Когато традиционната медицина не помага

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Когато традиционната медицина не помага

Според официалните данни на QuintilesIMS през 2015 година 2% от целия лекарствен пазар у нас и близо 10% от пазара на лекарства без рецепта се дължи на хомеопатичните. Едно последно аналитично проучване показва, че 81% от потребителите на такива медикаменти купуват хомеопатични лекарства за себе си, а останалите - за децата си.

По-забележителното обаче е, че ръстът на продажбите на този тип лекарствени средства за последните 5 години е огромен – цели 44%. Докато общият ръст на целия лекарствен пазар е по-малък – за същите тези 5 години той е нараснал само с 25%.
Хомеопатията по принцип има 200-годишна история, но в други държави. В България в началото на 20 век са правени плахи опити за развиването й, които с войните и последващата смяна на режими са били пресечени. И на практика този алтернативен метод за лечение има едва 20-годишна история – твърде малко време, за да може да получи широко разпространение.

Въпреки кратката история на хомеопатията в България и факта, че у нас има едва 3000 лекари, които са минали цялостно 3-годишно обучение, за да я практикуват, методът завзема все повече територии.

В действащия Закон за здравето от 2005 г. има цяла глава за неконвенционалните методи на лечение и в тях хомеопатията е уредена като дейност сравнително подробно. В много други държави, където този дял от медицината има вековна история, тези лекари не са получили такова ниво на признание.

Но само това не е в състояние да обясни защо хомеопатичните лекарства са такъв пазарен хит и получават такова разпространение.

Едно от възможните обяснения е, че напоследък все по-силно се разпространяват заболявания, за които традиционната медицина не предлага трайно лечение. „Твърде голям е процентът на автоимунните заболявания, на хормоналните проблеми и много други, при които обикновените лекарства лекуват само симптоматиката, но не и причините. Много хора, след като минат известно време през такава терапия, почват да търсят други начини и методи.

Това е в основата на успеха на хомеопатията“, обяснява председателят на Асоциацията на лекарите хомеопати в България д-р Дора Пачова.

Тя изтъква и че през кратката 20-годишна история на професионалната хомеопатия в България вече е установено високо ниво на доверие между тези лекари и пациентите им. Имало е хора, които лекарите хомеопати са излекували и те вече водят децата си. През тези години асоциацията не е престанала и да обучава лекари, част от които практикуват хомеопатия, а друга част обогатява медицинската си практика с хомеопатични средства.
Може ли обаче хомеопатията да излекува високото кръвно например? Според Пачова може. Макар че няма създадено конкретно хомеопатично средство за артериалната хипертония. По принцип хомеопатите разглеждат всички симптоми на пациента в тяхната цялост и му предписват индивидуално подбрано лекарство в зависимост от неговите оплаквания. В хомеопатията има 200 лекарства за хипертония, от които се подбира едно за конкретния пациент в зависимост от това как се чувства, какви наследствени заболявания има, възрастта му, как е със съня, емоциите и т.нат. Лекарствата, в зависимост от това колко са разредени, имат различни потенции, които се означават с цифри и с мерната единица „CH“.

Интересното е, че хомеопатичните лекарства могат да се приемат едновременно с традиционните, защото в тях няма химични съединения, които да влизат във взаимодействие с други.

„Хомеопатичните лекарства по принцип са информационни и енергийни стимули. Те действат по друг начин – носят информация, която е съхранена благодарение на паметта на водата и на наночастиците. Хомеопатичното лекарство, внасяйки информация в тялото, му помага да промени болестния модел. Докато стандартното лекарство за хипертония директно разширява кръвоносните съдове и така намалява налягането, без да лекува причините. Високото кръвно обаче е резултат на множество промени, които се случват в организма – стрес, нарушена водно-солева обмяна, нарушен метаболизъм“, обяснява Пачова.

Друг пример за различен подход при третиране на заболяването са твърде разпространените напоследък автоимунни заболявания, които са голям бич за човечеството. Такива са множествената склероза, ревматоидния артрит и много други, които се отключват в даден момент и са силно инвалидизиращи. За тях традиционната медицина не предлага лечение в истинския смисъл на думата. Счита ги за хронични и разполага само със средства за овладяване на симптомите.

При тези заболявания се вижда и че традиционната медицина и хомеопатията могат успешно да си взаимодействат. Тъй като автоимунните заболявания протичат много агресивно и тежко за пациента, традиционната медицина прилага кортикостероидни препарати или цитостатици, които обаче имат множество странични проявления. Точно на такива пациенти хомеопатията помага да изчистят по-цялостно от тялото си последиците от тези лекарства. „Но не съм максималист, не мога да кажа, че хомеопатията може да излекува всеки от всичко“, казва Пачова.

Не е без значение и фактът, че взаимоотношенията между лекаря хомеопат и пациента му са доста по-различни отколкото в останалата част от здравната система. Ако човек отиде например при ортопед-травматолог заради болки в коляното, този лекар ще му предпише или обезболяващо, или ще намери причина за оперативна намеса. И при двата случая обаче неговото внимание е насочено само към коляното. Ако овладее болката, с това здравната система счита въпроса за приключил.

Лекарят хомеопат действа по съвсем друг начин, спазвайки принципите на холистичната медицина. Прегледът при него трае около час и половина, като през това време хомеопатът има възможност да се запознае подробно с всички изследвания на болния.

„Понякога зад тази болка в коляното може да стои някакъв по-сериозен проблем, причината може да е на най-различно ниво – храненето, някаква травма, емоционален срив. Холистичният лекар, какъвто е хомеопатът, ще се пострае да види този човек в неговата цялост и тогава вече може да даде някакво цялостно решение. Стига разбира се, проблемът с коляното да не изисква хирургическа интервенция или друга тясно специализирана помощ“, казва Пачова.

Доста лекари хомеопати обогатяват знанията си и с възможностите на фитотерапията и диетиката.

Хомеопатията е успешна и при профилактиката на дадени заболявания. Такива лекари често приемат пациенти, при които успяват да напипат някакви проблеми, преди още те да са се проявил напълно. Изписването в такива случаи на хомеопатично лекарство е реална профилактика. Когато човек взема лекарство, което е избрано индивидуално за него, и когато периодично посещава своя хомеопат, той няма да се разболее, убедена е Пачова.

По принцип хомеопатичните лекарства се изписват от лекар, но има и такива, които могат свободно да се купят без рецепта. И ако в България те все още не се реимбурсират, има държави в ЕС, в които това се прави. Има държави членки, в които само прегледите при лекари хомеопати се реимбурсират, като например Белгия и Германия. А в Швейцария се реимбурсират и прегледите, и лекарствата. Това е и държавата, в която най-пълно е изследван ефекта от хомеопатичната терапия.

В аптечната мрежа в България доскоро е имало ограничен брой хомеопатични лекарства, с потенции до 30 CH. Но от есента на 2016 г. вече се внасят и лекарства на немския хомеопатичен съюз, с потенции до 1000 CH. Това също е едно от възможните обяснения за засилващия се дял на хомеопатичните лекарства на нашия пазар.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Евтин зарзават залива "Столипиново", цените тройно по-ниски

Евтин зарзават залива "Столипиново", цените тройно по-ниски

Домати, краставици и картофи - по левче Тройно по-евтино се продават зеленчуци и плодове в "Столипиново" в сравнение с другите пазари в Пловдив. Домати, краставици, моркови, картофи, лимони и портокали вървят по левче. Марулата се предлага за 50 ст., връзка магданоз за 30 стотинки, а пресен лук за 80 ст. Килограм нар струва само 0, 40 лева.

Рекорд - 26 фирми искат да строят магистрала “Струма” през дефилето

Рекорд - 26 фирми искат да строят магистрала “Струма” през дефилето

Един от най-скъпите пътни проекти у нас - строежът на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, събра рекорден брой кандидати. 26 компании - в консорциуми и самостоятелно, са подали оферти, стана ясно в петък при отварянето им в АПИ. (Кои са кандидатите виж в таблицата.). Повечето обединения са интернационални и включват чужди фирми,

"Шел": 1 на 5 са шансовете да бликне нефт или газ в Черно море

"Шел": 1 на 5 са шансовете да бликне нефт или газ в Черно море

"Не мога да бъде убеден, че ще намерим нефт или газ, но съм убеден, че ще постигнем най-доброто. Шансовете са 1 към 5 да се получи нещо, което си струва". Това обяви в Бургас шефът на петролния гигант "Шел" за Европа Макс Брауърс. Преди това разведе вицепремиера Томислав Дончев, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и кмета на Бургас Димитър

"Форд" към Мей: Ще затворим заводите си във Великобритания при Брекзит без сделка

"Форд" към Мей: Ще затворим заводите си във Великобритания при Брекзит без сделка

"Форд Мотор къмпани" предупреди британският премиер Тереза Мей, че ще затвори заводите си във Великобритания, ако се стигне до излизане на страната от ЕС без сделка, предаде "Блумбърг". От компанията обявяват, че твърд Брекзит ще има катастрофални последици за автоиндустрията в страната, предаде "Дневник".

НАП затвори шест магазина в Русе от началото на годината

НАП затвори шест магазина в Русе от началото на годината

Мобилни екипи за фискален контрол извършват проверки в търговски обекти в област Русе, като от началото на годината са запечатали шест магазина. Това съобщиха от офиса на приходната агенция в крайдунавския град. Последният случай е от почивните дни, когато със специален стикер са били запечатани вратите на голям магазин за китайски стоки в

Китай притежава най-много американски държавни ценни книжа

Китай притежава най-много американски държавни ценни книжа

След спада в продължение на шест месеца, притежаваните от Китай американски държавни ценни книжа се увеличиха до 1,123 трилиона щатски долара през декември, сочат данни на финансовото министерство на САЩ, предаде bulgarian.cri.cn. Китай, който все още е най-големият чуждестранен притежател на американски ценни книжа, държеше 1,

Жалба блокира “Турски поток” през България (Обзор)

Жалба блокира “Турски поток” през България (Обзор)

Изграждането на трасето на “Турски поток” през България е блокирано временно заради жалба срещу обществената поръчка. Тя е подадена от “Атоменергоремонт”, която се свързва с бизнесмена Христо Ковачки. Съобщението, че процедурата е спряна, докато по жалбата се произнесе КЗК, бе пуснато официално от “Булгартрансгаз”.

“Газпром” спечели  дело срещу “Овергаз” за 350 млн. долара

“Газпром” спечели дело срещу “Овергаз” за 350 млн. долара

Арбитраж в Цюрих отхвърли иска на Сашо Дончев заради спрените доставки през 2016 г. Арбитражният съд в Цюрих е отхвърлил иск на “Овергаз”, собственост на бизнесмена Сашо Дончев, за 350 млн. долара срещу “Газпром”. Това стана ясно от съобщение във фейсбук на Нери Терзиева - мениджър “Публични комуникации” в “Овергаз”.

Американски сайт продава пясък от Офицерския плаж във Варна

Американски сайт продава пясък от Офицерския плаж във Варна

Необичайна оферта в интернет. Американски сайт за онлайн търговия обяви за продан пясък от Офицерския плаж във Варна. Няколко грама струват около 9 евро. Оказва се, че най-често купувачите на тази стока са хора, които са превърнали в хоби събирането на пясък от цял свят, предаде БНТ. Пясъкът на Офицерския плаж във Варна е един от най-ценните за

Собствениците на “спящи” акции ще ги прехвърлят без такса

Собствениците на “спящи” акции ще ги прехвърлят без такса

Притежателите на акции от масовата приватизация ще могат да се разпоредят с тях без такси. Това обявиха от Централния депозитар, в чийто регистър се съхраняват данни за собствениците. Обхватът на облекчението ще включва прехвърляне на съхранение на акциите по клиентска сметка при инвестиционен посредник, първата им продажба,

Най-коментирани

Министър Ангелкова впечатлена от възрожденска Елена, ще посети града

Министър Ангелкова впечатлена от възрожденска Елена, ще посети града

Община Елена представя подобаващо туристическия си потенциал на най-големия тематичен форум у нас – Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо 2019“, която ще продължи до 16 февруари. Министърът на туризма Николина Ангелкова бе сред първите гости и разгледа подробно щанда, който е с нова визия и показва възможностите за туризъм в

Менда Стоянова: Ниската безработица и ръста на средната заплата ще се запазят

Менда Стоянова: Ниската безработица и ръста на средната заплата ще се запазят

Тенденцията за ниска безработица и повишаване на средната работна заплата ще се запазят. Това прогнозира председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред БНТ. Според нея икономическите реалности ще изискват от работодателите да увеличават доходите, за да преодолеят недостига на работна ръка и квалифицирани специалисти.

50 000 виетнамци може да дойдат да работят в България

50 000 виетнамци може да дойдат да работят в България

През 2019 година Виетнам цели да изпрати 120 000 виетнамци на работа в чужбина, насочвайки се към пазари като Япония, Южна Корея, Тайван, Румъния и България. У нас може да дойдат около 50 хиляди души, които да работят в строителството, шивашката и текстилната промишленост, високотехнологичното селско стопанство и медицинското обслужване.

Търговският дефицит на България се свива с близо 7,7 млрд. лева за година

Търговският дефицит на България се свива с близо 7,7 млрд. лева за година

България увеличи търговския си дефицит през миналата година, след като търговията се сви и през последния месец на 2018 г., става ясно от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Наблюденията на  Investor.bg показват, че през ноември и октомври пак имаше ръст, през септември – лек спад,

Адвокати, нотариуси и банкери докладват в ДАНС потенциални перачи на пари

Адвокати, нотариуси и банкери докладват в ДАНС потенциални перачи на пари

Фирмите имат срок до 31 май да декларират реалните си собственици До 31 май всички фирми и неправителствени организации трябва да обявят в Агенцията по вписванията действителните си собственици, ако те са офшорки. Това предвижда публикуваният правилник към Закона за мерките срещу изпирането на пари. Той е приет в края на 2018 г.

Ангелкова получи Златен приз за България като дестинация за качествен туризъм

Ангелкова получи Златен приз за България като дестинация за качествен туризъм

На церемония в рамките на Международното туристическо изложение „Ваканция&СПА експо“ министър Николина Ангелкова получи Златен приз на сп. „Туризъм и отдих“ за утвърждаване на България като целогодишна дестинация за качествен туризъм, съобщават от пресцентъра на Министерството на туризма. Това е високо признание за усилията на нашия екип за

Над 1 млрд. лв. ще струва евентуално отчуждаване на частни терени край морето

Над 1 млрд. лв. ще струва евентуално отчуждаване на частни терени край морето

Над 1 млрд. лв. ще трябва да отдели държавата, ако се вземе решение да бъдат изкупени терени по Черноморското крайбрежие, които попадат в частни имоти. Това стана ясно от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на въпрос на журналисти в парламента, съобщи БТА.

Отчетоха най-малкия брой регистрирани безработни през януари за последните 16 г.

Отчетоха най-малкия брой регистрирани безработни през януари за последните 16 г.

Безработните, регистрирани в бюрата по труда през януари 2019 г. са 209 308 . Това е най-малкият им брой през този период на годината от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 г., съобщават от Агенцията. Равнището на регистрираната безработица през януари е 6.

НАП: Няма да удължаваме срока за касовите апарати

НАП: Няма да удължаваме срока за касовите апарати

Финалното решение ще вземе финансовото министерство Отсрочка за новите касови апарати няма да има, съобщиха ТАП н четвъртък. До края на следващата седмица анализ за готовността на бизнеса за смяната, подготвен от експертите на агенцията, ще бъде докладван във финансовото министерство, а то ще вземе финалното решение.

НАП: От 1 април касовите бележки за гориво ще съдържат подробна информация

НАП: От 1 април касовите бележки за гориво ще съдържат подробна информация

От 1 април 2019 г. всички касови бележки, които получаваме за заредено гориво на бензиностанциите, ще са по-подробни. Целта е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената от него сума за закупените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното

България е  12-а в ЕС  по дял на  зелените  централи

България е 12-а в ЕС по дял на зелените централи

България е на 12-о място в Европейския съюз по дял на електроенергията, произведена от зелени централи. Това показват публикувани от Евростат данни, които се отнасят към края на 2017 г. Страната ни е и една от десетте членки на съюза, които са надминали вече националните цели за дял на енергията от ВЕИ в крайното енергийно потребление към 2020 г.

Отсрочка за касовите апарати, но не за всички

Отсрочка за касовите апарати, но не за всички

Финансовото министерство ще я обяви до дни До дни ще стане ясно дали и кой ще получи отсрочка за подмяната на касовите апарати. Засега търговците, регистрирани по ДДС, трябва да ги сменят не по-късно от 31 март. Тези, които не са в регистъра – до 30 юни, а големите вериги трябва да имат нов софтуер за управление на продажбите до 31 декември.

Търговията   с Германия  за първи път на плюс с 326  млн. евро

Търговията с Германия за първи път на плюс с 326 млн. евро

Федералната статистическа служба потвърди, че износът ни за най-голямата икономика в ЕС надхвърля вноса България вече изнася повече за Германия, отколкото внася оттам. Това обяви премиерът Бойко Борисов в края на миналата седмица. Данните от края на месец януари 2019 г. на Федералната статистическа служба на ФРГ (ДЕСТАТИС) за периода

Китай притежава най-много американски държавни ценни книжа

Китай притежава най-много американски държавни ценни книжа

След спада в продължение на шест месеца, притежаваните от Китай американски държавни ценни книжа се увеличиха до 1,123 трилиона щатски долара през декември, сочат данни на финансовото министерство на САЩ, предаде bulgarian.cri.cn. Китай, който все още е най-големият чуждестранен притежател на американски ценни книжа, държеше 1,

Икономистът Явор Алексиев: Намаляват разходите за храна

Икономистът Явор Алексиев: Намаляват разходите за храна

„Разходите на домакинствата у нас растат по-бързо, но това е следствие от увеличението на цените през изминалата година. Инфлацията се завърна с по-високи темпове, отколкото през 2016 – 2017 г. Но структурата на разходите е обнадеждаваща – намалява сумата, която харчим за храна”. Това коментира по Нова тв Явор Алексиев от Центъра за пазарна

Американски сайт продава пясък от Офицерския плаж във Варна

Американски сайт продава пясък от Офицерския плаж във Варна

Необичайна оферта в интернет. Американски сайт за онлайн търговия обяви за продан пясък от Офицерския плаж във Варна. Няколко грама струват около 9 евро. Оказва се, че най-често купувачите на тази стока са хора, които са превърнали в хоби събирането на пясък от цял свят, предаде БНТ. Пясъкът на Офицерския плаж във Варна е един от най-ценните за

Чайна Телеком издаде първата 5G СИМ-карта

Чайна Телеком издаде първата 5G СИМ-карта

Чайна Телеком, един от трите телекомуникационни оператора на Китай, издаде първата 5G СИМ-карта за мобилен телефон на Пан Шъ'и, председател на Сохо Чайна (Soho China). Този ход е символичен, тъй като СИМ-карта все още не може да бъде използвана, но е знак за сътрудничеството между двете страни в комерсиализирането на 5G мрежата.

Евтин зарзават залива "Столипиново", цените тройно по-ниски

Евтин зарзават залива "Столипиново", цените тройно по-ниски

Домати, краставици и картофи - по левче Тройно по-евтино се продават зеленчуци и плодове в "Столипиново" в сравнение с другите пазари в Пловдив. Домати, краставици, моркови, картофи, лимони и портокали вървят по левче. Марулата се предлага за 50 ст., връзка магданоз за 30 стотинки, а пресен лук за 80 ст. Килограм нар струва само 0, 40 лева.

Рекорд - 26 фирми искат да строят магистрала “Струма” през дефилето

Рекорд - 26 фирми искат да строят магистрала “Струма” през дефилето

Един от най-скъпите пътни проекти у нас - строежът на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, събра рекорден брой кандидати. 26 компании - в консорциуми и самостоятелно, са подали оферти, стана ясно в петък при отварянето им в АПИ. (Кои са кандидатите виж в таблицата.). Повечето обединения са интернационални и включват чужди фирми,

Годината почна с 0,5% инфлация

Годината почна с 0,5% инфлация

Поскъпването е предимно заради хранителните стоки  След кратко затишие в последните месеци на миналата година 2019-а започна със сравнително висока месечна инфлация от 0,5%, като годишната отново е 3%. Този път тя се дължи предимно на поскъпването на хранителните стоки и безалкохолните напитки. Макар че след новогодишните празници те са