Зъболекарите се оправят сами

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Зъболекарите се оправят сами

Ако има дял от родното здравеопазване, в който реформата е напълно приключила и няма какво повече да се прави по отношение на организацията, то това е денталната медицина. Тя е изцяло частна и различните видове държавни, общински или ведомствени зъболекарски кабинети са отдавна в миналото. Още през 1998-2000 година, когато влязоха в сила законите за лечебните заведения, за съсловните организации и за здравното осигуряване, зъболекарските кабинети в поликлиниките и тяхното оборудване бяха разпродадени. По ирония, последните ведомствени стоматологии бяха тези в президентството и в НСО, но от 2005 г. и те не съществуват.

Изцяло частната дентална медицина в България, разбира се, не е някаква панацея и не означава, че зъбите на българина са в блестящо състояние. В училищата например няма училищни зъболекари както едно време. Там, където формално в сградата на учебното заведение има зъболекарски кабинет, той е частен и работи на общо основание – и с деца, и с възрастни. Вярно е обаче, че за децата до 18-годишна възраст пакетът от услуги, финансиран от здравната каса, е малко по-голям от този за възрастните и позволява да се лекуват не само кариесите, но и усложненията, предизвикани от тях.

Освен това специално за децата между 5 и 8-годишна възраст се провежда национална програма за силанизиране на първите постоянни дъвкателни зъби. Тяхната повърхност се покрива със специален защитен слой, който изгражда бариера между зъба и бактериите, а това снижава силно възможността за поява на кариеси (виж карето).
Фактът, че денталната практика е изцяло частна, не прави никак лесно утвърждаването на един стоматолог. Дори напротив. Конкуренцията в този сектор от здравеопазването е изключително силна и на пазарен успех могат да разчитат само добрите.

Това включва и притежаването на модерна съвременна техника. Дори най-евтиното оборудване на зъболекарски кабинет, което отговаря на съвременните изисквания, в момента е от порядъка на 50 000 до 70 000 лева. Най-скъпото може да стигне милиони.
Но дори най-евтиното е непосилно за един току-що завършил стоматолог. А и заради обстоятелството, че той още не си е изградил име, най-често начинаещите започват работа на заплата в чужди кабинети.

У нас все по-често напоследък се наблюдава и семейна приемственост при денталните медици. Бащата или майката например са зъболекари и са положили основите на бизнеса, а дъщерите и синовете им веднага след завършването си започват работа при тях и надграждат практиката. На този принцип работят много големите кабинети, които са цели клиники: освен няколко зъболекарски стола има и рентген, може и техника за поставяне на импланти и т.нат.

„Разбира се, банките с радост ще ви отпуснат заем от 100 000 лева, ако сте начинаещ стоматолог и искате да си обзаведете кабинет. Но честно казано, още на първата година можете спокойно да се обесите с този кредит“, казва председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов.

Причината е, че денталната практика е много зависима от финансовото положение на пациентите. В стоматологията няма клинични пътеки. Плащането от страна на здравната каса в момента позволява един пациент да получи услуги за не повече от 60 лева годишно. Достатъчни са за една съвременна пломба и едно вадене на зъб или за две вадения на зъб. Но с толкова пари трудно може да се лекува пулпит например, защото това е продължителен процес и изисква медикаменти. За нещо повече да не говорим – падането на един зъбен мост например и заменянето му с нов често излиза стотици левове, а поставянето на имплант – и над 1000 лева.

С други думи зъболекарят е много зависим от пациентите си. А в София, където населението е по-платежоспособно, работят около 3000 стоматолози и конкуренцията е невероятно голяма. А и по принцип у нас има огромно количество завършващи стоматолози и по показателя студенти по стоматология на глава от населението сме сигурно на едно от челните места в Европа. Освен в столицата стоматологични факултети има в Пловдив и във Варна и всяка година от тях излизат по 300 лекари при все по-намаляващо население. Макар че има и доста чужденци, конкуренцията в дентална медицина у нас е много голяма.

Това е и причината все повече стоматолози да си търсят работа в чужбина. Според регистъра на зъболекарския съюз издадените до момента удостоверения за работа в чужбина са над 500. Но според Миланов и много лекари се връщат оттам, защото конкуренцията в чужбина е не по-малка.

Другият голям проблем в денталната медицина у нас е твърде ниската орална хигиена и някакво като че ли нежелание на средния българин да посещава стоматолог два пъти годишно както е редно.

Въпреки че здравната каса дава твърде малко пари за зъболечение, едва 30% от българите се възползват дори от тези мизерни средства.

Дори хората, които иначе са свикнали да се грижат за здравето си, посещават стоматолог чак когато усетят, че се е натрупал много зъбен камък и трябва да се чисти, а това става на две години веднъж. Истината според д-р Миланов е, че всеки трябва да си има стоматолог, когото да посещава редовно, така както си има доверен адвокат, личен лекар, а жените – и гинеколог.

Защото отдавна е научно доказано, че състоянието на устната кухина е отражение на състоянието на целия организъм и е свързано с него. Например заболяванията на самите зъби се отразяват на кардиологичните проблеми. Заболяванията на венците са свързани с преждевременното раждане и с усложненията на диабета. Артритните заболявания също са свързани със състоянието на устната кухина, а и толкова много други. Добрият стоматолог е този, който пръв може да види зараждането на много болести. Да не говорим, че всяка година около 400 българи умират от рак на устната кухина, който също ще бъде видян първо от зъболекаря.


Спасяване на детските зъби

Програмата за силанизиране на зъбите на децата на възраст 5-9 години, на които вече са поникнали първите постоянни зъби, е уникална дори за географска Европа, а не само за ЕС. На Стария континент подобни програми е имало само в Скандинавските страни навремето, преди силанизирането да стане задължително и безплатно за децата.
Процедурата е донякъде елементарна и не много скъпа. Силанизирането представлява пълно покриване на дъвкателната повърхност на постоянните зъби със специално покритие, което изгражда бариера срещу бактериите, а оттам силно снижава вероятността от образуване на кариес. Прави се до две години след поникването на зъбите, когато те вече са окончателно минерализирани. Но преди по тях да са се появили кариеси.

По българската програма се силанизират само първите дъвкателни зъби – моларите. Това е напълно безплатно, като от родителите се иска само да подпишат информирано съгласие. Те могат срещу заплащане да силанизират и останалите зъби.

Програмата е петгодишна и е започнала през 2011 година, като има вероятност да бъде подновена за още един 5-годишен период. Обикновено се започва около първия учебен ден с национална информационна кампания, като се обхващат всички деца на тази възраст в цялата страна без изключение. Трае до ноември. Кампанията обаче цели и да повиши устната хигиена на децата, затова се набляга много на обучения на деца и родителите за това какви грижи трябва да полагат за устната кухина. Стойността на програмата е 1,6 млн. лв. годишно и се плаща от здравното министерство.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Веднъж извадена,  скицата за имот  ще важи завинаги

Веднъж извадена, скицата за имот ще важи завинаги

С промени в наредба отпада изискването за презаверка.  Нова трябва да се издаде    само при промяна в данните Имотните скици стават безсрочни. Нови трябва да се издават само при промени в данните за имота. Това става възможно с промени в Наредбата за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри.

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Хляб, богат на протеини, белтъци, аминокиселини и с ниско съдържание на натриев хлорид е създаден в Института по криобиология. Той намалява холестерола 5 пъти и помага за редуциране на теглото. Препоръчва се за диабетици и сърдечно болни. Подобен продукт се прави за първи път в Европа. Изделието е сред иновациите на мегафорума за агробизнес,

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия   В един ден премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министъра на спорта Габриела Козарева, а министърът на икономиката Емил Караниколов я назначи за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните

От шведска Нова тв стана чешка - Келнер я купи на 100% - 95% от MTG и 5% от Щосел

От шведска Нова тв стана чешка - Келнер я купи на 100% - 95% от MTG и 5% от Щосел

MTG нарече Дидие Щосел “чудесен ръководител”, той изпрати мейл до екипа на медията, че работният процес продължава независимо от сделката Появиха се първи прогнози за промени през май-юни, както и очакване, че Комисията за защита на конкуренцията може и да забави финала заради предстояща покупка на “Теленор” от чешкия милиардер Нова тв става

Мей: Всички от ЕС, които живеят във Великобритания, да останат след Брекзит

Мей: Всички от ЕС, които живеят във Великобритания, да останат след Брекзит

Британската министър-председателка Тереза Мей заяви днес, че иска всички граждани на Европейския съюз, които законно живеят във Великобритания, да останат след Брекзит през 2019 г., и обеща модернизирана система за тяхното регистриране, за да могат да останат, предаде Ройтерс. "Те имат огромен принос за нашата страна,

ЧЕЗ продадоха активите си в България на "Инерком груп"

ЧЕЗ продадоха активите си в България на "Инерком груп"

"Инерком груп" купиха българските активи на ЧЕЗ. Това потвърди за "24 часа" говорителката на ЧЕЗ в Прага Алис Хоракова.  Окончателното решение беше взето от борда на днешното им заседание преди минути. Пазарджишката компания "Инерком груп" със собственик Гинка Върбанова беше спряган за фаворит по сделката.

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

"Искам да изразя учудването си, че Европейският съюз, предимно западната му част, иска да бъде зависим от Газпром", заяви днес във Вилнюс полският президент Анджей Дуда в отговор на въпрос за концепцията на газопровода "Северен поток 2", предава БТА. По думите му, цитирани от варшавския вестник "Газета виборча",

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Миналата година милиардерът Джордж Сорос се е срещнал с един от хората, които определят политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Беноа Куьор, за да обсъдят въпрос, който интересува силно роденият в Унгария интернационалист: по-дълбоката интеграция на еврозоната, предава американската агенция Bloomberg, цитирана от Фокус.

ЧЕЗ продаде бизнеса си у нас за над 300 млн. (Обзор)

ЧЕЗ продаде бизнеса си у нас за над 300 млн. (Обзор)

Купувач е Гинка Върбакова, която има соларни паркове “Инерком България” купи бизнеса на ЧЕЗ в България, съобщи за “24 часа” говорителката на компанията в Прага Алис Хоракова. Окончателното решение е взето на заседание на наздорния съвет в четвъртък. “Инерком България”, със собственик Гинка Върбакова,

Най-коментирани

9 месеца чака бизнесът, за да получи ток, по закон са 55 дни

9 месеца чака бизнесът, за да получи ток, по закон са 55 дни

269 дни - т.е. близо 9 месеца, е средната продължителност на чакането на българска фирма да получи възможност за присъединяване към електроразпределителната мрежа. Това показват данни от анкета, която е направило наскоро икономическото министерство. Тя бе представена на съвместно заседание на парламентарната икономическа комисия с подкомисията за

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Хляб, богат на протеини, белтъци, аминокиселини и с ниско съдържание на натриев хлорид е създаден в Института по криобиология. Той намалява холестерола 5 пъти и помага за редуциране на теглото. Препоръчва се за диабетици и сърдечно болни. Подобен продукт се прави за първи път в Европа. Изделието е сред иновациите на мегафорума за агробизнес,

Фандъкова: Високите сгради в София ще са разрешени на някои места, няма да никнат като гъби

Фандъкова: Високите сгради в София ще са разрешени на някои места, няма да никнат като гъби

Промените, които сме предложили заедно с главния архитект в Закона за устройството и застрояването на Столична община, и се надяваме да бъдат одобрени от Народното събрание, означават защита на зелени площи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти след като валидира пощенска марка на тема "София - Европейска столица на спорта",

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия   В един ден премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министъра на спорта Габриела Козарева, а министърът на икономиката Емил Караниколов я назначи за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните

6 пътни възела на магистралата след Видин

6 пътни възела на магистралата след Видин

Кръгови кръстовища осигуряват връзката на аутобана с общинските пътища Шест пътни възела ще има на магистралния път от Видин до Ботевград. Пет са в участъка Видин - Ружинци и един на трасето от Мездра до Ботевград. Това предвижда проектът за аутобана Видин - Ботевград. Възлите осигуряват връзката на аутобана с шосетата,

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Протестът във Видин продължава „до дупка”

Протестът във Видин продължава „до дупка”

За четвърта поредна събота във Видин се проведе протест за магистрален път и тунел под Петрохан и протестиращите блокираха за няколко часа движението към Дунав мост 2. Макар че в него се включиха по-малко хора в сравнение с предишните съботи, организаторите обявиха, че протести ще има и на 24 февруари,

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви днес, че следи с голямо внимание последиците от данъчната реформа, одобрена през декември от Конгреса на САЩ, и най-вече дали тя води до повишаване на лихвите, което би могло да засегне световната икономика, предаде АФП, цитирана от БТА.

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. ще бъде издадено разрешението за строеж на пътя Ружинци-Монтана. "Това ще се случи след тежка и тромава процедура. Тя изисква да се изпълнят 27 условия, които са задължителни според закона. Освен отчуждителните процедури, в тях са включени издаване на заповеди от министъра и други административни дела",

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Изграждането на твърде високи сгради на неподходящи места в големите градове сваля цените на имотите около тях. Това заявиха брокерите на недвижими имоти от няколко агенции по време на дискусия за правилата на застрояването. Според шефката на “Софконсулт” Галина Максимова трябва да се въведе законов текст,

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Изграждането на твърде високи сгради на неподходящи места в големите градове сваля цените на имотите около тях. Това заявиха брокерите на недвижими имоти от няколко агенции по време на дискусия за правилата на застрояването. Според шефката на “Софконсулт” Галина Максимова трябва да се въведе законов текст,

Теменужка Петкова даде оставка, нов министър може да има в понеделник (Обзор)

Теменужка Петкова даде оставка, нов министър може да има в понеделник (Обзор)

Това е достойната постъпка при съмнение за въздействие, обясни енергийният министър и потвърди, че познава от 20 години Гинка Върбакова от Пазарджик, която е новият собственик на най-голямото енергоразпределително дружество у нас с 3 милиона клиенти и оборот от 1,8 милиарда лева   Теменужка Петкова отиде изненадващо в парламента в петък,

Българска фирма за доставка на храна продадена за 10,5 млн.

Българска фирма за доставка на храна продадена за 10,5 млн.

Българският доставчик на храна BGmenu е продаден на една от големите компании в Европа, извършваща същата услуга - Takeaway.com. Сделката включва и румънския бизнес “Оливиера” и е на стойност 10,5 млн. евро. Освен това Takeaway.com ще инвестира значителна сума в българския пазар, за да развие бизнеса си у нас.

Забраните за строителство са талибанщина

Забраните за строителство са талибанщина

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков не се бои да нарече „талибански“ исканията за спиране на всякакво строителство в столичния „Младост“. „Една забрана не води до нищо хубаво. Води до повече глупости, защото се стига до всякакви чудатости“, казва той. Истината изисква да се отбележи, че и сега има закони,

Инерком: Подписахме договор, придобиваме всички активи на ЧЕЗ в България

Инерком: Подписахме договор, придобиваме всички активи на ЧЕЗ в България

Предстои сделката да получи одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Инерком България беше избрана за купувач на всички активи на ЧЕЗ, a. с. в България. Това съобщиха от "Инерком" официално в писмо до медиите. Договорът между дружествата от групата на ЧЕЗ и Инерком България беше подписан на 23.02.2018 г.

Кои са най-добрите варианти за новото райониране на България

Кои са най-добрите варианти за новото райониране на България

Какво налага да се направи ново райониране на страната и какви ще са ползите за населението. Тези въпроси ще бъдат поставени на дискусия, която "24 часа" организира в понеделник в София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще обясни как държавата ще постигне целта си да създаде силни и жизнени райони,

Наградиха 24 нови продукта от мегаизложението в Пловдив

Наградиха 24 нови продукта от мегаизложението в Пловдив

24 експоната станаха победители в Конкурса за иновации на изложбите „Агра“, „Фудтех“ и „Винария“, които се провеждат в Пловдив. В надпреварата участваха рекорден брой претенденти - общо 75 изделия на 56 фирми и научни институти. Най-авангардните разработки бяха определени от комисия с ръководител проф.

Теменужка Петкова подаде оставка

Теменужка Петкова подаде оставка

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова току-що обяви пред журналисти в парламента, че подава оставка. Причината - съмненията около сделката за ЧЕЗ и желанието й да изчисти името си. Очаквайте

Сидеров: Министерският съвет трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ

Сидеров: Министерският съвет трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ

Министерският съвет трябва да се занимае с тази тема, няма кой друг, а може би и прокуратурата трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ. Това заяви председателят на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров пред журналисти в парламента в коментар на информация за продажбата на електроразпределителното дружество.

Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КЕВР

Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КЕВР

Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КВЕР и други институции.Това отговори на притесненията на БСП председателят на енергийната комисия Делян Добрев. Той самият по-рано тази сутрин изрази притеснения пред медиите, но, по думите му от трибуната на НС, темата не трябва да се драматизира, предава БТА.