Зъболекарите се оправят сами

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Зъболекарите се оправят сами

Ако има дял от родното здравеопазване, в който реформата е напълно приключила и няма какво повече да се прави по отношение на организацията, то това е денталната медицина. Тя е изцяло частна и различните видове държавни, общински или ведомствени зъболекарски кабинети са отдавна в миналото. Още през 1998-2000 година, когато влязоха в сила законите за лечебните заведения, за съсловните организации и за здравното осигуряване, зъболекарските кабинети в поликлиниките и тяхното оборудване бяха разпродадени. По ирония, последните ведомствени стоматологии бяха тези в президентството и в НСО, но от 2005 г. и те не съществуват.

Изцяло частната дентална медицина в България, разбира се, не е някаква панацея и не означава, че зъбите на българина са в блестящо състояние. В училищата например няма училищни зъболекари както едно време. Там, където формално в сградата на учебното заведение има зъболекарски кабинет, той е частен и работи на общо основание – и с деца, и с възрастни. Вярно е обаче, че за децата до 18-годишна възраст пакетът от услуги, финансиран от здравната каса, е малко по-голям от този за възрастните и позволява да се лекуват не само кариесите, но и усложненията, предизвикани от тях.

Освен това специално за децата между 5 и 8-годишна възраст се провежда национална програма за силанизиране на първите постоянни дъвкателни зъби. Тяхната повърхност се покрива със специален защитен слой, който изгражда бариера между зъба и бактериите, а това снижава силно възможността за поява на кариеси (виж карето).
Фактът, че денталната практика е изцяло частна, не прави никак лесно утвърждаването на един стоматолог. Дори напротив. Конкуренцията в този сектор от здравеопазването е изключително силна и на пазарен успех могат да разчитат само добрите.

Това включва и притежаването на модерна съвременна техника. Дори най-евтиното оборудване на зъболекарски кабинет, което отговаря на съвременните изисквания, в момента е от порядъка на 50 000 до 70 000 лева. Най-скъпото може да стигне милиони.
Но дори най-евтиното е непосилно за един току-що завършил стоматолог. А и заради обстоятелството, че той още не си е изградил име, най-често начинаещите започват работа на заплата в чужди кабинети.

У нас все по-често напоследък се наблюдава и семейна приемственост при денталните медици. Бащата или майката например са зъболекари и са положили основите на бизнеса, а дъщерите и синовете им веднага след завършването си започват работа при тях и надграждат практиката. На този принцип работят много големите кабинети, които са цели клиники: освен няколко зъболекарски стола има и рентген, може и техника за поставяне на импланти и т.нат.

„Разбира се, банките с радост ще ви отпуснат заем от 100 000 лева, ако сте начинаещ стоматолог и искате да си обзаведете кабинет. Но честно казано, още на първата година можете спокойно да се обесите с този кредит“, казва председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов.

Причината е, че денталната практика е много зависима от финансовото положение на пациентите. В стоматологията няма клинични пътеки. Плащането от страна на здравната каса в момента позволява един пациент да получи услуги за не повече от 60 лева годишно. Достатъчни са за една съвременна пломба и едно вадене на зъб или за две вадения на зъб. Но с толкова пари трудно може да се лекува пулпит например, защото това е продължителен процес и изисква медикаменти. За нещо повече да не говорим – падането на един зъбен мост например и заменянето му с нов често излиза стотици левове, а поставянето на имплант – и над 1000 лева.

С други думи зъболекарят е много зависим от пациентите си. А в София, където населението е по-платежоспособно, работят около 3000 стоматолози и конкуренцията е невероятно голяма. А и по принцип у нас има огромно количество завършващи стоматолози и по показателя студенти по стоматология на глава от населението сме сигурно на едно от челните места в Европа. Освен в столицата стоматологични факултети има в Пловдив и във Варна и всяка година от тях излизат по 300 лекари при все по-намаляващо население. Макар че има и доста чужденци, конкуренцията в дентална медицина у нас е много голяма.

Това е и причината все повече стоматолози да си търсят работа в чужбина. Според регистъра на зъболекарския съюз издадените до момента удостоверения за работа в чужбина са над 500. Но според Миланов и много лекари се връщат оттам, защото конкуренцията в чужбина е не по-малка.

Другият голям проблем в денталната медицина у нас е твърде ниската орална хигиена и някакво като че ли нежелание на средния българин да посещава стоматолог два пъти годишно както е редно.

Въпреки че здравната каса дава твърде малко пари за зъболечение, едва 30% от българите се възползват дори от тези мизерни средства.

Дори хората, които иначе са свикнали да се грижат за здравето си, посещават стоматолог чак когато усетят, че се е натрупал много зъбен камък и трябва да се чисти, а това става на две години веднъж. Истината според д-р Миланов е, че всеки трябва да си има стоматолог, когото да посещава редовно, така както си има доверен адвокат, личен лекар, а жените – и гинеколог.

Защото отдавна е научно доказано, че състоянието на устната кухина е отражение на състоянието на целия организъм и е свързано с него. Например заболяванията на самите зъби се отразяват на кардиологичните проблеми. Заболяванията на венците са свързани с преждевременното раждане и с усложненията на диабета. Артритните заболявания също са свързани със състоянието на устната кухина, а и толкова много други. Добрият стоматолог е този, който пръв може да види зараждането на много болести. Да не говорим, че всяка година около 400 българи умират от рак на устната кухина, който също ще бъде видян първо от зъболекаря.


Спасяване на детските зъби

Програмата за силанизиране на зъбите на децата на възраст 5-9 години, на които вече са поникнали първите постоянни зъби, е уникална дори за географска Европа, а не само за ЕС. На Стария континент подобни програми е имало само в Скандинавските страни навремето, преди силанизирането да стане задължително и безплатно за децата.
Процедурата е донякъде елементарна и не много скъпа. Силанизирането представлява пълно покриване на дъвкателната повърхност на постоянните зъби със специално покритие, което изгражда бариера срещу бактериите, а оттам силно снижава вероятността от образуване на кариес. Прави се до две години след поникването на зъбите, когато те вече са окончателно минерализирани. Но преди по тях да са се появили кариеси.

По българската програма се силанизират само първите дъвкателни зъби – моларите. Това е напълно безплатно, като от родителите се иска само да подпишат информирано съгласие. Те могат срещу заплащане да силанизират и останалите зъби.

Програмата е петгодишна и е започнала през 2011 година, като има вероятност да бъде подновена за още един 5-годишен период. Обикновено се започва около първия учебен ден с национална информационна кампания, като се обхващат всички деца на тази възраст в цялата страна без изключение. Трае до ноември. Кампанията обаче цели и да повиши устната хигиена на децата, затова се набляга много на обучения на деца и родителите за това какви грижи трябва да полагат за устната кухина. Стойността на програмата е 1,6 млн. лв. годишно и се плаща от здравното министерство.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Европа ще бъде разделена на нови часови зони

Европа ще бъде разделена на нови часови зони

Няколко варианта на нова карта на часовите зони в Европа се разглеждат в работните групи на ЕК заради премахването на смяната на часовото време. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на заседание на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Авиокомпания Wizz Air въвежда от 1 ноември нова политика за багажа на пътниците в името на това качването на самолета да става по-бързо и да се избегнат случаи на забавяне на полети заради подреждане на ръчния багаж, съобщи "Дневник". На всички полети на Wizz Air вече ще може безплатно да се качва само багаж с размери 40 x 30 x 20 сантиметра

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

Очаква се ръст на пенсиите от 3,1 на сто през 2019 година при прогнозирана стойност на средногодишната хармонизирана инфлация за 2019 година от 3 на сто. Това е заложено в проекта на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 година, научи БТА от социалните партньори. Проектобюджетът ще се разглежда на Надзорен съвет на НОИ в

Пети софийски  мол смени  собственика си

Пети софийски мол смени собственика си

“България мол”, който се намира на пресечката между булевард “България” и улица “Тодор Каблешков”, стана петият поред търговски център в столицата, който сменя собственика си в рамките на последната година. Сделката е станала между септември и октомври и след нея фирмата собственик на мола - “България булевард холдинг”,

15 523  са заможните българи с по над 106 800 лева за година

15 523 са заможните българи с по над 106 800 лева за година

1 657 906 милиона си докарват по 6120 лева 15 523 души са официално заможните в България. Те са декларирали пред НАП, че за 2017 г. са заработили над 106 800 лв. Общата сума на платените от тях налози е 447 557 лв. Доход между 90 000 и 106 800 лв. са декларирали 4506 човека. Парите, влезли в семейната хазна на 6 967-ма,

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили у нас стаж за пенсия през първите шест месеца на годината. Броят им е намалял значително в сравнение с 2017 г., когато за недостигащ стаж са платили над 5000, съобщи БНТ. От НОИ изчисляват, че заради увеличението на минималния осигурителен доход и повишаването на вноската за пенсия с 1% през тази година цената за 1 месец стаж

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Кораб за 50 000 лева продадоха на
търг великотърновските данъчни

Кораб за 50 000 лева продадоха на търг великотърновските данъчни

За първи път бе продаден на търг кораб, отнет през 2017 г. в полза на държавата - , съобщиха от НАП - Велико Търново. Данъчните от великотърновската дирекция продадоха през август т. г. кораба „Bolkan Princess“ /„Балканска принцеса“/, след отнемането му от КОНПИ /Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество/.

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

132-годишната търговска компания "Сиърс" е подала документи за банкрут. Тази верига бе известна като "Магазинът, който промени Америка". През последните месеци обаче дълговете започнали да се трупат с огромна скорост и в понеделник не е покрито плащане на стойност от 132 милиона долара. "Сиърс" става поредният търговски гигант,

Най-коментирани

Нова държавна агенция ще бори войната по пътищата (Обзор)

Нова държавна агенция ще бори войната по пътищата (Обзор)

Малина Крумова ще я оглави, там ще работят около 60 души Държавна агенция за пътна безопасност, подчинена на Министерския съвет, обяви в сряда вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция в Интер Експо Център. Ще я оглави Малина Крумова, която беше зам.-министър на регионалното развитие. Постът ѝ ще бъде зает от бившия регионален

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

През цялото лято има подадени само 2 официални жалби срещу шум в български хотели. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконконференция в София. След края на активния летен сезон министерството е пратило над 800 писма до хотели по българското Черноморие, в които им е задало въпрос колко и какви жалби са получени през сезона.

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева днес по време на видеопресконференция за български медии, след края на годишните срещи между Световната банка и МВФ в Индонезия, предава БТА. Индексът се определя на базата на критерии, свързани със здраве, училище,

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Бизнесът иска повече пари за национална 
туристическа реклама

Бизнесът иска повече пари за национална туристическа реклама

Представители на туристическия бизнес предлагат средствата за национална туристическа за 2019 г. да бъдат около 32 млн. лева спрямо сегашните 14 млн. лева с промяна на начина на формиране на бюджета за такава дейност, съобщи БТА. Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова съобщи, че организацията,

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

"Джи Пи груп" се оттегля от процедурата за ремонт на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III". Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на ремонта на градината "Св. Климент Охридски". Компанията беше класирана на първо място, но процедурата все още не е приключила и не сме сключили договор.

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Авиокомпания Wizz Air въвежда от 1 ноември нова политика за багажа на пътниците в името на това качването на самолета да става по-бързо и да се избегнат случаи на забавяне на полети заради подреждане на ръчния багаж, съобщи "Дневник". На всички полети на Wizz Air вече ще може безплатно да се качва само багаж с размери 40 x 30 x 20 сантиметра

Съдът в Кипър ще заседава по делото за фалита на застрахователя "Олимпик"

Съдът в Кипър ще заседава по делото за фалита на застрахователя "Олимпик"

Окръжният съд в Никозия ще заседава по делото за фалита на кипърския застраховател "Олимпик", предаде БНТ. Съдебният процес е от ключово значение за всички български потребители, чиито застраховки „Гражданска отговорност" изгоряха, след отнемането на лиценза на дружеството и бяха принудени да си купят нови.

Защо инфлацията расте, а лихвите - не

Защо инфлацията расте, а лихвите - не

Две са основните причини за увеличението на цените - петролът и ръстът на заплатите Годишната инфлация през септември спрямо същия месец на предходната година е 3,6%. Много ли е това? От една страна, 3,6% годишна инфлация е най-висок темп от 5 г. насам – но трябва да си припомним, че по това време отчетохме и най-дългия период на дефлация в

8,9% ръст на инвестициите

8,9% ръст на инвестициите

“През 2018 г. очакваме реален растеж от 8,9% на инвестициите в структурата на БВП. Надеждата ни е през 2019 г. той да е 9,5%”. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция за индустриални имоти София. Борисов допълни, че България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиера

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиера

Камарата на строителите в България иска спешни срещи с президента, председателя на Народното събрание и премиера на страната, за да изрази недоволството си от използването на целия бранш за предизборни цели. Категорично не сме съгласни съдбата на 250 000 души и техните семейства, които са свързани с нашия бранш да се използват за политически цели,

В Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ

В Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ

Вчера в Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ. Броят на участващите в него вносители продължава да нараства, а нивото за специализация и интернационализация на изложението за внос се повишава стабилно съобщава bulgarian.cri.cn Говорителят на изложението в Гуанджоу Сиу Бин заяви, че от началото на тази година,

Китай с най-много преки чуждестранни инвестиции през първата половина на годината

Китай с най-много преки чуждестранни инвестиции през първата половина на годината

Китай е бил най-големият получател на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през първата половина на 2018 г., привличайки приблизително 70 милиарда щатски долара входящи потоци, според последния мониторинг на инвестиционните тенденции, публикуван в понеделник от Конференцията на ООН за търговията и развитието (UNCTAD). Това съобщиха от bulgarian.cri.

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Дизелът най-скъп от 3 г. въпреки атаката срещу колите на нафта

Дизелът най-скъп от 3 г. въпреки атаката срещу колите на нафта

Вече е 2,40 лв. Горивата с 30 ст. нагоре за година 2,40 лв. стигна средната цена на дизела по големите вериги бензиностанции, показа проверка на “24 часа”. Това е най-високата му стойност от 3 години насам. Поскъпването е факт въпреки атаките срещу колите на дизел, рестрикциите за движението им в редица градове на Европа и новите изисквания за

Инфлацията с нов рекорд, стигна 3,6%

Инфлацията с нов рекорд, стигна 3,6%

За първи път през октомври повишението на цените на пшеницата в края на лятото се отрази чувствително върху инфлацията, която на годишна база вече стига рекордните 3,6%, личи от данните на НСИ. Групата на хранителните стоки отбелязва най-голямо поскъпване в сравнение с предния месец - 1,5%, като това се дължи главно на хляба, който поскъпва с 4,

Фандъкова: Обявяваме нова процедура за трамвайните трасета

Фандъкова: Обявяваме нова процедура за трамвайните трасета

Столична община прекратява процедурата за избор на изпълнител за реконструкцията на релсовия път по бул. „Цар Борис III“ поради получен отказ от класирания на първо място участник „Джи Пи Груп“ АД. Това написа във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. В най-кратки срокове ще обявим нова процедура за избор на изпълнител по Закона за