Александър Миланов: Автономното шофиране ще е факт първо в мегаполисите на САЩ

  • 0
authorАвтор: Георги Луканов

Александър Миланов: Автономното шофиране ще е факт първо в мегаполисите на САЩ

Александър Миланов е председател на Управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП). Миланов е управител на BMW Group България от 2007 г., а в периода 2013-2014 г. и на BMW Group Румъния. В периода 2012-2014 г. бе председател на Контролния съвет на ААП, а от 2014 г. е избран за член на Управителния съвет на асоциацията.

От март 2015 г. Миланов е член и на Управителния съвет на DBIHK. Има дългогодишен опит в областта на маркетинга и продажбите на автомобили. Работил е за марки като "Крайслер", "Джип", "Додж", "Мицубиши" и "Мерцедес-Бенц" в България. Завършил е икономика и журналистика в УНСС.

- Господин Миланов, преди десетилетия BMW бе всепризната от всички марка, която предлагаше безупречно пътно поведение и ненадминати двигатели. В днешни дни удоволствието от шофирането на баварските машини се съчетава с технологичните удобства на модерния човек. Докъде според Вас ще стигне тази автоматизация на колите в близко бъдеще и по-конкретно в BMW?

Традиционните критерии, по които оценяваме автомобилите, безспорно важат и днес. Динамичното пътно поведение, оптималното ускорение, стабилното и предсказуемо поведение при спиране, сигурността при промяна на траекторията, както и разбира се удоволствието от управлението на автомобила и комфортът за пътниците са изключително важни и днес. Все пак говорим за автомобил.

Всяка следваща генерация е по-съвършена от предишната, различните компоненти и системи, работят заедно все по-ефективно, усещането за напрежение намалява. Откакто се произвеждат автомобили, до днес това остава непроменено. Но през последните 20 години и най-вече през последните пет възможностите, предоставени от електрониката, бързата обработка на данни, координираната работа между различните системи в автомобила, както и свързаността на автомобила и шофьора с околния свят все по-трудно се поддават на обобщение. Същевременно очакванията на потребителите нарастват лавинообразно.

За шофьорите, които днес са под 30-годишна възраст, база за сравнение с предишни технологични равнища практически не съществува. Времето, в което живеем по-скоро предполага експоненциално ускорение в процеса на промяна. По-неподатливи на промяна остават условията по пътищата, гъстотата на трафика, законодателните изисквания и моралните стойности. Така че разширяване на автоматизираните функции – да. Но пълната автономност остава по-далеч в бъдещето.

- Серия 7 впечатли автомобилния свят с множеството си технологии като например паркирането с дистанционно управление чрез ключа с BMW Display? Сега Серия 5 предлага да бъде в постоянна връзка със собственика си?

- Да, наистина при въвеждането си на пазара седмото поколение на BMW Серия 7 въведе 25 иновации за първи път в гамата на BMW, като 13 от тях са напълно нови за автомобилната индустрия. Те имат за цел да направят шофирането по-сигурно, по-комфортно, по-ефективно и по-динамично от когато и да било и обхващат целия спектър от конструкцията на автомобила до все по-популярната тема за неговата свързаност с околната среда.

С каросерията с Carbon Core, например, която е базирана на трансфер на технологии от разработката на автомобилите BMW i. новото BMW Серия 7 е първият автомобил, при който индустриално произведен CFRP се използва наред със стомана и алуминий. Начинът, по който BMW Group използва въглеродни нишки в крупно серийно производство няма аналог в автомобилната индустрия и новата луксозна лимузина се възползва от тази експертиза.

Така новото BMW Серия 7 се превръща в модел, който демонстрира нови начини този иновативен материал да бъде влаган в производството на автомобили в бъдеще. BMW Серия 7 е и първият сериен автомобил в света, който може да паркира на преден и заден ход в паркоместа или гаражи без водач зад волана. Опцията за паркиране с дистанционно управление позволява комфортното ползване на особено тесни паркоместа.

Маневрирането на преден и излизането на заден ход се активира от водача извън автомобила с помощта на новоразработения BMW Display ключ и се извършва частично автоматизирано от автомобила. Списъкът може да продължи още дълго.
Що се отнася до следващото поколение на BMW Серия 5 то ще обедини в себе си още по-пълноценно високия комфорт и безопасност с невиждана досега в този клас динамика. Този автомобил ще бъде бизнес лимузина и спортен автомобил съчетани в едно.

- BMW е водещ производител и във внедряването на електрическите и хибридни технологии. Кога ще видим масов електрически автомобил на марката по пътищата?

- Електрическата мобилност вече e много по-близо в сравнение с преди 10 години. Особено когато регулаторите се фокусират върху темата, могат да се постигнат забележителни резултати, например в Норвегия, Калифорния и другаде. Но това е свързано инвестиции, с пренасочване и преразпределение на бюджетни средства. Електрическата мобилност като технология е изключително напреднала, но до момента до който тя стане масова и настигне или изпревари класическата мобилност предстои да мине време. И все пак всеки един от производителите, в това число и БМВ показва днес какво е възможно на принципа на електрификацията, било то под формата на PHEV или BEV.

Нашите PHEV модели са вече в третата си генерация и са технологични лидери на пазара. С четвъртото поколение на технологията електрическият пробег ще бъде увеличен. Вече работим и по петото поколение, което ще въведе значителен прогрес във всички области. От 2016 г. BMW Group разполага със седем електрифицирани модела. Предстои гамата им да бъде разширена през идните години включително с PHEV MINI.

-Готова ли е компанията за сериен автономен автомобил?

- Всички ние, вече ползваме елементи от автономното шофиране. Но за създаването на цялостна среда, способстваща автономното мобилност, е необходимо не само технологиите да достигнат съответната зрялост, но средата да може да си позволи да потребява тези услуги на цената, която те имат. Трябва са бъдат уредени и сложни сфери, като дефиниране на морални ценности за изкуствен интелект и създаване на регулаторна среда, която да създаде възможности за интегриране на тази форма на шофиране. Автономното управление при автомобилите, като технологична възможност е по-близо в бъдещето отколкото готовността на транспортните системи да го позволят. По-лесно можем да си представим автономното шофиране в развитите мегаполиси на САЩ и Далечния изток.

В стратегията си Number ONE Next компанията ни потвърди ясната си цел: да бъдем технологичен и иновативен лидер в областта на индивидуалната мобилност в дигиталната ера. Във фокус е достъпът и развитието на дигитални карти с висока разделителна способност, сензорни технологии, облачни технологии и изкуствен интелект, сфери които са от решаващо значение по пътя към автономното шофиране. С инвестицията в HERE BMW Group вече има достъп до карти с висока разделителна система. Създаваме и други избрани партньорства. Заедно с Intel и Mobileye, имаме за цел да разработим технология за автономно шофиране в рамките на пет години. Тримата партньори комбинираме ноу-хау в областите автомобилно инженерство, технологии, компютърна визия и машинно учене.

С нашето BMW iNEXT целим да предложим до 2021 г. решение за високоавтономно и напълно автономно шофиране, комбинирано с дигитална свързаност, електрическо задвижване, лека конструкция и напълно нова концепция за интериора, приложимо за серийно производство и въведено на пазара.

- С какво BMW води пред конкуренцията на технологично ниво?

- Сферите, в които автомобилите BMW и MINI се усъвършенстват, са следните: повишаване на ефективността в рамките на програмата BMW EfficientDynamics и алтернативни силови трактове, развитие на системата BMW Connected, която все повече има ролята на персонализиран мобилен асистент за водача, който му осигурява широк набор от услуги, благодарение на възможността да повишава познанията си за индивидуалните предпочитания и навици на водача.

Също така динамика в пътното поведение, активна и пасивна безопасност, включително превенция на злополуки, естетика и дизайн, качество на изработката и дълготрайност, ергономия и комфорт. И не на последно място радостта от шофирането, като цялостно определение на изживяването, което автомобилът носи. С това искам да кажа, че за ВMW Group всеки елемент е важен. Лидерството е резултат от системна и целенасочена работа.

- Двигателите с вътрешно горене още дълго ще са актуални. Какъв е пътят за развитие според BMW при тях?

- Автомобилите с конвенционален силов тракт имат потенциал за развитие, съгласен съм с Вас. Но нека да погледнем отвътре навън. В BMW ние полагаме неимоверни усилия за повишаване на здравината и устойчивостта на автомобилната конструкция при непрекъснато понижаване на общото тегло. Усъвършенстването на комбинацията от използвани материали, включваща високоякостни стомани, леки метали, пластмаси и композитни материали и разбира се карбон води до намаляване на теглото и оптимизиране на пространството в автомобила. На второ място дизайнът може съществено да понижи външното и вътрешно съпротивление и по този начин да оптимизира разходите за гориво и вредните емисии.

Колела и гуми – те също спомагат за повишаване не само на контрола върху автомобила, но и на цялостната му ефективност. Силовият тракт като цяло се усъвършенства непрекъснато - downsizing, турбокомпресори, директното впръскване на гориво, управлението на процесите по впръскване, изгаряне на горивото и отвеждане на изгорелите газове могат и продължават да бъдат оптимизирани. Олекотяването на двигателите като цяло не е изчерпало своя потенциал. Все по-модерни леки и ефективни трансмисии водят до допълнително повишаване на ефективността и понижаване на емисиите. И разбира се системите за отвеждане и прочистване на изгорелите газове – количеството и разнообразието от филтри и катализатори, както и електрониката, която задава търсените параметри, се поддават на допълнително усъвършенстване. В крайна сметка и електрификацията най-вече при PHEV автомобилите води до неимоверно повишаване на ефективността и параметрите на работа на съвременния конвенционален автомобил.

- Ще бъде ли развито управлението с жестове вътре в салона от страна на шофьора?

- Несъмнено. Както при много други системи за управление, използвани днес, е необходимо създаването на навици у потребителите. Това води до засега ограничения брой жестове, чрез които можем да издаваме команди. Аз вярвам, че за в бъдеще системите, които разчитат желанието и волята на шофьора и пътниците, ще направят контакта между човека и машината още по-сигурен, приятен и интуитивен.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

В България няма недостиг на кадри. Повечето обявени свободни работни места са за хора с ниско образование, на които се предлага ниско заплащане и не се осигурява обучение. Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова на форум за недостига на работна сила,

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Закриват митниците на 7 януари 2019 година, ще стават управления и дирекции Митниците в сегашния им вид ще бъдат закрити на 7 януари 2019 г., за да бъдат основно преструктурирани. Това е записано в проект за промени в Устройствения правилник на едната от двете приходни агенции, които са предложени от финансовия министър Владислав Горанов за

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Две от водещите автомобилни компании Volkswagen и Ford са все по-близо до пълно сливане. Ако това се случи, това ще бъде най-голямата автомобилна фирма в света. Генералният директор на германската компания Хербет Дийс потвърди пред Ройтерс, че преговорите с Ford моге да доведат до създаване на "глобален автомобилен алианс".

Хлябът трябва да се подбира според храната

Хлябът трябва да се подбира според храната

Ако е 100% ръжен, е като тухличка, останалото е лъжа Объл, красив, добре оформен, но никъде не е напукан, има формата на бял хляб, но на етикета пише, че ръжен. Това означава, че в него има поне 90% бяло брашно и 10% ръжено, обясняват експерти пекари част от заблудите, които прилагат търговци. 100% ръжен хляб може да има само в един вариант -

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

За голям растеж на гръцкия износ през октомври информира в съобщение Гръцкият съюз на износителите, цитиран от агенция АНА-МПА. Според анализа на Центъра за експортни изследвания, който се основава на неокончателни данни на гръцката статистическа служба, през октомври износът на страната е нараснал с около 24 процента на годишна база и възлиза на

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Най-коментирани

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Близо 6,4 млн. души от 183 общини са обхванати от разделното събиране на отпадъци в момента. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на заключителния форум "Зелена икономика", който се състоя в София хотел Балкан, съобщи БТА. В България са рециклирани 917 000 тона битови отпадъци през 2016 г.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Петчленка на ВАС потвърди, че не трябва ОВОС за плана за управление на “Пирин” Кабинетът упълномощи в сряда министъра на околната среда и водите Нено Димов да предоговори концесионния договор с “Юлен” АД за ски зоната над Банско. По същото време 5-членният състав на Върховния административен съд (ВАС) публикува решение,

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Финансистът Левон Хампарцумян, който стана „Банкер на 2018 г.” коментира проблемът с хроничната бедност пред Би Ти Ви. По думите му страната ни винаги е била най-бедната държава в Европа, дори по времето на комунизма. „През 1944 г. България е на същото икономическо положение като Дания – селскостопански държави с наченки на индустрия.

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Банско подарява кола за старта на сезона

Банско подарява кола за старта на сезона

Курортът отваря тържествено на 15 декември Чисто ново Audi A3 ще чака своя пръв притежател следващата събота, 15 декември, на Бъндеришка поляна. Автомобилът може да бъде спечелен в играта “Ловци на съкровища” - една от многото, които ще отбележат стартирането на ски сезона тази година. В приключението могат да се включат всички желаещи да

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков извърши промени в състава на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД, съобщи на сайта си ведомството. С протоколно решение на министъра като членове на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД са избрани Григори Григоров и Светломир Николов.

Всеки месец износът на България е за 2,2 млрд. евро

Всеки месец износът на България е за 2,2 млрд. евро

Стоки за 2,2 млрд. евро средно изнася България всеки месец през 2018 г. Това обяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолев при връчването на наградите “Експортьор на годината”. В топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС - Турция. Китай все по-бързо се доближава до първите 10 дестинации за износ на българския

В пет града ще се търсят нови работници през 2019 г.

В пет града ще се търсят нови работници през 2019 г.

Очакванията за ръст на заетостта обаче са най-слаби от 4 г. насам През следващата година работодателите ще търсят нови служители във всички големи региони в страната, като основно те са съсредоточени в пет града. Това показва изследване на заетостта на “Менпауър груп”, което обхваща данни от 620 работодатели в пет региона в България.

Започна връчването на годишните награди в туризма (Снимки)

Започна връчването на годишните награди в туризма (Снимки)

В концертната зала на Централния военен клуб в столицата започна връчванета на годишните награди в туризма. Те са разделени в 16 категории,като тази година има общо 125 участници. Очаквайте

Мисия “Безопасност за потребителите”

Мисия “Безопасност за потребителите”

Комисията за защита на потребителите започва масирани проверки за фалшиви намаления Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще проведе масирани проверки по търговските обекти за нелоялни търговски практики, фалшиви намаления и дали потребителите са в безопасност, докато пазаруват или пътуват. Върху това акцентира дейността си комисията.

Рекорди в туризма на Балканите

Рекорди в туризма на Балканите

Независимо от информациите за политически сътресения и протести, Балканите изпращат 2018 г. като поредна година на рекорди в сферата на туризма, предава БТА. ТУРЦИЯ Турция постигна нов исторически рекорд в сферата на туризма, като тази година посрещна около 40 милиона туристи, заяви в края на миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Оливие Маркет, президент на "AES България": В следващите 5-10 години България не може без централите от Маришкия басейн

Оливие Маркет, президент на "AES България": В следващите 5-10 години България не може без централите от Маришкия басейн

Американската компания влага 2 милиона лева за ремонт на стадиона в Гълъбово "Производството на енергия от въглища е изключително важно за България. Няма никакво съмнение, че в краткосрочен план от 5-10 години, не само нашата централа, но и всички централи в Маришкия басейн, както и мини "Марица изток",

7 правила за наистина изгодни намаления

7 правила за наистина изгодни намаления

Или как да разберете дали промоциите дават това, което обещават Проверките на Комисията за защита на потребителите показват, че търговците знаят какви законови изискванията трябва да спазват при кампаниите за намаления на цените, но винаги има някои, които опитват да нарушават правилата. Особено пък преди Коледа,

Строителите изкарват 1000 машини на протест утре в София

Строителите изкарват 1000 машини на протест утре в София

1000 строителни машини ще бъдат изкарани на бул. "Цариградско шосе" утре между 7:00 и 12:00 часа в знак на протест срещу целенасочената кампания за дискредитиране на строителните фирми в България. Това съобщи председателят на управителния съвет в Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев. Също утре в Народното събрание,

Износът на България за ЕС се увеличава с 10%

Износът на България за ЕС се увеличава с 10%

Износът на български стоки за Европейския съюз се увеличава с 10,1% от януари до края на септември спрямо същия период на миналата година, показва статистиката, цитирана от БТА. Изнесени са стоки за 28, 147 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.

Турският печат с лоши новини за икономиката на страната

Турският печат с лоши новини за икономиката на страната

"Най-лошото тепърва започна" (в. Айдънлък), "Икономиката се отклони от пътя" (в. "Йени месаж"), "От растеж към свиване" (в. "Йени Ася"), "Растежът се свива" (в. "Милли газете") - това са някои от заглавията в турския печат, който съобщава за регистрираното забавяне в растежа на турската икономика, предаде БТА.