Когато традиционната медицина не помага

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Когато традиционната медицина не помага

Според официалните данни на QuintilesIMS през 2015 година 2% от целия лекарствен пазар у нас и близо 10% от пазара на лекарства без рецепта се дължи на хомеопатичните. Едно последно аналитично проучване показва, че 81% от потребителите на такива медикаменти купуват хомеопатични лекарства за себе си, а останалите - за децата си.

По-забележителното обаче е, че ръстът на продажбите на този тип лекарствени средства за последните 5 години е огромен – цели 44%. Докато общият ръст на целия лекарствен пазар е по-малък – за същите тези 5 години той е нараснал само с 25%.
Хомеопатията по принцип има 200-годишна история, но в други държави. В България в началото на 20 век са правени плахи опити за развиването й, които с войните и последващата смяна на режими са били пресечени. И на практика този алтернативен метод за лечение има едва 20-годишна история – твърде малко време, за да може да получи широко разпространение.

Въпреки кратката история на хомеопатията в България и факта, че у нас има едва 3000 лекари, които са минали цялостно 3-годишно обучение, за да я практикуват, методът завзема все повече територии.

В действащия Закон за здравето от 2005 г. има цяла глава за неконвенционалните методи на лечение и в тях хомеопатията е уредена като дейност сравнително подробно. В много други държави, където този дял от медицината има вековна история, тези лекари не са получили такова ниво на признание.

Но само това не е в състояние да обясни защо хомеопатичните лекарства са такъв пазарен хит и получават такова разпространение.

Едно от възможните обяснения е, че напоследък все по-силно се разпространяват заболявания, за които традиционната медицина не предлага трайно лечение. „Твърде голям е процентът на автоимунните заболявания, на хормоналните проблеми и много други, при които обикновените лекарства лекуват само симптоматиката, но не и причините. Много хора, след като минат известно време през такава терапия, почват да търсят други начини и методи.

Това е в основата на успеха на хомеопатията“, обяснява председателят на Асоциацията на лекарите хомеопати в България д-р Дора Пачова.

Тя изтъква и че през кратката 20-годишна история на професионалната хомеопатия в България вече е установено високо ниво на доверие между тези лекари и пациентите им. Имало е хора, които лекарите хомеопати са излекували и те вече водят децата си. През тези години асоциацията не е престанала и да обучава лекари, част от които практикуват хомеопатия, а друга част обогатява медицинската си практика с хомеопатични средства.
Може ли обаче хомеопатията да излекува високото кръвно например? Според Пачова може. Макар че няма създадено конкретно хомеопатично средство за артериалната хипертония. По принцип хомеопатите разглеждат всички симптоми на пациента в тяхната цялост и му предписват индивидуално подбрано лекарство в зависимост от неговите оплаквания. В хомеопатията има 200 лекарства за хипертония, от които се подбира едно за конкретния пациент в зависимост от това как се чувства, какви наследствени заболявания има, възрастта му, как е със съня, емоциите и т.нат. Лекарствата, в зависимост от това колко са разредени, имат различни потенции, които се означават с цифри и с мерната единица „CH“.

Интересното е, че хомеопатичните лекарства могат да се приемат едновременно с традиционните, защото в тях няма химични съединения, които да влизат във взаимодействие с други.

„Хомеопатичните лекарства по принцип са информационни и енергийни стимули. Те действат по друг начин – носят информация, която е съхранена благодарение на паметта на водата и на наночастиците. Хомеопатичното лекарство, внасяйки информация в тялото, му помага да промени болестния модел. Докато стандартното лекарство за хипертония директно разширява кръвоносните съдове и така намалява налягането, без да лекува причините. Високото кръвно обаче е резултат на множество промени, които се случват в организма – стрес, нарушена водно-солева обмяна, нарушен метаболизъм“, обяснява Пачова.

Друг пример за различен подход при третиране на заболяването са твърде разпространените напоследък автоимунни заболявания, които са голям бич за човечеството. Такива са множествената склероза, ревматоидния артрит и много други, които се отключват в даден момент и са силно инвалидизиращи. За тях традиционната медицина не предлага лечение в истинския смисъл на думата. Счита ги за хронични и разполага само със средства за овладяване на симптомите.

При тези заболявания се вижда и че традиционната медицина и хомеопатията могат успешно да си взаимодействат. Тъй като автоимунните заболявания протичат много агресивно и тежко за пациента, традиционната медицина прилага кортикостероидни препарати или цитостатици, които обаче имат множество странични проявления. Точно на такива пациенти хомеопатията помага да изчистят по-цялостно от тялото си последиците от тези лекарства. „Но не съм максималист, не мога да кажа, че хомеопатията може да излекува всеки от всичко“, казва Пачова.

Не е без значение и фактът, че взаимоотношенията между лекаря хомеопат и пациента му са доста по-различни отколкото в останалата част от здравната система. Ако човек отиде например при ортопед-травматолог заради болки в коляното, този лекар ще му предпише или обезболяващо, или ще намери причина за оперативна намеса. И при двата случая обаче неговото внимание е насочено само към коляното. Ако овладее болката, с това здравната система счита въпроса за приключил.

Лекарят хомеопат действа по съвсем друг начин, спазвайки принципите на холистичната медицина. Прегледът при него трае около час и половина, като през това време хомеопатът има възможност да се запознае подробно с всички изследвания на болния.

„Понякога зад тази болка в коляното може да стои някакъв по-сериозен проблем, причината може да е на най-различно ниво – храненето, някаква травма, емоционален срив. Холистичният лекар, какъвто е хомеопатът, ще се пострае да види този човек в неговата цялост и тогава вече може да даде някакво цялостно решение. Стига разбира се, проблемът с коляното да не изисква хирургическа интервенция или друга тясно специализирана помощ“, казва Пачова.

Доста лекари хомеопати обогатяват знанията си и с възможностите на фитотерапията и диетиката.

Хомеопатията е успешна и при профилактиката на дадени заболявания. Такива лекари често приемат пациенти, при които успяват да напипат някакви проблеми, преди още те да са се проявил напълно. Изписването в такива случаи на хомеопатично лекарство е реална профилактика. Когато човек взема лекарство, което е избрано индивидуално за него, и когато периодично посещава своя хомеопат, той няма да се разболее, убедена е Пачова.

По принцип хомеопатичните лекарства се изписват от лекар, но има и такива, които могат свободно да се купят без рецепта. И ако в България те все още не се реимбурсират, има държави в ЕС, в които това се прави. Има държави членки, в които само прегледите при лекари хомеопати се реимбурсират, като например Белгия и Германия. А в Швейцария се реимбурсират и прегледите, и лекарствата. Това е и държавата, в която най-пълно е изследван ефекта от хомеопатичната терапия.

В аптечната мрежа в България доскоро е имало ограничен брой хомеопатични лекарства, с потенции до 30 CH. Но от есента на 2016 г. вече се внасят и лекарства на немския хомеопатичен съюз, с потенции до 1000 CH. Това също е едно от възможните обяснения за засилващия се дял на хомеопатичните лекарства на нашия пазар.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Властите на Катар имат намерение да инвестират в икономиката на Турция 15 милиарда долара, съобщи днес източник от турското президентство, цитиран от БТА. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани разговаряха днес в президентския дворец в Анкара. Двамата обсъдиха двустранните отношения и регионални

28 родни мандри правят сирене с палмово масло

28 родни мандри правят сирене с палмово масло

Продажба на имитиращи продукти ще е невъзможна, ако не са пакетирани 28 от общо 258 млекопреработвателни предприятия в България произвеждат имитиращи продукти. Това става ясно от регистъра на предприятията, произвеждащи храни от животински произход. В списъка на млекопреработвателните предприятия,

Пари от “Олимпик” ще се вземат след  години, когато мине фалитът на застрахователя

Пари от “Олимпик” ще се вземат след години, когато мине фалитът на застрахователя

Ликвидаторът ще обяви кога да се предявят исканията за неизплатени обезщетения Хората, които имат да получават остатък от платени застраховки на “Олимпик” или обезщетения, вероятно ще трябва да почакат години, за да си вземат парите. Това коментираха експерти, след като от Комисията за финансов надзор заявиха, че лицата,

Българските банки предупредени да се чистят от турски активи

Българските банки предупредени да се чистят от турски активи

Лирата възстанови част от позициите си във вторник, поскъпна с 4% Българските банки максимално бързо да излязат от инвестициите си в турски активи - акции, облигации и други. Това им е препоръчала БНБ, научи “24 часа”. От централната банка заявиха, че не коментират политиката си, като не потвърдиха, но и не отрекоха, че има такава препоръка.

Скачат продажбите на мобилни телефони без интернет

Скачат продажбите на мобилни телефони без интернет

За първи път напоследък продажбите на мобилни телефони, чиито функции са ограничени само до приемане и отправяне на позвъняване, са се увеличили през миналата година с 5%, съобщи телевизия Скай нюз, цитирана от БГНЕС. От своя страна ръстът в продажбите на смартфоните, които позволяват безбройните услуги на интернет, е с ниските 2%.

Утре започва строителството на още 16 км от „Хемус“ между Буховци и Белокопитово

Утре започва строителството на още 16 км от „Хемус“ между Буховци и Белокопитово

Утре започва строителството на 16,3 км от автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство. Проектът ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет. На първата копка ще присъстват министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков,

Спряха излъчването на телевизия Би Ай Ти. Екипът с отворено писмо до Борисов

Спряха излъчването на телевизия Би Ай Ти. Екипът с отворено писмо до Борисов

Журналисти от телевизия Би Ай Ти изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, Цвета Караянчева, омбудсмана Мая Манолова, президентът Румен Радев, Сотир Цацаров, както и до медиите, в което съобщават, че след продажбата на телевизията в началото на годината новият собственик е спрял всички предавания.

Бившето Сержантско училище в Горна Оряховица става индустриален парк

Бившето Сержантско училище в Горна Оряховица става индустриален парк

Местен предприемач купи бившето Сержантско училище в Горна Оряховица и ще развива нова индустриална зона. Продажбата на пустеещия от десетилетия терен приключи успешно в края на миналия месец, след като над две години НАП се опитва да продаде имота, за да осребри задълженията на собственика му ДП "Транспортно строителство и възстановяване".

Собственикът на фалиралия "Олимпик" има още 19 фирми

Собственикът на фалиралия "Олимпик" има още 19 фирми

Едноличният собственик на фалиралата кипърска застрахователна компания “Олимпик”, която остави близо 200 хил. шофьори без “Гражданска отговорност” у нас, е Диего Гонзалес Алонсо. Той е свързан с 19 компании, в които заема 33 поста. В 8 от дружествата Алонсо има по няколко длъжности, сочат испански търговски сайтове.

Най-коментирани

БДЖ пусна в АОП поръчка за 42 нови мотриси за 675 млн. лв

БДЖ пусна в АОП поръчка за 42 нови мотриси за 675 млн. лв

"БДЖ-Пътнически превози" ще купи 42 нови мотрисни влака, а прогнозите са доставката и поддръжката на машините да излезе 675 млн. лв. без ДДС. Днес дружеството пусна поръчката, става ясно от сайта на Агенцията за обществени поръчки (АОП). Оферти ще се приемат до 12 октомври.                                 

Японски вестник: Въпреки забраната на ООН КНДР продължава да прави бизнес с други страни

Японски вестник: Въпреки забраната на ООН КНДР продължава да прави бизнес с други страни

Въпреки забраните, наложени й в съответствие със санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН, Северна Корея продължава да прави бизнес с други страни, като при това е създала около 250 смесени дружества с Китай и Русия. Това съобщи днес японският вестник "Санкей", позовавайки се на междинния отчет на комитета,

417 млн. лв. за градско развитие и стартъпи от Фонд на фондовете

417 млн. лв. за градско развитие и стартъпи от Фонд на фондовете

417 млн. лв. предоставя Фонд на фондовете за инвестиции в градско развитие и развиване на стартиращи компании. Това обяви изпълнителният директор на фонда Светослава Георгиева на пресконференция. Тя посочи, че са приключили 2 ключови процедури и обяви финансовите посредници, които ще управляват средствата по двата фонда.

Бившето Сержантско училище в Горна Оряховица става индустриален парк

Бившето Сержантско училище в Горна Оряховица става индустриален парк

Местен предприемач купи бившето Сержантско училище в Горна Оряховица и ще развива нова индустриална зона. Продажбата на пустеещия от десетилетия терен приключи успешно в края на миналия месец, след като над две години НАП се опитва да продаде имота, за да осребри задълженията на собственика му ДП "Транспортно строителство и възстановяване".

Над шест милиона руски туристи се очаква да посетят тази година Турция

Над шест милиона руски туристи се очаква да посетят тази година Турция

Над шест милиона руски туристи се очаква да посетят тази година Турция, заяви турският министър на културата и туризма Мехмет Ерсой, цитиран от в. "Дейли Сабах" и БТА. През първите шест месеца на 2018 г. е отчетено увеличение с 50 процента на броя на руските туристи в Турция. Руските граждани предпочитат главно средиземноморския регион на Турция,

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Властите на Катар имат намерение да инвестират в икономиката на Турция 15 милиарда долара, съобщи днес източник от турското президентство, цитиран от БТА. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани разговаряха днес в президентския дворец в Анкара. Двамата обсъдиха двустранните отношения и регионални

Близо 175 000 молдовци посетили България през последната година

Близо 175 000 молдовци посетили България през последната година

Близо 175 000 са молдовските граждани, посетили България през последната една година. В университетите в Бургас учат десетки студенти от Молдова. Това каза днес в Бургас посланикът на Република Молдова у нас Щефан Горда, цитиран от БТА. Той се срещна с кмета на морския град Димитър Николов, с когото обсъдиха възможността за откриване на почетно

Нанков: България и Румъния имат нужда от повече мостове на река Дунав

Нанков: България и Румъния имат нужда от повече мостове на река Дунав

Българската и румънската страна имат нужда от повече мостове на река Дунав, каза министър Николай Нанков, цитиран от БТА. Той подчерта, че на базата на реалните трафик данни и на предстоящото изграждане на магистралата Русе - Велико Търново ще е нужна бърза връзка с транспортен коридор номер девет, и това ще бъде изграждането на втори мост до Русе.

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

Кризата с турската лира предизвика вълнения на световните валутни пазари, пише в. "Гардиън". Британският ежедневник отбелязва, че аржентинското песо и южноафриканският ранд са станали косвена жертва на спада на курса на турската валута, която е загубила 8 процента от стойността си спрямо долара, предава БТА.

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Информацията се пази на две места Няколко изгорели харддиска, на които се пази информация от Търговския регистър, го блокираха и 5 дни той бе недостъпен. Аварията, настъпила в петък, вече се отстранява поетапно. Макар да имаше подозрения за хакерска атака, източници на “24 часа” бяха категорични, че няма външна намеса, а причината е претоварване.

Меркел не вижда спешна необходимост от финансова помощ за Турция

Меркел не вижда спешна необходимост от финансова помощ за Турция

Германският канцлер Ангела Меркел е заявила на заседание на партията си Християндемократически съюз (ХДС), че не вижда спешна необходимост да предлага финансова помощ на Турция за облекчаване на турската валутна криза. Това съобщи днес генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, цитирана от Ройтерс.

След гръцкия кошмар еврозоната е изправена пред нови изпитания

След гръцкия кошмар еврозоната е изправена пред нови изпитания

Еврозоната се измъкна от тресавището на гръцкия дълг, но остава уязвима, твърдят икономисти, изразявайки безпокойства най-вече за ситуацията в Италия, предаде Франс прес. След няколко години дълбока рецесия и три спасителни програми, Атина днес официално напуска опеката на кредиторите си - еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) - и отново

17 съоръжения по магистралите трябва да се ремонтират

17 съоръжения по магистралите трябва да се ремонтират

Има общо 17 съоръжения в лошо експлотационно състояние по автомагистралите "Тракия" и "Хемус". Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след срещата с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Миналата година ремонтирахме 7 съоръжения по двете магистралите, тази година от тези 17 ремонтираме 5,

Горанов: Агайн трябва да освободи поста си в КФН

Горанов: Агайн трябва да освободи поста си в КФН

Правителството смята, че Ралица Агайн трябва да освободи поста си като зам-председател на Комисията за финансов надзор. Това заяви финансовият министър след среща с премиера Бойко Борисов, шефът на регулатора Карина Караиванова и ДАНС за ситуацията с фалиралата кипърска компания Олимпик. Отнемането на лиценза остави близо 200 000 българи без

Китай публикува насоки за борбата с бедността до 2020 година

Китай публикува насоки за борбата с бедността до 2020 година

В неделя Китай публикува насоки за борбата с бедността през следващите три години, чиято цел е тя да бъде изкоренена до 2020 г., предава bulgarian.cri.cn. През следващите три години ще бъде трудно още 30 милиона души да бъдат спасени от бедността, се казва в ръководството, издадено от ЦК на ККП и Държавния съвет.

28 родни мандри правят сирене с палмово масло

28 родни мандри правят сирене с палмово масло

Продажба на имитиращи продукти ще е невъзможна, ако не са пакетирани 28 от общо 258 млекопреработвателни предприятия в България произвеждат имитиращи продукти. Това става ясно от регистъра на предприятията, произвеждащи храни от животински произход. В списъка на млекопреработвателните предприятия,

Собственикът на фалиралия "Олимпик" има още 19 фирми

Собственикът на фалиралия "Олимпик" има още 19 фирми

Едноличният собственик на фалиралата кипърска застрахователна компания “Олимпик”, която остави близо 200 хил. шофьори без “Гражданска отговорност” у нас, е Диего Гонзалес Алонсо. Той е свързан с 19 компании, в които заема 33 поста. В 8 от дружествата Алонсо има по няколко длъжности, сочат испански търговски сайтове.

Месото в България евтино, само в Полша плащат по-малко

Месото в България евтино, само в Полша плащат по-малко

Месото в България е на второ място в ЕС по най-ниска цена, показват данни на Евростат за цените през 2017 г. Полша е страната в ЕС, където може да се намери най-евтино месо. По принцип там храната е с около 43% по-ниска от средната за ЕС. Българите са можели да си направят барбекю с месо, което е с 42% под средното за Европейския съюз,

Всички мостове в Благоевградско са за ремонт

Всички мостове в Благоевградско са за ремонт

Мостовете в Благоевградска област са за ремонт, но той не е спешен, обясниха от АПИ. „Това не означава, че мостовете са опасни, просто се нуждаят от ремонт, като проблемът е предимно в плочите на съоръженията”, каза специалист на Пътната агенция. Прегледът на съоръженията бе нареден от премиера Бойко Борисов след трагедията с виадукта „Моранди” в

Спадът на турската лира спрямо долара и еврото - златна мина за търговците в Одрин

Спадът на турската лира спрямо долара и еврото - златна мина за търговците в Одрин

Високите курсове на долара и еврото на турските финансови пазари поради спада на турската лира от последните дни се превърнаха в предимство за търговците в Одрин. Клиенти от България и Гърция тези дни буквално заливат магазините и пазарите в граничния град. Високият курс на българския лев спрямо еврото /днес един лев се обменя за 3.