Ако за повечето хора началото на новата година е повод за равносметка, то за технологичните експерти е моментът, в който се очертават най-горещите области за иновации, които ще движат индустриите и световната икономика. Такава е ситуацията и в началото на 2017 година. Някои от стратегическите тенденции бяха описвани в края или началото на годината и най-вероятно те ще продължат да се развиват и през 2017 г. Други останаха на по-заден план, но се очаква да станат все по-видими за потребителите. Трети – от нишови и експериментални проекти ще избухнат като комерсиални продукти.

Важен позитивен сигнал в прогнозите е, че световният бизнес ще увеличи своите разходи за IT. По данни на изследователската фирма Gartner, компаниите по цялото земно кълбо ще заделят 3,5 трлн. долара за информационни технологии през 2017 г., което е ръст от 2.9% спрямо предходната година. Най-голям е растежът при софтуерните разработки, като приходите в тази област трябва да се увеличат с над 7% до 357 млрд. долара.

На второ място като увеличение са IT услугите с ръст от 4,8% и ще достигнат 943 млрд. долара. Най-голям дял от разходите на компаниите ще бъдат насочени за комуникационни услуги – 1,4 трлн. долара, но техният ръст през новата година ще бъде едва 1,9%.

В тази позитивна прогноза за IT сектора ви представяме осемте най-големи стратегически тенденции за 2017 г., които ще движат иновациите и технологиите към нови висини.

Изкуствен интелект (AI) и машинно самообучение

Развитието на платформи и системи, които да могат да разбират отвъд традиционните алгоритми, създадени от програмистите, се развива с бързо темпо. Изкуственият интелект и машинното самообучение включват различни технологии и техники, които могат да се използват с различно предназначение. Тяхното прецизиране може най-накрая да извиси дигиталните асистенти тип Cortana и Siri до истинския им блясък от научно-фантастичните филми.

Тези системи разбират контекст, учат се, анализират, разиграват и предсказват събития и ситуации. Те ще бъдат в основата на всяка една голяма платформа, било то бизнес или потребителска, която ще има за цел да обработва огромните масиви от данни, които ще постъпват не всеки ден, а всяка минута. Тяхната задача е да анализират ситуацията в реално време и автоматично да зададат параметрите за действие. От управление на наличности в склад през справяне със задръствания и трафик по време на спортни и културни събития до предложения за стратегически борсови операции. Този пазар има огромен потенциал и ако през 2014 г. е бил с обем от 420 млн. долара се очаква да достигне 5,05 млрд. долара през 2020 г. прогнозира изследователската фирма Markets and Markets. В същото време интелигентните дигитални асистенти ще създадат приходи от 12,28 млрд. долара до 2024 г., прогнозира Grand View Research.

Интернет на нещата и умни домашни системи

За Интернет на нещата (IoT) се говори от години. Идеята е сравнително проста – всяка възможна вещ или устройство да е свързано в глобалната или някаква затворена дигитална мрежа, което да му позволява да се управлява или дистанционно, или да комуникира с други подобни. Но ако преди компаниите просто представяха специално построени къщи за демонстрации, натъпкани до горе с подобни скъпоструващи решения, то все повече започват да се появяват крайни устройства, които макар и бавно започват да налагат на пазара тази концепция. Голяма част от забавянето идва от прекалено голямата конкуренция и по-точно от липсата на взаимодействие между отделните играчи.

Няма стандарти, устройствата на една компания не могат да се ползват с устройства на друга и за всеки умен миксер трябва отделно мобилно приложение. Това руши лесното им ползване и само затруднява излишно потребителите. Проблемът все повече се вижда от големите компании и се очаква скоро да започнат съвместни действия по отстраняването му. Освен това през 2017 г. се очаква да започнат да се появяват на пазара все по-евтини умни вещи и контролери, които да управляват свързаните устройства. IoT пазарът се очаква да нарасне петкратно от 157 млрд. долара през миналата 2016 г. до 661,74 млрд. долара през 2021 г., прогнозира изследователската фирма Markets and Markets.

Автоматизация на процесите

Автоматизираните процеси имат за цел да сведат човешкия фактор до минимум в различни дейности. Например, все повече от борсовите транзакции се правят от компютри и до голяма степен автоматично. Напредъкът в AI и машинното самообучение увеличава спектъра и възможностите на подобни автоматизирани системи, като ги прави по-прецизни, по-добри и по-функционални. Очакванията на експертите са, че през 2017 г. този сегмент ще отчете още по-голям напредък – както технологичен, така и пазарен. Което поставя под въпрос редица професии, включително и журналистическата. Вече има „роботи репортери“, които пишат статии за лесни и шаблонни теми, като например новини за финансови резултати.

Виртуалната и добавената реалност

За виртуалната (VR) и добавена реалност (AR) през 2016 г. се изписа и изговори повече отколкото за изборите за президент в САЩ. Едно от най-дългоочакваните устройства Oculus Rift излезе на пазара. В същото време един от феномените на годината беше играта с добавена реалност Pokemon Go, която подлуди милиони. Всичко това само загатва за възможностите на новите технологии. Те обаче тепърва ще разгръщат своя потенциал, като през 2017 г. се очаква да се доразвият и пред тях да се отворят нови пазарни възможности. Които няма да се ограничат само до ловене на покемони. По данни на изследователската фирма IDC AR и VR пазарът през 2016 г. е 5,2 млрд. долара, но през 2020 г. ще достигне до впечатляващите 162 млрд. долара. Определено това е технология, която ще промени из основи както развлекателната индустрия, така и начина на работа на много специалисти.

Визуализиране на големите масиви от информация

За повечето потребители големите масиви от информация (Big Data) са нещо непонятно и далечно. Донякъде това се дължи на факта, че в техния суров вид са трудно разбираеми дори за специалистите. През 2017 г. се очаква да навлязат масово системи и приложения, които да могат да систематизират огромните обеми от данни в гъвкав и разбираем за човека формат. Без да е необходимо десетки анализатори да сортират и извличат ръчно важната информация. Донякъде това е част от автоматизацията на процесите, но представянето на необятния океан от данни ще покаже истинския потенциал на Big Data.

MASA – единни приложения за всички приложения

Зад абревиатурата MASA седи Mesh App and Service Architecture или с други думи идеята е да се създаде платформа в която всички видове приложения да се сложат под един знаменател. В момента мобилните, интернет базираните, РС и тези за различните умни джаджи използват различна база за своите програми и съответно техния софтуер рядко е съпоставим между отделните устройства. Хаосът е наистина голям, особено когато се опитваш да създаваш приложения за големи корпорации. MASA взима услугите и възможностите на отделните програми и ги предоставя на всички устройства и платформи.

Така се създава решение, което да предоставя оптимизиран софтуер за дигиталния хаос от свързани предмети – от десктопи, през смартфони, дори до умни автомобили. MASA е една от тенденциите, които трябваше да избухнат още през 2016 г., но процесът по създаването на подобни архитектури се оказа по-бавен от очакваното.

Адаптивни системи за сигурност

Колкото повече поумняват и напредват технологиите, колкото повече предмети и неща, свързани с глобалната мрежа имаме, толкова повече главоболия се създават за специалистите по дигитална сигурност. Може би най-голямата дупка в това отношение за момента са устройствата от IoT. Хакерската атака през октомври, в която беше спрян достъпът до стотици големи международни сайтове в голяма част от източното крайбрежие на САЩ, беше осъществена чрез стотици дори хиляди устройства като свързани охранителни камери и др. Тя изкара на преден план проблемите, които IoT имат със сигурността.

Производителите подцениха проблема и сега трябва да взимат бързи решения за отстраняването му. Но те не са единствени – всички нови ниши се нуждаят от адаптивни системи, които да могат да се справят с потенциални атаки.

Дигитални близнаци

Какво се получава когато комбинираме IoT, добавена и виртуална реалност? „Дигитален близнак“ или с други думи компютъризирано копие на реален предмет или личност, което е направено въз основа на събраната от различни сензори информация.

Това всъщност ще бъде начина по който служители, инженери или проектанти-любители ще могат да взаимодействат с дигитални копия на съществуващ предмет, както и да създават изцяло нови продукти чрез направата на дигитални близнаци. В някаква степен можете да кажете, че това е просто по-як начин да кажете „дигитализирано копие“. Например, имате реално устройство, което работи на отдалечено място, но има повреда.

Първо инженерите чрез добавена или виртуална реалност инспектират неговия дигитален близнак и се опитват чрез него да оправят дистанционно реалния предмет. Така че с по-масовото разпространение на AR и VR решенията, този термин ще започне да се налага все повече.