Зъболекарите се оправят сами

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Зъболекарите се оправят сами

Ако има дял от родното здравеопазване, в който реформата е напълно приключила и няма какво повече да се прави по отношение на организацията, то това е денталната медицина. Тя е изцяло частна и различните видове държавни, общински или ведомствени зъболекарски кабинети са отдавна в миналото. Още през 1998-2000 година, когато влязоха в сила законите за лечебните заведения, за съсловните организации и за здравното осигуряване, зъболекарските кабинети в поликлиниките и тяхното оборудване бяха разпродадени. По ирония, последните ведомствени стоматологии бяха тези в президентството и в НСО, но от 2005 г. и те не съществуват.

Изцяло частната дентална медицина в България, разбира се, не е някаква панацея и не означава, че зъбите на българина са в блестящо състояние. В училищата например няма училищни зъболекари както едно време. Там, където формално в сградата на учебното заведение има зъболекарски кабинет, той е частен и работи на общо основание – и с деца, и с възрастни. Вярно е обаче, че за децата до 18-годишна възраст пакетът от услуги, финансиран от здравната каса, е малко по-голям от този за възрастните и позволява да се лекуват не само кариесите, но и усложненията, предизвикани от тях.

Освен това специално за децата между 5 и 8-годишна възраст се провежда национална програма за силанизиране на първите постоянни дъвкателни зъби. Тяхната повърхност се покрива със специален защитен слой, който изгражда бариера между зъба и бактериите, а това снижава силно възможността за поява на кариеси (виж карето).
Фактът, че денталната практика е изцяло частна, не прави никак лесно утвърждаването на един стоматолог. Дори напротив. Конкуренцията в този сектор от здравеопазването е изключително силна и на пазарен успех могат да разчитат само добрите.

Това включва и притежаването на модерна съвременна техника. Дори най-евтиното оборудване на зъболекарски кабинет, което отговаря на съвременните изисквания, в момента е от порядъка на 50 000 до 70 000 лева. Най-скъпото може да стигне милиони.
Но дори най-евтиното е непосилно за един току-що завършил стоматолог. А и заради обстоятелството, че той още не си е изградил име, най-често начинаещите започват работа на заплата в чужди кабинети.

У нас все по-често напоследък се наблюдава и семейна приемственост при денталните медици. Бащата или майката например са зъболекари и са положили основите на бизнеса, а дъщерите и синовете им веднага след завършването си започват работа при тях и надграждат практиката. На този принцип работят много големите кабинети, които са цели клиники: освен няколко зъболекарски стола има и рентген, може и техника за поставяне на импланти и т.нат.

„Разбира се, банките с радост ще ви отпуснат заем от 100 000 лева, ако сте начинаещ стоматолог и искате да си обзаведете кабинет. Но честно казано, още на първата година можете спокойно да се обесите с този кредит“, казва председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов.

Причината е, че денталната практика е много зависима от финансовото положение на пациентите. В стоматологията няма клинични пътеки. Плащането от страна на здравната каса в момента позволява един пациент да получи услуги за не повече от 60 лева годишно. Достатъчни са за една съвременна пломба и едно вадене на зъб или за две вадения на зъб. Но с толкова пари трудно може да се лекува пулпит например, защото това е продължителен процес и изисква медикаменти. За нещо повече да не говорим – падането на един зъбен мост например и заменянето му с нов често излиза стотици левове, а поставянето на имплант – и над 1000 лева.

С други думи зъболекарят е много зависим от пациентите си. А в София, където населението е по-платежоспособно, работят около 3000 стоматолози и конкуренцията е невероятно голяма. А и по принцип у нас има огромно количество завършващи стоматолози и по показателя студенти по стоматология на глава от населението сме сигурно на едно от челните места в Европа. Освен в столицата стоматологични факултети има в Пловдив и във Варна и всяка година от тях излизат по 300 лекари при все по-намаляващо население. Макар че има и доста чужденци, конкуренцията в дентална медицина у нас е много голяма.

Това е и причината все повече стоматолози да си търсят работа в чужбина. Според регистъра на зъболекарския съюз издадените до момента удостоверения за работа в чужбина са над 500. Но според Миланов и много лекари се връщат оттам, защото конкуренцията в чужбина е не по-малка.

Другият голям проблем в денталната медицина у нас е твърде ниската орална хигиена и някакво като че ли нежелание на средния българин да посещава стоматолог два пъти годишно както е редно.

Въпреки че здравната каса дава твърде малко пари за зъболечение, едва 30% от българите се възползват дори от тези мизерни средства.

Дори хората, които иначе са свикнали да се грижат за здравето си, посещават стоматолог чак когато усетят, че се е натрупал много зъбен камък и трябва да се чисти, а това става на две години веднъж. Истината според д-р Миланов е, че всеки трябва да си има стоматолог, когото да посещава редовно, така както си има доверен адвокат, личен лекар, а жените – и гинеколог.

Защото отдавна е научно доказано, че състоянието на устната кухина е отражение на състоянието на целия организъм и е свързано с него. Например заболяванията на самите зъби се отразяват на кардиологичните проблеми. Заболяванията на венците са свързани с преждевременното раждане и с усложненията на диабета. Артритните заболявания също са свързани със състоянието на устната кухина, а и толкова много други. Добрият стоматолог е този, който пръв може да види зараждането на много болести. Да не говорим, че всяка година около 400 българи умират от рак на устната кухина, който също ще бъде видян първо от зъболекаря.


Спасяване на детските зъби

Програмата за силанизиране на зъбите на децата на възраст 5-9 години, на които вече са поникнали първите постоянни зъби, е уникална дори за географска Европа, а не само за ЕС. На Стария континент подобни програми е имало само в Скандинавските страни навремето, преди силанизирането да стане задължително и безплатно за децата.
Процедурата е донякъде елементарна и не много скъпа. Силанизирането представлява пълно покриване на дъвкателната повърхност на постоянните зъби със специално покритие, което изгражда бариера срещу бактериите, а оттам силно снижава вероятността от образуване на кариес. Прави се до две години след поникването на зъбите, когато те вече са окончателно минерализирани. Но преди по тях да са се появили кариеси.

По българската програма се силанизират само първите дъвкателни зъби – моларите. Това е напълно безплатно, като от родителите се иска само да подпишат информирано съгласие. Те могат срещу заплащане да силанизират и останалите зъби.

Програмата е петгодишна и е започнала през 2011 година, като има вероятност да бъде подновена за още един 5-годишен период. Обикновено се започва около първия учебен ден с национална информационна кампания, като се обхващат всички деца на тази възраст в цялата страна без изключение. Трае до ноември. Кампанията обаче цели и да повиши устната хигиена на децата, затова се набляга много на обучения на деца и родителите за това какви грижи трябва да полагат за устната кухина. Стойността на програмата е 1,6 млн. лв. годишно и се плаща от здравното министерство.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Бизнесмен ще прави частно летище до Кондофрей

Бизнесмен ще прави частно летище до Кондофрей

В ГВА е внесен за одобрение генерален план за превръщане на летателна площадка в аеропорт Собствениците на летателната площадка при радомирското село Кондофрей имат намерение да я разширят до частно летище. За това инвестиционно намерение съобщи министърът на транспорта Росен Желязков. Изявлението му бе по повод реакцията на лидера на БСП

“Самсунг” приключи сделката за соларните си централи  у нас

“Самсунг” приключи сделката за соларните си централи у нас

“Самсунг Си енд Ти корпорейшън” е приключила на 7 януари продажбата на шестте соларни парка от 43 мегавата в България. Те вече са собственост на чешката “Портанеро инвест” и люксембургското подразделение на геманската “КейГал И Ес Пи Еф 4 холдинг”. Цената не е обявена, но това е най-голямата сделка с продажба на соларни паркове в България от 2012

74% от шведските  фирми у нас планират  разширение на бизнеса

74% от шведските фирми у нас планират разширение на бизнеса

74% от шведските фирми, работещи в България, планират да разширят бизнеса си тук през следващите 3 години, като 60% от онези сред тях, които имат производствени бази тук, възнамеряват да инвестират още в тях. Това гласят резултатите от проучване сред шведския бизнес, представено в четвъртък вечерта на неформална сбирка в столичен клуб по повод

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

Държавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки, заяви за БНР  говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

Тунел за 4,6 милиарда долара , който минава по дъното на морето, откриха в Хонконг (Видео)

Тунел за 4,6 милиарда долара , който минава по дъното на морето, откриха в Хонконг (Видео)

Нов автомобилен тунел на стойност 4,6 милиарда долара бе открит днес в центъра на Хонконг, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Според съобщение на местните власти осъществяването на инфраструктурния проект е отнело десет години. Тунелът с дължина 3,7 км преминава по северния бряг на остров Хонконг, а отчасти и по дъното на морето.

26-има имат толкова пари, колкото половината най-бедно население в света

26-има имат толкова пари, колкото половината най-бедно население в света

Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 година и 26-имата милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се посочва в доклад на неправителствената организация Оксфам, цитиран от АФП, съобщава БТА. Оксфам призовава държавните да облагат най-богатите хора.

Влог и в банков клон извън ЕС със защита до 100 000 евро

Влог и в банков клон извън ЕС със защита до 100 000 евро

Предложението ще бъде в закона за банковата несъстоятелност Вземания по влогове на физически лица, както и такива на малки и средни фирми, които са направени в клон на банка извън ЕС, да са защитени до 100 хил. евро. Предложението е записано в проект за промени на Закона за банковата несъстоятелност, който е обявен за обществено обсъждане.

Решение на Съда на ЕС отваря вратичка България да иска край на арбитражите

Решение на Съда на ЕС отваря вратичка България да иска край на арбитражите

Заведени дела има от няколко енергийни компании, исковете са за над 1 млрд. лева 22 държави от ЕС, сред които България и Чехия, излязоха с декларация, с която заявяват, че ще бъдат прекратени арбитражните дела, заведени по силата на споразумения за защита на инвестициите. Документът е публикуван в четвъртък,

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Бизнесменът Емилиян Гебрев изпратил есемес до премиера Бойко Борисов, за да му каже, че напрежението ескалира и става много неприятно. Той едва удържал работниците от “Дунарит”, които искали да протестират пред Министерския съвет. Гебрев съобщи това в петък пред Националнат аследствена служба, където беше призован за получи новите си обвинения за

Данъчни под прикритие дават къща под наем  за биткойни, хващат укриване на доходи

Данъчни под прикритие дават къща под наем за биткойни, хващат укриване на доходи

Подозират фиктивни кражби, за да се крият данъци  Над 20 борси у нас само за виртуалните валути И при сделките с тях вече имало лица бушони 100-тина нашенци играят на световни платформи Криптомашини за добив се предлагат и на лизинг “Играчи под прикритие” от специален отдел за електронен одит на НАП играят на електронните борси за търговия

Най-коментирани

Вицепремиера Томислав Дончев ще открие Българо-македонски бизнес форум в Скопие

Вицепремиера Томислав Дончев ще открие Българо-македонски бизнес форум в Скопие

Заместник министър-председателят Томислав Дончев и вицепремиерът по икономическите въпроси на Република Македония Кочо Ангюшев ще открият Българо-македонски бизнес форум утре, 17 януари, в Скопие, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Представители на над 50 български компании в сферата на минно-добивната индустрия, строителството,

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

Държавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки, заяви за БНР  говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

Томислав Дончев: Трябва да продължим да развиваме двустранните отношения с Република Македония (Снимки)

Томислав Дончев: Трябва да продължим да развиваме двустранните отношения с Република Македония (Снимки)

Над 100 български и македонски компании участваха в бизнес форум в Скопие Отношенията между България и Република Македония имат сериозен потенциал за развитие в контекста на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, но трябва да го разгърнем и развием допълнително в икономически план,

Държавата прави фонд за “спящи” акции, след 5 г. ще ги национализират, ако хората не ги потърсят

Държавата прави фонд за “спящи” акции, след 5 г. ще ги национализират, ако хората не ги потърсят

Бонове за 2 милиарда лева могат да носят доход на притежателите си, обясни изпълнителният директор на Българската фондова борса Васил Големански Финансовото министерство обяви намерението си да събуди т.нар. “спящи”" акции от масовата приватизация. Това е записано в обявената от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане

“Спящите акции” втора серия

“Спящите акции” втора серия

Държавата прави нов опит да ги раздвижи Бонови книжки, собственост на над 2,5 милиона души за 2-3 млрд. лв. да излязат от регистрите на Централния депозитар, да започнат да носят доход на притежателите си и да раздвижат капиталовия пазар. Това е идеята, записана в Концепция за личните сметки, която финансовото министерство обяви за обществено

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Бизнесменът Емилиян Гебрев изпратил есемес до премиера Бойко Борисов, за да му каже, че напрежението ескалира и става много неприятно. Той едва удържал работниците от “Дунарит”, които искали да протестират пред Министерския съвет. Гебрев съобщи това в петък пред Националнат аследствена служба, където беше призован за получи новите си обвинения за

Аврамова: Ще търсим начини за помощ на хората, които не могат да си плащат водата

Аврамова: Ще търсим начини за помощ на хората, които не могат да си плащат водата

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова съобщи по време на парламентарния контрол, че МРРБ е отворено за диалог, чрез който да се намерят начини за подкрепа на социални групи, които нямат възможност да платят цена на питейната вода. По темата вече са водени разговори със социалното министерство, допълни тя.

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Вече са построени 67% от участъка от Ябланица до Боаза 9,3 км от магистрала “Хемус” да бъдат пуснати предсрочно още през септември, планира Агенция “Пътна инфраструктура”. Това е с 6 месеца преди крайния срок, заложен в договора - март 2020 г. Това ще е възможно, защото вече са готови 67% от участъка между Ябланица и Боаза,

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

10 млн. евро глоба при нелоялната практика Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към “черния списък” на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП). Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Трите обвързващи оферти не покриват нужните 2,76 млрд. лв. за строителство на новите тръби “Булгартрансгаз” намали цената за резервиране на 90% от капацитета на газопроводите, по които ще се транспортира газът от “Турски поток”, след като първата фаза от пазарния тест с обвързащи оферти не завърши с успех.

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Вече са построени 67% от участъка от Ябланица до Боаза 9,3 км от магистрала “Хемус” да бъдат пуснати предсрочно още през септември, планира Агенция “Пътна инфраструктура”. Това е с 6 месеца преди крайния срок, заложен в договора - март 2020 г. Това ще е възможно, защото вече са готови 67% от участъка между Ябланица и Боаза,

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

10 млн. евро глоба при нелоялната практика Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към “черния списък” на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП). Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Трите обвързващи оферти не покриват нужните 2,76 млрд. лв. за строителство на новите тръби “Булгартрансгаз” намали цената за резервиране на 90% от капацитета на газопроводите, по които ще се транспортира газът от “Турски поток”, след като първата фаза от пазарния тест с обвързащи оферти не завърши с успех.

Нови трудови договори иска бизнесът - освен заплатата да пише колко струва всеки работник (Обзор)

Нови трудови договори иска бизнесът - освен заплатата да пише колко струва всеки работник (Обзор)

Осигуровките - поравно вместо 60/40 НОИ да плаща и първите 3 дни болнични Нов тип трудови договори ще поиска бизнесът от държавата. Това стана ясно в сряда, когато четирите големи работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, обявиха приоритетите си за 2019 г. Идеята е във всеки договор да се вписват две числа - общият разход за труд и

Министър Караниколов: Сигурен съм, че инвестициите в България не падат

Министър Караниколов: Сигурен съм, че инвестициите в България не падат

Противно на публикуваните от БНБ данни, преките чуждестранни инвестиции в България не спадат, а даже има ръст. Това е мнението на икономическия министър Емил Караниколов. В студиото на „Лице в лице” по bTV, той подчерта, че централната банка представя прогнозни данни, които подлежат на 15-месечна корекция.

Стилиян Кротнев, директор в МВР, вероятно ще оглави АПИ

Стилиян Кротнев, директор в МВР, вероятно ще оглави АПИ

Стилиян Кротнев, директор на дирекция „Управление на собствеността и социални дейности” в МВР, най-вероятно ще оглави Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), потвърдиха пред "24 часа" източници от правителството. Предишният председател на УС на АПИ Светослав Глосов подаде оставка заради гафовете с електронните винетки.

"Мерцедес" и "БМВ" може да се обединят?

"Мерцедес" и "БМВ" може да се обединят?

Автомобилните гиганти "Мерцедес" и "БМВ" може да обединят усилията си около разработката на следващо поколение коли между "БМВ" 1 и "Мерцедес" А-клас. Това ще бъде само част от едно по-широко сътрудничество, което ще включва и технологията за самоуправляващи се автомобили, твърди германското издание Handelsblatt, цитирано от Automotive News Europe.

„Български морски флот" очакват още 3 кораба през 2018 г.

„Български морски флот" очакват още 3 кораба през 2018 г.

„Български морски флот" очакват през тази година да получат три 45 хиляди тонни кораба. Това съобщи собственикът на морския флот Кирил Домусчиев в социалната мрежа Фейсбук, след като БМФ получи кораба „Рожен“ в Нантонг, Китай : "Поредната нова придобивка, Приятели! Освен "Рожен" тази година чакаме да получим от корабостроителницата още три 45

Война на кафетата в Китай

Война на кафетата в Китай

Starbucks влезе в Китай преди 20 години с обещанието да отваря в страната едно кафене на всеки 15 часа. Смел местен конкурент, Luckin Coffee, днес иска да детронира американската компания като открива едно . . . на всеки три часа и половина. Динамиката на стартъпа успя да привлече потребители с неговите многобройни купони за намаления.

Работодателите искат нов тип трудови договори

Работодателите искат нов тип трудови договори

Работодателските организации настояват осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници. Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, защото ще бъде компенсирано от увеличение на трудовите възнаграждения, предава БНР. За целта, с промени в Трудовия кодекс, може да бъдат въведени нов тип трудови договори,