Зъболекарите се оправят сами

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Зъболекарите се оправят сами

Ако има дял от родното здравеопазване, в който реформата е напълно приключила и няма какво повече да се прави по отношение на организацията, то това е денталната медицина. Тя е изцяло частна и различните видове държавни, общински или ведомствени зъболекарски кабинети са отдавна в миналото. Още през 1998-2000 година, когато влязоха в сила законите за лечебните заведения, за съсловните организации и за здравното осигуряване, зъболекарските кабинети в поликлиниките и тяхното оборудване бяха разпродадени. По ирония, последните ведомствени стоматологии бяха тези в президентството и в НСО, но от 2005 г. и те не съществуват.

Изцяло частната дентална медицина в България, разбира се, не е някаква панацея и не означава, че зъбите на българина са в блестящо състояние. В училищата например няма училищни зъболекари както едно време. Там, където формално в сградата на учебното заведение има зъболекарски кабинет, той е частен и работи на общо основание – и с деца, и с възрастни. Вярно е обаче, че за децата до 18-годишна възраст пакетът от услуги, финансиран от здравната каса, е малко по-голям от този за възрастните и позволява да се лекуват не само кариесите, но и усложненията, предизвикани от тях.

Освен това специално за децата между 5 и 8-годишна възраст се провежда национална програма за силанизиране на първите постоянни дъвкателни зъби. Тяхната повърхност се покрива със специален защитен слой, който изгражда бариера между зъба и бактериите, а това снижава силно възможността за поява на кариеси (виж карето).
Фактът, че денталната практика е изцяло частна, не прави никак лесно утвърждаването на един стоматолог. Дори напротив. Конкуренцията в този сектор от здравеопазването е изключително силна и на пазарен успех могат да разчитат само добрите.

Това включва и притежаването на модерна съвременна техника. Дори най-евтиното оборудване на зъболекарски кабинет, което отговаря на съвременните изисквания, в момента е от порядъка на 50 000 до 70 000 лева. Най-скъпото може да стигне милиони.
Но дори най-евтиното е непосилно за един току-що завършил стоматолог. А и заради обстоятелството, че той още не си е изградил име, най-често начинаещите започват работа на заплата в чужди кабинети.

У нас все по-често напоследък се наблюдава и семейна приемственост при денталните медици. Бащата или майката например са зъболекари и са положили основите на бизнеса, а дъщерите и синовете им веднага след завършването си започват работа при тях и надграждат практиката. На този принцип работят много големите кабинети, които са цели клиники: освен няколко зъболекарски стола има и рентген, може и техника за поставяне на импланти и т.нат.

„Разбира се, банките с радост ще ви отпуснат заем от 100 000 лева, ако сте начинаещ стоматолог и искате да си обзаведете кабинет. Но честно казано, още на първата година можете спокойно да се обесите с този кредит“, казва председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов.

Причината е, че денталната практика е много зависима от финансовото положение на пациентите. В стоматологията няма клинични пътеки. Плащането от страна на здравната каса в момента позволява един пациент да получи услуги за не повече от 60 лева годишно. Достатъчни са за една съвременна пломба и едно вадене на зъб или за две вадения на зъб. Но с толкова пари трудно може да се лекува пулпит например, защото това е продължителен процес и изисква медикаменти. За нещо повече да не говорим – падането на един зъбен мост например и заменянето му с нов често излиза стотици левове, а поставянето на имплант – и над 1000 лева.

С други думи зъболекарят е много зависим от пациентите си. А в София, където населението е по-платежоспособно, работят около 3000 стоматолози и конкуренцията е невероятно голяма. А и по принцип у нас има огромно количество завършващи стоматолози и по показателя студенти по стоматология на глава от населението сме сигурно на едно от челните места в Европа. Освен в столицата стоматологични факултети има в Пловдив и във Варна и всяка година от тях излизат по 300 лекари при все по-намаляващо население. Макар че има и доста чужденци, конкуренцията в дентална медицина у нас е много голяма.

Това е и причината все повече стоматолози да си търсят работа в чужбина. Според регистъра на зъболекарския съюз издадените до момента удостоверения за работа в чужбина са над 500. Но според Миланов и много лекари се връщат оттам, защото конкуренцията в чужбина е не по-малка.

Другият голям проблем в денталната медицина у нас е твърде ниската орална хигиена и някакво като че ли нежелание на средния българин да посещава стоматолог два пъти годишно както е редно.

Въпреки че здравната каса дава твърде малко пари за зъболечение, едва 30% от българите се възползват дори от тези мизерни средства.

Дори хората, които иначе са свикнали да се грижат за здравето си, посещават стоматолог чак когато усетят, че се е натрупал много зъбен камък и трябва да се чисти, а това става на две години веднъж. Истината според д-р Миланов е, че всеки трябва да си има стоматолог, когото да посещава редовно, така както си има доверен адвокат, личен лекар, а жените – и гинеколог.

Защото отдавна е научно доказано, че състоянието на устната кухина е отражение на състоянието на целия организъм и е свързано с него. Например заболяванията на самите зъби се отразяват на кардиологичните проблеми. Заболяванията на венците са свързани с преждевременното раждане и с усложненията на диабета. Артритните заболявания също са свързани със състоянието на устната кухина, а и толкова много други. Добрият стоматолог е този, който пръв може да види зараждането на много болести. Да не говорим, че всяка година около 400 българи умират от рак на устната кухина, който също ще бъде видян първо от зъболекаря.


Спасяване на детските зъби

Програмата за силанизиране на зъбите на децата на възраст 5-9 години, на които вече са поникнали първите постоянни зъби, е уникална дори за географска Европа, а не само за ЕС. На Стария континент подобни програми е имало само в Скандинавските страни навремето, преди силанизирането да стане задължително и безплатно за децата.
Процедурата е донякъде елементарна и не много скъпа. Силанизирането представлява пълно покриване на дъвкателната повърхност на постоянните зъби със специално покритие, което изгражда бариера срещу бактериите, а оттам силно снижава вероятността от образуване на кариес. Прави се до две години след поникването на зъбите, когато те вече са окончателно минерализирани. Но преди по тях да са се появили кариеси.

По българската програма се силанизират само първите дъвкателни зъби – моларите. Това е напълно безплатно, като от родителите се иска само да подпишат информирано съгласие. Те могат срещу заплащане да силанизират и останалите зъби.

Програмата е петгодишна и е започнала през 2011 година, като има вероятност да бъде подновена за още един 5-годишен период. Обикновено се започва около първия учебен ден с национална информационна кампания, като се обхващат всички деца на тази възраст в цялата страна без изключение. Трае до ноември. Кампанията обаче цели и да повиши устната хигиена на децата, затова се набляга много на обучения на деца и родителите за това какви грижи трябва да полагат за устната кухина. Стойността на програмата е 1,6 млн. лв. годишно и се плаща от здравното министерство.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Търговията с пшеница в Добричка област е активна – каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. „В региона нямаше покълнала пшеница при жътвата и това я прави с добро качество” – добави той. Основно се търсят сделки на 340 лв за тон. Добруджанската пшеница отива за износ в Европейския съюз,

Румънците загубиха 1 милиард евро от БМВ, 
защото "не си мият зъбите"

Румънците загубиха 1 милиард евро от БМВ, защото "не си мият зъбите"

Вечерта на 6 февруари 1999 г., по време на първата визита в Унгария на румънски министър-председател след 1989 г., тогавашният унгарски премиер Виктор Орбан покани своя румънски колега Раду Василе на вечеря в един прочут ресторант в Будапеща. По време на гощавката с вкусни унгарски специалитети Орбан предложи на Раду Василе да осъществят заедно

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Туристите в Турция се втурнаха да пазаруват, възползвайки се от резкия спад на турската лира, който изведнъж повиши покупателните им способности. Пред луксозните магазини на Шанел и Луи Вюитон в истанбулския квартал Нишанташъ се извиха опашки от предимно арабски туристи, очакващи да се възползват от кризата с турската национална валута,

Над 1 млрд. евро са загубите за фермерите в Германия заради сушата

Над 1 млрд. евро са загубите за фермерите в Германия заради сушата

Сушата, обхванала от седмици много райони в Германия, е причинили на селското стопанство до момента щети за повече от 1 милиард евро, предаде ДПА. Сумата на загубите в най-тежко засегнатите провинции е достигнала 1,1 млрд. евро, става ясно от информация, до която ДПА е получила достъп преди планирана за понеделник кризисна среща между федералното

Двата най-големи превозвача в България се сливат

Двата най-големи превозвача в България се сливат

Двете най-големи фирми за превоз на пътници у нас - "Юнион Ивкони" и "Груп плюс" се сливат в ново дружество "Транспект". Това става ясно от регистъра на Комисията за защита на конкуренцията.  Двете компании са подали уведомление до регулатора, който трябва да анализира пазара, на който оперират и да се произнесе как сделката ще се отрази на

С над 412 хиляди лв. компенсират
притежатели на лихвоточки във Велико Търново

С над 412 хиляди лв. компенсират притежатели на лихвоточки във Велико Търново

Компенсации в размер на 412 323 лева ще получат притежатели на многогодишни жилищно спестовни влогове (т.нар. лихвоточки), жители на Велико Търново и населените места в общината. Това информира във фейсбук страницата си кметът Даниел Панов. Средствата са осигурени от Националния компенсационен жилищен фонд.

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

На едро сега струват съответно 1,25 и 0,98 лв., а през 2013 г. са били по 0,73 и 0,63 лева Цените на доматите и чушките, отглеждани на открити площи, падат през последните дни, но въпреки това остават най-високи за последните 5 г. С 8,1% се е понижила цената на доматите от полето за седмица и вече е 1,25 лв. за килограм.

Все повече туристи избират Куба

Все повече туристи избират Куба

Броят на туристите, които посещават Куба бележи покачване въпреки "кампаниите" на САЩ да ограничат най-големия икономически сектор на острова, обявиха кубинските власти, цитирани от Франс прес. От 1 януари до 9 август Куба е посетена от 3 милиона туристи, а прогнозите за цялата 2018 година са за 5 милиона посетители спрямо 4,5 милиона през 2017 г.

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Средната с ръст от 8,2% за година, стигна 1119 лв. за юни Със 108 лева се увеличава депутатската заплата и става 3429 лева. Възнаграждението на народните представители е равно на три средни заплати за страната в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. В петък НСИ обяви, че то е 1143 лв.

Най-коментирани

Над 160 000 купувачи са се регистрирали за първото ЕКСПО за внос в Китай

Над 160 000 купувачи са се регистрирали за първото ЕКСПО за внос в Китай

Повече от 160 хиляди купувачи от 80 хиляди местни и чуждестранни компании са се регистрирали за участие в първото Китайско международно ЕКСПО за внос (CIIE) до този вторник, съобщиха организаторите. Те добавят още, че са планирали да допуснат общо 150 хиляди, но регистрацията е надминала очакванията им, предава bulgarian.cri.cn.

Токът в България най-евтин в ЕС

Токът в България най-евтин в ЕС

Токът в България продължава да е най-евтин в Европейския съюз, сочат актуализирани данни на Евростат за 2017 година. За първи път статистическата агенция сравнява средните цени в отделните държави, за които има налични данни, което прави изследването по-представително. 0,097 евро е средната стойност на електроенергията за киловатчас в България

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Информацията се пази на две места Няколко изгорели харддиска, на които се пази информация от Търговския регистър, го блокираха и 5 дни той бе недостъпен. Аварията, настъпила в петък, вече се отстранява поетапно. Макар да имаше подозрения за хакерска атака, източници на “24 часа” бяха категорични, че няма външна намеса, а причината е претоварване.

Забраняват на туроператори да предлагат екскурзии, по-скъпи от застраховката им

Забраняват на туроператори да предлагат екскурзии, по-скъпи от застраховката им

Министерството на туризма дава на прокурор фирма, измамила група българи с неплатени нощувки в Канада Туроператорите да нямат право да предлагат екскурзии, чиято стойност е по-висока от застрахователната им полица. Такова изменение в законодателството ще предложи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Турски кмет нареди да махнат шенлонгите от 43-километров плаж в Мендерес

Турски кмет нареди да махнат шенлонгите от 43-километров плаж в Мендерес

Кметът на турския егейски град Мендерес обяви, че достъпът до 43-километровия плаж в района ще бъде безплатен за всички, съобщи турската телевизия НТВ. Бюлент Сойлу, кмет на град Мендерес, окръг Измир, нареди да бъдат премахнати всички шезлонги, за които се плаща по цялата плажна ивица в района, предава БТА.

За 4 години незаконните цигари намаляха шест пъти (обзор)

За 4 години незаконните цигари намаляха шест пъти (обзор)

l От 34% през 2014 г. сега делът на нелегалните изделия е 5,8%  l Трафикантите вече използвали деца  l България е сред страните в ЕС с най-ниска контрабанда През първото тримесечие на 2018 г. делът на незаконните цигари, продавани в България, е паднал за първи път под 6%, откакто “Инициатива срещу незаконната търговия” изследва празните

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

Кризата с турската лира предизвика вълнения на световните валутни пазари, пише в. "Гардиън". Британският ежедневник отбелязва, че аржентинското песо и южноафриканският ранд са станали косвена жертва на спада на курса на турската валута, която е загубила 8 процента от стойността си спрямо долара, предава БТА.

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Туристите в Турция се втурнаха да пазаруват, възползвайки се от резкия спад на турската лира, който изведнъж повиши покупателните им способности. Пред луксозните магазини на Шанел и Луи Вюитон в истанбулския квартал Нишанташъ се извиха опашки от предимно арабски туристи, очакващи да се възползват от кризата с турската национална валута,

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Германия иска икономиката на Турция да се развива и никой няма интерес от дестабилизацията й. Това заяви днес в Берлин германският канцлер Ангела Меркел след среща с босненския президент Денис Звиздич, цитирана от ТАСС и БТА. Никой (...) няма интерес от икономическа дестабилизация на Турция. За нас е изгодна стабилната икономическа обстановка край

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

Кризата с турската лира предизвика вълнения на световните валутни пазари, пише в. "Гардиън". Британският ежедневник отбелязва, че аржентинското песо и южноафриканският ранд са станали косвена жертва на спада на курса на турската валута, която е загубила 8 процента от стойността си спрямо долара, предава БТА.

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Информацията се пази на две места Няколко изгорели харддиска, на които се пази информация от Търговския регистър, го блокираха и 5 дни той бе недостъпен. Аварията, настъпила в петък, вече се отстранява поетапно. Макар да имаше подозрения за хакерска атака, източници на “24 часа” бяха категорични, че няма външна намеса, а причината е претоварване.

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Германия иска икономиката на Турция да се развива и никой няма интерес от дестабилизацията й. Това заяви днес в Берлин германският канцлер Ангела Меркел след среща с босненския президент Денис Звиздич, цитирана от ТАСС и БТА. Никой (...) няма интерес от икономическа дестабилизация на Турция. За нас е изгодна стабилната икономическа обстановка край

Русия: Проблемите в икономиката на Турция не се отразяват на общите ни проекти

Русия: Проблемите в икономиката на Турция не се отразяват на общите ни проекти

Проблемите в икономиката на Турция по никакъв начин не се отразяват на двустранните проекти с Русия и засега всичко върви както трябва, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Песков подчерта също, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял с руския си колега Владимир Путин в петък и по време на разговора не

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

На едро сега струват съответно 1,25 и 0,98 лв., а през 2013 г. са били по 0,73 и 0,63 лева Цените на доматите и чушките, отглеждани на открити площи, падат през последните дни, но въпреки това остават най-високи за последните 5 г. С 8,1% се е понижила цената на доматите от полето за седмица и вече е 1,25 лв. за килограм.

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Търговията с пшеница в Добричка област е активна – каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. „В региона нямаше покълнала пшеница при жътвата и това я прави с добро качество” – добави той. Основно се търсят сделки на 340 лв за тон. Добруджанската пшеница отива за износ в Европейския съюз,

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Средната с ръст от 8,2% за година, стигна 1119 лв. за юни Със 108 лева се увеличава депутатската заплата и става 3429 лева. Възнаграждението на народните представители е равно на три средни заплати за страната в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. В петък НСИ обяви, че то е 1143 лв.

Турция планира да намали държавните разходи с 5,6 млрд. долара и да увеличи доверието в националната валута

Турция планира да намали държавните разходи с 5,6 млрд. долара и да увеличи доверието в националната валута

Турция планира да намали държавните разходи с 5,6 милиарда долара и да увеличи доверието в националната валута, заяви турският министър на финансите и държавната хазна Берат Албайрак, който днес представи в Истанбул новия икономически план на Турция, съобщават ТАСС и "Дейли сабах". Турция ще приеме нов икономически подход при президентската

Турската лира се срина с 19% спрямо долара след митата на Тръмп

Турската лира се срина с 19% спрямо долара след митата на Тръмп

Турската лира отбеляза днес невероятен спад от 19 процента спрямо долара, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп оповести двойно увеличение на вносните мита върху стоманата и алуминия от Турция за САЩ, предава БТА. Турската лира се обменяше при курс 6,6115 лири за долар в 13:35 часа по Гринуич (16:35 часа българско време).