Най-важните технологични тенденции за 2017

  • 0
authorАвтор: Юлиян Арнаудов

Най-важните технологични тенденции за 2017

Ако за повечето хора началото на новата година е повод за равносметка, то за технологичните експерти е моментът, в който се очертават най-горещите области за иновации, които ще движат индустриите и световната икономика. Такава е ситуацията и в началото на 2017 година. Някои от стратегическите тенденции бяха описвани в края или началото на годината и най-вероятно те ще продължат да се развиват и през 2017 г. Други останаха на по-заден план, но се очаква да станат все по-видими за потребителите. Трети – от нишови и експериментални проекти ще избухнат като комерсиални продукти.

Важен позитивен сигнал в прогнозите е, че световният бизнес ще увеличи своите разходи за IT. По данни на изследователската фирма Gartner, компаниите по цялото земно кълбо ще заделят 3,5 трлн. долара за информационни технологии през 2017 г., което е ръст от 2.9% спрямо предходната година. Най-голям е растежът при софтуерните разработки, като приходите в тази област трябва да се увеличат с над 7% до 357 млрд. долара.

На второ място като увеличение са IT услугите с ръст от 4,8% и ще достигнат 943 млрд. долара. Най-голям дял от разходите на компаниите ще бъдат насочени за комуникационни услуги – 1,4 трлн. долара, но техният ръст през новата година ще бъде едва 1,9%.

В тази позитивна прогноза за IT сектора ви представяме осемте най-големи стратегически тенденции за 2017 г., които ще движат иновациите и технологиите към нови висини.

Изкуствен интелект (AI) и машинно самообучение

Развитието на платформи и системи, които да могат да разбират отвъд традиционните алгоритми, създадени от програмистите, се развива с бързо темпо. Изкуственият интелект и машинното самообучение включват различни технологии и техники, които могат да се използват с различно предназначение. Тяхното прецизиране може най-накрая да извиси дигиталните асистенти тип Cortana и Siri до истинския им блясък от научно-фантастичните филми.

Тези системи разбират контекст, учат се, анализират, разиграват и предсказват събития и ситуации. Те ще бъдат в основата на всяка една голяма платформа, било то бизнес или потребителска, която ще има за цел да обработва огромните масиви от данни, които ще постъпват не всеки ден, а всяка минута. Тяхната задача е да анализират ситуацията в реално време и автоматично да зададат параметрите за действие. От управление на наличности в склад през справяне със задръствания и трафик по време на спортни и културни събития до предложения за стратегически борсови операции. Този пазар има огромен потенциал и ако през 2014 г. е бил с обем от 420 млн. долара се очаква да достигне 5,05 млрд. долара през 2020 г. прогнозира изследователската фирма Markets and Markets. В същото време интелигентните дигитални асистенти ще създадат приходи от 12,28 млрд. долара до 2024 г., прогнозира Grand View Research.

Интернет на нещата и умни домашни системи

За Интернет на нещата (IoT) се говори от години. Идеята е сравнително проста – всяка възможна вещ или устройство да е свързано в глобалната или някаква затворена дигитална мрежа, което да му позволява да се управлява или дистанционно, или да комуникира с други подобни. Но ако преди компаниите просто представяха специално построени къщи за демонстрации, натъпкани до горе с подобни скъпоструващи решения, то все повече започват да се появяват крайни устройства, които макар и бавно започват да налагат на пазара тази концепция. Голяма част от забавянето идва от прекалено голямата конкуренция и по-точно от липсата на взаимодействие между отделните играчи.

Няма стандарти, устройствата на една компания не могат да се ползват с устройства на друга и за всеки умен миксер трябва отделно мобилно приложение. Това руши лесното им ползване и само затруднява излишно потребителите. Проблемът все повече се вижда от големите компании и се очаква скоро да започнат съвместни действия по отстраняването му. Освен това през 2017 г. се очаква да започнат да се появяват на пазара все по-евтини умни вещи и контролери, които да управляват свързаните устройства. IoT пазарът се очаква да нарасне петкратно от 157 млрд. долара през миналата 2016 г. до 661,74 млрд. долара през 2021 г., прогнозира изследователската фирма Markets and Markets.

Автоматизация на процесите

Автоматизираните процеси имат за цел да сведат човешкия фактор до минимум в различни дейности. Например, все повече от борсовите транзакции се правят от компютри и до голяма степен автоматично. Напредъкът в AI и машинното самообучение увеличава спектъра и възможностите на подобни автоматизирани системи, като ги прави по-прецизни, по-добри и по-функционални. Очакванията на експертите са, че през 2017 г. този сегмент ще отчете още по-голям напредък – както технологичен, така и пазарен. Което поставя под въпрос редица професии, включително и журналистическата. Вече има „роботи репортери“, които пишат статии за лесни и шаблонни теми, като например новини за финансови резултати.

Виртуалната и добавената реалност

За виртуалната (VR) и добавена реалност (AR) през 2016 г. се изписа и изговори повече отколкото за изборите за президент в САЩ. Едно от най-дългоочакваните устройства Oculus Rift излезе на пазара. В същото време един от феномените на годината беше играта с добавена реалност Pokemon Go, която подлуди милиони. Всичко това само загатва за възможностите на новите технологии. Те обаче тепърва ще разгръщат своя потенциал, като през 2017 г. се очаква да се доразвият и пред тях да се отворят нови пазарни възможности. Които няма да се ограничат само до ловене на покемони. По данни на изследователската фирма IDC AR и VR пазарът през 2016 г. е 5,2 млрд. долара, но през 2020 г. ще достигне до впечатляващите 162 млрд. долара. Определено това е технология, която ще промени из основи както развлекателната индустрия, така и начина на работа на много специалисти.

Визуализиране на големите масиви от информация

За повечето потребители големите масиви от информация (Big Data) са нещо непонятно и далечно. Донякъде това се дължи на факта, че в техния суров вид са трудно разбираеми дори за специалистите. През 2017 г. се очаква да навлязат масово системи и приложения, които да могат да систематизират огромните обеми от данни в гъвкав и разбираем за човека формат. Без да е необходимо десетки анализатори да сортират и извличат ръчно важната информация. Донякъде това е част от автоматизацията на процесите, но представянето на необятния океан от данни ще покаже истинския потенциал на Big Data.

MASA – единни приложения за всички приложения

Зад абревиатурата MASA седи Mesh App and Service Architecture или с други думи идеята е да се създаде платформа в която всички видове приложения да се сложат под един знаменател. В момента мобилните, интернет базираните, РС и тези за различните умни джаджи използват различна база за своите програми и съответно техния софтуер рядко е съпоставим между отделните устройства. Хаосът е наистина голям, особено когато се опитваш да създаваш приложения за големи корпорации. MASA взима услугите и възможностите на отделните програми и ги предоставя на всички устройства и платформи.

Така се създава решение, което да предоставя оптимизиран софтуер за дигиталния хаос от свързани предмети – от десктопи, през смартфони, дори до умни автомобили. MASA е една от тенденциите, които трябваше да избухнат още през 2016 г., но процесът по създаването на подобни архитектури се оказа по-бавен от очакваното.

Адаптивни системи за сигурност

Колкото повече поумняват и напредват технологиите, колкото повече предмети и неща, свързани с глобалната мрежа имаме, толкова повече главоболия се създават за специалистите по дигитална сигурност. Може би най-голямата дупка в това отношение за момента са устройствата от IoT. Хакерската атака през октомври, в която беше спрян достъпът до стотици големи международни сайтове в голяма част от източното крайбрежие на САЩ, беше осъществена чрез стотици дори хиляди устройства като свързани охранителни камери и др. Тя изкара на преден план проблемите, които IoT имат със сигурността.

Производителите подцениха проблема и сега трябва да взимат бързи решения за отстраняването му. Но те не са единствени – всички нови ниши се нуждаят от адаптивни системи, които да могат да се справят с потенциални атаки.

Дигитални близнаци

Какво се получава когато комбинираме IoT, добавена и виртуална реалност? „Дигитален близнак“ или с други думи компютъризирано копие на реален предмет или личност, което е направено въз основа на събраната от различни сензори информация.

Това всъщност ще бъде начина по който служители, инженери или проектанти-любители ще могат да взаимодействат с дигитални копия на съществуващ предмет, както и да създават изцяло нови продукти чрез направата на дигитални близнаци. В някаква степен можете да кажете, че това е просто по-як начин да кажете „дигитализирано копие“. Например, имате реално устройство, което работи на отдалечено място, но има повреда.

Първо инженерите чрез добавена или виртуална реалност инспектират неговия дигитален близнак и се опитват чрез него да оправят дистанционно реалния предмет. Така че с по-масовото разпространение на AR и VR решенията, този термин ще започне да се налага все повече.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Килограм джанки в Турция струва колкото 14 кг агнешко месо

Килограм джанки в Турция струва колкото 14 кг агнешко месо

Джанки се предлагат на цена от 500 турски лири (160 лв.) за килограм на пазара в Турция - сума, за която в страната може да се купят 14 кг агнешко месо, съобщава турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА. Първите за сезона джанки са отгледани в парници в Анталия и Мерсин и вече се появиха на щандовете на турските пазари за плодове и зеленчуци.

Пишат нови правила как съседи да поддържат блока

Пишат нови правила как съседи да поддържат блока

МРРБ приема предложения до 15 април, след това ще изготви промени в закона МРРБ подготвя нови правила за управление на етажната собственост, които да доведат до по-качествена поддръжка на сградите и механизми на контрол за лицата, предоставящи услугите на професионално управление на етажната собственост.

„Газпром“ уведоми България, че от 2020 г. спира транзита на газ през Трансбалканския коридор

„Газпром“ уведоми България, че от 2020 г. спира транзита на газ през Трансбалканския коридор

„Газпром експорт“ е уведомил официално българските власти, че смята да прекрати транзита на газ по Трансбалканския коридор, по който се доставя газ за Турция, от януари 2020 година, съобщава Sputnik Turkiye, като се позовава на агенция Bloomberg. Българската министърка на енергетиката Теменужка Петкова е потвърдила,

България ще съди “Газпром” за транзитни такси, ако “Турски поток” не мине през нас

България ще съди “Газпром” за транзитни такси, ако “Турски поток” не мине през нас

“Газпром експорт” е уведомил официално българските власти, че смята да прекрати транзита на газ по Трансбалканския коридор, по който се доставя газ за Турция, от януари 2020 г. съобщава агенция “Блумбърг”. Ако това стане, България ще се възползва от правото си да се обърне към арбитражен съд, за да получи дължимите си транзитни такси до 2030

Виена е най-добрият град за живеене, София е на 116-о място

Виена е най-добрият град за живеене, София е на 116-о място

Международната консултантска компания Mercer публикува традиционната си годишна класация за най-добрите за живеене градове в света. За десета поредна година класацията се оглавява от австрийската столица Виена, следвана от Цюрих, Швейцария и Ванкувър, Канада, предаде БНР. Българската столица София е на 116-о място от общо 231 града.

Данъчните продават  свлачище край Варна

Данъчните продават свлачище край Варна

Ваканционен имот върху 22 декара в местността Прибой на юг ог Варна е обявен от НАП на търг за 2 349 000 лева. Заради свлачищната зона върху него по времето на соца бяха разположени 70 бунгала. В базата, която е популярна сред варненци за уикендите, има още заведение с кухня, барбекю и тераса. Търгът, който не е първи, ще бъде проведен на 5 април.

Магазините в Черна гора вече няма да работят в неделя

Магазините в Черна гора вече няма да работят в неделя

Правителството на Черна гора одобри предложение за изменение на закона за вътрешната търговия, според което се забранява търговията на едро и дребно в неделя и на празници, написа черногорският премиер Душко Маркович на профила си в Туитър, като добави, че това е положителна новина за 37 хиляди работници в търговията, предаде Танюг.

"Боинг-737-8 Mакс" на “Туи” се връща в България, застигнат над Румъния от забраната да лети в Европа (Обзор)

"Боинг-737-8 Mакс" на “Туи” се връща в България, застигнат над Румъния от забраната да лети в Европа (Обзор)

В сряда във въздушното ни пространство е трябвало да влязат два такива самолета, авиокомпаниите ги сменят "Боинг-737-8 Mакс” на “Туи флай” се приземи извънредно в София в 20,53 ч във вторник. Това става седем минути преди да влезе в сила забраната на Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) моделите B737-8 и B737-9 Макс да летят над

Хаос с полетите в САЩ след забраната на Путин за "Боинг 737 Макс"

Хаос с полетите в САЩ след забраната на Путин за "Боинг 737 Макс"

Настъпи хаос с полетите в Съединените щати, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че засега също спира полетите на модела „Боинг”, информира Би Ти Ви. Втори път за последните шест години американските власти взимат решение да спрат за полети определен тип самолети на „Боинг”. Решението беше взето след катастрофата в Етиопия,

Рестартиране на алианса между "Рено", "Нисан" и "Мицубиши"

Рестартиране на алианса между "Рено", "Нисан" и "Мицубиши"

Председателят на "Рено" (Renault SA) Жан-Доминик Сенар обяви във вторник "рестартирането на алианса" между френския производител на автомобили и японските компании "Нисан" (Nissan Motor Corp.) и "Мицубиши" (Mitsubishi Motors), предаде БНР. Алиансът Рено-Нисан-Мицубиши създаде нов съвместен съвет, който ще се председателства именно от Жан-Доминик

Най-коментирани

Москва бе домакин на седмия китайско-руски туристически форум

Москва бе домакин на седмия китайско-руски туристически форум

Вчера в Москва се проведе седмият китайско-руски туристически форум. На него бе съобщено, че през 2018 г. броят на китайските туристи в Русия, освободени от групова виза, е надхвърлил за първи път 1 милион, предаде Радио Китай. Зам.-изпълнителният директор на туристическата асоциация „Свят без граници" Анна Сибиркина коментира,

България ще съди “Газпром” за транзитни такси, ако “Турски поток” не мине през нас

България ще съди “Газпром” за транзитни такси, ако “Турски поток” не мине през нас

“Газпром експорт” е уведомил официално българските власти, че смята да прекрати транзита на газ по Трансбалканския коридор, по който се доставя газ за Турция, от януари 2020 г. съобщава агенция “Блумбърг”. Ако това стане, България ще се възползва от правото си да се обърне към арбитражен съд, за да получи дължимите си транзитни такси до 2030

Хаос с полетите в САЩ след забраната на Путин за "Боинг 737 Макс"

Хаос с полетите в САЩ след забраната на Путин за "Боинг 737 Макс"

Настъпи хаос с полетите в Съединените щати, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че засега също спира полетите на модела „Боинг”, информира Би Ти Ви. Втори път за последните шест години американските власти взимат решение да спрат за полети определен тип самолети на „Боинг”. Решението беше взето след катастрофата в Етиопия,

„Газпром“ уведоми България, че от 2020 г. спира транзита на газ през Трансбалканския коридор

„Газпром“ уведоми България, че от 2020 г. спира транзита на газ през Трансбалканския коридор

„Газпром експорт“ е уведомил официално българските власти, че смята да прекрати транзита на газ по Трансбалканския коридор, по който се доставя газ за Турция, от януари 2020 година, съобщава Sputnik Turkiye, като се позовава на агенция Bloomberg. Българската министърка на енергетиката Теменужка Петкова е потвърдила,

Пишат нови правила как съседи да поддържат блока

Пишат нови правила как съседи да поддържат блока

МРРБ приема предложения до 15 април, след това ще изготви промени в закона МРРБ подготвя нови правила за управление на етажната собственост, които да доведат до по-качествена поддръжка на сградите и механизми на контрол за лицата, предоставящи услугите на професионално управление на етажната собственост.

България с лек превес пред Сърбия за завод на VW

България с лек превес пред Сърбия за завод на VW

Крайният срок за решението на немския гигант е през май Решение къде да построи завод за автомобили в Източна Европа германският автомобилен концерн VW ще вземе в края на май. В момента проучването на най-подходящи за целта страни е в етап, в който кандидатите са ограничени до четири. В следващия две страни ще отпаднат и накрая ще се избере

Още в понеделник новият шеф на КФН Бойко Атанасов се заема с “Бонус-малус” (Обзор)

Още в понеделник новият шеф на КФН Бойко Атанасов се заема с “Бонус-малус” (Обзор)

Иска да запълни целия състав на комисията Още в понеделник новият шеф на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов започва работа по системата “Бонус-малус”. Това заяви той в кулоарите на парламента, минути след като депутатите единодушно със 134 гласа “за” решиха да оглави финансовия надзор. Атанасов подчерта,

Бразилия продаде 12 летища

Бразилия продаде 12 летища

Правителството на президента на Бразилия Жаир Болсонаро обяви приватизацията на 12 летища, предаде БГНЕС. Въпреки че приходите в държавната хазна от първоначалния търг да са сравнително малки - 2,3 милиарда реала (620 милиона долара), продажбата се разглежда като първи тест за доверието на пазара в огромната приватизационна програма на Болсонаро.

Томислав Дончев: До края на годината обществените поръчки ще се дигитализират

Томислав Дончев: До края на годината обществените поръчки ще се дигитализират

Вицепремиерът Томислав Дончев очаква в рамките на десетилетието в строителния бранш ескалацията на разходите за труд да продължи. Той не се ангажира със средногодишния темп на нарастването й, стана ясно по време на форум на тема "Европейската солидарност в инвестиционната политика на ЕС, реализирана в България" с конвергенцията на България с

Срещат в София инвеститори с иновативни стартъпи

Срещат в София инвеститори с иновативни стартъпи

“София Тех парк” прави специална програма в подкрепа на изобретатели, иноватори и предприемачи Ще има демо ден на преакселераторска програма Конференция Investum Supersonic в подкрепа на новатори и стартъпи ще се проведе на 25 март в “София Тех парк”. Целта на събитието е да даде възможност за среща и взаимодействие между водещи инвеститори и

40 години пътуване за Пролетния празник в Китай

40 години пътуване за Пролетния празник в Китай

От 1979 г. до 2019 г. пътуванията в Китай са се увеличили от 100 милиона на 3 милиарда. Китайците днес разполагат с по-голям избор на транспорт и по-добри услуги, съобщава "Радио Китай". Наскоро приключи Китайската нова година и свързаното с нея „голямо пролетно преселение", когато милиони китайци се прибират у дома,

България с лек превес пред Сърбия за завод на VW

България с лек превес пред Сърбия за завод на VW

Крайният срок за решението на немския гигант е през май Решение къде да построи завод за автомобили в Източна Европа германският автомобилен концерн VW ще вземе в края на май. В момента проучването на най-подходящи за целта страни е в етап, в който кандидатите са ограничени до четири. В следващия две страни ще отпаднат и накрая ще се избере

Фандъкова: До месец ще приключим преговорите за заплатите на шофьорите в градския транспорт

Фандъкова: До месец ще приключим преговорите за заплатите на шофьорите в градския транспорт

Най-късно до един месец преговорите за споразумение за програма за тригодишно ежегодно увеличение с поне 10 процента на заплатите на заетите в градския транспорт трябва да приключат. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова след като участва в откриването на XVIII Годишна конференция на Мрежата на синдикалните организации от

Заетостта в Китай остава стабилна въпреки по-високия месечен ръст на безработица

Заетостта в Китай остава стабилна въпреки по-високия месечен ръст на безработица

Заетостта в Китай се запазва стабилна, въпреки по-високия ръст на безработицата през януари и февруари, сочат данни на Държавното статистическо управление. Нивото на безработица в градовете през януари е отчело 5.1% и 5.3% през февруари съответно с 0.1% и 0.3% по-висок от предходната година за същия период, съобщава "Радио Китай".

Износът на Япония спада за трети пореден месец

Износът на Япония спада за трети пореден месец

Японският износ се е понижил с 1,2 процента на годишна база до 6,38 трлн. йени (57,3 млрд. долара) през февруари, съобщи днес правителството, цитирано от ДПА. Това е трети пореден месец на спад, предава БТА. Износът към други азиатски страни, който представлява 52 на сто от изнесените в Япония стоки, е намалял с 1,8 процента до 3,3 трлн.

Данъчните продават  свлачище край Варна

Данъчните продават свлачище край Варна

Ваканционен имот върху 22 декара в местността Прибой на юг ог Варна е обявен от НАП на търг за 2 349 000 лева. Заради свлачищната зона върху него по времето на соца бяха разположени 70 бунгала. В базата, която е популярна сред варненци за уикендите, има още заведение с кухня, барбекю и тераса. Търгът, който не е първи, ще бъде проведен на 5 април.

Проектират нова станция на метрото в “Обеля”, свързва го с влака за Кюстендил

Проектират нова станция на метрото в “Обеля”, свързва го с влака за Кюстендил

Ще е първата построена в партньорство между общината и частен инвеститор С още една станция може да се разшири до 3 г. метромрежата на София. Плановете са тя да е на бул. “П. Владигеров” и да има връзка с влаковете по жп линията София - Кюстендил. Вече тече процедура за избор на изпълнител, който да направи идейния проект на бъдещата метростанция

Местните власти  управляват по-добре бюджетните пари

Местните власти управляват по-добре бюджетните пари

38 кметства с повече собствени приходи, само 8 чакат помощ от хазната Местните власти управляват по-добре бюджетните пари, а все повече от тях събират повече собствени приходи. Просрочените дългове на много от тях намаляват. Тази равносметка за финансовото състояние на общините в края на 2018 в сравнение с 2017 г.

Дойче банк и Комерцбанк започнат преговори за евентуално сливане

Дойче банк и Комерцбанк започнат преговори за евентуално сливане

Водещите финансови институции на Германия Дойче банк (Deutshe Bank) и Комерцбанк (Commerzbank) започват официално преговори за евентуално сливане, съобщи ДПА, позовавайки се на свои източници, предаде БТА. Разговори по плановете за сливането на банките се водят вече от месеци. Правителството заяви преди време по този повод,

Товарните влакове по маршрута Китай-Европа са извършили 14 000 пътувания

Товарните влакове по маршрута Китай-Европа са извършили 14 000 пътувания

Мрежата за товарен железопътен превоз между Китай и Европа, ключова част от инициативата „Един пояс един път", се разширява бързо. До края на февруари тази година, са били извършени 14 000 пътувания по маршрута, по данни на китайския икономически регулатор, съобщава bulgarian.cri.cn. Мрежата свързва Китай с 50 града в 15 европейски държави,