Козметиката и хранителните добавки спасяват аптеките

  • 2
authorАвтор: Христо Николов

Козметиката и хранителните добавки спасяват аптеките

Има едно съсловие в България, което прие с въздишка на облекчение подаването на оставка от страна на кабинета „Борисов 2“ - това на притежателите на аптеки. Около месец и половина преди подаването на оставката здравното министерство пусна за публично обсъждане поправки в Закона за лекарствените продукти, които изправиха косите на фармацевтите. Защото предлагаха редица непазарни методи, с които да регулират тази и без това свръхрегулирана търговия. Някои от тях бяха и трудно осъществими или направо невъзможни и щяха да съсипят и малкото постижения на аптечната търговия в България, смятат от Асоциацията на собствениците на аптеки.

„Единственото нещо в тези поправки, което приемам за позитивно, е опитът да се пребори паралелния износ на лекарства“, посреща ме в офиса си председателят на асоциацията на аптекарите Николай Костов. Но дори това според него се правело неумело и с цената на огромни и безсмислени усилия, които трябва да полага Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Паралелният експорт е стар проблем на лекарствената търговия в България и обрича много болни на липса на важни и често пъти животоспасяващи лекарства. По различни оценки, които в повечето случаи са приблизителни, тази незаконна търговия е на стойност около 300 млн. лв. годишно.

В какво се състои? Има около 50-60 лекарства, произвеждани от реномирани чужди фирми, чиито цени за българския пазар са преференциално ниски и които в други държави от Европа струват често в пъти повече. Затова има и много хора, които се опитват да ги изнасят. Тъй като дори с надценката на аптеките те пак струват много по-евтино, такива „търговци“ често ги купуват направо от аптеките. Разполагат с отлична информация къде има от дадено лекарство и понеже имат рецепта за него, направо го изкупуват. Фармацевтите най-често нямат с какво да противодействат. Те са длъжни да продават лекарства при показване на рецепта, а когато не се купува медикамент, чиято цена е реимбурсирана, няма и как да ограничават продаваните количества. И изкупените по този начин лекарства се озовават примерно в Англия, където струват два пъти по-скъпо.

„Само че какво измисли министерството като противодействие? Ами според поправките ИАЛ се задължава да следи от различни източници за наличието на лекарства, за които в аптечната мрежа има дефицит. И когато някое лекарство стане дефицитно, да забрани износа му. Едно усилие за администрацията, в което аз не виждам смисъл, защото по принцип лекарствата, на които се прави паралелен износ, са дефицитни“, казва Костов.

Всички останали поправки в закона са пагубни за пазара или се опитват да решават проблеми по неправилния начин, смятат от асоциацията. Например създаването на Национална аптечна карта, в която да се опишат всички действащи аптеки. „Това е нещо изначално безсмислено, защото агенцията, която лицензира аптеките, разполага с цялата информация. Така че това нещо има по-скоро скрита цел – да се покаже, че в София и големите градове аптеките са прекалено много за сметка на тези в селата. И вероятно следващата крачка е да се сложи някакво ограничение. Само че онзи, чиято аптека в града закрият, едва ли ще отвори на село, защото това е икономическа дейност и не се прави просто ей така“, казва Костов.

Действително у нас положението с лекарствената търговия в отдалечените селища е лошо, даже направо може да се каже, че аптечна мрежа на такива места липсва. В България има населени места с по двайсетина до 50-100 жители, където не е икономически изгодно да се открива не само аптека, а каквото и да било друго. Там няма дори медицинско обслужване, а лекарственото все пак е свързано с него.
Според Костов ситуацията, при която една аптека може да отвори и да работи, макар и на ръба на икономическото си оцеляване, е да има две селища близо едно до друго с общо поне 500-600 жители. Под такъв брой жители хората просто ще са принудени както и досега да ходят до близкия град за лекарства, така както ходят и за много други неща – дрехи, стоки за домакинството.

Същото е положението и с нощните аптеки, които лека-полека изчезнаха дори в големите градове, защото не е изгодно да се поддържат. Много членове на асоциацията се оплакват, че нощните им обекти не правят абсолютно никакви обороти през нощта, а в същото време разходите са големи, защото и тогава трябва да работи магистър-фармацевт, чийто нощен труд се заплаща по-високо. „Друго щеше да е положението, ако можеше поне през нощта обектите да се обслужват от помощник-фармацевт“, казва Костов.

В подготвените поправки имаше още едно предложение, което напомня за други времена – създаването от страна на министерството на здравеопазването на държавна организация за търговия с лекарства. Според Костов съществуването на голям държавен търговец е толкова безсмислено нещо, че той го разглежда само като един вид предупреждение към бранша и размахване на пръст срещу вносителите. „Един вид, ако си изтеглите лекарството от България или правите нещо друго, което не смятаме за редно, и ние можем да си внасяме“, описва ситуацията аптекарят. Но той е готов да се хване на бас, че това много трудно може да се случи в действителност. Защото вносът на едно оригинално лекарство не може да се направи без съдействието на официалния вносител, независимо дали ще се внася от друга страна от ЕС или от Турция или Македония. А и за българския пазар то трябва да е на добра цена, което пак не може да се направи без съдействието на притежателя на марката.

У нас по закон цената на всяко внесено лекарство се съпоставя с цената му в 17 други държави от ЕС и за нашия пазар трябва да е най-евтино измежду тези цени.

Често дори не става въпрос просто за „по-евтино“, а за големи разлики, стигащи до няколко пъти. Пазарите на лекарства в отделните страни от Европа, а още повече извън нея, са много различни. Има различни здравни системи, има различни начини на ценообразуване, на реимбурсиране, на рефериране, т.е. на сравняване на цените. И най-вече има различна големина на пазара. Не може да сравняваме България с Германия. Няма как да няма разлика в цените, още повече, че лекарствата са силно регулирани и свободното движение на стоки и услуги в ЕС не се случва чак толкова свободно за лекарствата.

Затова аптекарите у нас са убедени, че лекарствата в България струват евтино, особено важните лекарства, които се отпускат по лекарско предписание и чиито цени се реимбурсират. Обратното може да е валидно само за някои от останалите медикаменти, но далеч не за всички.

Въпреки това спрямо покупателната възможност на населението разходите за лекарства, особено при хронични заболявания, заемат доста висок дял. В аптеките не е рядко срещана гледка пациентите да показват рецепти от лекаря с 3 лекарства, но да купуват само едното или само две от тях. „В разгара на финансовата криза хората почнаха масово да нарушават терапията си поради липса на средства и не мисля, че сега положението е по-различно. Нямам статистика, но имам наблюдения от самите обекти“, казва Костов.

Изобщо тази търговия никак не е лека и ако на някого му изглежда, че аптеките никнат като гъби след дъжд, трябва да обърне внимание за какво точно става дума. Истината е, че огромната част от новооткритите аптеки са всъщност дрогерии и наред с лекарствата продават и много други категории продукти, свързани със здравето. Освен обичайните хранителни добавки и медицински изделия тук се продава все повече козметика, включително и немедицинска, санитарни материали и какво ли още не.
Този процес според Николай Костов се случва постепенно, като в течение на годините лека-полека към продаваното в аптеките се добавяли и други стоки. „В моята верига, която съществува от 20 години още преди 10 години започнахме да разширяваме асортимента. И уверено мога да ви кажа, че една аптека дори и най-малката трудно ще издържи ако продава само лекарства. Пък и хората свикнаха да търсят в тях и други неща“, казва шефът на асоциацията.

При малките аптеки поне 15-20% от оборота се дължи на продажбата на други неща извън лекарствата. Най-често това са хранителните добавки. В големите аптеки или в обектите на големи вериги този дял от оборота достига дори до 70%.

Различните групи стоки отбелязват и различни ръстове в продажбите през 2016 г. При лекарствата ръстът е под 8%, като най-вероятно официалните данни ще покажат между 6 и 7%. Но вътре влиза и паралелният внос, както и онколекарствата, по отношение на които здравната каса напоследък променя политиката си. Преди две години например бе решено да се улесни достъпът до онколекарства – не само за химиотерапия, а и за лечение на различни ракови заболявания. След като касата започна да плащ част от цената им, продажбите им рязко нараснаха с малко над 20% през 2015 г., като се очаква данните за 2016 г. да покажат също висок ръст, още повече, че това са скъпи оригинални лекарства. И като се приспаднат тези влияния, може да се окаже, че продажбите на лекарства през 2016 г. изобщо не са се увеличили.

Хранителните добавки по традиция увеличават продажбите си всяка година и най-вероятно по данни на асоциацията през 2016 г. ще отбележат 14-15% ръст. Причината е, че в тяхното налагане на пазара участват много фирми, между които има голяма конкуренция. Те инвестират много пари в реклама и маркетинг, а и хората все повече се интересуват за здравето си и хранителните добавки са сериозна алтернатива на предписваните от медик лекарства. Още повече, че за взимането им има много ниска психологическа бариера, защото се счита, че нямат странични ефекти.

Същата прогноза за над 10-процентен ръст на продажбите през 2015 г. могат да се направят и за козметиката. При нея има чисто пазарни предпоставки за увеличение на продажбите специално в аптеките. Защото вече почти не се отварят нови аптеки без в тях да се продава поне медицинска козметика, която е с високи цени. И обратното – ако има фалирали или поне затворили аптеки, те са предимно малки и в тях делът на продаваните лекарства е бил доста висок за сметка на другите стоки.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Веднъж извадена,  скицата за имот  ще важи завинаги

Веднъж извадена, скицата за имот ще важи завинаги

С промени в наредба отпада изискването за презаверка.  Нова трябва да се издаде    само при промяна в данните Имотните скици стават безсрочни. Нови трябва да се издават само при промени в данните за имота. Това става възможно с промени в Наредбата за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри.

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Хляб, богат на протеини, белтъци, аминокиселини и с ниско съдържание на натриев хлорид е създаден в Института по криобиология. Той намалява холестерола 5 пъти и помага за редуциране на теглото. Препоръчва се за диабетици и сърдечно болни. Подобен продукт се прави за първи път в Европа. Изделието е сред иновациите на мегафорума за агробизнес,

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия   В един ден премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министъра на спорта Габриела Козарева, а министърът на икономиката Емил Караниколов я назначи за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните

От шведска Нова тв стана чешка - Келнер я купи на 100% - 95% от MTG и 5% от Щосел

От шведска Нова тв стана чешка - Келнер я купи на 100% - 95% от MTG и 5% от Щосел

MTG нарече Дидие Щосел “чудесен ръководител”, той изпрати мейл до екипа на медията, че работният процес продължава независимо от сделката Появиха се първи прогнози за промени през май-юни, както и очакване, че Комисията за защита на конкуренцията може и да забави финала заради предстояща покупка на “Теленор” от чешкия милиардер Нова тв става

Мей: Всички от ЕС, които живеят във Великобритания, да останат след Брекзит

Мей: Всички от ЕС, които живеят във Великобритания, да останат след Брекзит

Британската министър-председателка Тереза Мей заяви днес, че иска всички граждани на Европейския съюз, които законно живеят във Великобритания, да останат след Брекзит през 2019 г., и обеща модернизирана система за тяхното регистриране, за да могат да останат, предаде Ройтерс. "Те имат огромен принос за нашата страна,

ЧЕЗ продадоха активите си в България на "Инерком груп"

ЧЕЗ продадоха активите си в България на "Инерком груп"

"Инерком груп" купиха българските активи на ЧЕЗ. Това потвърди за "24 часа" говорителката на ЧЕЗ в Прага Алис Хоракова.  Окончателното решение беше взето от борда на днешното им заседание преди минути. Пазарджишката компания "Инерком груп" със собственик Гинка Върбанова беше спряган за фаворит по сделката.

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

"Искам да изразя учудването си, че Европейският съюз, предимно западната му част, иска да бъде зависим от Газпром", заяви днес във Вилнюс полският президент Анджей Дуда в отговор на въпрос за концепцията на газопровода "Северен поток 2", предава БТА. По думите му, цитирани от варшавския вестник "Газета виборча",

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Миналата година милиардерът Джордж Сорос се е срещнал с един от хората, които определят политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Беноа Куьор, за да обсъдят въпрос, който интересува силно роденият в Унгария интернационалист: по-дълбоката интеграция на еврозоната, предава американската агенция Bloomberg, цитирана от Фокус.

ЧЕЗ продаде бизнеса си у нас за над 300 млн. (Обзор)

ЧЕЗ продаде бизнеса си у нас за над 300 млн. (Обзор)

Купувач е Гинка Върбакова, която има соларни паркове “Инерком България” купи бизнеса на ЧЕЗ в България, съобщи за “24 часа” говорителката на компанията в Прага Алис Хоракова. Окончателното решение е взето на заседание на наздорния съвет в четвъртък. “Инерком България”, със собственик Гинка Върбакова,

Най-коментирани

9 месеца чака бизнесът, за да получи ток, по закон са 55 дни

9 месеца чака бизнесът, за да получи ток, по закон са 55 дни

269 дни - т.е. близо 9 месеца, е средната продължителност на чакането на българска фирма да получи възможност за присъединяване към електроразпределителната мрежа. Това показват данни от анкета, която е направило наскоро икономическото министерство. Тя бе представена на съвместно заседание на парламентарната икономическа комисия с подкомисията за

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Хляб, богат на протеини, белтъци, аминокиселини и с ниско съдържание на натриев хлорид е създаден в Института по криобиология. Той намалява холестерола 5 пъти и помага за редуциране на теглото. Препоръчва се за диабетици и сърдечно болни. Подобен продукт се прави за първи път в Европа. Изделието е сред иновациите на мегафорума за агробизнес,

Фандъкова: Високите сгради в София ще са разрешени на някои места, няма да никнат като гъби

Фандъкова: Високите сгради в София ще са разрешени на някои места, няма да никнат като гъби

Промените, които сме предложили заедно с главния архитект в Закона за устройството и застрояването на Столична община, и се надяваме да бъдат одобрени от Народното събрание, означават защита на зелени площи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти след като валидира пощенска марка на тема "София - Европейска столица на спорта",

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия   В един ден премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министъра на спорта Габриела Козарева, а министърът на икономиката Емил Караниколов я назначи за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните

6 пътни възела на магистралата след Видин

6 пътни възела на магистралата след Видин

Кръгови кръстовища осигуряват връзката на аутобана с общинските пътища Шест пътни възела ще има на магистралния път от Видин до Ботевград. Пет са в участъка Видин - Ружинци и един на трасето от Мездра до Ботевград. Това предвижда проектът за аутобана Видин - Ботевград. Възлите осигуряват връзката на аутобана с шосетата,

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Протестът във Видин продължава „до дупка”

Протестът във Видин продължава „до дупка”

За четвърта поредна събота във Видин се проведе протест за магистрален път и тунел под Петрохан и протестиращите блокираха за няколко часа движението към Дунав мост 2. Макар че в него се включиха по-малко хора в сравнение с предишните съботи, организаторите обявиха, че протести ще има и на 24 февруари,

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви днес, че следи с голямо внимание последиците от данъчната реформа, одобрена през декември от Конгреса на САЩ, и най-вече дали тя води до повишаване на лихвите, което би могло да засегне световната икономика, предаде АФП, цитирана от БТА.

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. ще бъде издадено разрешението за строеж на пътя Ружинци-Монтана. "Това ще се случи след тежка и тромава процедура. Тя изисква да се изпълнят 27 условия, които са задължителни според закона. Освен отчуждителните процедури, в тях са включени издаване на заповеди от министъра и други административни дела",

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Изграждането на твърде високи сгради на неподходящи места в големите градове сваля цените на имотите около тях. Това заявиха брокерите на недвижими имоти от няколко агенции по време на дискусия за правилата на застрояването. Според шефката на “Софконсулт” Галина Максимова трябва да се въведе законов текст,

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Изграждането на твърде високи сгради на неподходящи места в големите градове сваля цените на имотите около тях. Това заявиха брокерите на недвижими имоти от няколко агенции по време на дискусия за правилата на застрояването. Според шефката на “Софконсулт” Галина Максимова трябва да се въведе законов текст,

Теменужка Петкова даде оставка, нов министър може да има в понеделник (Обзор)

Теменужка Петкова даде оставка, нов министър може да има в понеделник (Обзор)

Това е достойната постъпка при съмнение за въздействие, обясни енергийният министър и потвърди, че познава от 20 години Гинка Върбакова от Пазарджик, която е новият собственик на най-голямото енергоразпределително дружество у нас с 3 милиона клиенти и оборот от 1,8 милиарда лева   Теменужка Петкова отиде изненадващо в парламента в петък,

Българска фирма за доставка на храна продадена за 10,5 млн.

Българска фирма за доставка на храна продадена за 10,5 млн.

Българският доставчик на храна BGmenu е продаден на една от големите компании в Европа, извършваща същата услуга - Takeaway.com. Сделката включва и румънския бизнес “Оливиера” и е на стойност 10,5 млн. евро. Освен това Takeaway.com ще инвестира значителна сума в българския пазар, за да развие бизнеса си у нас.

Забраните за строителство са талибанщина

Забраните за строителство са талибанщина

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков не се бои да нарече „талибански“ исканията за спиране на всякакво строителство в столичния „Младост“. „Една забрана не води до нищо хубаво. Води до повече глупости, защото се стига до всякакви чудатости“, казва той. Истината изисква да се отбележи, че и сега има закони,

Инерком: Подписахме договор, придобиваме всички активи на ЧЕЗ в България

Инерком: Подписахме договор, придобиваме всички активи на ЧЕЗ в България

Предстои сделката да получи одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Инерком България беше избрана за купувач на всички активи на ЧЕЗ, a. с. в България. Това съобщиха от "Инерком" официално в писмо до медиите. Договорът между дружествата от групата на ЧЕЗ и Инерком България беше подписан на 23.02.2018 г.

Кои са най-добрите варианти за новото райониране на България

Кои са най-добрите варианти за новото райониране на България

Какво налага да се направи ново райониране на страната и какви ще са ползите за населението. Тези въпроси ще бъдат поставени на дискусия, която "24 часа" организира в понеделник в София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще обясни как държавата ще постигне целта си да създаде силни и жизнени райони,

Наградиха 24 нови продукта от мегаизложението в Пловдив

Наградиха 24 нови продукта от мегаизложението в Пловдив

24 експоната станаха победители в Конкурса за иновации на изложбите „Агра“, „Фудтех“ и „Винария“, които се провеждат в Пловдив. В надпреварата участваха рекорден брой претенденти - общо 75 изделия на 56 фирми и научни институти. Най-авангардните разработки бяха определени от комисия с ръководител проф.

Теменужка Петкова подаде оставка

Теменужка Петкова подаде оставка

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова току-що обяви пред журналисти в парламента, че подава оставка. Причината - съмненията около сделката за ЧЕЗ и желанието й да изчисти името си. Очаквайте

Сидеров: Министерският съвет трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ

Сидеров: Министерският съвет трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ

Министерският съвет трябва да се занимае с тази тема, няма кой друг, а може би и прокуратурата трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ. Това заяви председателят на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров пред журналисти в парламента в коментар на информация за продажбата на електроразпределителното дружество.

Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КЕВР

Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КЕВР

Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КВЕР и други институции.Това отговори на притесненията на БСП председателят на енергийната комисия Делян Добрев. Той самият по-рано тази сутрин изрази притеснения пред медиите, но, по думите му от трибуната на НС, темата не трябва да се драматизира, предава БТА.