Проектът е без съществени изменения

Законът за концесиите, който бе гласуван в началото на годината, а малко след това бе върнат за преразглеждане, ще бъде внесен в парламента през следващата седмица. Това обяви от трибуната председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Преди него Драгомир Стойнев от БСП коментира, че Народното събрание не работи пълноценно, тъй като не разглежда почти никакви законопроекти.

“Има списък със 17 законопроекта, които чакат и са в една или друга степен на наказателна процедура. Първият от тях е Законът за концесиите, върнат с вето на президента, когато нямаше парламент”, отговори му Данаил Кирилов и уточни, че ГЕРБ ще внесе закона като приоритет другата седмица.

Законът за концесиите предизвика протести от страна на зелени организации, което накара президента Румен Радев да наложи вето.

Според противниците на промените текстовете дават право за отдаване на безсрочни концесии.

В закона обаче е записано, че ако възлагането на услуги или строителство, за които анализ е показал, че могат да бъдат отдадени за поне 50 г., ще трябва задължителното одобрение от парламента. Ако пък концесията е общинска и е за повече от 25 г., ще е необходимо съгласието на поне 2/3 от общинския съвет.

Освен това се въвежда състезателна процедура, при която ще печели участник с най-изгодна оферта.

Текстовете, които предстои да бъдат внесени следващата седмица, са претърпели единствено редакционни промени. Депутати коментираха пред “24 часа”, че се очаква коалиционните партньори да гласуват за промените.

Ако това не се случи, има опасност Европейската комисия да наложи санкции на държавата. За това предупреди евродепутатът Емил Радев, след като на текстовете беше наложено ветото.