Желанието ни е пл. „Св. Неделя“ отново да бъде на хората. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков, след като направи отчет на работата си, цитиран от "Фокус".

„Все още сме на етап задание, което искаме след като бъде изработено, да се подложи на обществено обсъждане. В ранна фаза искаме да чуем мнението на хората, за да може когато възложим проекта, да имаме решение поне на 30% на самата задача. Тоест да сме казали ясно какво очакваме от това пространство, а не да получим проекти с различни решения, които после да ни хвърлят в една или друга посока. Целим обвързаност на пешеходните връзки – липсващите парченца от пъзела и освобождаването на това пространство от автомобили. Сега, когато минете покрай площад „Св. Неделя“ виждате как храмът е защитен отвсякъде с едни „железни воини“, както се изразиха колегите от екипа ни геоархитекти. Желанието ни е този площад отново да бъде на хората, като се върне и липсващото парче от мозайката, което да свърже „Витоша“ с площад „Св. Неделя“, оттам да отидете към Ларгото или по ул. „Съборна“ да слезете към градската градина“, обясни Здравков. По думите му трамваите ще останат в това пространство, тъй като не пречат на придвижването на пешеходците в този участък. „Работим в посока на спиране на движението пред Съдебната палата – от ул. „Ал. Стамболийски“ до ул. „Алабин“ да мислим за затваряне на движението. В момента подготвяме симулации на трафика, за да установим как ще влияе. Разговаряли сме и с ръководството на съда да намерим начин за тези паркирани около 14-15 автомобила пред Съдебната палата да им намерим на друго място – или на ул. „Позитано“, или на примката на трамвая. Все още обсъждаме варианти. Когато има ясни правила и те важат за всички, хората ги възприемат. Ако се разходите по ул. „Алабин“, виждате как нещата са регламентирани. Не искаме да направим нещо в посока да пречим на хората, които идват до Съдебната палата, а по-скоро да създадем една пешеходна връзка от „Витоша“ до пл. „Св. Неделя“, допълни главният архитект.

Той посочи, че до месец ще възложи заданието на обществено обсъждане, след което то ще бъде преработено и коригирано и ще се търси проектант. „Възлагането на проекта може би ще бъде факт до края на годината. Надявам се догодина, ако има финансиране, да бъде и реализацията“, добави арх. Здравков.

Той отчете, че за последната една година от работата му има съществена промяна в екипа, с който работи. "Другото е промяната в електронното обслужване. Променихме изцяло нова структура на сайта, начина по който предоставяме информация, предоставянето на архива от ГИС и провеждането на конкурсите. В момента тече конкурс за топлоцентралата. Сещам се за поне още 30 неща“, каза още главният архитект на София.