Безплатната услуга може да се отложи с половин година

Безплатното протезиране на пенсионерите може да се отложи с половин година, ако здравната каса не осигури 20 млн. лв.

Сумата трябваше да се даде от резерва на НЗОК, но миналата седмица шефът ѝ д-р Глинка Комитов съобщи, че

пари за

допълнителната

стоматологична

услуга няма

Зъболекарите пък отказват да изпълняват протезирането на възрастните хора, ако не бъде осигурено финансиране, заяви шефът на съюза им д-р Борислав Миланов. Иначе имали готовност.

Реално пакетът за безплатно протезиране, който трябва да покрие здравната каса, включва само труда на зъболекарите. За пенсионерите остава да платят сами средно по 200 лв. за протезата.

Предложението зъбните протези за възрастните да се плащат от касата бе на служебния здравен министър Илко Семерджиев. Според неговата програма от 1 юли 2017 г. процедурата щеше да е безплатна за над 75-годишните, а от 1 януари и 1 юли 2018 г. - за хората между 70 и 75 г. и съответно 65-70 г. Според Семерджиев 20-те милиона трябваше да се осигурят от неразпределените 100 млн. лв. в резерва на касата.

От 9 май промените в наредбата бяха официално включени в основния пакет, който плаща НЗОК.

Решението за включване на протезирането е било изцяло политическо, подкрепено от президента, съгласувано с министър-председателя и минало през решение на Министерския съвет. Като резултат

били осигурени

20 млн. лева, твърди шефът на зъболекарите д-р Борислав Миланов. Това заявил Семерджиев на среща между него, надзора на касата и ръководството на БЗС през март.

В събота през фейсбук Семерджиев отговори на писмо, което му било изпратено от д-р Миалнов.

“По време на преговорите за сключване на Националния рамков договор за 2017-а са провеждани срещи от страна на ръководството на министерството с БЗС и НЗОК, както и тристранни такива, на които се обсъждаха въпроси, свързани с НРД и разпределението на резерва на касата. На тези срещи винаги се е говорело и за плаковото протезиране за възрастни хора, защото сме правили разчети за наличието и разпределението на средствата от резерва. На последното си заседание през май служебното правителство отчете касовото изпълнение на бюджетаза първото тримесечие. Стана видно, че по отделните плащания за медицинските дейности НЗОК няма преразход, докато при плащанията за лекарства и медицински изделия такъв има, и то в размер на над 35%. Ако този размер на плащания за лекарства се запази, годишният разход ще достигне до 1,230 млрд. лв. при заложени 798 млн. лв., или преразходът само за лекарства на годишна база ще достигне до около 432 млн. лв., което е със 101 млн. лв. повече от целия резерв на НЗОК. Мярката, която следва да се вземе, не е спиране на подписването и реализацията на анекс към НРД 2017 за денталните дейности, а постигане на финансова дисциплина в разходите за лекарства и медицински изделия”, написа Семерджиев.

От здравната каса заявиха, че на заседанието на новия надзорен съвет, което се очаква да е тази седмица, ще се обсъди как ще се заплаща дейността. Междувременно работна група подготвя анексите с лекарите по дентална медицина, свързани с плаковите протези, обясниха от там.

От 1 юли трябва да започне безплатното протезиране на възрастните над 75 години.
От 1 юли трябва да започне безплатното протезиране на възрастните над 75 години.
БОРИСЛАВ МИЛАНОВ
БОРИСЛАВ МИЛАНОВ