Най-важните технологични тенденции за 2017

  • 0
authorАвтор: Юлиян Арнаудов

Най-важните технологични тенденции за 2017

Ако за повечето хора началото на новата година е повод за равносметка, то за технологичните експерти е моментът, в който се очертават най-горещите области за иновации, които ще движат индустриите и световната икономика. Такава е ситуацията и в началото на 2017 година. Някои от стратегическите тенденции бяха описвани в края или началото на годината и най-вероятно те ще продължат да се развиват и през 2017 г. Други останаха на по-заден план, но се очаква да станат все по-видими за потребителите. Трети – от нишови и експериментални проекти ще избухнат като комерсиални продукти.

Важен позитивен сигнал в прогнозите е, че световният бизнес ще увеличи своите разходи за IT. По данни на изследователската фирма Gartner, компаниите по цялото земно кълбо ще заделят 3,5 трлн. долара за информационни технологии през 2017 г., което е ръст от 2.9% спрямо предходната година. Най-голям е растежът при софтуерните разработки, като приходите в тази област трябва да се увеличат с над 7% до 357 млрд. долара.

На второ място като увеличение са IT услугите с ръст от 4,8% и ще достигнат 943 млрд. долара. Най-голям дял от разходите на компаниите ще бъдат насочени за комуникационни услуги – 1,4 трлн. долара, но техният ръст през новата година ще бъде едва 1,9%.

В тази позитивна прогноза за IT сектора ви представяме осемте най-големи стратегически тенденции за 2017 г., които ще движат иновациите и технологиите към нови висини.

Изкуствен интелект (AI) и машинно самообучение

Развитието на платформи и системи, които да могат да разбират отвъд традиционните алгоритми, създадени от програмистите, се развива с бързо темпо. Изкуственият интелект и машинното самообучение включват различни технологии и техники, които могат да се използват с различно предназначение. Тяхното прецизиране може най-накрая да извиси дигиталните асистенти тип Cortana и Siri до истинския им блясък от научно-фантастичните филми.

Тези системи разбират контекст, учат се, анализират, разиграват и предсказват събития и ситуации. Те ще бъдат в основата на всяка една голяма платформа, било то бизнес или потребителска, която ще има за цел да обработва огромните масиви от данни, които ще постъпват не всеки ден, а всяка минута. Тяхната задача е да анализират ситуацията в реално време и автоматично да зададат параметрите за действие. От управление на наличности в склад през справяне със задръствания и трафик по време на спортни и културни събития до предложения за стратегически борсови операции. Този пазар има огромен потенциал и ако през 2014 г. е бил с обем от 420 млн. долара се очаква да достигне 5,05 млрд. долара през 2020 г. прогнозира изследователската фирма Markets and Markets. В същото време интелигентните дигитални асистенти ще създадат приходи от 12,28 млрд. долара до 2024 г., прогнозира Grand View Research.

Интернет на нещата и умни домашни системи

За Интернет на нещата (IoT) се говори от години. Идеята е сравнително проста – всяка възможна вещ или устройство да е свързано в глобалната или някаква затворена дигитална мрежа, което да му позволява да се управлява или дистанционно, или да комуникира с други подобни. Но ако преди компаниите просто представяха специално построени къщи за демонстрации, натъпкани до горе с подобни скъпоструващи решения, то все повече започват да се появяват крайни устройства, които макар и бавно започват да налагат на пазара тази концепция. Голяма част от забавянето идва от прекалено голямата конкуренция и по-точно от липсата на взаимодействие между отделните играчи.

Няма стандарти, устройствата на една компания не могат да се ползват с устройства на друга и за всеки умен миксер трябва отделно мобилно приложение. Това руши лесното им ползване и само затруднява излишно потребителите. Проблемът все повече се вижда от големите компании и се очаква скоро да започнат съвместни действия по отстраняването му. Освен това през 2017 г. се очаква да започнат да се появяват на пазара все по-евтини умни вещи и контролери, които да управляват свързаните устройства. IoT пазарът се очаква да нарасне петкратно от 157 млрд. долара през миналата 2016 г. до 661,74 млрд. долара през 2021 г., прогнозира изследователската фирма Markets and Markets.

Автоматизация на процесите

Автоматизираните процеси имат за цел да сведат човешкия фактор до минимум в различни дейности. Например, все повече от борсовите транзакции се правят от компютри и до голяма степен автоматично. Напредъкът в AI и машинното самообучение увеличава спектъра и възможностите на подобни автоматизирани системи, като ги прави по-прецизни, по-добри и по-функционални. Очакванията на експертите са, че през 2017 г. този сегмент ще отчете още по-голям напредък – както технологичен, така и пазарен. Което поставя под въпрос редица професии, включително и журналистическата. Вече има „роботи репортери“, които пишат статии за лесни и шаблонни теми, като например новини за финансови резултати.

Виртуалната и добавената реалност

За виртуалната (VR) и добавена реалност (AR) през 2016 г. се изписа и изговори повече отколкото за изборите за президент в САЩ. Едно от най-дългоочакваните устройства Oculus Rift излезе на пазара. В същото време един от феномените на годината беше играта с добавена реалност Pokemon Go, която подлуди милиони. Всичко това само загатва за възможностите на новите технологии. Те обаче тепърва ще разгръщат своя потенциал, като през 2017 г. се очаква да се доразвият и пред тях да се отворят нови пазарни възможности. Които няма да се ограничат само до ловене на покемони. По данни на изследователската фирма IDC AR и VR пазарът през 2016 г. е 5,2 млрд. долара, но през 2020 г. ще достигне до впечатляващите 162 млрд. долара. Определено това е технология, която ще промени из основи както развлекателната индустрия, така и начина на работа на много специалисти.

Визуализиране на големите масиви от информация

За повечето потребители големите масиви от информация (Big Data) са нещо непонятно и далечно. Донякъде това се дължи на факта, че в техния суров вид са трудно разбираеми дори за специалистите. През 2017 г. се очаква да навлязат масово системи и приложения, които да могат да систематизират огромните обеми от данни в гъвкав и разбираем за човека формат. Без да е необходимо десетки анализатори да сортират и извличат ръчно важната информация. Донякъде това е част от автоматизацията на процесите, но представянето на необятния океан от данни ще покаже истинския потенциал на Big Data.

MASA – единни приложения за всички приложения

Зад абревиатурата MASA седи Mesh App and Service Architecture или с други думи идеята е да се създаде платформа в която всички видове приложения да се сложат под един знаменател. В момента мобилните, интернет базираните, РС и тези за различните умни джаджи използват различна база за своите програми и съответно техния софтуер рядко е съпоставим между отделните устройства. Хаосът е наистина голям, особено когато се опитваш да създаваш приложения за големи корпорации. MASA взима услугите и възможностите на отделните програми и ги предоставя на всички устройства и платформи.

Така се създава решение, което да предоставя оптимизиран софтуер за дигиталния хаос от свързани предмети – от десктопи, през смартфони, дори до умни автомобили. MASA е една от тенденциите, които трябваше да избухнат още през 2016 г., но процесът по създаването на подобни архитектури се оказа по-бавен от очакваното.

Адаптивни системи за сигурност

Колкото повече поумняват и напредват технологиите, колкото повече предмети и неща, свързани с глобалната мрежа имаме, толкова повече главоболия се създават за специалистите по дигитална сигурност. Може би най-голямата дупка в това отношение за момента са устройствата от IoT. Хакерската атака през октомври, в която беше спрян достъпът до стотици големи международни сайтове в голяма част от източното крайбрежие на САЩ, беше осъществена чрез стотици дори хиляди устройства като свързани охранителни камери и др. Тя изкара на преден план проблемите, които IoT имат със сигурността.

Производителите подцениха проблема и сега трябва да взимат бързи решения за отстраняването му. Но те не са единствени – всички нови ниши се нуждаят от адаптивни системи, които да могат да се справят с потенциални атаки.

Дигитални близнаци

Какво се получава когато комбинираме IoT, добавена и виртуална реалност? „Дигитален близнак“ или с други думи компютъризирано копие на реален предмет или личност, което е направено въз основа на събраната от различни сензори информация.

Това всъщност ще бъде начина по който служители, инженери или проектанти-любители ще могат да взаимодействат с дигитални копия на съществуващ предмет, както и да създават изцяло нови продукти чрез направата на дигитални близнаци. В някаква степен можете да кажете, че това е просто по-як начин да кажете „дигитализирано копие“. Например, имате реално устройство, което работи на отдалечено място, но има повреда.

Първо инженерите чрез добавена или виртуална реалност инспектират неговия дигитален близнак и се опитват чрез него да оправят дистанционно реалния предмет. Така че с по-масовото разпространение на AR и VR решенията, този термин ще започне да се налага все повече.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Паундът рязко поскъпна след решението, че Лондон може да се откаже от Брекзит едностранно

Паундът рязко поскъпна след решението, че Лондон може да се откаже от Брекзит едностранно

Британската лира поскъпва рязко спрямо останалите валути, след като Генералният адвокат на Съда на Европейския съюз прецени, че Великобритания има право едностранно да се откаже от Брекзит. Въпреки че решенията на генералния адвокат не са задължителни за Европейския съд и още по-малко за Обединеното кралство,

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

Експерт: Няма недостиг на кадри в България

В България няма недостиг на кадри. Повечето обявени свободни работни места са за хора с ниско образование, на които се предлага ниско заплащане и не се осигурява обучение. Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова на форум за недостига на работна сила,

Емил Димитров: Сигнал има, Марешки да дойде с мен и да ни изслушат и двамата

Емил Димитров: Сигнал има, Марешки да дойде с мен и да ни изслушат и двамата

Снети са ми показанията, казва председателят на парламентарната комисия за борба със сивата икономика и контрабандата - Г-н Димитров, Марешки подава сигнал срещу вас до прокуратурата заради думите ви, че има двама крупни контрабандисти в горивата с политически чадър. Защо не сте подали сигнал, ако имате такива сведения?

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Сглобява се най-големият автогигант - Fordswagen!

Две от водещите автомобилни компании Volkswagen и Ford са все по-близо до пълно сливане. Ако това се случи, това ще бъде най-голямата автомобилна фирма в света. Генералният директор на германската компания Хербет Дийс потвърди пред Ройтерс, че преговорите с Ford моге да доведат до създаване на "глобален автомобилен алианс".

Хлябът трябва да се подбира според храната

Хлябът трябва да се подбира според храната

Ако е 100% ръжен, е като тухличка, останалото е лъжа Объл, красив, добре оформен, но никъде не е напукан, има формата на бял хляб, но на етикета пише, че ръжен. Това означава, че в него има поне 90% бяло брашно и 10% ръжено, обясняват експерти пекари част от заблудите, които прилагат търговци. 100% ръжен хляб може да има само в един вариант -

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

За голям растеж на гръцкия износ през октомври информира в съобщение Гръцкият съюз на износителите, цитиран от агенция АНА-МПА. Според анализа на Центъра за експортни изследвания, който се основава на неокончателни данни на гръцката статистическа служба, през октомври износът на страната е нараснал с около 24 процента на годишна база и възлиза на

Най-коментирани

Пампорово открива ски сезона на 8 декември

Пампорово открива ски сезона на 8 декември

Ски сезонът в Пампорово ще бъде открит на 8 декември, съобщи на пресконференция в София Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД, предава БТА. На пресконференцията за представяне на новостите в курорта за предстоящия зимен сезон участва и олимпийската шампионка Катя Дафовска, която е сред хотелиерите в Пампорово.

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Близо 6,4 млн. души от 183 общини са обхванати от разделното събиране на отпадъци в момента. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на заключителния форум "Зелена икономика", който се състоя в София хотел Балкан, съобщи БТА. В България са рециклирани 917 000 тона битови отпадъци през 2016 г.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Почват преговори за концесията в Банско (Обзор)

Петчленка на ВАС потвърди, че не трябва ОВОС за плана за управление на “Пирин” Кабинетът упълномощи в сряда министъра на околната среда и водите Нено Димов да предоговори концесионния договор с “Юлен” АД за ски зоната над Банско. По същото време 5-членният състав на Върховния административен съд (ВАС) публикува решение,

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Финансистът Левон Хампарцумян, който стана „Банкер на 2018 г.” коментира проблемът с хроничната бедност пред Би Ти Ви. По думите му страната ни винаги е била най-бедната държава в Европа, дори по времето на комунизма. „През 1944 г. България е на същото икономическо положение като Дания – селскостопански държави с наченки на индустрия.

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Банско подарява кола за старта на сезона

Банско подарява кола за старта на сезона

Курортът отваря тържествено на 15 декември Чисто ново Audi A3 ще чака своя пръв притежател следващата събота, 15 декември, на Бъндеришка поляна. Автомобилът може да бъде спечелен в играта “Ловци на съкровища” - една от многото, които ще отбележат стартирането на ски сезона тази година. В приключението могат да се включат всички желаещи да

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Закриват митниците на 7 януари 2019 година, ще стават управления и дирекции Митниците в сегашния им вид ще бъдат закрити на 7 януари 2019 г., за да бъдат основно преструктурирани. Това е записано в проект за промени в Устройствения правилник на едната от двете приходни агенции, които са предложени от финансовия министър Владислав Горанов за

Фонд "Земеделие" преведе 4,3 млн. лева в помощ на 2841 животновъди

Фонд "Земеделие" преведе 4,3 млн. лева в помощ на 2841 животновъди

Държавен фонд "Земеделие" продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани в планинските райони. Днес са били преведени над 4,3 млн. лева на 2841 животновъди, съобщават от фонда. По схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки в планински райони 2603-ма фермери са получили 3 787 448 лева получиха.

"Булгаргаз" ЕАД предлага увеличение на цената на природния газ с 3,51%

"Булгаргаз" ЕАД предлага увеличение на цената на природния газ с 3,51%

"Булгаргаз" ЕАД предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ да утвърди цена на природния газ за първо тримесечие на 2019 г. в размер 44,80 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от обществения доставчик. В сравнение с утвърдената за четвърто тримесечие на 2018 г.

Растежът на турската икономика се забави до 1,6% през третото тримесечие на 2018 г.

Растежът на турската икономика се забави до 1,6% през третото тримесечие на 2018 г.

Икономическият растеж на Турция се забави до 1,6 на сто на годишна основа през третото тримесечие под натиска на високата инфлация и валутната криза. Това сочат обявените днес официални данни на турския статистически институт, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Те показват, че брутният вътрешен продукт на Турция се е увеличил с 1,

Китайският индекс на цените на производителите през ноември се е увеличил с 2,7%

Китайският индекс на цените на производителите през ноември се е увеличил с 2,7%

Според публикуваните от Китайското статистическо бюро данни, през ноември индексът на цените на производителите се е увеличил с 2,7%, предаде bulgarian.cri.cn. Старшият статистик Шън Гуоцин заяви, че според оценките, 0,8 процентни пункта от 2,7-процентния ръст са повлияни от промените на цените през миналата година, а 1,9% от новото им увеличение.

За ноември месец китайският индекс на потребителските цени се е повишил с 2,2%

За ноември месец китайският индекс на потребителските цени се е повишил с 2,2%

Публикуваните вчера данни от Държавното статистическо управление данни показват, че през първите 11 месеца на тази година индексът на потребителските цени (CPI) на Китай се е повишил с 2,1% спрямо същия период на миналата година, а за ноември с 2,2%, предава bulgarian.cri.cn. По-конкретно увеличението в градовете и селата е било на едно и също

Близо 31 млн. частни фирми и 71 млн. семейни бизнеси оперират в Китай

Близо 31 млн. частни фирми и 71 млн. семейни бизнеси оперират в Китай

Броят на частните компании и семейните бизнеси в Китай се е увеличил бързо след старта на политиката за реформи и отваряне преди 40 години, сочат данни на Държавната агенция за пазарна регулация. Към края на октомври 2018 г. в страната е имало 71,37 милиона семейни бизнеса и 30,67 милиона частни фирми, предаде bulgarian.cri.cn.

„Блумбърг": До 2030 г. Китай може да се превърне глобален лидер в изкуствения интелект

„Блумбърг": До 2030 г. Китай може да се превърне глобален лидер в изкуствения интелект

Стойността на основните индустрии, свързани с разработката на изкуствен интелект в Китай може да надхвърли 1 трилион юана (над 145 милиарда долара) до 2030 г., а тази на секторите, в които тази технология се използва – над 10 трилиона юана, прогнозира доклад на „Блумбърг" (Bloomberg Intelligence), предаде bulgarian.cri.cn.

Русия вече на второ място сред
най-големите производители на оръжие в света

Русия вече на второ място сред най-големите производители на оръжие в света

Русия се е изкачила на второ място сред страните производителки на оръжия през 2017 г. Така тя се нарежда след първенеца САЩ. Данните се съдържат в доклад на Института за изследвания на международния мир в Стокхолм (СИПРИ), предадоха световните агенции, цитирани от БТА. "Руските предприятия преживяват значителен ръст в техните продажби на оръжия

Кирил Домусчиев призова да се разследва спекулата с цената на тока

Кирил Домусчиев призова да се разследва спекулата с цената на тока

Уважавайте бизнеса, който не търси работа, а създава работа, каза председателят на КРИБ на живо в предаването „Беновска пита“ по Канал 3. Кирил Домусчиев за бизнеса, представляван от КРИБ, като обединител на нацията срещу повишаването на цените на тока, срещу безотговорните изказвания на политици, срещу нежеланието и направо отказа за реформи в