Козметиката и хранителните добавки спасяват аптеките

  • 2
authorАвтор: Христо Николов

Козметиката и хранителните добавки спасяват аптеките

Има едно съсловие в България, което прие с въздишка на облекчение подаването на оставка от страна на кабинета „Борисов 2“ - това на притежателите на аптеки. Около месец и половина преди подаването на оставката здравното министерство пусна за публично обсъждане поправки в Закона за лекарствените продукти, които изправиха косите на фармацевтите. Защото предлагаха редица непазарни методи, с които да регулират тази и без това свръхрегулирана търговия. Някои от тях бяха и трудно осъществими или направо невъзможни и щяха да съсипят и малкото постижения на аптечната търговия в България, смятат от Асоциацията на собствениците на аптеки.

„Единственото нещо в тези поправки, което приемам за позитивно, е опитът да се пребори паралелния износ на лекарства“, посреща ме в офиса си председателят на асоциацията на аптекарите Николай Костов. Но дори това според него се правело неумело и с цената на огромни и безсмислени усилия, които трябва да полага Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Паралелният експорт е стар проблем на лекарствената търговия в България и обрича много болни на липса на важни и често пъти животоспасяващи лекарства. По различни оценки, които в повечето случаи са приблизителни, тази незаконна търговия е на стойност около 300 млн. лв. годишно.

В какво се състои? Има около 50-60 лекарства, произвеждани от реномирани чужди фирми, чиито цени за българския пазар са преференциално ниски и които в други държави от Европа струват често в пъти повече. Затова има и много хора, които се опитват да ги изнасят. Тъй като дори с надценката на аптеките те пак струват много по-евтино, такива „търговци“ често ги купуват направо от аптеките. Разполагат с отлична информация къде има от дадено лекарство и понеже имат рецепта за него, направо го изкупуват. Фармацевтите най-често нямат с какво да противодействат. Те са длъжни да продават лекарства при показване на рецепта, а когато не се купува медикамент, чиято цена е реимбурсирана, няма и как да ограничават продаваните количества. И изкупените по този начин лекарства се озовават примерно в Англия, където струват два пъти по-скъпо.

„Само че какво измисли министерството като противодействие? Ами според поправките ИАЛ се задължава да следи от различни източници за наличието на лекарства, за които в аптечната мрежа има дефицит. И когато някое лекарство стане дефицитно, да забрани износа му. Едно усилие за администрацията, в което аз не виждам смисъл, защото по принцип лекарствата, на които се прави паралелен износ, са дефицитни“, казва Костов.

Всички останали поправки в закона са пагубни за пазара или се опитват да решават проблеми по неправилния начин, смятат от асоциацията. Например създаването на Национална аптечна карта, в която да се опишат всички действащи аптеки. „Това е нещо изначално безсмислено, защото агенцията, която лицензира аптеките, разполага с цялата информация. Така че това нещо има по-скоро скрита цел – да се покаже, че в София и големите градове аптеките са прекалено много за сметка на тези в селата. И вероятно следващата крачка е да се сложи някакво ограничение. Само че онзи, чиято аптека в града закрият, едва ли ще отвори на село, защото това е икономическа дейност и не се прави просто ей така“, казва Костов.

Действително у нас положението с лекарствената търговия в отдалечените селища е лошо, даже направо може да се каже, че аптечна мрежа на такива места липсва. В България има населени места с по двайсетина до 50-100 жители, където не е икономически изгодно да се открива не само аптека, а каквото и да било друго. Там няма дори медицинско обслужване, а лекарственото все пак е свързано с него.
Според Костов ситуацията, при която една аптека може да отвори и да работи, макар и на ръба на икономическото си оцеляване, е да има две селища близо едно до друго с общо поне 500-600 жители. Под такъв брой жители хората просто ще са принудени както и досега да ходят до близкия град за лекарства, така както ходят и за много други неща – дрехи, стоки за домакинството.

Същото е положението и с нощните аптеки, които лека-полека изчезнаха дори в големите градове, защото не е изгодно да се поддържат. Много членове на асоциацията се оплакват, че нощните им обекти не правят абсолютно никакви обороти през нощта, а в същото време разходите са големи, защото и тогава трябва да работи магистър-фармацевт, чийто нощен труд се заплаща по-високо. „Друго щеше да е положението, ако можеше поне през нощта обектите да се обслужват от помощник-фармацевт“, казва Костов.

В подготвените поправки имаше още едно предложение, което напомня за други времена – създаването от страна на министерството на здравеопазването на държавна организация за търговия с лекарства. Според Костов съществуването на голям държавен търговец е толкова безсмислено нещо, че той го разглежда само като един вид предупреждение към бранша и размахване на пръст срещу вносителите. „Един вид, ако си изтеглите лекарството от България или правите нещо друго, което не смятаме за редно, и ние можем да си внасяме“, описва ситуацията аптекарят. Но той е готов да се хване на бас, че това много трудно може да се случи в действителност. Защото вносът на едно оригинално лекарство не може да се направи без съдействието на официалния вносител, независимо дали ще се внася от друга страна от ЕС или от Турция или Македония. А и за българския пазар то трябва да е на добра цена, което пак не може да се направи без съдействието на притежателя на марката.

У нас по закон цената на всяко внесено лекарство се съпоставя с цената му в 17 други държави от ЕС и за нашия пазар трябва да е най-евтино измежду тези цени.

Често дори не става въпрос просто за „по-евтино“, а за големи разлики, стигащи до няколко пъти. Пазарите на лекарства в отделните страни от Европа, а още повече извън нея, са много различни. Има различни здравни системи, има различни начини на ценообразуване, на реимбурсиране, на рефериране, т.е. на сравняване на цените. И най-вече има различна големина на пазара. Не може да сравняваме България с Германия. Няма как да няма разлика в цените, още повече, че лекарствата са силно регулирани и свободното движение на стоки и услуги в ЕС не се случва чак толкова свободно за лекарствата.

Затова аптекарите у нас са убедени, че лекарствата в България струват евтино, особено важните лекарства, които се отпускат по лекарско предписание и чиито цени се реимбурсират. Обратното може да е валидно само за някои от останалите медикаменти, но далеч не за всички.

Въпреки това спрямо покупателната възможност на населението разходите за лекарства, особено при хронични заболявания, заемат доста висок дял. В аптеките не е рядко срещана гледка пациентите да показват рецепти от лекаря с 3 лекарства, но да купуват само едното или само две от тях. „В разгара на финансовата криза хората почнаха масово да нарушават терапията си поради липса на средства и не мисля, че сега положението е по-различно. Нямам статистика, но имам наблюдения от самите обекти“, казва Костов.

Изобщо тази търговия никак не е лека и ако на някого му изглежда, че аптеките никнат като гъби след дъжд, трябва да обърне внимание за какво точно става дума. Истината е, че огромната част от новооткритите аптеки са всъщност дрогерии и наред с лекарствата продават и много други категории продукти, свързани със здравето. Освен обичайните хранителни добавки и медицински изделия тук се продава все повече козметика, включително и немедицинска, санитарни материали и какво ли още не.
Този процес според Николай Костов се случва постепенно, като в течение на годините лека-полека към продаваното в аптеките се добавяли и други стоки. „В моята верига, която съществува от 20 години още преди 10 години започнахме да разширяваме асортимента. И уверено мога да ви кажа, че една аптека дори и най-малката трудно ще издържи ако продава само лекарства. Пък и хората свикнаха да търсят в тях и други неща“, казва шефът на асоциацията.

При малките аптеки поне 15-20% от оборота се дължи на продажбата на други неща извън лекарствата. Най-често това са хранителните добавки. В големите аптеки или в обектите на големи вериги този дял от оборота достига дори до 70%.

Различните групи стоки отбелязват и различни ръстове в продажбите през 2016 г. При лекарствата ръстът е под 8%, като най-вероятно официалните данни ще покажат между 6 и 7%. Но вътре влиза и паралелният внос, както и онколекарствата, по отношение на които здравната каса напоследък променя политиката си. Преди две години например бе решено да се улесни достъпът до онколекарства – не само за химиотерапия, а и за лечение на различни ракови заболявания. След като касата започна да плащ част от цената им, продажбите им рязко нараснаха с малко над 20% през 2015 г., като се очаква данните за 2016 г. да покажат също висок ръст, още повече, че това са скъпи оригинални лекарства. И като се приспаднат тези влияния, може да се окаже, че продажбите на лекарства през 2016 г. изобщо не са се увеличили.

Хранителните добавки по традиция увеличават продажбите си всяка година и най-вероятно по данни на асоциацията през 2016 г. ще отбележат 14-15% ръст. Причината е, че в тяхното налагане на пазара участват много фирми, между които има голяма конкуренция. Те инвестират много пари в реклама и маркетинг, а и хората все повече се интересуват за здравето си и хранителните добавки са сериозна алтернатива на предписваните от медик лекарства. Още повече, че за взимането им има много ниска психологическа бариера, защото се счита, че нямат странични ефекти.

Същата прогноза за над 10-процентен ръст на продажбите през 2015 г. могат да се направят и за козметиката. При нея има чисто пазарни предпоставки за увеличение на продажбите специално в аптеките. Защото вече почти не се отварят нови аптеки без в тях да се продава поне медицинска козметика, която е с високи цени. И обратното – ако има фалирали или поне затворили аптеки, те са предимно малки и в тях делът на продаваните лекарства е бил доста висок за сметка на другите стоки.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Германските градове вече могат да забраняват движението на по-стари дизелови автомобили по определени улици макар забраните за по-големи градски зони да са по-проблемни. Това се посочва в решение на Федералния административен съд на Германия, публикувано късно снощи, предаде БТА.  Съдът взе решението по принцип преди почти три месеца, но мотивите,

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът с ново име и нови предложения Въвежда стандарт за услугите, ако не се спазва, има компенсации за клиентите “Мтел” си смени името и стана А1, а заедно с това даде заявка да превърне телефона в портфейл. Смяната започна точно в 11,30 часа във вторник. Първо сайтът на телекома стана А1.bg вместо mtel.bg.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Екотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 става 310 лв. Плаща се само за леки, лекотоварни коли под 3,5 тона и автомобили с висока проходимост. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството на околната среда и водите пусна за

Съдът пусна обхода на “Струма” през Креснa

Съдът пусна обхода на “Струма” през Креснa

Предвижда се участъкът да се ползва от коли на път от ГКПП Кулата към София Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането на източния обход на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, съобщиха от съда. Решението още не е публикувано, тъй като се обезличават личните данни в него, както изисква законът.

Михаил Петров: С технологиите в "Кауфланд", клиентите ще се чувстват уникално

Михаил Петров: С технологиите в "Кауфланд", клиентите ще се чувстват уникално

Мобилното ни приложение прави пазаруването още по-лесно и комфортно, казва изпълнителният директор на Kaufland Service - Какво е Kaufland Service, г-н Петров? - Когато решихме да изграждаме Kaufland Service в средата на 2016 г., целта ни бе да направим в България бизнес с голяма добавена стойност с високотехнологични услуги и висококвалифицирани

Букурещ дава 2400 за нова кола, ако се върне старата

Букурещ дава 2400 за нова кола, ако се върне старата

Условието да се вземат парите, е да няма дългове към общината Жителите на Букурещ ще получават близо 2400 евро, ако купят нова кола и с нея заменят старата, която трябва да предадат за рециклиране. Това съобщиха медии в северната ни съседка. Сумата се получава от това, че към националната помощ от 1400 евро, която действа още от миналата година,

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Подобна договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати,

Не допуснаха до пазара стоки от Китай, Турция и Бангладеш, нямали анализ за азобагрила

Не допуснаха до пазара стоки от Китай, Турция и Бангладеш, нямали анализ за азобагрила

Текстилни стоки от Китай, Турция и Бангладеш не са били допуснати до българския пазар поради липса на анализ за допустими стойности на азобагрила, липса на документи и маркировка, поради което се смятат за опасни за човешкото здраве. Това съобщиха от пресслужбата на министерството на здарвеопазването, цитирани от БТА.

Петкова: Трима са кандидатите за “Белене”

Петкова: Трима са кандидатите за “Белене”

Има заявен интерес от няколко инвеститора - китайската компания CNNC, френската Framatom, и Areva, за проекта АЕЦ “Белене” у нас. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. През миналата седмица правителството внесе в парламента доклад с три възможни варианта за бъдещето на АЕЦ “Белене”, допълни още тя.

Турската централна банка повиши лихвата по рефинансирането от 13,5 на 16,5 процента

Турската централна банка повиши лихвата по рефинансирането от 13,5 на 16,5 процента

Турската централна банка обяви днес, че повишава с 300 базови пункта една от основните си лихви, за да подкрепи турската лира, която отслабва рекордно през последните дни, предаде Франс прес. След спешно заседание на централната банка, свикано заради поевтиняването на лирата с над 3,5 процента спрямо долара,

Най-коментирани

"24 часа" и МРРБ организират втори форум за магистрала "Хемус" във Велико Търново

"24 часа" и МРРБ организират втори форум за магистрала "Хемус" във Велико Търново

“24 часа” и Министерството на регионалното развитие и благоустройството организират в понеделник, 28 май, дискусионен форум на тема “Магистрала “Хемус” – възраждане на българския Север”. Заради големия интерес, това е втора среща по темата, която медията и министерството организират във Велико Търново, първата беше преди година.

Ангелкова участва в откриването на Петербургския икономически форум

Ангелкова участва в откриването на Петербургския икономически форум

Министърът на туризма Николина Ангелкова участва в отриването на Петербургския международен икономически форум, съобщи пресцентърът на Министерството на туризма. Събитието се провежда в периода 24-26 май в Санкт Петербург. Министърът е там по лична покана на досегашния вицепремиер и председател на организационния комитет на форума Сергей Приходко.

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще открие дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура" от 10.00 ч. утре - 22 май, в "София хотел Балкан", съобщиха от министерството. Модератор на организираното от Министерството на регионалното развитие и благоустройството събитие ще бъде заместник-министър

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви по време на форум за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, че една от темите, които ще бъдат обсъдени, е дали е необходимо да се създаде единна стратегия за енергийна ефективност в сектор "туризъм", която да подпомогне усилията на малките и средни предприятия,

Китайски инвеститори с интерес към
тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори с интерес към тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори проявяват интерес към изграждането на тунел под Шипка и АМ "Черно море". Това стана ясно на Четвъртата международна конференция "Инвестиции и инфраструктура в Северна България", която се състоя днес в Луковит. Форумът беше организиран от Камарата на строителите в България /КСБ/ и Искра Михайлова,

Борисов: Без “Белене” може да внасяме  (Обзор)

Борисов: Без “Белене” може да внасяме (Обзор)

За новата централа няма да са нужни договор за тока и държавни гаранции “Относно АЕЦ “Белене” какви ли не теории чух. В момента имаме стока и площадка, в която българският данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв. Ако не вземем мерки за тази стока - тя не е домати и краставици, а ядрени реактори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап.

КЗК проверява сделката за банка  “Виктория”

КЗК проверява сделката за банка “Виктория”

Комисията за защита на конкуренцията ще извърши анализ на сделката за банка “Виктория”. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на регулатора. Всяко заинтересовано лице може да представи информация или да изрази писмено становище относно сделката, посочват от КЗК. Според антимонополния орган тя ще окаже въздействие върху пазара в

КРИБ със становище срещу промените в Закона за хазарта

КРИБ със становище срещу промените в Закона за хазарта

Определя ги като неверни и правно неиздържани   Конфедерацията на работодателите и индустриалците е против промените в Закона за хазарта. В становище на най-голямата работодателска организация се посочва, че част от измененията са неверни и правно неиздържани. "Житейски и правно нелогично е да бъде забранявана или строго ограничавана непряката

ЕК: Първо в банковия съюз, след това приемате еврото (Обзор)

ЕК: Първо в банковия съюз, след това приемате еврото (Обзор)

ЕЦБ смята, че още не сме готови за еврозоната  Брюксел обяви допълнително изискване за влизане в еврозоната - членство в банковия съюз. Това съобщи зам.- председателят на ЕК Валдис Домбровскис малко след като ЕЦБ пусна доклада си за конвергенцията на държавите кандидатки. Той се мотивира с поуките от кризата,

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че средствата за ВиК сектора в България в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем. Номинално средствата за кохезионна политика, като предложение на ЕК, са същите като предишния програмен период, допълни министърът. Голямото предизвикателство, дори при ползването на еврофинансиране,

Михаил Петров: С технологиите в "Кауфланд", клиентите ще се чувстват уникално

Михаил Петров: С технологиите в "Кауфланд", клиентите ще се чувстват уникално

Мобилното ни приложение прави пазаруването още по-лесно и комфортно, казва изпълнителният директор на Kaufland Service - Какво е Kaufland Service, г-н Петров? - Когато решихме да изграждаме Kaufland Service в средата на 2016 г., целта ни бе да направим в България бизнес с голяма добавена стойност с високотехнологични услуги и висококвалифицирани

България вече  може да договаря  по-евтин руски газ

България вече може да договаря по-евтин руски газ

“Газпром” се отказа да иска обезщетение заради “Южен поток” “Булгаргаз” и други клиенти на “Газпром” в България могат да поискат по-ниска цена на газа, когато действащата се отклонява от конкурентните западноевропейски стойности. Тази възможност се отваря след решението на ЕК, с което на руската компания се налагат ред задължения при доставката

Съдът пусна обхода на “Струма” през Креснa

Съдът пусна обхода на “Струма” през Креснa

Предвижда се участъкът да се ползва от коли на път от ГКПП Кулата към София Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането на източния обход на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, съобщиха от съда. Решението още не е публикувано, тъй като се обезличават личните данни в него, както изисква законът.

Не допуснаха до пазара стоки от Китай, Турция и Бангладеш, нямали анализ за азобагрила

Не допуснаха до пазара стоки от Китай, Турция и Бангладеш, нямали анализ за азобагрила

Текстилни стоки от Китай, Турция и Бангладеш не са били допуснати до българския пазар поради липса на анализ за допустими стойности на азобагрила, липса на документи и маркировка, поради което се смятат за опасни за човешкото здраве. Това съобщиха от пресслужбата на министерството на здарвеопазването, цитирани от БТА.

Оборотите в транспорта, складирането и пощите повече през първото тримесечие на 2018 г.

Оборотите в транспорта, складирането и пощите повече през първото тримесечие на 2018 г.

По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2018 г. общият индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонни данни, се увеличава с 3.5 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2017 година. Ръст се наблюдава при всички дейности в сектора,

"Взгляд": ЕК направи реверанс към България със задълженията, наложени на "Газпром"

"Взгляд": ЕК направи реверанс към България със задълженията, наложени на "Газпром"

Антимонополното разследване на Европейската комисия срещу "Газпром" най-сетне е прекратено и руската компания вече не е застрашена от гигантски глоби за милиарди евро, обобщава "Взгляд" вчерашното решение на ЕК. В замяна обаче ЕС задължи "Газпром" да доставя газ в Централна и Източна Европа на конкурентни цени и да разреши на клиентите си в ЕС

4,9 млн. чужди туристи се очаква да посетят страната ни през лятото

4,9 млн. чужди туристи се очаква да посетят страната ни през лятото

4,9 млн. чужди туристи се очаква да посетят страната ни през лятото, съобщи Нова тв. Те ще бъдат с 7% повече от миналата година. 1 млн. туристи са посетили България само през май. За сравнение преди година те са били 880 000. Лятото ще има отлив на руски туристи заради завръщането на Турция на този пазар,

Букурещ дава 2400 за нова кола, ако се върне старата

Букурещ дава 2400 за нова кола, ако се върне старата

Условието да се вземат парите, е да няма дългове към общината Жителите на Букурещ ще получават близо 2400 евро, ако купят нова кола и с нея заменят старата, която трябва да предадат за рециклиране. Това съобщиха медии в северната ни съседка. Сумата се получава от това, че към националната помощ от 1400 евро, която действа още от миналата година,

Ще променят закони, за  да влезем в еврозоната

Ще променят закони, за да влезем в еврозоната

Българските разпоредби са по-строги от европейските, твърдят от министерството на Владислав Горанов Измененията на българското законодателство, които да дадат допълнителна правна сигурност на ЕЦБ, може да бъдат извършени в кратък срок в периода, предшестващ присъединяването на България към еврозоната.

България със 7 места нагоре в класация за конкурентност

България със 7 места нагоре в класация за конкурентност

Българската икономика е на 48-о място по конкурентоспособност в ежегодната класация на Центъра за изследване на демокрацията и на швейцарския Институт за развитие на управлението. Сегашното класиране е със седем места нагоре в сравнение с 2015 г., но е малко по-лошо, отколкото е било през 2007 г. В класацията тази година участват 63 държави.