Когато традиционната медицина не помага

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Когато традиционната медицина не помага

Според официалните данни на QuintilesIMS през 2015 година 2% от целия лекарствен пазар у нас и близо 10% от пазара на лекарства без рецепта се дължи на хомеопатичните. Едно последно аналитично проучване показва, че 81% от потребителите на такива медикаменти купуват хомеопатични лекарства за себе си, а останалите - за децата си.

По-забележителното обаче е, че ръстът на продажбите на този тип лекарствени средства за последните 5 години е огромен – цели 44%. Докато общият ръст на целия лекарствен пазар е по-малък – за същите тези 5 години той е нараснал само с 25%.
Хомеопатията по принцип има 200-годишна история, но в други държави. В България в началото на 20 век са правени плахи опити за развиването й, които с войните и последващата смяна на режими са били пресечени. И на практика този алтернативен метод за лечение има едва 20-годишна история – твърде малко време, за да може да получи широко разпространение.

Въпреки кратката история на хомеопатията в България и факта, че у нас има едва 3000 лекари, които са минали цялостно 3-годишно обучение, за да я практикуват, методът завзема все повече територии.

В действащия Закон за здравето от 2005 г. има цяла глава за неконвенционалните методи на лечение и в тях хомеопатията е уредена като дейност сравнително подробно. В много други държави, където този дял от медицината има вековна история, тези лекари не са получили такова ниво на признание.

Но само това не е в състояние да обясни защо хомеопатичните лекарства са такъв пазарен хит и получават такова разпространение.

Едно от възможните обяснения е, че напоследък все по-силно се разпространяват заболявания, за които традиционната медицина не предлага трайно лечение. „Твърде голям е процентът на автоимунните заболявания, на хормоналните проблеми и много други, при които обикновените лекарства лекуват само симптоматиката, но не и причините. Много хора, след като минат известно време през такава терапия, почват да търсят други начини и методи.

Това е в основата на успеха на хомеопатията“, обяснява председателят на Асоциацията на лекарите хомеопати в България д-р Дора Пачова.

Тя изтъква и че през кратката 20-годишна история на професионалната хомеопатия в България вече е установено високо ниво на доверие между тези лекари и пациентите им. Имало е хора, които лекарите хомеопати са излекували и те вече водят децата си. През тези години асоциацията не е престанала и да обучава лекари, част от които практикуват хомеопатия, а друга част обогатява медицинската си практика с хомеопатични средства.
Може ли обаче хомеопатията да излекува високото кръвно например? Според Пачова може. Макар че няма създадено конкретно хомеопатично средство за артериалната хипертония. По принцип хомеопатите разглеждат всички симптоми на пациента в тяхната цялост и му предписват индивидуално подбрано лекарство в зависимост от неговите оплаквания. В хомеопатията има 200 лекарства за хипертония, от които се подбира едно за конкретния пациент в зависимост от това как се чувства, какви наследствени заболявания има, възрастта му, как е със съня, емоциите и т.нат. Лекарствата, в зависимост от това колко са разредени, имат различни потенции, които се означават с цифри и с мерната единица „CH“.

Интересното е, че хомеопатичните лекарства могат да се приемат едновременно с традиционните, защото в тях няма химични съединения, които да влизат във взаимодействие с други.

„Хомеопатичните лекарства по принцип са информационни и енергийни стимули. Те действат по друг начин – носят информация, която е съхранена благодарение на паметта на водата и на наночастиците. Хомеопатичното лекарство, внасяйки информация в тялото, му помага да промени болестния модел. Докато стандартното лекарство за хипертония директно разширява кръвоносните съдове и така намалява налягането, без да лекува причините. Високото кръвно обаче е резултат на множество промени, които се случват в организма – стрес, нарушена водно-солева обмяна, нарушен метаболизъм“, обяснява Пачова.

Друг пример за различен подход при третиране на заболяването са твърде разпространените напоследък автоимунни заболявания, които са голям бич за човечеството. Такива са множествената склероза, ревматоидния артрит и много други, които се отключват в даден момент и са силно инвалидизиращи. За тях традиционната медицина не предлага лечение в истинския смисъл на думата. Счита ги за хронични и разполага само със средства за овладяване на симптомите.

При тези заболявания се вижда и че традиционната медицина и хомеопатията могат успешно да си взаимодействат. Тъй като автоимунните заболявания протичат много агресивно и тежко за пациента, традиционната медицина прилага кортикостероидни препарати или цитостатици, които обаче имат множество странични проявления. Точно на такива пациенти хомеопатията помага да изчистят по-цялостно от тялото си последиците от тези лекарства. „Но не съм максималист, не мога да кажа, че хомеопатията може да излекува всеки от всичко“, казва Пачова.

Не е без значение и фактът, че взаимоотношенията между лекаря хомеопат и пациента му са доста по-различни отколкото в останалата част от здравната система. Ако човек отиде например при ортопед-травматолог заради болки в коляното, този лекар ще му предпише или обезболяващо, или ще намери причина за оперативна намеса. И при двата случая обаче неговото внимание е насочено само към коляното. Ако овладее болката, с това здравната система счита въпроса за приключил.

Лекарят хомеопат действа по съвсем друг начин, спазвайки принципите на холистичната медицина. Прегледът при него трае около час и половина, като през това време хомеопатът има възможност да се запознае подробно с всички изследвания на болния.

„Понякога зад тази болка в коляното може да стои някакъв по-сериозен проблем, причината може да е на най-различно ниво – храненето, някаква травма, емоционален срив. Холистичният лекар, какъвто е хомеопатът, ще се пострае да види този човек в неговата цялост и тогава вече може да даде някакво цялостно решение. Стига разбира се, проблемът с коляното да не изисква хирургическа интервенция или друга тясно специализирана помощ“, казва Пачова.

Доста лекари хомеопати обогатяват знанията си и с възможностите на фитотерапията и диетиката.

Хомеопатията е успешна и при профилактиката на дадени заболявания. Такива лекари често приемат пациенти, при които успяват да напипат някакви проблеми, преди още те да са се проявил напълно. Изписването в такива случаи на хомеопатично лекарство е реална профилактика. Когато човек взема лекарство, което е избрано индивидуално за него, и когато периодично посещава своя хомеопат, той няма да се разболее, убедена е Пачова.

По принцип хомеопатичните лекарства се изписват от лекар, но има и такива, които могат свободно да се купят без рецепта. И ако в България те все още не се реимбурсират, има държави в ЕС, в които това се прави. Има държави членки, в които само прегледите при лекари хомеопати се реимбурсират, като например Белгия и Германия. А в Швейцария се реимбурсират и прегледите, и лекарствата. Това е и държавата, в която най-пълно е изследван ефекта от хомеопатичната терапия.

В аптечната мрежа в България доскоро е имало ограничен брой хомеопатични лекарства, с потенции до 30 CH. Но от есента на 2016 г. вече се внасят и лекарства на немския хомеопатичен съюз, с потенции до 1000 CH. Това също е едно от възможните обяснения за засилващия се дял на хомеопатичните лекарства на нашия пазар.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Веднъж извадена,  скицата за имот  ще важи завинаги

Веднъж извадена, скицата за имот ще важи завинаги

С промени в наредба отпада изискването за презаверка.  Нова трябва да се издаде    само при промяна в данните Имотните скици стават безсрочни. Нови трябва да се издават само при промени в данните за имота. Това става възможно с промени в Наредбата за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри.

Двама братя мамят 300 крадци на ток

Двама братя мамят 300 крадци на ток

Единият се представял за адвокат и водел дела срещу “Енерго-Про”  Продавал вземанията на подставени фирми, които прибирали парите 300 крадци на ток по изумителен начин са били измамени от други крадци. Варненската районна прокуратура задържа в четвъртък за 72 часа 46-годишния Петър Колев, който заедно с брат си и техен приятел успял да измами

Нови заплати - за президента  11 044 лв., за депутата поне 3540

Нови заплати - за президента 11 044 лв., за депутата поне 3540

Средното заплащане в страната нараства с 5,6%, което автоматично вдига това на хората от властта Средната заплата в България през последното тримесечие на 2017 г. се е вдигнала с 5,6% в сравнение с предишното. Но за депутатите увеличението е с 8,3%, а на президента, който взема най-високата заплата в управлението, увеличението е с 22,

Много ли са  1500 лева за  номер с 4 еднакви цифри?

Много ли са 1500 лева за номер с 4 еднакви цифри?

Ако те са различни, но избрани от шофьора, се предвижда табелата да е 6 пъти по-скъпа - до 300 лева Нови, по-високи цени за табели, които шофьорите поръчват, за да бъдат разпознаваеми и видими или да си помнят по-лесно номерата на колите, са описани в промяна на наредба на МВР. Тя е пусната за обществено обсъждане и реакции. От 1000 на 1500 лв.

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Класна стая в хотел, за да се учи за камериерка

Класна стая в хотел, за да се учи за камериерка

Да учиш, като работиш, е мярка срещу младежката безработица Класна стая в хотел, в която се обучават бъдещи камериерки - това е един от примерите за практическо прилагане на дуалното образование, при което обучението и практиката вървят едновременно. Методиката се прилага в образователния център към хотел “Белвю” в Брюксел по договор с едно от

Валери Симеонов: До 20 дни променяме концесията за Банско, таксата ще е двойна

Валери Симеонов: До 20 дни променяме концесията за Банско, таксата ще е двойна

Поел съм ангажимент и до 15-20 дни промяната на концесията за ски зоната над Банско, която отложихме през декември м.г., ще бъде внесена в правителството. Това съобщи по БНТ вицепремиерът, ресорен за туризма, Валери Симеонов. Според него самата процедура ще се забави поради липсата на необходимите към новия Закон за концесиите наредби.

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

"Искам да изразя учудването си, че Европейският съюз, предимно западната му част, иска да бъде зависим от Газпром", заяви днес във Вилнюс полският президент Анджей Дуда в отговор на въпрос за концепцията на газопровода "Северен поток 2", предава БТА. По думите му, цитирани от варшавския вестник "Газета виборча",

Внос на виетнамци и индийци за поне 2 г. иска бизнесът

Внос на виетнамци и индийци за поне 2 г. иска бизнесът

Само за десет дни били обявени 9511 свободни места Работодателите искат да внасят работници от Виетнам, Индия и други страни извън ЕС поне за две години. Сега разрешението се издава за срок от една година. Искането е записано в становището на работодателите за приетия на първо четене от парламента проект за промени в Закона за трудовата миграция

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Миналата година милиардерът Джордж Сорос се е срещнал с един от хората, които определят политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Беноа Куьор, за да обсъдят въпрос, който интересува силно роденият в Унгария интернационалист: по-дълбоката интеграция на еврозоната, предава американската агенция Bloomberg, цитирана от Фокус.

Най-коментирани

Най-малко регистрирани безработни през януари за последните 15 години

Най-малко регистрирани безработни през януари за последните 15 години

Агенцията по заетостта отчита 237 322 регистрирани безработни през януари. Това съобщиха от агенцията. Това е най-ниската численост през първия месец на годината от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 г. досега. Равнището на регистрираната безработица през януари е 7.2 на сто.

БВП на глава от населението за България е 650 евро

БВП на глава от населението за България е 650 евро

БВП на глава от населението за България е 650 евро, докато в Европа е 32 000 евро. Трябва да ги догонваме, заяви проф. Димитър Иванов в сутрешния блок на Би Ти Ви. У нас моторите на растежа не са запалени, каза икономистът. "Поръчките от чужбина за промишлеността за миналата година са спаднали с 30%, а те определят апетита към нашето производство.

Нови заплати - за президента  11 044 лв., за депутата поне 3540

Нови заплати - за президента 11 044 лв., за депутата поне 3540

Средното заплащане в страната нараства с 5,6%, което автоматично вдига това на хората от властта Средната заплата в България през последното тримесечие на 2017 г. се е вдигнала с 5,6% в сравнение с предишното. Но за депутатите увеличението е с 8,3%, а на президента, който взема най-високата заплата в управлението, увеличението е с 22,

6 пътни възела на магистралата след Видин

6 пътни възела на магистралата след Видин

Кръгови кръстовища осигуряват връзката на аутобана с общинските пътища Шест пътни възела ще има на магистралния път от Видин до Ботевград. Пет са в участъка Видин - Ружинци и един на трасето от Мездра до Ботевград. Това предвижда проектът за аутобана Видин - Ботевград. Възлите осигуряват връзката на аутобана с шосетата,

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Протестът във Видин продължава „до дупка”

Протестът във Видин продължава „до дупка”

За четвърта поредна събота във Видин се проведе протест за магистрален път и тунел под Петрохан и протестиращите блокираха за няколко часа движението към Дунав мост 2. Макар че в него се включиха по-малко хора в сравнение с предишните съботи, организаторите обявиха, че протести ще има и на 24 февруари,

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви днес, че следи с голямо внимание последиците от данъчната реформа, одобрена през декември от Конгреса на САЩ, и най-вече дали тя води до повишаване на лихвите, което би могло да засегне световната икономика, предаде АФП, цитирана от БТА.

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. ще бъде издадено разрешението за строеж на пътя Ружинци-Монтана. "Това ще се случи след тежка и тромава процедура. Тя изисква да се изпълнят 27 условия, които са задължителни според закона. Освен отчуждителните процедури, в тях са включени издаване на заповеди от министъра и други административни дела",

Министър Нанков: Електронните винетки ще се продават и по интернет

Министър Нанков: Електронните винетки ще се продават и по интернет

По тарифирането на тол-системата ще се работи в партньорство с превозвачите Електронните винетки ще могат да бъдат купувани по интернет, от специално поставени за целта пос-терминали и от бензиностанции, като цената им няма да бъде променяна. Ще бъдат въведени и уикенд винетки. Това коментира министърът на регионалното развитие и

Ангелкова и Соломон Паси към ЕС: Въведете БГ инициативата “100-те най-важни туристически обекта”

Ангелкова и Соломон Паси към ЕС: Въведете БГ инициативата “100-те най-важни туристически обекта”

Министри на туризма в Европейския съюз да намерят пари и да пуснат дронове с камери над най-важните туристически обекти в страните си. Това и още 4 предложения направи по време на министерската среща в НДК дигиталният посланик на България и бивш външен министър Соломон Паси. Според него това ще стимулира туризма на целия континент - заетите хора,

9,3% ръст на приходите от международен туризъм за година

9,3% ръст на приходите от международен туризъм за година

Приходите от международен туризъм в България през 2017 г. възлизат на 6,895 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Това е с 9,3 процента повече спрямо рекордната до момента 2016 г., когато според ревизираните данни приходите са стигнали 6,311 млрд. лв. Това е чудесно постижение и доказва ефективността на нашите усилия да надграждаме постигнатото и да

581,31 лв. трябват на месец за нормален живот на човек от четиричленно домакинство

581,31 лв. трябват на месец за нормален живот на човек от четиричленно домакинство

За нормален живот на човек от четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 581, 31 лв. месечно, според данните на Института за синдикални и социални изследвания /ИССС/ на КНСБ за четвъртото тримесечие на миналата година. Това съобщиха на пресконференция днес президентът на КНСБ Пламен Димитров,

BMW X4 - хем наедря, хем отслабна!

BMW X4 - хем наедря, хем отслабна!

BMW представи второто поколение на кросоувъра X4. Пред публика джипката ще дебютира на салона в Женева в началото на март. Това беемве ще продължи историята на успеха на първото Sports Activity Coupe в премиум сегмента на средния клас. От въвеждането на пазара на модела през 2014 г. са продадени над 200 000 екземпляра по целия свят.

Над 4,750 млрд. лева  директни плащания са получили фермерите  от началото на  програмния период

Над 4,750 млрд. лева директни плащания са получили фермерите от началото на програмния период

От март стартира и приемът на заявления за подпомагане за Кампания 2018 От началото на новия програмен период 2014-2020 г. до момента земеделските стопани са получили общо 4 750 251 032 лева по схемите и мерките на директните плащания, сочат данните на Държавен фонд “Земеделие” - Разплащателна агенция.

MTG съобщи официално: Продадохме Нова тв на Петр Келнер

MTG съобщи официално: Продадохме Нова тв на Петр Келнер

MTG подписа споразумение да продаде 95% от "Нова броудкастинг груп" на PPF Group - холдинг, контролиран от Петр Келнер, съобщиха от скандинавската компания. Чрез стойността на сделката се прави и оценка на 100% от българската медийна група - 185 млн. евро. Плащането ще се извърши изцяло в брой, допълват от MTG.

6 пътни възела на магистралата след Видин

6 пътни възела на магистралата след Видин

Кръгови кръстовища осигуряват връзката на аутобана с общинските пътища Шест пътни възела ще има на магистралния път от Видин до Ботевград. Пет са в участъка Видин - Ружинци и един на трасето от Мездра до Ботевград. Това предвижда проектът за аутобана Видин - Ботевград. Възлите осигуряват връзката на аутобана с шосетата,

Преработватели на старта, проекти се подават до 16 май

Преработватели на старта, проекти се подават до 16 май

За първи път приемат документи изцяло по електронен път На 14 февруари стартира приемът по една от най-дългоочакваните подмерки по “Програмата за развитие на селските райони”. Тя е сред най-големите частни мерки от настоящия програмен период. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов преди дни на среща със стотици земеделци.

Тодор Ташев: 5G ще промени живота ни

Тодор Ташев: 5G ще промени живота ни

В края на миналата седмица “Мтел” показа първата у нас демонстрация на 5G. Потърсихме главния технически директор на телекома Тодор Ташев, който ни обясни какви са предимствата на новата технология и как тя ще промени живота на потребителите. - “Мтел” вече обяви, че предлага 4,5G услуги. Сега казвате, че 5 е по-бързо от 4, какво се крие зад това?

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

"Гугъл" ограничи свалянето на снимки заради споразумение с „Гети имиджис“

"Гугъл" ограничи свалянето на снимки заради споразумение с „Гети имиджис“

Търсачката за изображения в интернет „Гугъл“ ограничи способността на потребителите да свалят изображения на компютрите си, заради споразумение, постигнато с портала за стокова фотография „Гети имиджис“. Порталът подаде оплакване до Европейската комисия, а „Гугъл“ премахна бутона „прегледай изображението“, пише Би Би Си.