108 лева се увеличава депутатската заплата и става 3429 лева. Възнаграждението на народните представители е равно на три средни заплати за страната в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. В петък НСИ обяви, че то е 1143 лв.

Най-коментирани

Над 160 000 купувачи са се регистрирали за първото ЕКСПО за внос в Китай

Над 160 000 купувачи са се регистрирали за първото ЕКСПО за внос в Китай

Повече от 160 хиляди купувачи от 80 хиляди местни и чуждестранни компании са се регистрирали за участие в първото Китайско международно ЕКСПО за внос (CIIE) до този вторник, съобщиха организаторите. Те добавят още, че са планирали да допуснат общо 150 хиляди, но регистрацията е надминала очакванията им, предава bulgarian.cri.cn.

417 млн. лв. за градско развитие и стартъпи от Фонд на фондовете

417 млн. лв. за градско развитие и стартъпи от Фонд на фондовете

417 млн. лв. предоставя Фонд на фондовете за инвестиции в градско развитие и развиване на стартиращи компании. Това обяви изпълнителният директор на фонда Светослава Георгиева на пресконференция. Тя посочи, че са приключили 2 ключови процедури и обяви финансовите посредници, които ще управляват средствата по двата фонда.

Близо 175 000 молдовци посетили България през последната година

Близо 175 000 молдовци посетили България през последната година

Близо 175 000 са молдовските граждани, посетили България през последната една година. В университетите в Бургас учат десетки студенти от Молдова. Това каза днес в Бургас посланикът на Република Молдова у нас Щефан Горда, цитиран от БТА. Той се срещна с кмета на морския град Димитър Николов, с когото обсъдиха възможността за откриване на почетно

Нанков: България и Румъния имат нужда от повече мостове на река Дунав

Нанков: България и Румъния имат нужда от повече мостове на река Дунав

Българската и румънската страна имат нужда от повече мостове на река Дунав, каза министър Николай Нанков, цитиран от БТА. Той подчерта, че на базата на реалните трафик данни и на предстоящото изграждане на магистралата Русе - Велико Търново ще е нужна бърза връзка с транспортен коридор номер девет, и това ще бъде изграждането на втори мост до Русе.

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

Кризата с турската лира предизвика вълнения на световните валутни пазари, пише в. "Гардиън". Британският ежедневник отбелязва, че аржентинското песо и южноафриканският ранд са станали косвена жертва на спада на курса на турската валута, която е загубила 8 процента от стойността си спрямо долара, предава БТА.

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Информацията се пази на две места Няколко изгорели харддиска, на които се пази информация от Търговския регистър, го блокираха и 5 дни той бе недостъпен. Аварията, настъпила в петък, вече се отстранява поетапно. Макар да имаше подозрения за хакерска атака, източници на “24 часа” бяха категорични, че няма външна намеса, а причината е претоварване.

Забраняват на туроператори да предлагат екскурзии, по-скъпи от застраховката им

Забраняват на туроператори да предлагат екскурзии, по-скъпи от застраховката им

Министерството на туризма дава на прокурор фирма, измамила група българи с неплатени нощувки в Канада Туроператорите да нямат право да предлагат екскурзии, чиято стойност е по-висока от застрахователната им полица. Такова изменение в законодателството ще предложи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Турски кмет нареди да махнат шенлонгите от 43-километров плаж в Мендерес

Турски кмет нареди да махнат шенлонгите от 43-километров плаж в Мендерес

Кметът на турския егейски град Мендерес обяви, че достъпът до 43-километровия плаж в района ще бъде безплатен за всички, съобщи турската телевизия НТВ. Бюлент Сойлу, кмет на град Мендерес, окръг Измир, нареди да бъдат премахнати всички шезлонги, за които се плаща по цялата плажна ивица в района, предава БТА.

Спешен ремонт на всички мостове

Спешен ремонт на всички мостове

130 млн. лв. по предварителни данни ще трябват само за пътните 17 от 34 по магистралите са в лошо състояние Ремонт на всички мостове в държавата наведнъж, и то скоро. Това поиска премиерът Бойко Борисов от министрите на регионалното развитие и на транспорта Николай Нанков и Ивайло Московски на заседанието на кабинета в сряда.

Пари от “Олимпик” ще се вземат след  години, когато мине фалитът на застрахователя

Пари от “Олимпик” ще се вземат след години, когато мине фалитът на застрахователя

Ликвидаторът ще обяви кога да се предявят исканията за неизплатени обезщетения Хората, които имат да получават остатък от платени застраховки на “Олимпик” или обезщетения, вероятно ще трябва да почакат години, за да си вземат парите. Това коментираха експерти, след като от Комисията за финансов надзор заявиха, че лицата,

Спешен ремонт на всички мостове

Спешен ремонт на всички мостове

130 млн. лв. по предварителни данни ще трябват само за пътните 17 от 34 по магистралите са в лошо състояние Ремонт на всички мостове в държавата наведнъж, и то скоро. Това поиска премиерът Бойко Борисов от министрите на регионалното развитие и на транспорта Николай Нанков и Ивайло Московски на заседанието на кабинета в сряда.

Пари от “Олимпик” ще се вземат след  години, когато мине фалитът на застрахователя

Пари от “Олимпик” ще се вземат след години, когато мине фалитът на застрахователя

Ликвидаторът ще обяви кога да се предявят исканията за неизплатени обезщетения Хората, които имат да получават остатък от платени застраховки на “Олимпик” или обезщетения, вероятно ще трябва да почакат години, за да си вземат парите. Това коментираха експерти, след като от Комисията за финансов надзор заявиха, че лицата,

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Властите на Катар имат намерение да инвестират в икономиката на Турция 15 милиарда долара, съобщи днес източник от турското президентство, цитиран от БТА. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани разговаряха днес в президентския дворец в Анкара. Двамата обсъдиха двустранните отношения и регионални

Българските банки предупредени да се чистят от турски активи

Българските банки предупредени да се чистят от турски активи

Лирата възстанови част от позициите си във вторник, поскъпна с 4% Българските банки максимално бързо да излязат от инвестициите си в турски активи - акции, облигации и други. Това им е препоръчала БНБ, научи “24 часа”. От централната банка заявиха, че не коментират политиката си, като не потвърдиха, но и не отрекоха, че има такава препоръка.

Китай стартира процедура по разрешаване на търговските спорове със САЩ чрез механизмите на СТО

Китай стартира процедура по разрешаване на търговските спорове със САЩ чрез механизмите на СТО

На 14 август във връзка с предприетите от САЩ защитни мерки срещу вноса на соларни продукти и субсидиите за американските предприятия в сектора на възобновяемите енергии Китай официално стартира процедурите за разрешаване на спорове в рамките на Световната търговска организация (СТО). Говорителят на китайското Министерство на търговията заяви,

Достъпни някои от справките в Търговския регистър

Достъпни някои от справките в Търговския регистър

От тази сутрин, 15 август 2018 г., вторник, и в изпълнение на поетия ангажимент от Агенция по вписванията, потребителите могат да извършват справки за актуалното състояние на фирмите в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел. Това съобщиха от Агенция по вписванията. Продължава работата по възобновяване на достъпа до

Турция повишава митата на внасяни от САЩ стоки

Турция повишава митата на внасяни от САЩ стоки

Турция повишава митата на някои внасяни от САЩ стоки, включително пътнически автомобили, алкохол и тютюн, съобщи турският държавен вестник, цитиран от БТА. Очаквайте

Държавата плаща 2 години на фирмите да наемат инвалиди

Държавата плаща 2 години на фирмите да наемат инвалиди

Държавата ще плаща 2 години на фирмите, за да наемат хора с увреждания. Заплатите ще са на база минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност, като ще се поемат и осигурителните вноски. Ако работодателите задържат служителя още 6 месеца след този срок, ще им бъде даден еднократно допълнителен бонус от 6 минимални

417 млн. лв. за градско развитие и стартъпи от Фонд на фондовете

417 млн. лв. за градско развитие и стартъпи от Фонд на фондовете

417 млн. лв. предоставя Фонд на фондовете за инвестиции в градско развитие и развиване на стартиращи компании. Това обяви изпълнителният директор на фонда Светослава Георгиева на пресконференция. Тя посочи, че са приключили 2 ключови процедури и обяви финансовите посредници, които ще управляват средствата по двата фонда.

Българският бизнесмен - брокер, кръчмар или търговец

Българският бизнесмен - брокер, кръчмар или търговец

80 на сто от новосъздадените компании не изкарват и година За средностатистическия български предприемач най-лесното нещо е да основе фирма за търговия с коли и автосервиз. Или да започне да търгува с имоти, ако междувременно не е основал строителна фирма, в чийто предмет на дейност продажбата на апартаменти се подразбира.