Skoda представи в Стокхолм новия компактен кросоувър Karoq, който сменя модела Yeti. Това е вторият джип, който чехите вадят на пазара, след като през есента дебютира по-големият Kodiaq. Продажбите на всъдехода ще стартират в грая на годината.
Името Karoq идва от езика на ескимосите - то е образувано чрез комбинация от думите kaa'roq (автомобил) и ruq (стрела). Според компанията думичката кaroq идва и от словосъчетанието car и rock (кола и скала), т.е. малкият всъдеход трябва да е здрав като камък. Освен това новият модел се различава радикално от своя предшественик Yeti и следва дизайнерските линии на Kodiaq. Karoq разполага с един от най-големите багажници в своя сегмент - той може да побере до 588 литра.


Кросоувърът ще се предлага с пет двигателя: бензинови еднолитров (115 к.с. и 175 Nm) и 1,5-литров (150 к.с. и 250 Nm), както и дизелов 1,6-литров (115 к.с. ., и 250 Nm) и 2-литров (150 к.с. и 340 Nm или 190 к.с. и 400 Nm). С най-мощния си агрегат Karoq ускорява до 100 км/м за 7,8 сек, а максималната скорост е 211 км/ч.
Всички версии на Skoda Karoq могат да бъдат поръчани както с 6-степенна механична, така и със седемстепенна роботизирана DSG трансмисия. Изключение прави дизеловият двигател със 190 конски сили, който не се предлага с механична кутия.


Дигиталното табло за управление се появява за първи път при Skoda при този кросоувър, като то може да бъде програмирано в четири различни дизайна.
Новият Karoq е оборудван с най-различни електронни системи за подпомагане, които следят състоянието на водача, пътните знаци и маркировката. Списъкът с опциите включва изцяло LED светлини, цифрово арматурно табло, подгряване на волана и задните седалки, няколко варианта на мултимедийната система, безжично зареждане на смартфони.
Купувачът на Skoda ще получи три нови ключа, а не два, всеки от които може да запомни конфигурацията на седящите места, климатроника и аудиосистемата. В списъка с фирмените решения Simply Clever попадат задната врата, която може да бъде отваряна със замах на крака под бронята, както и сгъваем теглич с електрическо задвижване.
Една от новите Simply Clever екстри е електрическата задна врата, която може да се отвори или затвори отвътре чрез бутон в интериора. Виртуалният педал, който отваря задната врата с леко джижение на крака под задната броня, също е много практично и удобно решение.
Новост е и електрическият теглич, който се разгъва навън само когато е нужен. Автомобилът е оборудван с електромеханична паркинг спирачка, която е част от стандартното оборудване.
Още подробности за новия кросоувър на Skoda може да прочетете в следващия брой на списание “Авто Тренд”.