Досегашният данъчен №1 Бойко

Атанасов ще е зам.-министър

От четвъртък и двете приходни агенции - НАП и “Митници”, имат нови директори. Това обяви след първото заседание на новия Министерски съвет финансовият министър Владислав Горанов.

В сряда правителството назначи за изпълнителен директор на НАП Галя Димитрова. Рокадата е заради решението досегашният шеф Бойко Атанасов да стане зам.-министър на финансите, с ресор приходните агенции. Заповедта за назначаването му се очаква в четвъртък, каза Горанов.

Попитан как се разпределят квотите за зам.-министри между коалиционните партньори, Горанов заяви, че Бойко Атанасов е кандидатура на “Обединени патриоти”.

Горанов представи новия шеф на НАП Галя Димитрова като експерт с 22-годишен опит в приходната администрация. Тя е ръководила различни звена, а от 2013 г. е зам. изпълнителен директор на НАП.

От четвъртък Агенция “Митници” се поема от Георги Костов, бивш главен секретар на МВР.

Финансовият министър заяви, че изборът на Костов за този пост е заради огромния му оперативен опит и необходимостта от укрепване на митницата, “за нещата, които ни предстоят напред”. В четвъртък назначениято на Костов най-вероятно ще бъде факт, защото зависи от министъра на финансите, заяви министър Горанов.

“Той е с много голям опит в борбата с престъпността под различните ѝ форми. Неговият богат оперативен опит и познанията му като главен секретар на МВР доскоро ще ни помогне по-ефективно

да се борим с

всички форми на

злоупотреби,

свързани с

приходите за

бюджета

Досегашния шеф на митниците Розалия Димитрова, която пое агенцията след внезапната кончина на Ваньо Танов през март 2016 г., се завръща в администрацията на директорски пост. Горанов заяви, че това е по изрично нейно настояване, предложението било тя да бъде зам.-шеф на митниците. “Тя предпочете да се върне там, откъдето я номинирахме за директор”, каза министърът.

ГЕОРГИ КОСТОВ
ГЕОРГИ КОСТОВ