Когато традиционната медицина не помага

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Когато традиционната медицина не помага

Според официалните данни на QuintilesIMS през 2015 година 2% от целия лекарствен пазар у нас и близо 10% от пазара на лекарства без рецепта се дължи на хомеопатичните. Едно последно аналитично проучване показва, че 81% от потребителите на такива медикаменти купуват хомеопатични лекарства за себе си, а останалите - за децата си.

По-забележителното обаче е, че ръстът на продажбите на този тип лекарствени средства за последните 5 години е огромен – цели 44%. Докато общият ръст на целия лекарствен пазар е по-малък – за същите тези 5 години той е нараснал само с 25%.
Хомеопатията по принцип има 200-годишна история, но в други държави. В България в началото на 20 век са правени плахи опити за развиването й, които с войните и последващата смяна на режими са били пресечени. И на практика този алтернативен метод за лечение има едва 20-годишна история – твърде малко време, за да може да получи широко разпространение.

Въпреки кратката история на хомеопатията в България и факта, че у нас има едва 3000 лекари, които са минали цялостно 3-годишно обучение, за да я практикуват, методът завзема все повече територии.

В действащия Закон за здравето от 2005 г. има цяла глава за неконвенционалните методи на лечение и в тях хомеопатията е уредена като дейност сравнително подробно. В много други държави, където този дял от медицината има вековна история, тези лекари не са получили такова ниво на признание.

Но само това не е в състояние да обясни защо хомеопатичните лекарства са такъв пазарен хит и получават такова разпространение.

Едно от възможните обяснения е, че напоследък все по-силно се разпространяват заболявания, за които традиционната медицина не предлага трайно лечение. „Твърде голям е процентът на автоимунните заболявания, на хормоналните проблеми и много други, при които обикновените лекарства лекуват само симптоматиката, но не и причините. Много хора, след като минат известно време през такава терапия, почват да търсят други начини и методи.

Това е в основата на успеха на хомеопатията“, обяснява председателят на Асоциацията на лекарите хомеопати в България д-р Дора Пачова.

Тя изтъква и че през кратката 20-годишна история на професионалната хомеопатия в България вече е установено високо ниво на доверие между тези лекари и пациентите им. Имало е хора, които лекарите хомеопати са излекували и те вече водят децата си. През тези години асоциацията не е престанала и да обучава лекари, част от които практикуват хомеопатия, а друга част обогатява медицинската си практика с хомеопатични средства.
Може ли обаче хомеопатията да излекува високото кръвно например? Според Пачова може. Макар че няма създадено конкретно хомеопатично средство за артериалната хипертония. По принцип хомеопатите разглеждат всички симптоми на пациента в тяхната цялост и му предписват индивидуално подбрано лекарство в зависимост от неговите оплаквания. В хомеопатията има 200 лекарства за хипертония, от които се подбира едно за конкретния пациент в зависимост от това как се чувства, какви наследствени заболявания има, възрастта му, как е със съня, емоциите и т.нат. Лекарствата, в зависимост от това колко са разредени, имат различни потенции, които се означават с цифри и с мерната единица „CH“.

Интересното е, че хомеопатичните лекарства могат да се приемат едновременно с традиционните, защото в тях няма химични съединения, които да влизат във взаимодействие с други.

„Хомеопатичните лекарства по принцип са информационни и енергийни стимули. Те действат по друг начин – носят информация, която е съхранена благодарение на паметта на водата и на наночастиците. Хомеопатичното лекарство, внасяйки информация в тялото, му помага да промени болестния модел. Докато стандартното лекарство за хипертония директно разширява кръвоносните съдове и така намалява налягането, без да лекува причините. Високото кръвно обаче е резултат на множество промени, които се случват в организма – стрес, нарушена водно-солева обмяна, нарушен метаболизъм“, обяснява Пачова.

Друг пример за различен подход при третиране на заболяването са твърде разпространените напоследък автоимунни заболявания, които са голям бич за човечеството. Такива са множествената склероза, ревматоидния артрит и много други, които се отключват в даден момент и са силно инвалидизиращи. За тях традиционната медицина не предлага лечение в истинския смисъл на думата. Счита ги за хронични и разполага само със средства за овладяване на симптомите.

При тези заболявания се вижда и че традиционната медицина и хомеопатията могат успешно да си взаимодействат. Тъй като автоимунните заболявания протичат много агресивно и тежко за пациента, традиционната медицина прилага кортикостероидни препарати или цитостатици, които обаче имат множество странични проявления. Точно на такива пациенти хомеопатията помага да изчистят по-цялостно от тялото си последиците от тези лекарства. „Но не съм максималист, не мога да кажа, че хомеопатията може да излекува всеки от всичко“, казва Пачова.

Не е без значение и фактът, че взаимоотношенията между лекаря хомеопат и пациента му са доста по-различни отколкото в останалата част от здравната система. Ако човек отиде например при ортопед-травматолог заради болки в коляното, този лекар ще му предпише или обезболяващо, или ще намери причина за оперативна намеса. И при двата случая обаче неговото внимание е насочено само към коляното. Ако овладее болката, с това здравната система счита въпроса за приключил.

Лекарят хомеопат действа по съвсем друг начин, спазвайки принципите на холистичната медицина. Прегледът при него трае около час и половина, като през това време хомеопатът има възможност да се запознае подробно с всички изследвания на болния.

„Понякога зад тази болка в коляното може да стои някакъв по-сериозен проблем, причината може да е на най-различно ниво – храненето, някаква травма, емоционален срив. Холистичният лекар, какъвто е хомеопатът, ще се пострае да види този човек в неговата цялост и тогава вече може да даде някакво цялостно решение. Стига разбира се, проблемът с коляното да не изисква хирургическа интервенция или друга тясно специализирана помощ“, казва Пачова.

Доста лекари хомеопати обогатяват знанията си и с възможностите на фитотерапията и диетиката.

Хомеопатията е успешна и при профилактиката на дадени заболявания. Такива лекари често приемат пациенти, при които успяват да напипат някакви проблеми, преди още те да са се проявил напълно. Изписването в такива случаи на хомеопатично лекарство е реална профилактика. Когато човек взема лекарство, което е избрано индивидуално за него, и когато периодично посещава своя хомеопат, той няма да се разболее, убедена е Пачова.

По принцип хомеопатичните лекарства се изписват от лекар, но има и такива, които могат свободно да се купят без рецепта. И ако в България те все още не се реимбурсират, има държави в ЕС, в които това се прави. Има държави членки, в които само прегледите при лекари хомеопати се реимбурсират, като например Белгия и Германия. А в Швейцария се реимбурсират и прегледите, и лекарствата. Това е и държавата, в която най-пълно е изследван ефекта от хомеопатичната терапия.

В аптечната мрежа в България доскоро е имало ограничен брой хомеопатични лекарства, с потенции до 30 CH. Но от есента на 2016 г. вече се внасят и лекарства на немския хомеопатичен съюз, с потенции до 1000 CH. Това също е едно от възможните обяснения за засилващия се дял на хомеопатичните лекарства на нашия пазар.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

"Газпром" обмисля да продължи "Турски поток" през България и Сърбия или през Гърция и Италия

"Газпром" обмисля да продължи "Турски поток" през България и Сърбия или през Гърция и Италия

Москва ще бъде готова да започне продължаването на газопровода "Турски поток" на европейска територия едва след като получи твърди гаранции от ЕС, че проектът няма да последва съдбата на "Южен поток", заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости. Лавров каза в интервю за "Сръбски телеграф", цитирано от агенцията,

Експерт: Цените на горивата паднаха заради по-ниската цена на суровината и заради натиска

Експерт: Цените на горивата паднаха заради по-ниската цена на суровината и заради натиска

Цените на горивата в България намаляват, както заради по-ниската цена на суровината, така и заради протестите и натиска върху производителите и търговците. Така коментира пред NOVA  инж. Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум спадът на цените на дребно от последните дни. На места в страната това намаление достигна до 15 стотинки на

Германски министър: Да се намалят данъците заради свиването на икономиката ни

Германски министър: Да се намалят данъците заради свиването на икономиката ни

Германия се нуждае от намаляване на данъците и други мерки, за да подкрепи дългосрочно икономическия си растеж, заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер в публикувано днес интервю, цитирано от Ройтерс. Тази седмица най-голямата европейска икономика отчете за първи път от 2015 година свиване с 0,

Зелето поскъпва, ябълките и портокалите - по-евтини

Зелето поскъпва, ябълките и портокалите - по-евтини

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро падна тази седмица с 0,37 на сто до 1,364 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Базовото ниво на индекса - 1 000, е от 2005 година. Оранжерийните домати се продават тази седмица по 2,24 лева за килограм,

Втори пореден ден фериботите за Закинтос и Кефалония не работят поради лошото време

Втори пореден ден фериботите за Закинтос и Кефалония не работят поради лошото време

За втори пореден ден без фериботни връзки с континентална Гърция остават островите Закинтос и Кефалония поради силните ветрове в района, съобщава "Катимерини". Националната метеорологична служба издаде нов метеорологичен бюлетин, в който обявява забрана за отплаване на корабите от Закинтос и Кефалония за пристанището Килини и обратно до 18 часа

Левон Хампарцумян: Лихвите по кредитите ще се повишат при сериозна инфлация в еврозоната

Левон Хампарцумян: Лихвите по кредитите ще се повишат при сериозна инфлация в еврозоната

Лихвите по кредитите ще се повишат при по-сериозна инфлация в еврозоната. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в  предаването „Плюс-Минус" по Нова телевизия. ”Най-вероятно ще има повишаване на лихвите по кредитите. От друга страна, ако има рязко повишаване на лихвите задлъжнелите големи държави от еврозоната биха имали трудности, т.е.

Безплатно саниране е възможно с ЕСКО договор

Безплатно саниране е възможно с ЕСКО договор

Проектът позволява инвестицията да се изплати от понижените сметки за енергия До 40% от сметките за ток, парно, топла и студена вода може да бъдат спестени с подписване на ЕСКО договор. Това са споразумения, по-известни като “договор с гарантиран резултат”. Имат за предмет изпълнение на мерки за повишаване на енергийната ефективност в сгради,

Министърът на търговията на Турция ще е в България днес и утре

Министърът на търговията на Турция ще е в България днес и утре

Министърът на търговията на Турция г-жа Рухсар Пекджан ще бъде на официално посещение в България в неделя и понеделник, съобщава Анадолската агенция, като се позовава на съобщение на турското Министерство на търговията. По време на двудневното си посещение Пекджан ще бъде придружавана от делегация, в която ще участват около 200 представители на

След месец ще е ясно дали “Турски поток” минава през България

След месец ще е ясно дали “Турски поток” минава през България

До края на годината, тоест след месец, ще стане ясно дали газът от “Турски поток” ще се транспортира през България към Европа. Това става ясно от документ, който “Булгартрансгаз” внесе за одобрение в КЕВР на 16 ноември. Преди дни бе официално открита морската част на “Турски поток” от руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп

Удължават лифта, за да ходят софиянци с метро до Витоша

Удължават лифта, за да ходят софиянци с метро до Витоша

Пътническа въжена линия до планината Витоша, която да има обща спирка с метрото, планира Столичната община. Намеренията на кметството в бъдеще метрото да се свърже със Симеоновския лифт са обявени отдавна. Идеята е първата линия на метрото да продължи от Бизнес парка и да стигне до околовръстното шосе при “Икеа”,

Най-коментирани

Кариерен форум за български студенти и млади кадри ще се проведе в Германия

Кариерен форум за български студенти и млади кадри ще се проведе в Германия

Кариерен форум за българи ще се състои на 29 ноември в Германия. Това съобщиха от пресцентъра на социалното министерство. Събитието, насочено към български студенти и млади квалифицирани кадри, ще се състои в периода 10.00 - 16.00 часа, в Гьоте университет, Франкфурт на Майн. Негов организатор e Германо-българската индустриално-търговска камара.

Банско забранява пластмасата в ски зоната

Банско забранява пластмасата в ски зоната

Всички заведения в ски зоната на Банско от този сезон няма да използват пластмаса по никакъв повод, съобщиха на пресконференция от концесионера "Юлен". Те ще бъдат заменени с такива, които могат да се преработват на 100%, като например стъклени бутилки, бамбукови сламки и картонени чаши. Тази стъпка е предприета по повод Световната битка с

Лиляна Павлова: Регионалните политики на Балканите се развиват бързо

Лиляна Павлова: Регионалните политики на Балканите се развиват бързо

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова получи от името на България престижната Годишната награда на Виенския икономически форум на церемония днес. Призът е за страната ни като партньор на форума за 2018 година и по повод големия принос за развитието на регионалното икономическо сътрудничество по време на

Ердоган: Очакваме първи доставки на газ през "Турски поток" през 2019 г.

Ердоган: Очакваме първи доставки на газ през "Турски поток" през 2019 г.

Турция очаква първи доставки на газ през газопровода "Турски поток" през 2019 г., заяви Ердоган на церемония за завършването на строителството на морския участък на газопровода, предава БТА. Очаквайте

Толполиция ще снима и глобява, но само за липса на винетка

Толполиция ще снима и глобява, но само за липса на винетка

Свързват системите на КАТ и новия контролен орган Толполиция на пътя ще снима, а след това ще може и да глобява за липса на винетка. Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, внесени в парламента преди дни. Новите текстове се налагат заради въвеждането от началото на следващата година на електронна винетка за леките автомобили

Левон Хампарцумян: Лихвите по кредитите ще се повишат при сериозна инфлация в еврозоната

Левон Хампарцумян: Лихвите по кредитите ще се повишат при сериозна инфлация в еврозоната

Лихвите по кредитите ще се повишат при по-сериозна инфлация в еврозоната. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в  предаването „Плюс-Минус" по Нова телевизия. ”Най-вероятно ще има повишаване на лихвите по кредитите. От друга страна, ако има рязко повишаване на лихвите задлъжнелите големи държави от еврозоната биха имали трудности, т.е.

Стабилният валутен курс на Северна Корея опровергава икономистите

Стабилният валутен курс на Северна Корея опровергава икономистите

Въпросът, който измъчва наблюдателите на икономиката на Северна Корея, е как страната може да поддържа стабилен валутен курс и да не допуска хиперинфлация въпреки строгите санкции, политическото напрежение и нарастващия търговски дисбаланс? Накратко, Северна Корея купува много повече, отколкото продава на Китай и заради санкциите почти не прави

Ангелкова: У нас вече идват все  по-богати туристи

Ангелкова: У нас вече идват все по-богати туристи

Приходите се увеличават повече, отколкото е ръстът на гостите Приходите от международен туризъм за първите девет месеца на 2018 г. възлизат на 3,2 млрд. евро според данните на БНБ, съобщиха от министерството на туризма. Ръстът спрямо същите месеци на 2017 г. е 7 на сто. В същото време обаче за деветте месеца на 2018 г.

Приходите от международен туризъм от  януари до септември са 32 млрд. евро, ръстът е със 7%

Приходите от международен туризъм от януари до септември са 32 млрд. евро, ръстът е със 7%

Приходите от международен туризъм възлизат на 3,2 млрд. евро в периода януари-септември тази година, показват последните данни на БНБ. Ръстът спрямо същите месеци на 2017 г. е 7 на сто. За 9-те месеца на 2018 г. над 7,9 млн. са чуждестранните туристически посещения, те нарастват с 5,5% в сравнение със същия период година по-рано,

"Йени шафак": Исторически ден за "Турски поток"

"Йени шафак": Исторически ден за "Турски поток"

Предстоящата днес церемония по завършване на строителството на морския участък на газопровода "Турски поток", на която ще присъстват президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, е сред водещите теми на турския печат. "Исторически ден за мегапроекта" ("Акшам"), "Исторически ден за Турски поток" ("Йени шафак"),

От март 2019-а на касовата бележка за гориво  ще има разбивка на цената

От март 2019-а на касовата бележка за гориво ще има разбивка на цената

Така ще знаем стойността без налозите От март 2019 г. на всяка касова бележка за продажба на гориво ще има разбивка на цената. Това е записано в проект за промени на наредбата за фискалните устройства, които финансовият министър Владислав Горанов обяви за обществено обсъждане. Всеки търговец ще прави на фискалния бон разбивка на сумата за

ДАНС, митници и НАП влязоха в данъчни складове край  Враца

ДАНС, митници и НАП влязоха в данъчни складове край Враца

Спецоперация на ДАНС, Агенция „Митници“ и НАП втори ден проверява данъчни складове край Враца. Първоначалната информация бе, че проверката е в складове на Гриша Ганчев. От отлично информирани източници обаче, "24 часа" научи, че всъщност проверката е в данъчни складове на русенската фирма ДМВ ЕООД. Фирмата е купила складовете от "Петрол".

Предлагат за обсъждане в касовите бележки за гориво да се вписва ДДС и акцизът

Предлагат за обсъждане в касовите бележки за гориво да се вписва ДДС и акцизът

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект за промяна на Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, съобщава пресцентърът на финансовото ведомство, цитиран от БТА. Срокът за подане на предложения е 21 декември.

Камиони, изрисувани с красиви места от страната ни, популяризират България

Камиони, изрисувани с красиви места от страната ни, популяризират България

Читатели, забелязали рекламата на колела в чужбина, призовават страната ни да я увеличи „В Словакия карах зад камион, чието ремарке бе изрисувано с гледки от Пловдив. Стана ми приятно, че рекламират родния ми град“, пише българин, живеещ от години зад граница. След час видял друг камион с картина от 7-те рилски езера.

Бизнесът вдига заплатите догодина

Бизнесът вдига заплатите догодина

Бизнесът предвижда догодина да се вдигнат средните заплати с поне двуцифрено число. "През последните две години имаме двуцифрен ръст на средата работна заплата. Тази тенденция ще се запази и през следващата година" каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща на работодателите и синдикатите при премиера Бойко Борисов.

Шанхай с $238 млрд. чуждестранни инвестиции от началото на реформите и отварянето

Шанхай с $238 млрд. чуждестранни инвестиции от началото на реформите и отварянето

От началото на политиката за реформи и отваряне към света Шанхай е привлякъл 238 милиарда долара чуждестранни инвестиции, става ясно от данни на местната Комисия за търговия. Благодарение на това финансиране в града са били реализирани 95 000 проекта, а само за миналата година стоте най-големи чужди компании там са реализирали приходи от близо 3

Държавата дава по още 100 лв. за помощи за топло

Държавата дава по още 100 лв. за помощи за топло

Още по 100 лв. помощи за топлоенергия ще получат 210 хил. българи. Това решение взе правителството на днешното заседание. Така общо енергийно бедните ще получат по 474,15 лв. Допълнителните 100 лв. ще се изплащат от 12 декември на всички одобрени от Агенцията за социално подпомагане, обясни социалният министър Бисер Петков.

Задържаният за финансови злоупотреби Карлос Гон остава начело "Рено"

Задържаният за финансови злоупотреби Карлос Гон остава начело "Рено"

Карлос Гон остава председател и главен изпълнителен директор на "Рено". Това стана ясно след извънредното заседание на съвета на директорите на автомобилната компанията, съобщава БНТ. Той беше задържан в Япония заради злоупотреба с активи на партньора на "Рено" - Нисан Мотър Корпорейшън и укриване на данъци.

Толполиция ще снима и глобява, но само за липса на винетка

Толполиция ще снима и глобява, но само за липса на винетка

Свързват системите на КАТ и новия контролен орган Толполиция на пътя ще снима, а след това ще може и да глобява за липса на винетка. Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, внесени в парламента преди дни. Новите текстове се налагат заради въвеждането от началото на следващата година на електронна винетка за леките автомобили

Безплатно саниране е възможно с ЕСКО договор

Безплатно саниране е възможно с ЕСКО договор

Проектът позволява инвестицията да се изплати от понижените сметки за енергия До 40% от сметките за ток, парно, топла и студена вода може да бъдат спестени с подписване на ЕСКО договор. Това са споразумения, по-известни като “договор с гарантиран резултат”. Имат за предмет изпълнение на мерки за повишаване на енергийната ефективност в сгради,