Сложният път от науката до пазара

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Сложният път от науката до пазара

Бившият председател на БАН Академик Никола Съботинов е роден през 1941 г. в Бургас. Завършва физика в СУ „Св. Климент Охридски“ и години наред работи в областта на квантовата радиофизика и по-специално в областта на лазерите с метални пари. Той е изобретател на лазера с пари на меден бромид, който е защитен с патент не само в България, а и в страни като САЩ, Япония, Южна Корея, Австралия и др. и до ден-днешен се произвежда. Приложението му е в дерматологията и при оперативната намеса в човешкия организъм, тъй като успешно запушва капиляри и други кръвоносни съдове. Използва се и за прецизна обработка на материали, в шоубизнеса и др.

Акад. Съботинов създава и патентова своя лазер на границата между две епохи – изобретението му е направено по време на социализма, но пазарната му реализация започва след 1990 година и до момента е донесло милиони долари на българската икономика.

От няколко години акад. Съботинов е съпредседател на Съвета по иновациите и развитието на технологиите към БТПП, който организира ежегодно конкурса за най-успешна иновативна фирма и проект и стои в основата на създаването на платформата „Иновационна борса“. Там той представлява научната общност наред с ректорите на няколко висши учебни заведения. От страна на БТПП съпредседател е доц. Йосиф Аврамов, предприемач и финансово-инвестиционен консултант, който е член на управителния съвет на БТПП и оперативно ръководи съвета.
Започваме разговора с акад. Съботинов от определението за иновация. Според него иновацията е типичен пример за трансфер на нови знания в пари, колкото и грубо да звучи това.

„Всяка държава трябва да поощрява иновациите, защото благодарение на тях се създават продукти и услуги с висока добавена стойност и на практика те са в основата на икономическото развитие на развитите държави. Колкото повече иновативни продукти се създават в една държава и оцеляват на пазара, толкова по-високо развита е икономиката на тази държава“, смята той.

В основата на иновациите обаче е науката. Според схващанията на акад. Съботинов съвременната наука има три измерения. Едното са фундаменталните научни изследвания, които нямат практическо приложение или поне не в обозримо бъдеще и по-скоро са насочени към изучаване и разбиране на природата. Има и насочени фундаментални изследвания, които се занимават с конкретни природни явления.
Другото измерение на науката са приложните изследвания. Те имат по-пряко отношение към иновациите, защото дават възможност за създаване на нови уреди.

Например любимата тема на акад. Съботинов – лазерите. Те биват открити в края на 50-те години, когато никой не мисли, че свойствата им могат да вършат някаква конкретна работа. Но след като започват изследвания на параметрите им, сравнително бързо – още в следващото десетилетие, учените виждат, че това нещо крие огромни възможности.

Третото измерение на науката е развойната дейност, насочена към разработване на готови или полуготови продукти. Тя има пряко отношение към икономиката и би трябвало да е приоритет на фирмите. Съветът за иновации към БТПП е създаден през 2011 г. именно по искане на браншовите организации, които са пожелали да има свързващо звено между науката и бизнеса.

Препятствие първо – скъпите патенти

Няма никакво съмнение, че пътят от науката до производството е доста дълъг и сложен. „Но навсякъде по този път идеята трябва да е добре защитена юридически – било с патент, било с ноу-хау“, убеден е акад. Съботинов.

Иначе може да бъде загубена. Достатъчно е някой в другия край наземното кълбо да започне да работи по същата тема и вероятността пръв да защити изобретението си накрая води до нескончаеми процеси.

В България съществува и друга особеност - тези, които дават идеята, много често се страхуват да не им я откраднат и затова отиват в чужбина. Големите производители често усещат ползата, дават работа на такива изобретатели, стават съавтори, патентоват изобретението. Но нашата страна губи от това.

Най-често в България се случва авторите да нямат пари да патентоват идеята си и това ги кара да я сложат в основата на свои научни публикации. Тъй като всяка научна публикация носи определен брой точки, тези учени напредват в кариерата. Но завинаги изгубват правото да защитят откритието си с патент.

„Моят съвет към всички е да постъпят като мен – аз навремето правех много научни публикации, но едва след като патентовах идеята. Навремето издаването на международен патент също беше скъпо и труднодостъпно, имаше специална правителствена комисия, която утвърждаваше кои изобретения се признават, на кои се издават авторски свидетелства, а след това и международен патент. И след като патентът е влязъл в сила, аз в научните си публикации цитирах номера на патента“, казва ученият.

Друг проблем е времето. Издаването на международен патент не става бързо, защото се налагат проучвания. Много често идеята вече е била публикувана някъде по света, но в местен научен журнал, а Патентното ведомство трябва да провери всичко. Откривателят обаче не желае да чака и прави научна публикация, с което сам пресича възможността да доведе откритието си до реализация.

30 години до международното признание

Акад. Съботинов казва за себе си, че е щастлив учен, просто защото кариерата му съвпада с разцвета на развитието на лазерите в световен мащаб. „През 1964 година проф. Васил Стефанов пусна в действие първия български лазер и аз бях първият български студент, който отиде да работи в неговата лаборатория, първо като стажант. След това ми се отвори пътя във физическия институт на БАН, където по-късно създадохме лаборатория за изучаване на лазерите с метални пари“, разказва ученият.
Тогава идеята е била да се усвоят нови дължини на вълните. Така постепенно идва редът на научните публикации, патентите и авторските свидетелства. Но въпреки това минава доста дълго време докато идеята влезе в реално производство.

„И тогава нямаше пари, но имаше специална комисия, която разглеждаше интересните идеи и ако одобреше нещо, то получаваше специално финансиране. Аз го получих обаче чак в началото на 80-те години и трябваше да създам образец“, казва академикът.

Държавата отпуска пари и за патентна защита в чужбина, като патентите се издават през периода 1980-1985 година. А реалното внедряване в производството става чак през 1988 година. Износът на технологията започва две години по-късно при съвсем други икономически условия.

Това, разбира се, не трябва да отчайва изобретателите, както и всеки човек, който чувства, че има някаква полезна идея. Днес технологиите се развиват с шеметна бързина и може да се окаже, че изобретението или дори идеята могат да намерят много по-бърза крайна реализация. В ход е и приемането на европейски регламент за патентите, според който патентно свидетелство, издадено в България, ще важи без допълнителни разходи и във всички останали страни членки.

Според учения в ежегодния конкурс на БТПП участват много качествени проекти, въпросът е да се поощрят повече хора да имат куража да се явяват на такива конкурси.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

В България няма недостиг на кадри. Повечето обявени свободни работни места са за хора с ниско образование, на които се предлага ниско заплащане и не се осигурява обучение. Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова на форум за недостига на работна сила,

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Закриват митниците на 7 януари 2019 година, ще стават управления и дирекции Митниците в сегашния им вид ще бъдат закрити на 7 януари 2019 г., за да бъдат основно преструктурирани. Това е записано в проект за промени в Устройствения правилник на едната от двете приходни агенции, които са предложени от финансовия министър Владислав Горанов за

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Две от водещите автомобилни компании Volkswagen и Ford са все по-близо до пълно сливане. Ако това се случи, това ще бъде най-голямата автомобилна фирма в света. Генералният директор на германската компания Хербет Дийс потвърди пред Ройтерс, че преговорите с Ford моге да доведат до създаване на "глобален автомобилен алианс".

Хлябът трябва да се подбира според храната

Хлябът трябва да се подбира според храната

Ако е 100% ръжен, е като тухличка, останалото е лъжа Объл, красив, добре оформен, но никъде не е напукан, има формата на бял хляб, но на етикета пише, че ръжен. Това означава, че в него има поне 90% бяло брашно и 10% ръжено, обясняват експерти пекари част от заблудите, които прилагат търговци. 100% ръжен хляб може да има само в един вариант -

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

За голям растеж на гръцкия износ през октомври информира в съобщение Гръцкият съюз на износителите, цитиран от агенция АНА-МПА. Според анализа на Центъра за експортни изследвания, който се основава на неокончателни данни на гръцката статистическа служба, през октомври износът на страната е нараснал с около 24 процента на годишна база и възлиза на

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Най-коментирани

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Близо 6,4 млн. души от 183 общини са обхванати от разделното събиране на отпадъци в момента. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на заключителния форум "Зелена икономика", който се състоя в София хотел Балкан, съобщи БТА. В България са рециклирани 917 000 тона битови отпадъци през 2016 г.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Петчленка на ВАС потвърди, че не трябва ОВОС за плана за управление на “Пирин” Кабинетът упълномощи в сряда министъра на околната среда и водите Нено Димов да предоговори концесионния договор с “Юлен” АД за ски зоната над Банско. По същото време 5-членният състав на Върховния административен съд (ВАС) публикува решение,

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Финансистът Левон Хампарцумян, който стана „Банкер на 2018 г.” коментира проблемът с хроничната бедност пред Би Ти Ви. По думите му страната ни винаги е била най-бедната държава в Европа, дори по времето на комунизма. „През 1944 г. България е на същото икономическо положение като Дания – селскостопански държави с наченки на индустрия.

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Банско подарява кола за старта на сезона

Банско подарява кола за старта на сезона

Курортът отваря тържествено на 15 декември Чисто ново Audi A3 ще чака своя пръв притежател следващата събота, 15 декември, на Бъндеришка поляна. Автомобилът може да бъде спечелен в играта “Ловци на съкровища” - една от многото, които ще отбележат стартирането на ски сезона тази година. В приключението могат да се включат всички желаещи да

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков извърши промени в състава на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД, съобщи на сайта си ведомството. С протоколно решение на министъра като членове на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД са избрани Григори Григоров и Светломир Николов.

Всеки месец износът на България е за 2,2 млрд. евро

Всеки месец износът на България е за 2,2 млрд. евро

Стоки за 2,2 млрд. евро средно изнася България всеки месец през 2018 г. Това обяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолев при връчването на наградите “Експортьор на годината”. В топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС - Турция. Китай все по-бързо се доближава до първите 10 дестинации за износ на българския

В пет града ще се търсят нови работници през 2019 г.

В пет града ще се търсят нови работници през 2019 г.

Очакванията за ръст на заетостта обаче са най-слаби от 4 г. насам През следващата година работодателите ще търсят нови служители във всички големи региони в страната, като основно те са съсредоточени в пет града. Това показва изследване на заетостта на “Менпауър груп”, което обхваща данни от 620 работодатели в пет региона в България.

Започна връчването на годишните награди в туризма (Снимки)

Започна връчването на годишните награди в туризма (Снимки)

В концертната зала на Централния военен клуб в столицата започна връчванета на годишните награди в туризма. Те са разделени в 16 категории,като тази година има общо 125 участници. Очаквайте

Мисия “Безопасност за потребителите”

Мисия “Безопасност за потребителите”

Комисията за защита на потребителите започва масирани проверки за фалшиви намаления Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще проведе масирани проверки по търговските обекти за нелоялни търговски практики, фалшиви намаления и дали потребителите са в безопасност, докато пазаруват или пътуват. Върху това акцентира дейността си комисията.

Рекорди в туризма на Балканите

Рекорди в туризма на Балканите

Независимо от информациите за политически сътресения и протести, Балканите изпращат 2018 г. като поредна година на рекорди в сферата на туризма, предава БТА. ТУРЦИЯ Турция постигна нов исторически рекорд в сферата на туризма, като тази година посрещна около 40 милиона туристи, заяви в края на миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Оливие Маркет, президент на "AES България": В следващите 5-10 години България не може без централите от Маришкия басейн

Оливие Маркет, президент на "AES България": В следващите 5-10 години България не може без централите от Маришкия басейн

Американската компания влага 2 милиона лева за ремонт на стадиона в Гълъбово "Производството на енергия от въглища е изключително важно за България. Няма никакво съмнение, че в краткосрочен план от 5-10 години, не само нашата централа, но и всички централи в Маришкия басейн, както и мини "Марица изток",

7 правила за наистина изгодни намаления

7 правила за наистина изгодни намаления

Или как да разберете дали промоциите дават това, което обещават Проверките на Комисията за защита на потребителите показват, че търговците знаят какви законови изискванията трябва да спазват при кампаниите за намаления на цените, но винаги има някои, които опитват да нарушават правилата. Особено пък преди Коледа,

Строителите изкарват 1000 машини на протест утре в София

Строителите изкарват 1000 машини на протест утре в София

1000 строителни машини ще бъдат изкарани на бул. "Цариградско шосе" утре между 7:00 и 12:00 часа в знак на протест срещу целенасочената кампания за дискредитиране на строителните фирми в България. Това съобщи председателят на управителния съвет в Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев. Също утре в Народното събрание,

Износът на България за ЕС се увеличава с 10%

Износът на България за ЕС се увеличава с 10%

Износът на български стоки за Европейския съюз се увеличава с 10,1% от януари до края на септември спрямо същия период на миналата година, показва статистиката, цитирана от БТА. Изнесени са стоки за 28, 147 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.

Турският печат с лоши новини за икономиката на страната

Турският печат с лоши новини за икономиката на страната

"Най-лошото тепърва започна" (в. Айдънлък), "Икономиката се отклони от пътя" (в. "Йени месаж"), "От растеж към свиване" (в. "Йени Ася"), "Растежът се свива" (в. "Милли газете") - това са някои от заглавията в турския печат, който съобщава за регистрираното забавяне в растежа на турската икономика, предаде БТА.