Когато традиционната медицина не помага

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Когато традиционната медицина не помага

Според официалните данни на QuintilesIMS през 2015 година 2% от целия лекарствен пазар у нас и близо 10% от пазара на лекарства без рецепта се дължи на хомеопатичните. Едно последно аналитично проучване показва, че 81% от потребителите на такива медикаменти купуват хомеопатични лекарства за себе си, а останалите - за децата си.

По-забележителното обаче е, че ръстът на продажбите на този тип лекарствени средства за последните 5 години е огромен – цели 44%. Докато общият ръст на целия лекарствен пазар е по-малък – за същите тези 5 години той е нараснал само с 25%.
Хомеопатията по принцип има 200-годишна история, но в други държави. В България в началото на 20 век са правени плахи опити за развиването й, които с войните и последващата смяна на режими са били пресечени. И на практика този алтернативен метод за лечение има едва 20-годишна история – твърде малко време, за да може да получи широко разпространение.

Въпреки кратката история на хомеопатията в България и факта, че у нас има едва 3000 лекари, които са минали цялостно 3-годишно обучение, за да я практикуват, методът завзема все повече територии.

В действащия Закон за здравето от 2005 г. има цяла глава за неконвенционалните методи на лечение и в тях хомеопатията е уредена като дейност сравнително подробно. В много други държави, където този дял от медицината има вековна история, тези лекари не са получили такова ниво на признание.

Но само това не е в състояние да обясни защо хомеопатичните лекарства са такъв пазарен хит и получават такова разпространение.

Едно от възможните обяснения е, че напоследък все по-силно се разпространяват заболявания, за които традиционната медицина не предлага трайно лечение. „Твърде голям е процентът на автоимунните заболявания, на хормоналните проблеми и много други, при които обикновените лекарства лекуват само симптоматиката, но не и причините. Много хора, след като минат известно време през такава терапия, почват да търсят други начини и методи.

Това е в основата на успеха на хомеопатията“, обяснява председателят на Асоциацията на лекарите хомеопати в България д-р Дора Пачова.

Тя изтъква и че през кратката 20-годишна история на професионалната хомеопатия в България вече е установено високо ниво на доверие между тези лекари и пациентите им. Имало е хора, които лекарите хомеопати са излекували и те вече водят децата си. През тези години асоциацията не е престанала и да обучава лекари, част от които практикуват хомеопатия, а друга част обогатява медицинската си практика с хомеопатични средства.
Може ли обаче хомеопатията да излекува високото кръвно например? Според Пачова може. Макар че няма създадено конкретно хомеопатично средство за артериалната хипертония. По принцип хомеопатите разглеждат всички симптоми на пациента в тяхната цялост и му предписват индивидуално подбрано лекарство в зависимост от неговите оплаквания. В хомеопатията има 200 лекарства за хипертония, от които се подбира едно за конкретния пациент в зависимост от това как се чувства, какви наследствени заболявания има, възрастта му, как е със съня, емоциите и т.нат. Лекарствата, в зависимост от това колко са разредени, имат различни потенции, които се означават с цифри и с мерната единица „CH“.

Интересното е, че хомеопатичните лекарства могат да се приемат едновременно с традиционните, защото в тях няма химични съединения, които да влизат във взаимодействие с други.

„Хомеопатичните лекарства по принцип са информационни и енергийни стимули. Те действат по друг начин – носят информация, която е съхранена благодарение на паметта на водата и на наночастиците. Хомеопатичното лекарство, внасяйки информация в тялото, му помага да промени болестния модел. Докато стандартното лекарство за хипертония директно разширява кръвоносните съдове и така намалява налягането, без да лекува причините. Високото кръвно обаче е резултат на множество промени, които се случват в организма – стрес, нарушена водно-солева обмяна, нарушен метаболизъм“, обяснява Пачова.

Друг пример за различен подход при третиране на заболяването са твърде разпространените напоследък автоимунни заболявания, които са голям бич за човечеството. Такива са множествената склероза, ревматоидния артрит и много други, които се отключват в даден момент и са силно инвалидизиращи. За тях традиционната медицина не предлага лечение в истинския смисъл на думата. Счита ги за хронични и разполага само със средства за овладяване на симптомите.

При тези заболявания се вижда и че традиционната медицина и хомеопатията могат успешно да си взаимодействат. Тъй като автоимунните заболявания протичат много агресивно и тежко за пациента, традиционната медицина прилага кортикостероидни препарати или цитостатици, които обаче имат множество странични проявления. Точно на такива пациенти хомеопатията помага да изчистят по-цялостно от тялото си последиците от тези лекарства. „Но не съм максималист, не мога да кажа, че хомеопатията може да излекува всеки от всичко“, казва Пачова.

Не е без значение и фактът, че взаимоотношенията между лекаря хомеопат и пациента му са доста по-различни отколкото в останалата част от здравната система. Ако човек отиде например при ортопед-травматолог заради болки в коляното, този лекар ще му предпише или обезболяващо, или ще намери причина за оперативна намеса. И при двата случая обаче неговото внимание е насочено само към коляното. Ако овладее болката, с това здравната система счита въпроса за приключил.

Лекарят хомеопат действа по съвсем друг начин, спазвайки принципите на холистичната медицина. Прегледът при него трае около час и половина, като през това време хомеопатът има възможност да се запознае подробно с всички изследвания на болния.

„Понякога зад тази болка в коляното може да стои някакъв по-сериозен проблем, причината може да е на най-различно ниво – храненето, някаква травма, емоционален срив. Холистичният лекар, какъвто е хомеопатът, ще се пострае да види този човек в неговата цялост и тогава вече може да даде някакво цялостно решение. Стига разбира се, проблемът с коляното да не изисква хирургическа интервенция или друга тясно специализирана помощ“, казва Пачова.

Доста лекари хомеопати обогатяват знанията си и с възможностите на фитотерапията и диетиката.

Хомеопатията е успешна и при профилактиката на дадени заболявания. Такива лекари често приемат пациенти, при които успяват да напипат някакви проблеми, преди още те да са се проявил напълно. Изписването в такива случаи на хомеопатично лекарство е реална профилактика. Когато човек взема лекарство, което е избрано индивидуално за него, и когато периодично посещава своя хомеопат, той няма да се разболее, убедена е Пачова.

По принцип хомеопатичните лекарства се изписват от лекар, но има и такива, които могат свободно да се купят без рецепта. И ако в България те все още не се реимбурсират, има държави в ЕС, в които това се прави. Има държави членки, в които само прегледите при лекари хомеопати се реимбурсират, като например Белгия и Германия. А в Швейцария се реимбурсират и прегледите, и лекарствата. Това е и държавата, в която най-пълно е изследван ефекта от хомеопатичната терапия.

В аптечната мрежа в България доскоро е имало ограничен брой хомеопатични лекарства, с потенции до 30 CH. Но от есента на 2016 г. вече се внасят и лекарства на немския хомеопатичен съюз, с потенции до 1000 CH. Това също е едно от възможните обяснения за засилващия се дял на хомеопатичните лекарства на нашия пазар.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Германските градове вече могат да забраняват движението на по-стари дизелови автомобили по определени улици макар забраните за по-големи градски зони да са по-проблемни. Това се посочва в решение на Федералния административен съд на Германия, публикувано късно снощи, предаде БТА.  Съдът взе решението по принцип преди почти три месеца, но мотивите,

Забраняват да се продава насипно сирене от палма

Забраняват да се продава насипно сирене от палма

Имитиращите продукти - на отделни щандове и само пакетирани Забрана върху насипната продажба на сирене с палмово масло предлага министерството на земеделието. Промяната е разписана в наредбата за изискванията към млечните продукти, обявена за обществено обсъждане преди дни. Досега тези продукти можеше да се продават на грамажи на специални точки

Порожанов: Качеството на българското розово масло е влошено от вносно (Снимки)

Порожанов: Качеството на българското розово масло е влошено от вносно (Снимки)

Качеството на българското розово масло се компрометира, тъй като се смесва с внесено от Иран, Тунис и Турция. След това се продава на международните пазари като български продукт. Негативният ефект е понижаване на цената му. Това заяви в Карлово министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, който пристигна спешно в региона заради протестите

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Екотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 става 310 лв. Плаща се само за леки, лекотоварни коли под 3,5 тона и автомобили с висока проходимост. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството на околната среда и водите пусна за

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Подобна договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати,

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът с ново име и нови предложения Въвежда стандарт за услугите, ако не се спазва, има компенсации за клиентите “Мтел” си смени името и стана А1, а заедно с това даде заявка да превърне телефона в портфейл. Смяната започна точно в 11,30 часа във вторник. Първо сайтът на телекома стана А1.bg вместо mtel.bg.

"Виваком" пуска смартфони с намаление, има и за 98 ст.

"Виваком" пуска смартфони с намаление, има и за 98 ст.

“Виваком” пуска с намалени цени различни модели смартфони в магазините си до 21 май. По време на инициативата, наречена “Оранжев уикенд”, телефоните ще се продават в пакет с план SMART L+. Сред намалените апарати са модели на “Моторола”, “Нокиа”, “Самсунг”, HTC и други. Смартфоните се предлагат на цени от 0,98 до 29,98 лв.

Тръгват европейските пари за смяна на печките

Тръгват европейските пари за смяна на печките

21 общини в страната ще могат да подобрят качеството на атмосферния въздух благодарение на 111 млн. лв., които Оепративна програма „Околна среда“ им отпуска. Проектът „Мерки за подобряване на атмосферния въздух“ от приоритетна ос 5 се отваря до началото налятото, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

“Алибаба” ще доставя стоки за Европа от летището в Пловдив

“Алибаба” ще доставя стоки за Европа от летището в Пловдив

Китайските концесионери първо ще удължат пистата, правят и жп връзка Пловдивското летище скоро ще се превърне в транспортен хъб с пътнически и карго терминали. Това увери китайският концесионер HNA GROUP, който взема аеропорта за 35 г. Представители на компанията направиха първата си визита в Пловдив и проведоха срещи с областния управител

Петкова: Трима са кандидатите за “Белене”

Петкова: Трима са кандидатите за “Белене”

Има заявен интерес от няколко инвеститора - китайската компания CNNC, френската Framatom, и Areva, за проекта АЕЦ “Белене” у нас. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. През миналата седмица правителството внесе в парламента доклад с три възможни варианта за бъдещето на АЕЦ “Белене”, допълни още тя.

Най-коментирани

Варна домакинства на първия по рода си българо-китайски форум

Варна домакинства на първия по рода си българо-китайски форум

Над 50 фирми, клъстери и образователни институции са се регистрирали за участие в първия по рода си българо-китайски форум "Международни клъстерни политики“ (BCF 2018), който ще се проведе във Варна. Форумът е под егидата на Областния управител на Варна Стоян Пасев. Сред официалните гости са проф. Ли, директор на Институт "Конфуций" в Бон,

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще открие дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура" от 10.00 ч. утре - 22 май, в "София хотел Балкан", съобщиха от министерството. Модератор на организираното от Министерството на регионалното развитие и благоустройството събитие ще бъде заместник-министър

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви по време на форум за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, че една от темите, които ще бъдат обсъдени, е дали е необходимо да се създаде единна стратегия за енергийна ефективност в сектор "туризъм", която да подпомогне усилията на малките и средни предприятия,

КЗК проверява сделката за банка  “Виктория”

КЗК проверява сделката за банка “Виктория”

Комисията за защита на конкуренцията ще извърши анализ на сделката за банка “Виктория”. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на регулатора. Всяко заинтересовано лице може да представи информация или да изрази писмено становище относно сделката, посочват от КЗК. Според антимонополния орган тя ще окаже въздействие върху пазара в

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че средствата за ВиК сектора в България в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем. Номинално средствата за кохезионна политика, като предложение на ЕК, са същите като предишния програмен период, допълни министърът. Голямото предизвикателство, дори при ползването на еврофинансиране,

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Екотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 става 310 лв. Плаща се само за леки, лекотоварни коли под 3,5 тона и автомобили с висока проходимост. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството на околната среда и водите пусна за

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Подобна договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати,

Тръгват европейските пари за смяна на печките

Тръгват европейските пари за смяна на печките

21 общини в страната ще могат да подобрят качеството на атмосферния въздух благодарение на 111 млн. лв., които Оепративна програма „Околна среда“ им отпуска. Проектът „Мерки за подобряване на атмосферния въздух“ от приоритетна ос 5 се отваря до началото налятото, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Китайски инвеститори с интерес към
тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори с интерес към тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори проявяват интерес към изграждането на тунел под Шипка и АМ "Черно море". Това стана ясно на Четвъртата международна конференция "Инвестиции и инфраструктура в Северна България", която се състоя днес в Луковит. Форумът беше организиран от Камарата на строителите в България /КСБ/ и Искра Михайлова,

Златен век - въпрос на бъдеще

Златен век - въпрос на бъдеще

“Златен век” е необходима сграда, защото отговаря на такива критерии за жилищното строителство, че след нея няма как да се приеме за качествено това, което не гарантира свеж въздух, ниски енергийни разходи, невидимо сметосъбиране Всяка сграда се превръща в страница от общата ни история: на мястото, на времената, на хората.

Китайски инвеститори с интерес към
тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори с интерес към тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори проявяват интерес към изграждането на тунел под Шипка и АМ "Черно море". Това стана ясно на Четвъртата международна конференция "Инвестиции и инфраструктура в Северна България", която се състоя днес в Луковит. Форумът беше организиран от Камарата на строителите в България /КСБ/ и Искра Михайлова,

ЕК въвежда нови изисквания за приемането на България в еврозоната

ЕК въвежда нови изисквания за приемането на България в еврозоната

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис днес призна, че за приемането на България в еврозоната се поставят нови, допълнителни изисквания. Той направи този коментар на пресконференция в отговор на въпрос, цитиран от БТА. Действително вече има ново изискване - присъединяването към еврозоната се обвързва с включване в

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви по време на форум за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, че една от темите, които ще бъдат обсъдени, е дали е необходимо да се създаде единна стратегия за енергийна ефективност в сектор "туризъм", която да подпомогне усилията на малките и средни предприятия,

Петкова: Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да е прозрачна

Петкова: Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да е прозрачна

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира пред журналисти, че трябва да бъде разработена такъв тип процедура, свързана с избора на стратегически инвеститор по проекта за АЕЦ "Белене", която да гарантира максимална публичност, прозрачност и обективни критерии. В рамките на тази процедура ще се провери доколко е реален инвеститорският

Депутатите дадоха срок поне до края на годината на производители да спасят киселото мляко

Депутатите дадоха срок поне до края на годината на производители да спасят киселото мляко

Поне до края на годината е срокът за производители да спасят популярни български марки кисело мляко, кашкавал, лютеница, сирене. Те ще останат без национална закрила и трябва незабавно да бъдат защитени с европейска. Това следва от приети днес на първо четене промени в Закона за за марките и географските означения.

Българин от Канада произвежда бронирани автомобили в Самоков

Българин от Канада произвежда бронирани автомобили в Самоков

Първите три са готови, целта е да доставят за армията Кортеж от няколко тежки джипа, полицейски мерцедес пилотка, бронирани лимузини в средата на кортежа и огромен шевролет с някакво съоръжение на покрива в края на кортежа. Колите се придвижват бавно по прашните улици на арабски град, а надписите на арабски и английски обясняват,

Предлага се социалната пенсия за старост да стане 125,58 лв. от 1 юли

Предлага се социалната пенсия за старост да стане 125,58 лв. от 1 юли

Предлага се от 1 юли 2018 г. нов размер на социалната пенсия за старост - 125,58 лв. месечно. Това е заложено в проект на постановление на МС за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, публикуван за обществено обсъждане на страницата на МТСП. В доклада на социалния министър Бисер Петков се посочва,

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковата регулация

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковата регулация

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковите регулации, въведени след финансовата криза от 2008 г. за избягване на нов срив, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Камарата на представителите одобри с голямо мнозинство - 258 на 159 гласа - текста, който вероятно скоро ще бъде подписан от президента Доналд Тръмп.

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът с ново име и нови предложения Въвежда стандарт за услугите, ако не се спазва, има компенсации за клиентите “Мтел” си смени името и стана А1, а заедно с това даде заявка да превърне телефона в портфейл. Смяната започна точно в 11,30 часа във вторник. Първо сайтът на телекома стана А1.bg вместо mtel.bg.

Петр Келнер поиска от КЗК разрешение да купи Нова тв

Петр Келнер поиска от КЗК разрешение да купи Нова тв

Чешкият милиардер Петр Келнер купува “Нова броудкастинг груп” чрез инвестиционната си компания PPF Group. За сделката бе съобщено през февруари и за нея е поискано разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Сделката оценява 100% от бизнеса на медията на 185 милиона евро. Ако регулаторът разреши,