Революцията на 3D принтирането в действие

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Революцията на 3D принтирането в действие

„За първи път видях презентация на 3D принтер в България по време на Пловдивския панаир през 1996 година. Това беше малка офис машина, но хората бяха шашардисани, че такова нещо изобщо може да съществува. Цените бяха фантастични и съм свидетел как няколко фирми обмисляха да се обединят, за да купят един принтер. Беше дошъл даже представител на Медицинска академия, който се включи в тези разговори. Още тогава се говореше, че 3D принтерите са способни да произвеждат с голяма точност кости и импланти за човешкия организъм. Не знам докъде стигнаха разговорите им, но докато се наложи технологията, мина известно време“, разказва Цветан Стоянов, директор „3D решения“ в българската фирма „ТехноЛогика“. Днес ние вече правим бизнес с това и 3D сканирането и принтирането все повече стават неизбежни в много производствени дейности”.

Разбира се, зад навлизането на 3D принтирането в днешното ежедневие стоят много усилия на много хора. В развитието на този бизнес можем да видим всичко характерно за новите технологии: футуристични обещания в началото и неизбежната конкуренция между различни технологии и стандарти. Докато се стигне до днешното положение, при което клиентите са нетърпеливи да купят последния модел 3D скенер, защото се оказва, че без неговата помощ могат да загубят пазари за милиони.

През 1996 г. Цветан Стоянов демонстрира системи за инженерно проектиране на щанда на „ТехноЛогика” на Пловдивския панаир. Още тогава собственикът на „ТехноЛогика” Огнян Траянов смятал, че фирмата трябва изпреварващо да инвестира в нови технологии, но 3D принтирането изглеждало прекалено голямо предизвикателство.

По онова време фирмата предлага на българския пазар софтуера за проектиране от висок клас на “Dassault Systemes” – дъщерна на авиационния гигант „Dassault Aviation“. Неговата цена била доста висока, а точно онези години са едни от най-лошите за българската икономика – доларът поскъпва с часове, предприятията затварят едно след друго. И в „ТехноЛогика” решават да минат към по-достъпното решение - „SolidWorks“, което след няколко години се налага като стандарт в тази област и днес в България има над 400 легални потребители на този софтуер.

През същата 1996 г. „ТехноЛогика“ става партньор на „Stratasys”, един от лидерите в производството на 3D принтери. Минава известно време преди тази технология и нейните предимства да добият популярност в България и принтерите да бъдат търсени и съответно да бъдат печеливш бизнес, но „ТехноЛогика“ не прекъсва вече създадените контакти и не спира да трупа ноу-хау. През 2016 г. фирмата отбелязва 20 годишната си работа и опит в областта на 3D принтирането.

„Първият ни клиент купи 3D принтер за предоставяне на услуги на производствени предприятия от леярската промишленост. В тази област формите дотогава се правеха от дърво. 3D принтерът там направи революция, защото съкрати този процес няколко пъти, а и формите ставаха много по-точни. “, казва Стоянов.

Днес „ТехноЛогика” е доставила, оборудвала и поддържа 25 3D принтера, включително и от най-висок клас. Освен че снабдява клиентите си с консумативи, обучава и персонала за работа с машините.

За какво служи 3D принтерът

Цветан Стоянов разказва следния случай. От уред на съпругата му се отчупва един пластмасов детайл и машинката става неизползваема. Не и ако имаш на разположение 3D принтер.Той взима счупеният детайл, снима го с мобилен телефон, за да хване профила, взима габаритните размери и пристъпва към създаване на скица. С помощта на софтуера SolidWorks той чертае и моделира около час. Зарежда файла в принтера и след още около един час има абсолютно същата част в ръцете. Единствената разлика е, че оригиналът е от черна пластмаса, а в принтера е бил зареден бял ABS.

Мениджърът по продажби на 3D решения в „ТехноЛогика”, Велин Недялков разказва за друга, по-значима употреба. На сърдечен хирург му предстои да направи сложна операция на детско сърце. От снимките на сърцето, направени със скенера в болницата, се вадят файловете и от тях се моделира пластмасово сърце в естествена големина. Така хирургът може да види какво точно трябва да направи, откъде да подходи и какви инструменти да използва.

Разбира се, повечето клиенти на фирмата, купили си 3D принтери от нея, ги използват за чисто производствени цели. Най-често става въпрос за изготвяне на прототип на пластмасово изделие. По принцип в полимерното производство за всяко изделие се изготвя нова шприц форма. Но когато продуктът е нов, най-удобният и евтин начин е да се направи прототип, за да се види каква му е формата и дали съответства на проекта. Това става най-лесно с 3D принтер. Серийното производство след това става с шприц формата, но с помощта на 3D принтера се прескача цял един етап в производствената технология и се понижават разходи, защото създаването на шприц форма е скъпо нещо.

Но и сега – над 20 години от създаването на 3D принтирането, все още не е напълно възможно тази технология да се използва за изработка на големи детайли от метал. Не че и такива принтери не съществуват, просто технологията не е масово разпространена.

3D сканиране

Друг съществен дял от дейността на поделението на „ТехноЛогика” за 3D решения е 3D скенерът. Миналата година тя подписва договор с производителя на скенери „Creaform” и вече ги продава у нас.

Уредът е лек, удобен за хващане и е малко по-голям от най-първите мобилни телефони. В България потребителите на това изделие са в автомобилната промишленост. В автомобилното производство 3D сканирането е най-лесният и удобен начин за вкарването на дизайнерския прототип в компютъра. Защото първоначалния дизайн на автомобила се прави от клей. В ремонта на турбини 3D сканирането също е незаменимо, защото бързо може да се създаде чертеж на пораженията по турбината от атмосферните условия.

Друга употреба на 3D скенера е при т. нар. обратен инженеринг. Например, някой е произвеждал изделие, но е спрял да го прави и е изгубил цялата документация с чертежите. В повечето случаи това са продукти, които са били чертани навремето на ръка. Ако иска пак да започне да го произвежда, с помощта на скенера му прави нов чертеж и така създава нова документация.

Потребители на 3D скенера в България са и подизпълнителите на големи компании, които настояват определен процент от продукцията да се сканира, за да се гарантира качеството. И в случай, че продажбите са за милиони, 50 000 евро за 3D скенер са оправдан разход. Също така, при производството на пластмасови детайли след изстиване пластмасата се свива и изделието променя геометрията си. В такъв случай производителят може да използва скенера, за да хване бързо отклоненията от стандарта.

Предимството на 3D скенерите на Creaform пред останалите е, че дори дори сканираният предмет леко да се премести, това не влияе на крайния резултат. Защото има маркери, които се поставят върху модела и по тях скенерът се ориентира.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

“Мтел” полека и без много шум става А1

“Мтел” полека и без много шум става А1

Българският оператор вече добави към името си, че е част от международната телеком група Шест месеца след като бе обявено, че “Мтел” ще смени логото и името с това на австрийския бранд А1, първият български мобилен оператор вече го прави, но полека, негласно и без да вдига много шум. Пример за това е,

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Чужди търговци продават по-скъпо на българи, не приемат и BG кредитни карти, ще ги спират

Чужди търговци продават по-скъпо на българи, не приемат и BG кредитни карти, ще ги спират

Търговци от европейски държави продават по-скъпо на българи, отколкото на съгражданите си. Има случаи, при които хора от България капарират коли под наем. Когато отидат да вземат ключовете и да платят с кредитна карта, фирмата отказва да им даде автомобила, защото не е издадена в съответната държава. Освен това не връщат и капарото.

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на обществена поръчка с предмет: "Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002,

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Най-евтините къщи
ще струват $4000,
печатат ги с 3D (ВИДЕО)

Най-евтините къщи ще струват $4000, печатат ги с 3D (ВИДЕО)

Американската компания ICON уверява, че е създала технология, с чиято помощ се изработват най-евтините пълноценни къщи, пише Inhabitat.com. Те ще са с площ от 55 - 57 кв. м и ще струват само 4000 долара при масово производство. Друго голямо тяхно предимство е фактът, че една може да бъде изградена в рамките на 24 часа на съответното място.

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

"Господин Цветанов отново е открил топлата вода, БСП иска отдавна предсрочни избори. Нима не е заплаха за националната сигурност, след като столицата се електроснабдява чрез ЧЕЗ. Въпросът е кой купува дружеството, с какви пари, кой ще връща кредитите?". Така коментира сделката за ЧЕЗ бившият енергиен министър Румен Овчаров пред БНТ.

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 са подадените заявления за участие в процедурата за производство и доставка на тръби за нуждите на газовата връзка Гърция - България. Това стана ясно преди публичното заседание, на което ще бъдат отворени подадените заявления за участие в ограничената процедура за „Производство и доставка на тръби за нуждите на междусистемната газова връзка

Ройтерс: Русия ще модернизира българските МиГ-29

Ройтерс: Русия ще модернизира българските МиГ-29

Българските власти са избрали руската РСК „МиГ” за ремонта и модернизацията на 15-те си изтребителя МиГ-29 до 2022 г., предаде „Ройтерс”, като се позова на документи от Министерството на отбраната. Сделката е на стойност 81,3 млн. лева. Агенцията отбелязва, че нашата страна е член на ЕС и НАТО, но от ведомството на Красимир Каракачанов са

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

"Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ в България. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – „Score Trade“ и „Global Victory Trust“.  Това става ясно от ново разследване на чешки медии. Според разследването индийската компания "Индия Пауър" заедно с малка българска компания "Фючър

Най-коментирани

“Булмаркет”: Незаключена стрелка е виновна за Хитрино. Прокуратурата отрича (Обзор)

“Булмаркет”: Незаключена стрелка е виновна за Хитрино. Прокуратурата отрича (Обзор)

Не високата скорост, а незаключена стрелка е причина за трагедията в Хитрино, каза на пресконференция зам.- управителят на “Булмаркет” Светослав Първанов. Той цитира експертиза, поръчана от фирмата в чужбина и правена от немски и румънски експерти. От нея ставало ясно, че проблемът възникнал при преминаването на шести вагон,

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Шефчович: Подкрепяме хъба, за да стане България от транзитьор - търговец на газ (Видео)

Шефчович: Подкрепяме хъба, за да стане България от транзитьор - търговец на газ (Видео)

"Знаете какъв е вашият министър председател. Той изважда карти, схеми", така обясни вицепрезидентът на европейската комисия Марош Шефчович закъснението си с над половин час за конференцията "Ролята на неправителствените организации при формиране на енергийната политика". С Бойко Борисов са обсъждали тази сутрин инфраструктурата на западните

Георги Икономов: Добрият туризъм без добрата храна не върви

Георги Икономов: Добрият туризъм без добрата храна не върви

Добрият туризъм без добрата храна, не върви. Всеки който пътува някъде иска да опита местната кухня. Идята за винени маршрути е добра и за българите едва ли е подходящо да рекламираме страната си, без да знаем какво има в нея. Това заяви кметът на Банско Георги Икономов на кръглата маса за обсъждането на проекта „Сподели България“.

Регистрираните безработни намаляват и през февруари

Регистрираните безработни намаляват и през февруари

Продължава да намалява броят на регистрираните безработни в бюрата по труда и през февруари - общо 230 611 за месеца, което представлява намаление от 2.8 на сто спрямо януари. Сравнението с година по-рано пък показва, че безработните намаляват с 14.5 на сто, съобщават от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Нанков: До 2020 г. над 90 на сто от страната се очаква да е покрита с кадастрална карта

Нанков: До 2020 г. над 90 на сто от страната се очаква да е покрита с кадастрална карта

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи на форум, че амбициозната задача на Агенцията по кадастър е в рамките на следващите две години над 90 на сто от територията на страната да бъде покрита с кадастрална карта. Сега 36 на сто от територията на България е с такава карта, допълни той.

Безработицата у нас пада до 179 000 души през 2019 г.

Безработицата у нас пада до 179 000 души през 2019 г.

Безработицата в България ще продължи да намалява, достигайки 179 000 души през 2019 година. Това е една от прогнозите за страната ни в доклад на Международната организация на труда, огласена при вчерашното откриване на пролетната сесия на управляващия й орган, съобщиха от пресцентъра на КНСБ, цитирани от БТА.

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

В ГЕРБ нямат притеснение относно купувача на ЧЕЗ, обяви депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев в предаването "Панорама" по БНТ и допълни, че КЕВР има достатъчно механизми за регулация, а цената на тока не се определя от самото ЕРП и регулаторът има функция да отстранява мениджмънта му. "Казвам, че няма проблем не,

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

Дават им 3 г. гратисен период за подготовка на безплатен високоскоростен интернет на публично място На 20 март пускаме сайта, на който общините от целия ЕС ще могат да кандидатстват за финансиране на безплатен интернет на публично място. Страницата ще е различна от тази на ЕК и на нея ще е качен достъпен формуляр на всички езици на общността.

Без български праскови тази година

Без български праскови тази година

Реколтата от праскови в Сливенско е под въпрос. Заради големите температурни разлики в последните седмици овошките измръзнаха. Над 70% са засегнатите дървета. Долината на прасковите тази година ще остане без праскови. В Сливенско не са виждали подобно поголовно измръзване на овошките повече 30 години. „Поражението е 100%.

891 ощетили бюджета с над 23 млн. лв.

891 ощетили бюджета с над 23 млн. лв.

891 лица са участвали в организирани схеми за данъчни или осигурителни измами през 2017 г. Това показва отчет на финансовото министерство за предходната година. Щетите са на стойност над 23 млн. лв. Проверени са общо 55 732 души в 386 проверки и 168 ревизии. Допълнително начисленият данък е около 11,2 млн. лв.

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Нанков разгледа строежа на кораб за маркиране на Дунав

Нанков разгледа строежа на кораб за маркиране на Дунав

Избираме с конкурс името на плавателния съд, чието изграждане е сред приоритетните проекти на Дунавската стратегия Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков разгледа строителството на български кораб за маркиране на плавателния път в долното течение на река Дунав, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

В ГЕРБ нямат притеснение относно купувача на ЧЕЗ, обяви депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев в предаването "Панорама" по БНТ и допълни, че КЕВР има достатъчно механизми за регулация, а цената на тока не се определя от самото ЕРП и регулаторът има функция да отстранява мениджмънта му. "Казвам, че няма проблем не,

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

Дават им 3 г. гратисен период за подготовка на безплатен високоскоростен интернет на публично място На 20 март пускаме сайта, на който общините от целия ЕС ще могат да кандидатстват за финансиране на безплатен интернет на публично място. Страницата ще е различна от тази на ЕК и на нея ще е качен достъпен формуляр на всички езици на общността.

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на обществена поръчка с предмет: "Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002,

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 са подадените заявления за участие в процедурата за производство и доставка на тръби за нуждите на газовата връзка Гърция - България. Това стана ясно преди публичното заседание, на което ще бъдат отворени подадените заявления за участие в ограничената процедура за „Производство и доставка на тръби за нуждите на междусистемната газова връзка

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

"Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ в България. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – „Score Trade“ и „Global Victory Trust“.  Това става ясно от ново разследване на чешки медии. Според разследването индийската компания "Индия Пауър" заедно с малка българска компания "Фючър