През 2011 г. Интерпол съвместно със Скотланд Ярд извършва мащабна проверка на над 13 000 сайта, продаващи лекарства в ЕС. В резултат на операцията са открити десетки фалшиви медикаменти за лечение на най-различни заболявания – от акне до рак на гърдата.

На следващата 2012 г. в България беше разрешена продажбата на лекарства, отпускани без рецепта, от онлайн аптеки. Не че преди това такива не е имало, но поне бяха извън закона.

Сега ако човек напише на български в google “онлайн“ и „аптека“, излизат близо 100 такива сайта. Но според специалния регистър на онлайн аптеките, поддържан от Изпълнителната агенция по лекарствата, те са само 43.

Всички останали, които нямат електронна връзка с този регистър и на които липсва специалното лого, въведено в средата на 2015 г., са опасни и трябва да се избягват. Независимо, че някои от тях се рекламират в онлайн медии и са доста агресивни и досадни.

Безспорно, този тип пазаруване на медикаменти има своите предимства: 24-часов работен режим, възможност за онлайн връзка с фармацевт и не на последно място – възможността да поръчаш и да получиш лекарствата у дома си. Което е ценно предимство за хора с малки деца или с ограничена подвижност. Нерядко към тези предимства се прибавят и много конкурентните цени на лекарствата, продавани по интернет както и безплатната (в повечето случаи) доставка.

Не са малко обаче и рисковете, пред които са изправени клиентите на е-аптеките. Най-големият от тях си остава наличието на фалшиви сайтове, които продават фалшиви лекарства.

Първото и най-важно условие за електронна търговия с лекарства е, че се продават само медикаменти, отпускани без лекарско предписание. Освен това всички е-аптеки подлежат на специална регистрация, която се прави от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Според една промяна на регламента от средата на 2015 г. всички сайтове, които продават лекарства, трябва да са маркирани със специално лого. Дизайнът му беше одобрен от Европейската комисия и представлява правоъгълник, върху който е знамето на съответната държава и текст, който гласи: „Щракнете тук, за да проверите законна ли е дейността на този уебсайт“. Линкът води до специалния регистър на Изпълнителната агенция по лекарствата, в който са вписани всички онлайн аптеки, трите имена на управителя и физическия адрес.

Когато пазаруваме лекарства по интернет, освен липсата на графичните атрибути на сайта, има още няколко признака, които дават основание за съмнение в редовността на аптеката. Единият от тях например са нереално ниските цени. Не се доверявайте и на сайтове, които продават лекарства, които се отпускат само с рецепта или на такива, които по една или друга причина са спрени от производство. Имайте предвид, че отговорен за продажбата на лекарствата е ръководителят на съответната аптека, който е длъжен в срок от пет години да съхранява документацията за заявките и изпълнените поръчки.

Някои от незаконните аптеки обаче използват хитрини. В списъците им излизат предложения за медикаменти, които се продават само с рецепта. При вход без профил се появява бутон „не е налично онлайн" или пък „изчерпани количества". След регистрация обаче той се променя на „Свържете се с нас за повече информация".

Цените в повечето случаи не са посочени, нито пък притежател за разрешение за употреба или производител. Ако имате нова регистрация, най-вероятно в отговор на запитването за онлайн-покупка на лекарство с предписание, ще получитe отговор за "статут на новорегистриран". Оказва се, че повече информация и привилегии получават само редовните клиенти, като за всяка поръчка се получава по една звезда.

Иначе онлайн аптеките имат огромен асортимент. Предлагат от дамски превръзки, презервативи и тестове за бременност до електронни цигари и тамян против уроки. В каталозите им могат да се намерят също соли за вана, секс принадлежности, масажори, био сокове и хранителни стоки като мед, семена и ядки. Особено популярни са секс хапчетата и всякакви медикаменти, обещаващи бързо, безболезнено и едва ли не вечно отслабване. Хранителните добавки също са на особена почит.

Доставката на стоките, платени и поръчани в онлайн аптеките, става по най-различни начини. Обичайно се заплаща, но и много онлайн аптеки предлагат безплатна доставка, ако поръчката надвишава примерно 40, 60, а някои и само при над 100 лева.

При други заплащането на доставката зависи от теглото на цялата поръчка, нещо, което очевидно е продиктувано от ценоразписите на избраните куриерски фирми. Странно, но много такива сайтове не предлагат опция да видиш теглото на продукта, който плащаш и трябва да гадаеш дали дължиш нещо при получаването на пакета или не.

Другото неудобство на много от сайтовете е, че или никой не поема ангажимент за срока на доставката, или примерно срокът е до 3 работни дни. За човек с настинка или с болно от грип дете, толкова чакане е безсмислено. Освен това съществуват и доста сайтове, които са просто агрегатори за лекарства и при поръчка си доставят всеки медикамент от различен доставчик. Ако поръчката включва три лекарства и трите са от различни доставчици, чакането пак става прекалено дълго.