Най-важните технологични тенденции за 2017

  • 0
authorАвтор: Юлиян Арнаудов

Най-важните технологични тенденции за 2017

Ако за повечето хора началото на новата година е повод за равносметка, то за технологичните експерти е моментът, в който се очертават най-горещите области за иновации, които ще движат индустриите и световната икономика. Такава е ситуацията и в началото на 2017 година. Някои от стратегическите тенденции бяха описвани в края или началото на годината и най-вероятно те ще продължат да се развиват и през 2017 г. Други останаха на по-заден план, но се очаква да станат все по-видими за потребителите. Трети – от нишови и експериментални проекти ще избухнат като комерсиални продукти.

Важен позитивен сигнал в прогнозите е, че световният бизнес ще увеличи своите разходи за IT. По данни на изследователската фирма Gartner, компаниите по цялото земно кълбо ще заделят 3,5 трлн. долара за информационни технологии през 2017 г., което е ръст от 2.9% спрямо предходната година. Най-голям е растежът при софтуерните разработки, като приходите в тази област трябва да се увеличат с над 7% до 357 млрд. долара.

На второ място като увеличение са IT услугите с ръст от 4,8% и ще достигнат 943 млрд. долара. Най-голям дял от разходите на компаниите ще бъдат насочени за комуникационни услуги – 1,4 трлн. долара, но техният ръст през новата година ще бъде едва 1,9%.

В тази позитивна прогноза за IT сектора ви представяме осемте най-големи стратегически тенденции за 2017 г., които ще движат иновациите и технологиите към нови висини.

Изкуствен интелект (AI) и машинно самообучение

Развитието на платформи и системи, които да могат да разбират отвъд традиционните алгоритми, създадени от програмистите, се развива с бързо темпо. Изкуственият интелект и машинното самообучение включват различни технологии и техники, които могат да се използват с различно предназначение. Тяхното прецизиране може най-накрая да извиси дигиталните асистенти тип Cortana и Siri до истинския им блясък от научно-фантастичните филми.

Тези системи разбират контекст, учат се, анализират, разиграват и предсказват събития и ситуации. Те ще бъдат в основата на всяка една голяма платформа, било то бизнес или потребителска, която ще има за цел да обработва огромните масиви от данни, които ще постъпват не всеки ден, а всяка минута. Тяхната задача е да анализират ситуацията в реално време и автоматично да зададат параметрите за действие. От управление на наличности в склад през справяне със задръствания и трафик по време на спортни и културни събития до предложения за стратегически борсови операции. Този пазар има огромен потенциал и ако през 2014 г. е бил с обем от 420 млн. долара се очаква да достигне 5,05 млрд. долара през 2020 г. прогнозира изследователската фирма Markets and Markets. В същото време интелигентните дигитални асистенти ще създадат приходи от 12,28 млрд. долара до 2024 г., прогнозира Grand View Research.

Интернет на нещата и умни домашни системи

За Интернет на нещата (IoT) се говори от години. Идеята е сравнително проста – всяка възможна вещ или устройство да е свързано в глобалната или някаква затворена дигитална мрежа, което да му позволява да се управлява или дистанционно, или да комуникира с други подобни. Но ако преди компаниите просто представяха специално построени къщи за демонстрации, натъпкани до горе с подобни скъпоструващи решения, то все повече започват да се появяват крайни устройства, които макар и бавно започват да налагат на пазара тази концепция. Голяма част от забавянето идва от прекалено голямата конкуренция и по-точно от липсата на взаимодействие между отделните играчи.

Няма стандарти, устройствата на една компания не могат да се ползват с устройства на друга и за всеки умен миксер трябва отделно мобилно приложение. Това руши лесното им ползване и само затруднява излишно потребителите. Проблемът все повече се вижда от големите компании и се очаква скоро да започнат съвместни действия по отстраняването му. Освен това през 2017 г. се очаква да започнат да се появяват на пазара все по-евтини умни вещи и контролери, които да управляват свързаните устройства. IoT пазарът се очаква да нарасне петкратно от 157 млрд. долара през миналата 2016 г. до 661,74 млрд. долара през 2021 г., прогнозира изследователската фирма Markets and Markets.

Автоматизация на процесите

Автоматизираните процеси имат за цел да сведат човешкия фактор до минимум в различни дейности. Например, все повече от борсовите транзакции се правят от компютри и до голяма степен автоматично. Напредъкът в AI и машинното самообучение увеличава спектъра и възможностите на подобни автоматизирани системи, като ги прави по-прецизни, по-добри и по-функционални. Очакванията на експертите са, че през 2017 г. този сегмент ще отчете още по-голям напредък – както технологичен, така и пазарен. Което поставя под въпрос редица професии, включително и журналистическата. Вече има „роботи репортери“, които пишат статии за лесни и шаблонни теми, като например новини за финансови резултати.

Виртуалната и добавената реалност

За виртуалната (VR) и добавена реалност (AR) през 2016 г. се изписа и изговори повече отколкото за изборите за президент в САЩ. Едно от най-дългоочакваните устройства Oculus Rift излезе на пазара. В същото време един от феномените на годината беше играта с добавена реалност Pokemon Go, която подлуди милиони. Всичко това само загатва за възможностите на новите технологии. Те обаче тепърва ще разгръщат своя потенциал, като през 2017 г. се очаква да се доразвият и пред тях да се отворят нови пазарни възможности. Които няма да се ограничат само до ловене на покемони. По данни на изследователската фирма IDC AR и VR пазарът през 2016 г. е 5,2 млрд. долара, но през 2020 г. ще достигне до впечатляващите 162 млрд. долара. Определено това е технология, която ще промени из основи както развлекателната индустрия, така и начина на работа на много специалисти.

Визуализиране на големите масиви от информация

За повечето потребители големите масиви от информация (Big Data) са нещо непонятно и далечно. Донякъде това се дължи на факта, че в техния суров вид са трудно разбираеми дори за специалистите. През 2017 г. се очаква да навлязат масово системи и приложения, които да могат да систематизират огромните обеми от данни в гъвкав и разбираем за човека формат. Без да е необходимо десетки анализатори да сортират и извличат ръчно важната информация. Донякъде това е част от автоматизацията на процесите, но представянето на необятния океан от данни ще покаже истинския потенциал на Big Data.

MASA – единни приложения за всички приложения

Зад абревиатурата MASA седи Mesh App and Service Architecture или с други думи идеята е да се създаде платформа в която всички видове приложения да се сложат под един знаменател. В момента мобилните, интернет базираните, РС и тези за различните умни джаджи използват различна база за своите програми и съответно техния софтуер рядко е съпоставим между отделните устройства. Хаосът е наистина голям, особено когато се опитваш да създаваш приложения за големи корпорации. MASA взима услугите и възможностите на отделните програми и ги предоставя на всички устройства и платформи.

Така се създава решение, което да предоставя оптимизиран софтуер за дигиталния хаос от свързани предмети – от десктопи, през смартфони, дори до умни автомобили. MASA е една от тенденциите, които трябваше да избухнат още през 2016 г., но процесът по създаването на подобни архитектури се оказа по-бавен от очакваното.

Адаптивни системи за сигурност

Колкото повече поумняват и напредват технологиите, колкото повече предмети и неща, свързани с глобалната мрежа имаме, толкова повече главоболия се създават за специалистите по дигитална сигурност. Може би най-голямата дупка в това отношение за момента са устройствата от IoT. Хакерската атака през октомври, в която беше спрян достъпът до стотици големи международни сайтове в голяма част от източното крайбрежие на САЩ, беше осъществена чрез стотици дори хиляди устройства като свързани охранителни камери и др. Тя изкара на преден план проблемите, които IoT имат със сигурността.

Производителите подцениха проблема и сега трябва да взимат бързи решения за отстраняването му. Но те не са единствени – всички нови ниши се нуждаят от адаптивни системи, които да могат да се справят с потенциални атаки.

Дигитални близнаци

Какво се получава когато комбинираме IoT, добавена и виртуална реалност? „Дигитален близнак“ или с други думи компютъризирано копие на реален предмет или личност, което е направено въз основа на събраната от различни сензори информация.

Това всъщност ще бъде начина по който служители, инженери или проектанти-любители ще могат да взаимодействат с дигитални копия на съществуващ предмет, както и да създават изцяло нови продукти чрез направата на дигитални близнаци. В някаква степен можете да кажете, че това е просто по-як начин да кажете „дигитализирано копие“. Например, имате реално устройство, което работи на отдалечено място, но има повреда.

Първо инженерите чрез добавена или виртуална реалност инспектират неговия дигитален близнак и се опитват чрез него да оправят дистанционно реалния предмет. Така че с по-масовото разпространение на AR и VR решенията, този термин ще започне да се налага все повече.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия отменя преференциалните митнически тарифи за внос на 30 стоки от САЩ в отговор на решението на Вашингтон да вдигне вносните мита за индийска стомана и алуминий. Делхи е уведомил за намеренията си Световната търговска организация (СТО), съобщава в. "Индиън експрес", цитиран от ТАСС. Индия би искала да отбележи, че сумата,

Плажът на “Елените” със “Син флаг” за чистота

Плажът на “Елените” със “Син флаг” за чистота

Отличието се дава и за екологичност, безопасност и предлагани модерни услуги “Виктория груп” дава работа на младежи в неравностойно положение като помощник сервитьори в хотел "Чайка бийч" Плажът в курорта Елените е получил тази година сертификат “Син флаг”, което показва високото качество на плажа, чистотата на морската вода, екологичност,

КНСБ: До 4 години заплатите в България ще станат 60% от средноевропейските

КНСБ: До 4 години заплатите в България ще станат 60% от средноевропейските

Президентът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира, че до четири години заплатите в България ще станат 60 процента от средноевропейските. Това ще се случи, ако възнагражденията продължат да растат със сегашните темпове. Димитров коментира това пред журналисти след доклад на генералния директор на Европейския синдикален институт към Европейската

Инвестбанк, БАКБ и Пощенска банка кандидати за “Пиреос”

Инвестбанк, БАКБ и Пощенска банка кандидати за “Пиреос”

В наддаването има и инвестиционен фонд   Българо-американската кредитна банка (БАКБ), Инвестбанк и Пощенска банка са сред кандидатите да придобият “Банка Пиреос България”, твърдят източници от банкерските среди. Пет обвързващи оферти са подадени за “Банка Пиреос България”, съобщи през миналата седмица гръцкият информационен сайт banks.com.gr.

Келнер купува и банката на “Теленор”

Келнер купува и банката на “Теленор”

“Теленор” ще продаде банката си в Сърбия на чешката инвестиционна група PFF Group, която е собственост на Петр Келнер. Новината обявява чешката група на сайта си. Сделката за Теленор банка трябва да получи разрешение от Сръбската централна банка и антимонополните органи. Финансовата институция е собственост на “Теленор” от 2013 г.

Хъб “Балкан” - между 25 и 60 млрд. куб. м газ и до 2,6 млрд. евро инвестиции

Хъб “Балкан” - между 25 и 60 млрд. куб. м газ и до 2,6 млрд. евро инвестиции

Газовият хъб “Балкан” може да доставя между 25 и 60 млрд. куб. м газ на година според различните сценарии. Това са предвижданията на междинния доклад за предпроектното проучване на газоразпределителния център, който бе представен преди дни в Брюксел от зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков и шефа на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Кола на ток по-евтина от дизел, ако се ползва 7 години

Кола на ток по-евтина от дизел, ако се ползва 7 години

Кола на ток, купена през 2018 г., излиза по-евтина, ако се сметнат всички разходи за 7 години напред, отколкото дизелов автомобил от същия клас, купен също през тази година. Това показват резултатите от мащабно проучване на разходите на притежателите на автомобили у нас, проведено от асоциация “Активни потребители” и представено на кръгла маса

Българи и румънци отвориха туристическия сезон в „Двореца”-Балчик

Българи и румънци отвориха туристическия сезон в „Двореца”-Балчик

„В „Двореца” туристите започнаха да идват през месеците май и юни, като основните посетители са българи и румънци. През май повече бяха българите, а през юни водят румънците” – каза директорът на културния център Жени Михайлова. Тя очаква през този сезон много туристи от Полша и Чехия, които и през миналата година са били основен контингент.

Въвеждат данък и за апартхотели по курорти

Въвеждат данък и за апартхотели по курорти

“Въвежда се нов данък за облагане на апартаментните комплекси в курортите, които се отдават под наем.” Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов с предложените от “Обединени патриоти” промени в Закона за местните данъци и такси. Те бяха приети в сряда от бюджетна комисия на първо гласуване. Той поясни, че целта е да се обхванат апартаменти,

Тръмп: Ако Китай увеличи митата, ние ще наложим нови на стоки за 200 млрд. долара

Тръмп: Ако Китай увеличи митата, ние ще наложим нови на стоки за 200 млрд. долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши снощи, че ще наложи допълнително мита от 10 на сто на вносни стоки от Китай за 200 милиарда долара, след като Китай обяви мита върху американски стоки за 50 милиарда долара в отговор на първите наложени от САЩ мита, предадоха Франс прес и Ройтерс. "Допълнителни мерки трябва да бъдат взети,

Най-коментирани

Конференция за Европейския стълб на социалните права ще се състои в София на 27 юни

Конференция за Европейския стълб на социалните права ще се състои в София на 27 юни

Европейска конференция на високо равнище на тема "Европейският стълб на социалните права: Да работим заедно за постигането на резултати" ще се състои на 27 юни в Националния дворец на културата в София. Това съобщиха от пресцентъра на социалното министерство. Основната цел на форума е да продължи дебата за укрепването на социалното измерение на

Водещи компании подкрепиха Мария Габриел за повече жени в цифровия сектор

Водещи компании подкрепиха Мария Габриел за повече жени в цифровия сектор

Лидери на водещи европейски компании в областта на цифровите технологии, телекомуникациите и медиите подписаха предложена от българския еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел декларация за по-голямо участие на жените в цифровия сектор. Това стана по време на конференцията на високо равнище в Брюксел Digital4Her,

Fibank проведе Общо събрание на акционерите

Fibank проведе Общо събрание на акционерите

На 21 юни 2018 г. в “София Хотел Балкан” се проведе редовно Общо събрание на акционерите на Fibank (Първа инвестиционна банка). На събранието присъстваха: г-н Неделчо Неделчев - Главен изпълнителен директор (CEO) на банката, г-н Светозар Попов - Главен директор Риск (CRO), г-жа Севдалина Василева - Главен директор ритейл (CRBO),

Емил Димитров: Малките бензиностанции не искат да са легални

Емил Димитров: Малките бензиностанции не искат да са легални

Малките бензиностанции не искат да бъдат легални, не искат да бъдат регистрирани и следени. Това заяви по БНТ депутатът Емил Димитров по повод готвения протест срещу новия закона за горивата. Вече 20 години такива бензиностанции се борят да останат в сивия сектор и им се получава, каза още Димитров, който е сред вносителите на закона.

Явор Божанков: Слагаш камера в колата - отстъпка от застраховката

Явор Божанков: Слагаш камера в колата - отстъпка от застраховката

Още акценти от интервюто с депутата от БСП: Идеята за видеорегистратори е на студенти по право от Великотърновския университет, ще го съгласуваме със застрахователи и пострадали от катастрофи Очаквах след инцидента реакцията на другата страна, но тя не показа съжаление и не се извини, а е арогантна и смята, че може да си вади пистолета,

Покупателната способност на българина се вдигна с 2%

Покупателната способност на българина се вдигна с 2%

Напредването на България към жизненото равнище на средния европеец продължава, но темповете са повече от бавни. Това показват данни на Евростат за паритета на покупателната способност и за БВП на глава от населението, публикувани във вторник. юРеалното индивидуално потребление на българина през 2017 г.

Отпускат извънредна помощ за розопроизводителите

Отпускат извънредна помощ за розопроизводителите

Извънредна помощ de minimis се отпуска за розопроизводителите. Целта е укрепване на розопроизводството и запазване и стимулиране на този традиционен и важен отрасъл за страната. Срокът за подаване на заявленията е от 2-ри до 13-ти юли 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия вдига тарифите за 30 американски стоки в отговор на митата на САЩ

Индия отменя преференциалните митнически тарифи за внос на 30 стоки от САЩ в отговор на решението на Вашингтон да вдигне вносните мита за индийска стомана и алуминий. Делхи е уведомил за намеренията си Световната търговска организация (СТО), съобщава в. "Индиън експрес", цитиран от ТАСС. Индия би искала да отбележи, че сумата,

Германският министър на финансите: Еврото ще го има

Германският министър на финансите: Еврото ще го има

Еврото е нещо необратимо. Това заявява германският министър на финансите Олаф Шолц в отговор на въпрос в интервю дали еврото ще го има след десет години, предаде Ройтерс. "Да, еврото е (нещо) необратимо", казва той в интервю за германския вестник "Райнише пост". "То е гаранция за нашето общо бъдеще в Европа.

Fitch вдигна рейтинг на УниКредит Булбанк

Fitch вдигна рейтинг на УниКредит Булбанк

Рейтинговата агенция Fitch повиши рейтинга на самостоятелна основа (Viability Rating - VR) на УниКредит Булбанк на „bb+”. Като причина за повишението на оценката от досегашното „bb” анализаторите на агенцията посочват подобреното качество на активите на банката. Агенцията потвърди дългосрочния рейтинг на банката на “BBB-“ (Long-Term Issuer Default

Германският министър на финансите: Еврото ще го има

Германският министър на финансите: Еврото ще го има

Еврото е нещо необратимо. Това заявява германският министър на финансите Олаф Шолц в отговор на въпрос в интервю дали еврото ще го има след десет години, предаде Ройтерс. "Да, еврото е (нещо) необратимо", казва той в интервю за германския вестник "Райнише пост". "То е гаранция за нашето общо бъдеще в Европа.

Нови 62 площадки ще пазят от градушки

Нови 62 площадки ще пазят от градушки

9000 ракети изстреляни досега по облаците През 2018 г. се въвеждат 2 нови командни пункта за борба с градушките - в село Тъжа, Старозагорско, и в Хасково, както и прилежащите 62 нови ракетни площадки. Те ще защитават целия регион на Подбалкана, съобщи в парламента земеделският министър Румен Порожанов.

90% от пластмасовите бутилки от минерална вода да се събират за рециклиране до 2025 г.

90% от пластмасовите бутилки от минерална вода да се събират за рециклиране до 2025 г.

90% събираемост на пластмасовите бутилки от минерална вода. Тази цел си постави Европейската федерация на бутилираните води (EFBW) на годишната асамблея на европейската бутилираща индустрия, която се проведе за първи път в София между 20 и 22 юни. Ангажиментът е поет в съответствие с целите на ЕК и трябва да се изпълни до 2025 г.

Гръцката авиокомпания "Иджиън еърлайнс" 
купува нови самолети от "Еърбъс" за 5 млрд. евро

Гръцката авиокомпания "Иджиън еърлайнс" купува нови самолети от "Еърбъс" за 5 млрд. евро

Гръцката авиокомпания "Иджиън еърлайнс" (Aegean Airlines) съобщи, че е подписала сделка с "Еърбъс" (Airbus) на стойност пет милиарда евро за закупуването на до 42 нови пътнически самолета A320 neo, предаде Асошиейтед прес. Президентът на "Иджиън еърлайнс" Ефтихиос Василакис каза, че компанията ще закупи между 30 и 42 самолета в рамките на

Енергийният холдинг пласира третата си емисия еврооблигации на стойност 400 млн. евро

Енергийният холдинг пласира третата си емисия еврооблигации на стойност 400 млн. евро

"Български Енергиен Холдинг" ЕАД /БЕХ/ пласира вчера своята трета емисия еврооблигации на стойност 400 милиона евро, която ще бъде листвана на Ирландската фондова борса /Euronext Dublin/, съобщиха от БЕХ. БЕХ е първият корпоративен емитент на пазара от региона на Централна и Източна Европа от началото на май 2018 г., информираха от дружеството.

Новият Volkswagen Тouareg с дебют у нас

Новият Volkswagen Тouareg с дебют у нас

Новият флагман в моделната гама на Volkswagen – Тouareg бе представен зрелищно в София с театрални постановки, които предефинираха от различни гледни точки какво означава да си лидер. Ованес Торосян, Иван Бърнев, Деян Донков, танцьори, музиканти и визуални артисти създадоха два паралелни свята в две отделни помещения,

Ангелкова: Искаме да е устойчива туристическа дестинация в топ 5 на Югоизточна Европа

Ангелкова: Искаме да е устойчива туристическа дестинация в топ 5 на Югоизточна Европа

Туризмът е един от основните стълбове на икономиката на България и само за миналата година ние посрещнаха повече от 8 900 000 чуждестранни туристи, повече от 9 милиона нощувки са регистрирани от българи, а чужденците са закупили над 27 милиона нощувки. Това посочи министърът на туризма Николина Ангелкова в дебата за туризма по време на първия

Томислав Дончев: Прозрачна процедура за АЕЦ "Белене", без държавни гаранции

Томислав Дончев: Прозрачна процедура за АЕЦ "Белене", без държавни гаранции

Необходима е прозрачна процедура за АЕЦ "Белене", където участието на държавата би могло да бъде максимум в размера на това, която тя вече притежава - площадка плюс реактори. Без договори за дългосрочно изкупуване на еленергията, без държавни гаранция. Досега никой не е опитал да строи ядрена централа по този начин.

Гръцки вестник: Пътят за излизане на пазарите вече е отворен

Гръцки вестник: Пътят за излизане на пазарите вече е отворен

Водещите заглавия в днешния гръцки печат очаквано са посветени на постигнатото късно снощи от Еврогрупата решение за излизането на Гърция от последната спасителна програма и за мерките за облекчаване на гръцкия външен дълг, предава БТА. "Та неа" се спира на болезнените мерки, които Гърция ще трябва да прилага още дълги години, и на икономиите,

Таксиджии мамят с по-високи цени клиенти на летище "Пловдив"

Таксиджии мамят с по-високи цени клиенти на летище "Пловдив"

Таксиметрови шофьори мамят с по-високи цени клиенти на летище "Пловдив". За това сигнализираха от Сдружение "Бизнесът за Пловдив". Те поискаха пътническия терминал да се обслужва от само една лицензирана фирма, цената на превоза да бъде регламентирана, както и да има контрол над този вид транспорт, предава БНТ.