Александър Миланов: Автономното шофиране ще е факт първо в мегаполисите на САЩ

  • 0
authorАвтор: Георги Луканов

Александър Миланов: Автономното шофиране ще е факт първо в мегаполисите на САЩ

Александър Миланов е председател на Управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП). Миланов е управител на BMW Group България от 2007 г., а в периода 2013-2014 г. и на BMW Group Румъния. В периода 2012-2014 г. бе председател на Контролния съвет на ААП, а от 2014 г. е избран за член на Управителния съвет на асоциацията.

От март 2015 г. Миланов е член и на Управителния съвет на DBIHK. Има дългогодишен опит в областта на маркетинга и продажбите на автомобили. Работил е за марки като "Крайслер", "Джип", "Додж", "Мицубиши" и "Мерцедес-Бенц" в България. Завършил е икономика и журналистика в УНСС.

- Господин Миланов, преди десетилетия BMW бе всепризната от всички марка, която предлагаше безупречно пътно поведение и ненадминати двигатели. В днешни дни удоволствието от шофирането на баварските машини се съчетава с технологичните удобства на модерния човек. Докъде според Вас ще стигне тази автоматизация на колите в близко бъдеще и по-конкретно в BMW?

Традиционните критерии, по които оценяваме автомобилите, безспорно важат и днес. Динамичното пътно поведение, оптималното ускорение, стабилното и предсказуемо поведение при спиране, сигурността при промяна на траекторията, както и разбира се удоволствието от управлението на автомобила и комфортът за пътниците са изключително важни и днес. Все пак говорим за автомобил.

Всяка следваща генерация е по-съвършена от предишната, различните компоненти и системи, работят заедно все по-ефективно, усещането за напрежение намалява. Откакто се произвеждат автомобили, до днес това остава непроменено. Но през последните 20 години и най-вече през последните пет възможностите, предоставени от електрониката, бързата обработка на данни, координираната работа между различните системи в автомобила, както и свързаността на автомобила и шофьора с околния свят все по-трудно се поддават на обобщение. Същевременно очакванията на потребителите нарастват лавинообразно.

За шофьорите, които днес са под 30-годишна възраст, база за сравнение с предишни технологични равнища практически не съществува. Времето, в което живеем по-скоро предполага експоненциално ускорение в процеса на промяна. По-неподатливи на промяна остават условията по пътищата, гъстотата на трафика, законодателните изисквания и моралните стойности. Така че разширяване на автоматизираните функции – да. Но пълната автономност остава по-далеч в бъдещето.

- Серия 7 впечатли автомобилния свят с множеството си технологии като например паркирането с дистанционно управление чрез ключа с BMW Display? Сега Серия 5 предлага да бъде в постоянна връзка със собственика си?

- Да, наистина при въвеждането си на пазара седмото поколение на BMW Серия 7 въведе 25 иновации за първи път в гамата на BMW, като 13 от тях са напълно нови за автомобилната индустрия. Те имат за цел да направят шофирането по-сигурно, по-комфортно, по-ефективно и по-динамично от когато и да било и обхващат целия спектър от конструкцията на автомобила до все по-популярната тема за неговата свързаност с околната среда.

С каросерията с Carbon Core, например, която е базирана на трансфер на технологии от разработката на автомобилите BMW i. новото BMW Серия 7 е първият автомобил, при който индустриално произведен CFRP се използва наред със стомана и алуминий. Начинът, по който BMW Group използва въглеродни нишки в крупно серийно производство няма аналог в автомобилната индустрия и новата луксозна лимузина се възползва от тази експертиза.

Така новото BMW Серия 7 се превръща в модел, който демонстрира нови начини този иновативен материал да бъде влаган в производството на автомобили в бъдеще. BMW Серия 7 е и първият сериен автомобил в света, който може да паркира на преден и заден ход в паркоместа или гаражи без водач зад волана. Опцията за паркиране с дистанционно управление позволява комфортното ползване на особено тесни паркоместа.

Маневрирането на преден и излизането на заден ход се активира от водача извън автомобила с помощта на новоразработения BMW Display ключ и се извършва частично автоматизирано от автомобила. Списъкът може да продължи още дълго.
Що се отнася до следващото поколение на BMW Серия 5 то ще обедини в себе си още по-пълноценно високия комфорт и безопасност с невиждана досега в този клас динамика. Този автомобил ще бъде бизнес лимузина и спортен автомобил съчетани в едно.

- BMW е водещ производител и във внедряването на електрическите и хибридни технологии. Кога ще видим масов електрически автомобил на марката по пътищата?

- Електрическата мобилност вече e много по-близо в сравнение с преди 10 години. Особено когато регулаторите се фокусират върху темата, могат да се постигнат забележителни резултати, например в Норвегия, Калифорния и другаде. Но това е свързано инвестиции, с пренасочване и преразпределение на бюджетни средства. Електрическата мобилност като технология е изключително напреднала, но до момента до който тя стане масова и настигне или изпревари класическата мобилност предстои да мине време. И все пак всеки един от производителите, в това число и БМВ показва днес какво е възможно на принципа на електрификацията, било то под формата на PHEV или BEV.

Нашите PHEV модели са вече в третата си генерация и са технологични лидери на пазара. С четвъртото поколение на технологията електрическият пробег ще бъде увеличен. Вече работим и по петото поколение, което ще въведе значителен прогрес във всички области. От 2016 г. BMW Group разполага със седем електрифицирани модела. Предстои гамата им да бъде разширена през идните години включително с PHEV MINI.

-Готова ли е компанията за сериен автономен автомобил?

- Всички ние, вече ползваме елементи от автономното шофиране. Но за създаването на цялостна среда, способстваща автономното мобилност, е необходимо не само технологиите да достигнат съответната зрялост, но средата да може да си позволи да потребява тези услуги на цената, която те имат. Трябва са бъдат уредени и сложни сфери, като дефиниране на морални ценности за изкуствен интелект и създаване на регулаторна среда, която да създаде възможности за интегриране на тази форма на шофиране. Автономното управление при автомобилите, като технологична възможност е по-близо в бъдещето отколкото готовността на транспортните системи да го позволят. По-лесно можем да си представим автономното шофиране в развитите мегаполиси на САЩ и Далечния изток.

В стратегията си Number ONE Next компанията ни потвърди ясната си цел: да бъдем технологичен и иновативен лидер в областта на индивидуалната мобилност в дигиталната ера. Във фокус е достъпът и развитието на дигитални карти с висока разделителна способност, сензорни технологии, облачни технологии и изкуствен интелект, сфери които са от решаващо значение по пътя към автономното шофиране. С инвестицията в HERE BMW Group вече има достъп до карти с висока разделителна система. Създаваме и други избрани партньорства. Заедно с Intel и Mobileye, имаме за цел да разработим технология за автономно шофиране в рамките на пет години. Тримата партньори комбинираме ноу-хау в областите автомобилно инженерство, технологии, компютърна визия и машинно учене.

С нашето BMW iNEXT целим да предложим до 2021 г. решение за високоавтономно и напълно автономно шофиране, комбинирано с дигитална свързаност, електрическо задвижване, лека конструкция и напълно нова концепция за интериора, приложимо за серийно производство и въведено на пазара.

- С какво BMW води пред конкуренцията на технологично ниво?

- Сферите, в които автомобилите BMW и MINI се усъвършенстват, са следните: повишаване на ефективността в рамките на програмата BMW EfficientDynamics и алтернативни силови трактове, развитие на системата BMW Connected, която все повече има ролята на персонализиран мобилен асистент за водача, който му осигурява широк набор от услуги, благодарение на възможността да повишава познанията си за индивидуалните предпочитания и навици на водача.

Също така динамика в пътното поведение, активна и пасивна безопасност, включително превенция на злополуки, естетика и дизайн, качество на изработката и дълготрайност, ергономия и комфорт. И не на последно място радостта от шофирането, като цялостно определение на изживяването, което автомобилът носи. С това искам да кажа, че за ВMW Group всеки елемент е важен. Лидерството е резултат от системна и целенасочена работа.

- Двигателите с вътрешно горене още дълго ще са актуални. Какъв е пътят за развитие според BMW при тях?

- Автомобилите с конвенционален силов тракт имат потенциал за развитие, съгласен съм с Вас. Но нека да погледнем отвътре навън. В BMW ние полагаме неимоверни усилия за повишаване на здравината и устойчивостта на автомобилната конструкция при непрекъснато понижаване на общото тегло. Усъвършенстването на комбинацията от използвани материали, включваща високоякостни стомани, леки метали, пластмаси и композитни материали и разбира се карбон води до намаляване на теглото и оптимизиране на пространството в автомобила. На второ място дизайнът може съществено да понижи външното и вътрешно съпротивление и по този начин да оптимизира разходите за гориво и вредните емисии.

Колела и гуми – те също спомагат за повишаване не само на контрола върху автомобила, но и на цялостната му ефективност. Силовият тракт като цяло се усъвършенства непрекъснато - downsizing, турбокомпресори, директното впръскване на гориво, управлението на процесите по впръскване, изгаряне на горивото и отвеждане на изгорелите газове могат и продължават да бъдат оптимизирани. Олекотяването на двигателите като цяло не е изчерпало своя потенциал. Все по-модерни леки и ефективни трансмисии водят до допълнително повишаване на ефективността и понижаване на емисиите. И разбира се системите за отвеждане и прочистване на изгорелите газове – количеството и разнообразието от филтри и катализатори, както и електрониката, която задава търсените параметри, се поддават на допълнително усъвършенстване. В крайна сметка и електрификацията най-вече при PHEV автомобилите води до неимоверно повишаване на ефективността и параметрите на работа на съвременния конвенционален автомобил.

- Ще бъде ли развито управлението с жестове вътре в салона от страна на шофьора?

- Несъмнено. Както при много други системи за управление, използвани днес, е необходимо създаването на навици у потребителите. Това води до засега ограничения брой жестове, чрез които можем да издаваме команди. Аз вярвам, че за в бъдеще системите, които разчитат желанието и волята на шофьора и пътниците, ще направят контакта между човека и машината още по-сигурен, приятен и интуитивен.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

“Мтел” полека и без много шум става А1

“Мтел” полека и без много шум става А1

Българският оператор вече добави към името си, че е част от международната телеком група Шест месеца след като бе обявено, че “Мтел” ще смени логото и името с това на австрийския бранд А1, първият български мобилен оператор вече го прави, но полека, негласно и без да вдига много шум. Пример за това е,

Чужди търговци продават по-скъпо на българи, не приемат и BG кредитни карти, ще ги спират

Чужди търговци продават по-скъпо на българи, не приемат и BG кредитни карти, ще ги спират

Търговци от европейски държави продават по-скъпо на българи, отколкото на съгражданите си. Има случаи, при които хора от България капарират коли под наем. Когато отидат да вземат ключовете и да платят с кредитна карта, фирмата отказва да им даде автомобила, защото не е издадена в съответната държава. Освен това не връщат и капарото.

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на обществена поръчка с предмет: "Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002,

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

“Лидл” открива 300 нови работни места в София, отваря поне 7 нови магазина в страната

“Лидл” открива 300 нови работни места в София, отваря поне 7 нови магазина в страната

Новината идва месец след като компанията получи приз за най-добър работодател “Лидл България” открива 300 нови работни места в София. Те са за позицията касиер-продавач с начална брутна заплата от 1260 лв., от която 60 лв. са под формата на ваучери. Това съобщи в петък Милена Драгийска - главен изпълнителен директор на “Лидл България”.

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

"Господин Цветанов отново е открил топлата вода, БСП иска отдавна предсрочни избори. Нима не е заплаха за националната сигурност, след като столицата се електроснабдява чрез ЧЕЗ. Въпросът е кой купува дружеството, с какви пари, кой ще връща кредитите?". Така коментира сделката за ЧЕЗ бившият енергиен министър Румен Овчаров пред БНТ.

Най-евтините къщи
ще струват $4000,
печатат ги с 3D (ВИДЕО)

Най-евтините къщи ще струват $4000, печатат ги с 3D (ВИДЕО)

Американската компания ICON уверява, че е създала технология, с чиято помощ се изработват най-евтините пълноценни къщи, пише Inhabitat.com. Те ще са с площ от 55 - 57 кв. м и ще струват само 4000 долара при масово производство. Друго голямо тяхно предимство е фактът, че една може да бъде изградена в рамките на 24 часа на съответното място.

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 са подадените заявления за участие в процедурата за производство и доставка на тръби за нуждите на газовата връзка Гърция - България. Това стана ясно преди публичното заседание, на което ще бъдат отворени подадените заявления за участие в ограничената процедура за „Производство и доставка на тръби за нуждите на междусистемната газова връзка

Ройтерс: Русия ще модернизира българските МиГ-29

Ройтерс: Русия ще модернизира българските МиГ-29

Българските власти са избрали руската РСК „МиГ” за ремонта и модернизацията на 15-те си изтребителя МиГ-29 до 2022 г., предаде „Ройтерс”, като се позова на документи от Министерството на отбраната. Сделката е на стойност 81,3 млн. лева. Агенцията отбелязва, че нашата страна е член на ЕС и НАТО, но от ведомството на Красимир Каракачанов са

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

"Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ в България. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – „Score Trade“ и „Global Victory Trust“.  Това става ясно от ново разследване на чешки медии. Според разследването индийската компания "Индия Пауър" заедно с малка българска компания "Фючър

Най-коментирани

“Булмаркет”: Незаключена стрелка е виновна за Хитрино. Прокуратурата отрича (Обзор)

“Булмаркет”: Незаключена стрелка е виновна за Хитрино. Прокуратурата отрича (Обзор)

Не високата скорост, а незаключена стрелка е причина за трагедията в Хитрино, каза на пресконференция зам.- управителят на “Булмаркет” Светослав Първанов. Той цитира експертиза, поръчана от фирмата в чужбина и правена от немски и румънски експерти. От нея ставало ясно, че проблемът възникнал при преминаването на шести вагон,

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Шефчович: Подкрепяме хъба, за да стане България от транзитьор - търговец на газ (Видео)

Шефчович: Подкрепяме хъба, за да стане България от транзитьор - търговец на газ (Видео)

"Знаете какъв е вашият министър председател. Той изважда карти, схеми", така обясни вицепрезидентът на европейската комисия Марош Шефчович закъснението си с над половин час за конференцията "Ролята на неправителствените организации при формиране на енергийната политика". С Бойко Борисов са обсъждали тази сутрин инфраструктурата на западните

Георги Икономов: Добрият туризъм без добрата храна не върви

Георги Икономов: Добрият туризъм без добрата храна не върви

Добрият туризъм без добрата храна, не върви. Всеки който пътува някъде иска да опита местната кухня. Идята за винени маршрути е добра и за българите едва ли е подходящо да рекламираме страната си, без да знаем какво има в нея. Това заяви кметът на Банско Георги Икономов на кръглата маса за обсъждането на проекта „Сподели България“.

Нанков: До 2020 г. над 90 на сто от страната се очаква да е покрита с кадастрална карта

Нанков: До 2020 г. над 90 на сто от страната се очаква да е покрита с кадастрална карта

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи на форум, че амбициозната задача на Агенцията по кадастър е в рамките на следващите две години над 90 на сто от територията на страната да бъде покрита с кадастрална карта. Сега 36 на сто от територията на България е с такава карта, допълни той.

Безработицата у нас пада до 179 000 души през 2019 г.

Безработицата у нас пада до 179 000 души през 2019 г.

Безработицата в България ще продължи да намалява, достигайки 179 000 души през 2019 година. Това е една от прогнозите за страната ни в доклад на Международната организация на труда, огласена при вчерашното откриване на пролетната сесия на управляващия й орган, съобщиха от пресцентъра на КНСБ, цитирани от БТА.

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

В ГЕРБ нямат притеснение относно купувача на ЧЕЗ, обяви депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев в предаването "Панорама" по БНТ и допълни, че КЕВР има достатъчно механизми за регулация, а цената на тока не се определя от самото ЕРП и регулаторът има функция да отстранява мениджмънта му. "Казвам, че няма проблем не,

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

Румен Овчаров: Нормалната цена на ЧЕЗ е доста под 300 милиона евро

"Господин Цветанов отново е открил топлата вода, БСП иска отдавна предсрочни избори. Нима не е заплаха за националната сигурност, след като столицата се електроснабдява чрез ЧЕЗ. Въпросът е кой купува дружеството, с какви пари, кой ще връща кредитите?". Така коментира сделката за ЧЕЗ бившият енергиен министър Румен Овчаров пред БНТ.

Зам.-министър Николова: С районирането се цели да се даде тласък на развитието на страната

Зам.-министър Николова: С районирането се цели да се даде тласък на развитието на страната

С новото статистическо райониране на страната се цели да се даде тласък на нейното устойчиво развитие в дългосрочен период от минимум 20 години с помощта на целенасочена държавна политика в регионите. Това е заявила заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на заседание на Регионалния съвет за

Регистрираните безработни намаляват и през февруари

Регистрираните безработни намаляват и през февруари

Продължава да намалява броят на регистрираните безработни в бюрата по труда и през февруари - общо 230 611 за месеца, което представлява намаление от 2.8 на сто спрямо януари. Сравнението с година по-рано пък показва, че безработните намаляват с 14.5 на сто, съобщават от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Енергиен шеф: "Турски поток" може да мине през България

Газовият проект "Турски поток" може да мине през България, заяви пред БНР  президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът: "Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ,

Нанков разгледа строежа на кораб за маркиране на Дунав

Нанков разгледа строежа на кораб за маркиране на Дунав

Избираме с конкурс името на плавателния съд, чието изграждане е сред приоритетните проекти на Дунавската стратегия Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков разгледа строителството на български кораб за маркиране на плавателния път в долното течение на река Дунав, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

Делян Добрев: ГЕРБ няма притеснения за купувача на ЧЕЗ

В ГЕРБ нямат притеснение относно купувача на ЧЕЗ, обяви депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев в предаването "Панорама" по БНТ и допълни, че КЕВР има достатъчно механизми за регулация, а цената на тока не се определя от самото ЕРП и регулаторът има функция да отстранява мениджмънта му. "Казвам, че няма проблем не,

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

От 20 март общините в ЕС ще се борят за 15 000 евро за безплатен Wi-Fi

Дават им 3 г. гратисен период за подготовка на безплатен високоскоростен интернет на публично място На 20 март пускаме сайта, на който общините от целия ЕС ще могат да кандидатстват за финансиране на безплатен интернет на публично място. Страницата ще е различна от тази на ЕК и на нея ще е качен достъпен формуляр на всички езици на общността.

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Московски разпореди проверка на обществена поръчка за БДЖ-Пътнически превози

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на обществена поръчка с предмет: "Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002,

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 заявления подадоха за тръби за газовата връзка Гърция - България

10 са подадените заявления за участие в процедурата за производство и доставка на тръби за нуждите на газовата връзка Гърция - България. Това стана ясно преди публичното заседание, на което ще бъдат отворени подадените заявления за участие в ограничената процедура за „Производство и доставка на тръби за нуждите на междусистемната газова връзка

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

Заплатите в България с един от най солидните ръстове в ЕС в края на 2017 г.

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

Чешки медии: "Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ

"Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ в България. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – „Score Trade“ и „Global Victory Trust“.  Това става ясно от ново разследване на чешки медии. Според разследването индийската компания "Индия Пауър" заедно с малка българска компания "Фючър

Работодатели: До няколко седмици може да прекратят договорите на US-тецовете

Работодатели: До няколко седмици може да прекратят договорите на US-тецовете

Има предпоставки до няколко седмици да се прекратят сегашните преференциални договори за изкупуване на тока от двете "американски" централи - ТЕЦ Ей И Ес Марица-изток 1 Гълъбово и ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изцток 3". Това се твърди в съобщение на Българската стопанска камара за резултатите от състояла се днес среща на четирите национално

София прави безплатна Wi-Fi зона с пари от ЕС

София прави безплатна Wi-Fi зона с пари от ЕС

Столичната община влиза в състезание с общини от ЕС за 1000 ваучера за изграждане на безплатни Wi-Fi зони в обществени пространства. Стойността на един ваучер е 15 000 евро и с него в София може да бъде пуснат безплатен интернет на още едно оживено място, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Инициативата WiFi4EU е на българския еврокомисар по