Революцията на 3D принтирането в действие

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Революцията на 3D принтирането в действие

„За първи път видях презентация на 3D принтер в България по време на Пловдивския панаир през 1996 година. Това беше малка офис машина, но хората бяха шашардисани, че такова нещо изобщо може да съществува. Цените бяха фантастични и съм свидетел как няколко фирми обмисляха да се обединят, за да купят един принтер. Беше дошъл даже представител на Медицинска академия, който се включи в тези разговори. Още тогава се говореше, че 3D принтерите са способни да произвеждат с голяма точност кости и импланти за човешкия организъм. Не знам докъде стигнаха разговорите им, но докато се наложи технологията, мина известно време“, разказва Цветан Стоянов, директор „3D решения“ в българската фирма „ТехноЛогика“. Днес ние вече правим бизнес с това и 3D сканирането и принтирането все повече стават неизбежни в много производствени дейности”.

Разбира се, зад навлизането на 3D принтирането в днешното ежедневие стоят много усилия на много хора. В развитието на този бизнес можем да видим всичко характерно за новите технологии: футуристични обещания в началото и неизбежната конкуренция между различни технологии и стандарти. Докато се стигне до днешното положение, при което клиентите са нетърпеливи да купят последния модел 3D скенер, защото се оказва, че без неговата помощ могат да загубят пазари за милиони.

През 1996 г. Цветан Стоянов демонстрира системи за инженерно проектиране на щанда на „ТехноЛогика” на Пловдивския панаир. Още тогава собственикът на „ТехноЛогика” Огнян Траянов смятал, че фирмата трябва изпреварващо да инвестира в нови технологии, но 3D принтирането изглеждало прекалено голямо предизвикателство.

По онова време фирмата предлага на българския пазар софтуера за проектиране от висок клас на “Dassault Systemes” – дъщерна на авиационния гигант „Dassault Aviation“. Неговата цена била доста висока, а точно онези години са едни от най-лошите за българската икономика – доларът поскъпва с часове, предприятията затварят едно след друго. И в „ТехноЛогика” решават да минат към по-достъпното решение - „SolidWorks“, което след няколко години се налага като стандарт в тази област и днес в България има над 400 легални потребители на този софтуер.

През същата 1996 г. „ТехноЛогика“ става партньор на „Stratasys”, един от лидерите в производството на 3D принтери. Минава известно време преди тази технология и нейните предимства да добият популярност в България и принтерите да бъдат търсени и съответно да бъдат печеливш бизнес, но „ТехноЛогика“ не прекъсва вече създадените контакти и не спира да трупа ноу-хау. През 2016 г. фирмата отбелязва 20 годишната си работа и опит в областта на 3D принтирането.

„Първият ни клиент купи 3D принтер за предоставяне на услуги на производствени предприятия от леярската промишленост. В тази област формите дотогава се правеха от дърво. 3D принтерът там направи революция, защото съкрати този процес няколко пъти, а и формите ставаха много по-точни. “, казва Стоянов.

Днес „ТехноЛогика” е доставила, оборудвала и поддържа 25 3D принтера, включително и от най-висок клас. Освен че снабдява клиентите си с консумативи, обучава и персонала за работа с машините.

За какво служи 3D принтерът

Цветан Стоянов разказва следния случай. От уред на съпругата му се отчупва един пластмасов детайл и машинката става неизползваема. Не и ако имаш на разположение 3D принтер.Той взима счупеният детайл, снима го с мобилен телефон, за да хване профила, взима габаритните размери и пристъпва към създаване на скица. С помощта на софтуера SolidWorks той чертае и моделира около час. Зарежда файла в принтера и след още около един час има абсолютно същата част в ръцете. Единствената разлика е, че оригиналът е от черна пластмаса, а в принтера е бил зареден бял ABS.

Мениджърът по продажби на 3D решения в „ТехноЛогика”, Велин Недялков разказва за друга, по-значима употреба. На сърдечен хирург му предстои да направи сложна операция на детско сърце. От снимките на сърцето, направени със скенера в болницата, се вадят файловете и от тях се моделира пластмасово сърце в естествена големина. Така хирургът може да види какво точно трябва да направи, откъде да подходи и какви инструменти да използва.

Разбира се, повечето клиенти на фирмата, купили си 3D принтери от нея, ги използват за чисто производствени цели. Най-често става въпрос за изготвяне на прототип на пластмасово изделие. По принцип в полимерното производство за всяко изделие се изготвя нова шприц форма. Но когато продуктът е нов, най-удобният и евтин начин е да се направи прототип, за да се види каква му е формата и дали съответства на проекта. Това става най-лесно с 3D принтер. Серийното производство след това става с шприц формата, но с помощта на 3D принтера се прескача цял един етап в производствената технология и се понижават разходи, защото създаването на шприц форма е скъпо нещо.

Но и сега – над 20 години от създаването на 3D принтирането, все още не е напълно възможно тази технология да се използва за изработка на големи детайли от метал. Не че и такива принтери не съществуват, просто технологията не е масово разпространена.

3D сканиране

Друг съществен дял от дейността на поделението на „ТехноЛогика” за 3D решения е 3D скенерът. Миналата година тя подписва договор с производителя на скенери „Creaform” и вече ги продава у нас.

Уредът е лек, удобен за хващане и е малко по-голям от най-първите мобилни телефони. В България потребителите на това изделие са в автомобилната промишленост. В автомобилното производство 3D сканирането е най-лесният и удобен начин за вкарването на дизайнерския прототип в компютъра. Защото първоначалния дизайн на автомобила се прави от клей. В ремонта на турбини 3D сканирането също е незаменимо, защото бързо може да се създаде чертеж на пораженията по турбината от атмосферните условия.

Друга употреба на 3D скенера е при т. нар. обратен инженеринг. Например, някой е произвеждал изделие, но е спрял да го прави и е изгубил цялата документация с чертежите. В повечето случаи това са продукти, които са били чертани навремето на ръка. Ако иска пак да започне да го произвежда, с помощта на скенера му прави нов чертеж и така създава нова документация.

Потребители на 3D скенера в България са и подизпълнителите на големи компании, които настояват определен процент от продукцията да се сканира, за да се гарантира качеството. И в случай, че продажбите са за милиони, 50 000 евро за 3D скенер са оправдан разход. Също така, при производството на пластмасови детайли след изстиване пластмасата се свива и изделието променя геометрията си. В такъв случай производителят може да използва скенера, за да хване бързо отклоненията от стандарта.

Предимството на 3D скенерите на Creaform пред останалите е, че дори дори сканираният предмет леко да се премести, това не влияе на крайния резултат. Защото има маркери, които се поставят върху модела и по тях скенерът се ориентира.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

В България няма недостиг на кадри. Повечето обявени свободни работни места са за хора с ниско образование, на които се предлага ниско заплащане и не се осигурява обучение. Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова на форум за недостига на работна сила,

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Закриват митниците на 7 януари 2019 година, ще стават управления и дирекции Митниците в сегашния им вид ще бъдат закрити на 7 януари 2019 г., за да бъдат основно преструктурирани. Това е записано в проект за промени в Устройствения правилник на едната от двете приходни агенции, които са предложени от финансовия министър Владислав Горанов за

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Две от водещите автомобилни компании Volkswagen и Ford са все по-близо до пълно сливане. Ако това се случи, това ще бъде най-голямата автомобилна фирма в света. Генералният директор на германската компания Хербет Дийс потвърди пред Ройтерс, че преговорите с Ford моге да доведат до създаване на "глобален автомобилен алианс".

Хлябът трябва да се подбира според храната

Хлябът трябва да се подбира според храната

Ако е 100% ръжен, е като тухличка, останалото е лъжа Объл, красив, добре оформен, но никъде не е напукан, има формата на бял хляб, но на етикета пише, че ръжен. Това означава, че в него има поне 90% бяло брашно и 10% ръжено, обясняват експерти пекари част от заблудите, които прилагат търговци. 100% ръжен хляб може да има само в един вариант -

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

За голям растеж на гръцкия износ през октомври информира в съобщение Гръцкият съюз на износителите, цитиран от агенция АНА-МПА. Според анализа на Центъра за експортни изследвания, който се основава на неокончателни данни на гръцката статистическа служба, през октомври износът на страната е нараснал с около 24 процента на годишна база и възлиза на

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Най-коментирани

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Близо 6,4 млн. души от 183 общини са обхванати от разделното събиране на отпадъци в момента. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на заключителния форум "Зелена икономика", който се състоя в София хотел Балкан, съобщи БТА. В България са рециклирани 917 000 тона битови отпадъци през 2016 г.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Петчленка на ВАС потвърди, че не трябва ОВОС за плана за управление на “Пирин” Кабинетът упълномощи в сряда министъра на околната среда и водите Нено Димов да предоговори концесионния договор с “Юлен” АД за ски зоната над Банско. По същото време 5-членният състав на Върховния административен съд (ВАС) публикува решение,

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Финансистът Левон Хампарцумян, който стана „Банкер на 2018 г.” коментира проблемът с хроничната бедност пред Би Ти Ви. По думите му страната ни винаги е била най-бедната държава в Европа, дори по времето на комунизма. „През 1944 г. България е на същото икономическо положение като Дания – селскостопански държави с наченки на индустрия.

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Банско подарява кола за старта на сезона

Банско подарява кола за старта на сезона

Курортът отваря тържествено на 15 декември Чисто ново Audi A3 ще чака своя пръв притежател следващата събота, 15 декември, на Бъндеришка поляна. Автомобилът може да бъде спечелен в играта “Ловци на съкровища” - една от многото, които ще отбележат стартирането на ски сезона тази година. В приключението могат да се включат всички желаещи да

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков извърши промени в състава на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД, съобщи на сайта си ведомството. С протоколно решение на министъра като членове на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД са избрани Григори Григоров и Светломир Николов.

Всеки месец износът на България е за 2,2 млрд. евро

Всеки месец износът на България е за 2,2 млрд. евро

Стоки за 2,2 млрд. евро средно изнася България всеки месец през 2018 г. Това обяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолев при връчването на наградите “Експортьор на годината”. В топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС - Турция. Китай все по-бързо се доближава до първите 10 дестинации за износ на българския

В пет града ще се търсят нови работници през 2019 г.

В пет града ще се търсят нови работници през 2019 г.

Очакванията за ръст на заетостта обаче са най-слаби от 4 г. насам През следващата година работодателите ще търсят нови служители във всички големи региони в страната, като основно те са съсредоточени в пет града. Това показва изследване на заетостта на “Менпауър груп”, което обхваща данни от 620 работодатели в пет региона в България.

Започна връчването на годишните награди в туризма (Снимки)

Започна връчването на годишните награди в туризма (Снимки)

В концертната зала на Централния военен клуб в столицата започна връчванета на годишните награди в туризма. Те са разделени в 16 категории,като тази година има общо 125 участници. Очаквайте

Мисия “Безопасност за потребителите”

Мисия “Безопасност за потребителите”

Комисията за защита на потребителите започва масирани проверки за фалшиви намаления Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще проведе масирани проверки по търговските обекти за нелоялни търговски практики, фалшиви намаления и дали потребителите са в безопасност, докато пазаруват или пътуват. Върху това акцентира дейността си комисията.

Рекорди в туризма на Балканите

Рекорди в туризма на Балканите

Независимо от информациите за политически сътресения и протести, Балканите изпращат 2018 г. като поредна година на рекорди в сферата на туризма, предава БТА. ТУРЦИЯ Турция постигна нов исторически рекорд в сферата на туризма, като тази година посрещна около 40 милиона туристи, заяви в края на миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Оливие Маркет, президент на "AES България": В следващите 5-10 години България не може без централите от Маришкия басейн

Оливие Маркет, президент на "AES България": В следващите 5-10 години България не може без централите от Маришкия басейн

Американската компания влага 2 милиона лева за ремонт на стадиона в Гълъбово "Производството на енергия от въглища е изключително важно за България. Няма никакво съмнение, че в краткосрочен план от 5-10 години, не само нашата централа, но и всички централи в Маришкия басейн, както и мини "Марица изток",

7 правила за наистина изгодни намаления

7 правила за наистина изгодни намаления

Или как да разберете дали промоциите дават това, което обещават Проверките на Комисията за защита на потребителите показват, че търговците знаят какви законови изискванията трябва да спазват при кампаниите за намаления на цените, но винаги има някои, които опитват да нарушават правилата. Особено пък преди Коледа,

Строителите изкарват 1000 машини на протест утре в София

Строителите изкарват 1000 машини на протест утре в София

1000 строителни машини ще бъдат изкарани на бул. "Цариградско шосе" утре между 7:00 и 12:00 часа в знак на протест срещу целенасочената кампания за дискредитиране на строителните фирми в България. Това съобщи председателят на управителния съвет в Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев. Също утре в Народното събрание,

Износът на България за ЕС се увеличава с 10%

Износът на България за ЕС се увеличава с 10%

Износът на български стоки за Европейския съюз се увеличава с 10,1% от януари до края на септември спрямо същия период на миналата година, показва статистиката, цитирана от БТА. Изнесени са стоки за 28, 147 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.

Турският печат с лоши новини за икономиката на страната

Турският печат с лоши новини за икономиката на страната

"Най-лошото тепърва започна" (в. Айдънлък), "Икономиката се отклони от пътя" (в. "Йени месаж"), "От растеж към свиване" (в. "Йени Ася"), "Растежът се свива" (в. "Милли газете") - това са някои от заглавията в турския печат, който съобщава за регистрираното забавяне в растежа на турската икономика, предаде БТА.