Най-важните технологични тенденции за 2017

  • 0
authorАвтор: Юлиян Арнаудов

Най-важните технологични тенденции за 2017

Ако за повечето хора началото на новата година е повод за равносметка, то за технологичните експерти е моментът, в който се очертават най-горещите области за иновации, които ще движат индустриите и световната икономика. Такава е ситуацията и в началото на 2017 година. Някои от стратегическите тенденции бяха описвани в края или началото на годината и най-вероятно те ще продължат да се развиват и през 2017 г. Други останаха на по-заден план, но се очаква да станат все по-видими за потребителите. Трети – от нишови и експериментални проекти ще избухнат като комерсиални продукти.

Важен позитивен сигнал в прогнозите е, че световният бизнес ще увеличи своите разходи за IT. По данни на изследователската фирма Gartner, компаниите по цялото земно кълбо ще заделят 3,5 трлн. долара за информационни технологии през 2017 г., което е ръст от 2.9% спрямо предходната година. Най-голям е растежът при софтуерните разработки, като приходите в тази област трябва да се увеличат с над 7% до 357 млрд. долара.

На второ място като увеличение са IT услугите с ръст от 4,8% и ще достигнат 943 млрд. долара. Най-голям дял от разходите на компаниите ще бъдат насочени за комуникационни услуги – 1,4 трлн. долара, но техният ръст през новата година ще бъде едва 1,9%.

В тази позитивна прогноза за IT сектора ви представяме осемте най-големи стратегически тенденции за 2017 г., които ще движат иновациите и технологиите към нови висини.

Изкуствен интелект (AI) и машинно самообучение

Развитието на платформи и системи, които да могат да разбират отвъд традиционните алгоритми, създадени от програмистите, се развива с бързо темпо. Изкуственият интелект и машинното самообучение включват различни технологии и техники, които могат да се използват с различно предназначение. Тяхното прецизиране може най-накрая да извиси дигиталните асистенти тип Cortana и Siri до истинския им блясък от научно-фантастичните филми.

Тези системи разбират контекст, учат се, анализират, разиграват и предсказват събития и ситуации. Те ще бъдат в основата на всяка една голяма платформа, било то бизнес или потребителска, която ще има за цел да обработва огромните масиви от данни, които ще постъпват не всеки ден, а всяка минута. Тяхната задача е да анализират ситуацията в реално време и автоматично да зададат параметрите за действие. От управление на наличности в склад през справяне със задръствания и трафик по време на спортни и културни събития до предложения за стратегически борсови операции. Този пазар има огромен потенциал и ако през 2014 г. е бил с обем от 420 млн. долара се очаква да достигне 5,05 млрд. долара през 2020 г. прогнозира изследователската фирма Markets and Markets. В същото време интелигентните дигитални асистенти ще създадат приходи от 12,28 млрд. долара до 2024 г., прогнозира Grand View Research.

Интернет на нещата и умни домашни системи

За Интернет на нещата (IoT) се говори от години. Идеята е сравнително проста – всяка възможна вещ или устройство да е свързано в глобалната или някаква затворена дигитална мрежа, което да му позволява да се управлява или дистанционно, или да комуникира с други подобни. Но ако преди компаниите просто представяха специално построени къщи за демонстрации, натъпкани до горе с подобни скъпоструващи решения, то все повече започват да се появяват крайни устройства, които макар и бавно започват да налагат на пазара тази концепция. Голяма част от забавянето идва от прекалено голямата конкуренция и по-точно от липсата на взаимодействие между отделните играчи.

Няма стандарти, устройствата на една компания не могат да се ползват с устройства на друга и за всеки умен миксер трябва отделно мобилно приложение. Това руши лесното им ползване и само затруднява излишно потребителите. Проблемът все повече се вижда от големите компании и се очаква скоро да започнат съвместни действия по отстраняването му. Освен това през 2017 г. се очаква да започнат да се появяват на пазара все по-евтини умни вещи и контролери, които да управляват свързаните устройства. IoT пазарът се очаква да нарасне петкратно от 157 млрд. долара през миналата 2016 г. до 661,74 млрд. долара през 2021 г., прогнозира изследователската фирма Markets and Markets.

Автоматизация на процесите

Автоматизираните процеси имат за цел да сведат човешкия фактор до минимум в различни дейности. Например, все повече от борсовите транзакции се правят от компютри и до голяма степен автоматично. Напредъкът в AI и машинното самообучение увеличава спектъра и възможностите на подобни автоматизирани системи, като ги прави по-прецизни, по-добри и по-функционални. Очакванията на експертите са, че през 2017 г. този сегмент ще отчете още по-голям напредък – както технологичен, така и пазарен. Което поставя под въпрос редица професии, включително и журналистическата. Вече има „роботи репортери“, които пишат статии за лесни и шаблонни теми, като например новини за финансови резултати.

Виртуалната и добавената реалност

За виртуалната (VR) и добавена реалност (AR) през 2016 г. се изписа и изговори повече отколкото за изборите за президент в САЩ. Едно от най-дългоочакваните устройства Oculus Rift излезе на пазара. В същото време един от феномените на годината беше играта с добавена реалност Pokemon Go, която подлуди милиони. Всичко това само загатва за възможностите на новите технологии. Те обаче тепърва ще разгръщат своя потенциал, като през 2017 г. се очаква да се доразвият и пред тях да се отворят нови пазарни възможности. Които няма да се ограничат само до ловене на покемони. По данни на изследователската фирма IDC AR и VR пазарът през 2016 г. е 5,2 млрд. долара, но през 2020 г. ще достигне до впечатляващите 162 млрд. долара. Определено това е технология, която ще промени из основи както развлекателната индустрия, така и начина на работа на много специалисти.

Визуализиране на големите масиви от информация

За повечето потребители големите масиви от информация (Big Data) са нещо непонятно и далечно. Донякъде това се дължи на факта, че в техния суров вид са трудно разбираеми дори за специалистите. През 2017 г. се очаква да навлязат масово системи и приложения, които да могат да систематизират огромните обеми от данни в гъвкав и разбираем за човека формат. Без да е необходимо десетки анализатори да сортират и извличат ръчно важната информация. Донякъде това е част от автоматизацията на процесите, но представянето на необятния океан от данни ще покаже истинския потенциал на Big Data.

MASA – единни приложения за всички приложения

Зад абревиатурата MASA седи Mesh App and Service Architecture или с други думи идеята е да се създаде платформа в която всички видове приложения да се сложат под един знаменател. В момента мобилните, интернет базираните, РС и тези за различните умни джаджи използват различна база за своите програми и съответно техния софтуер рядко е съпоставим между отделните устройства. Хаосът е наистина голям, особено когато се опитваш да създаваш приложения за големи корпорации. MASA взима услугите и възможностите на отделните програми и ги предоставя на всички устройства и платформи.

Така се създава решение, което да предоставя оптимизиран софтуер за дигиталния хаос от свързани предмети – от десктопи, през смартфони, дори до умни автомобили. MASA е една от тенденциите, които трябваше да избухнат още през 2016 г., но процесът по създаването на подобни архитектури се оказа по-бавен от очакваното.

Адаптивни системи за сигурност

Колкото повече поумняват и напредват технологиите, колкото повече предмети и неща, свързани с глобалната мрежа имаме, толкова повече главоболия се създават за специалистите по дигитална сигурност. Може би най-голямата дупка в това отношение за момента са устройствата от IoT. Хакерската атака през октомври, в която беше спрян достъпът до стотици големи международни сайтове в голяма част от източното крайбрежие на САЩ, беше осъществена чрез стотици дори хиляди устройства като свързани охранителни камери и др. Тя изкара на преден план проблемите, които IoT имат със сигурността.

Производителите подцениха проблема и сега трябва да взимат бързи решения за отстраняването му. Но те не са единствени – всички нови ниши се нуждаят от адаптивни системи, които да могат да се справят с потенциални атаки.

Дигитални близнаци

Какво се получава когато комбинираме IoT, добавена и виртуална реалност? „Дигитален близнак“ или с други думи компютъризирано копие на реален предмет или личност, което е направено въз основа на събраната от различни сензори информация.

Това всъщност ще бъде начина по който служители, инженери или проектанти-любители ще могат да взаимодействат с дигитални копия на съществуващ предмет, както и да създават изцяло нови продукти чрез направата на дигитални близнаци. В някаква степен можете да кажете, че това е просто по-як начин да кажете „дигитализирано копие“. Например, имате реално устройство, което работи на отдалечено място, но има повреда.

Първо инженерите чрез добавена или виртуална реалност инспектират неговия дигитален близнак и се опитват чрез него да оправят дистанционно реалния предмет. Така че с по-масовото разпространение на AR и VR решенията, този термин ще започне да се налага все повече.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Търсят и кой ползва служебни возила като лични Фирмите и личните доходи на повече от 500 собственици на луксозни возила по Черноморието ще бъдат обстойно проверени от данъчните, научи “24 часа”. Инспекторите ще съпоставят финансовото състояние на фирмите и на техните собственици. Проверката трябва да покаже дали например те не са се сдобили с

Българи създадоха най-мощния слънчев колектор в света

Българи създадоха най-мощния слънчев колектор в света

Мобилна вана се бори за златото на “Есен 2018” Слънчев колектор, който е без аналог в света, изобрети българска компания. Супермощното съоръжение е една от новостите на международното изложение “Есен 2018” в Пловдив. Той ще се превърне в сензация на деловия форум, предричат учени. Колекторът произвежда топла вода,

Задължително! Новите водомери с дистанционно отчитане

Задължително! Новите водомери с дистанционно отчитане

Ще спират водата на крадци и ще им начисляват сметки за една година назад При смяната на водомери гражданите трябва задължително да поставят такива с дистанционно отчитане. Това предвижда нова наредба, пусната от МРРБ за обществено обсъждане. Данните от отчитането ще се публикуват на интернет страницата на съответния ВиК оператор.

Берат гроздето рано заради мана, ще е по-малко, но сладко, а виното - хубаво

Берат гроздето рано заради мана, ще е по-малко, но сладко, а виното - хубаво

- Дъжд и градушки съсипаха лозята - Очаква се добивите да са с 20% по-ниски - В Брестовица пръскали 15 пъти след пороите и опазили реколтата - Диви прасета нападат масивите в Пиринския край Реколтата от винено грозде през 2018 г. ще е по-слаба спрямо миналогодишната. Прогнозите са за около 150-160 млн. кг при около 171 млн. през 2017 г.

Близо 2 млн. души напуснали България за последните 30 г.

Близо 2 млн. души напуснали България за последните 30 г.

Политиците говорят за 15 милиона, но няма достоверни данни, които да ги опровергаят Според правилата на Евростат в една и съща година – 2021 г., преброяване на населението и жилищния фонд се провежда във всяка страна членка. Тъй като отговорът на въпроса за националността на всеки преброен е задължителен,

АБВ настоява да спре предложеното сливане на АЕЦ "Козлодуй" и Мини Марица

АБВ настоява да спре предложеното сливане на АЕЦ "Козлодуй" и Мини Марица

Предложение за обединяване на атомната централа "Козлодуй" и държавната "Мини Марица" в едно дружество, направено от Българския енергиен холдинг, вече е обсъждано на експертен съвет в Министерството на енергетиката. Ако това стане, стопански и финансово ще бъде съсипана атомната централа - едно от най-силните дружества в Европа.

Точен ли е алкохол от нелегален кран в Карнобат? (Обзор)

Точен ли е алкохол от нелегален кран в Карнобат? (Обзор)

“Да, открихме го” - казват митниците. Екипът на Миню Стайков: “Абсурд! Ако е отворен, ще се взривят заводът и гарата От митниците разпространиха клип, на който се вижда, че нелегалният кран действа.  И вчера работници от винпрома протестираха с искане заводът да бъде отворен. Съдът разпореди в неделя вечер да се отвори винзаводът в село

С 200 евро скача данъкът за българи с имоти в Гърция

С 200 евро скача данъкът за българи с имоти в Гърция

Българите с имоти в Гърция ще плащат по-високи данъци, съобщи в. "Монитор". Това стана ясно, след като южната ни съседка обяви увеличение на данъка на 950 xил. дoмa?инcтвa c по o?oлo 200 eвpo, сочат данните на финансовото министерство в Атина. Mинимaлнaтa данъчна оценка нa имoтa обаче, зa ?oятo ce нaлaгa дoпълнитeлният дaнъ?,

90 секунди, за да се купи електронна винетка от терминал (Снимки)

90 секунди, за да се купи електронна винетка от терминал (Снимки)

Стикер само за уикенда ще струва 10 лева Около 90 секунди отнема купуването на електронна винетка от терминала за самообслужване. Това стана ясно след демонстрация в пътната агенция на новата система, която се изгражда в момента. Менюто позволява да се изберат осем езика - български, английски, немски,

H&M обвинен, че не осигурява справедливо 
заплащане на работниците си по света

H&M обвинен, че не осигурява справедливо заплащане на работниците си по света

Компанията за облекла Ейч енд Ем (H&M) не изпълнява ангажимента си да осигурява справедливо заплащане на работниците си по света, което принуждава много от тях да работят допълнителни часове, за да оцеляват, съобщиха правозащитни организации, цитирани от Томсън Ройтерс. Въз основа на интервюта с 62-ма души от шест доставчици на Ейч енд Ем в

Най-коментирани

Възможностите на китайския туристически пазар за Балканите дискутираха на форум в Черна гора

Възможностите на китайския туристически пазар за Балканите дискутираха на форум в Черна гора

Възможностите, които предлага китайския пазар за развитието на туризма в Източна Европа и на Балканите, бе във фокуса на годишния Форум за развитие Милочер, който започна вчера в черногорската столица Подгорица, предава bulgarian.cri.cn. Събитието, чиято основна тема е „Икономическо развитие чрез туризъм – предизвикателства и заплахи“,

Бисер Петков: 61% от работната сила в световен мащаб работят неофициално

Бисер Петков: 61% от работната сила в световен мащаб работят неофициално

Неформалната икономика и недекларираният труд носят загуби за всички, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на форум по темата, организиран от КНСБ, предава БТА.  По думите му загубите са първо за работещите, които в момента може и да са доволни, че разполагат с повече средства,

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Търсят и кой ползва служебни возила като лични Фирмите и личните доходи на повече от 500 собственици на луксозни возила по Черноморието ще бъдат обстойно проверени от данъчните, научи “24 часа”. Инспекторите ще съпоставят финансовото състояние на фирмите и на техните собственици. Проверката трябва да покаже дали например те не са се сдобили с

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Първите дипломати на България и Кения се договориха да организират съвместен бизнес форум, да работят за инвестиции на български ИТ компании и да възобновят обучението на кенийски студенти в страната ни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Външните министри Екатерина Захариева и Моника Джума разговаряха в Монреал в

Община Аксаково домакинства на международна конференция за социални услуги на една гише

Община Аксаково домакинства на международна конференция за социални услуги на една гише

Двудневна международна конференция “Социални услуги на едно гише - нов подход за социално включване” започна във Варна. Общата стойност на проекта, спечелен от Община Аксаково, е 198 000 лв. и е вход от ноември миналата година до края на 2018 г. Външните партньори са испанската община Игуалада и Полската асоциация за социална политика.

Очаква се цената на природния газ от 1 октомври да скочи с почти 14%

Очаква се цената на природния газ от 1 октомври да скочи с почти 14%

Цената на природния газ се очаква да се увеличи с почти 14 на сто от 1 октомври. На днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) беше разгледан доклад за утвърждаване на цени на "Булгаргаз" ЕАД, по които общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти,

БНБ чака по-висока инфлация от 2,1%

БНБ чака по-висока инфлация от 2,1%

До края на годината инфлацията може да достигне по-високи стойности от предварително планираните 2,1%, прогнозират експертите на БНБ. Като причина те посочват по-високото от очакваното поскъпване на храните, задържането на цените на петрола на високи нива и по-висок ръст на административно регулираните цени.

Брюксел: ДДС измамите в България намаляват

Брюксел: ДДС измамите в България намаляват

България е сред четирите държави в ЕС, в които измамите с ДДС са намалели с най-много - над 5% на годишна база, показва доклад на ЕК за 2016 г. Другите страни отличнички са Латвия, Кипър и Холандия. 150 млрд. евро годишно струва на ЕС укриването и източването на ДДС. Загубата е с 10,5 млрд. евро, или 12,3% по-малка спрямо 2015 г.

АБВ настоява да спре предложеното сливане на АЕЦ "Козлодуй" и Мини Марица

АБВ настоява да спре предложеното сливане на АЕЦ "Козлодуй" и Мини Марица

Предложение за обединяване на атомната централа "Козлодуй" и държавната "Мини Марица" в едно дружество, направено от Българския енергиен холдинг, вече е обсъждано на експертен съвет в Министерството на енергетиката. Ако това стане, стопански и финансово ще бъде съсипана атомната централа - едно от най-силните дружества в Европа.

Ли Къцян: Китай ще продължи да подкрепя и работи за развитието на частния сектор

Ли Къцян: Китай ще продължи да подкрепя и работи за развитието на частния сектор

Китайското правителство и държава ще продължат да оказват подкрепа, включително чрез изготвянето и прилагането на различни политики, на частния сектор, тъй като той вече е значителна част от националната икономика и важен източник на пазарна жизненост. Това заяви премиерът Ли Къцян по време на лятното издание на Световния икономически форум,

Момчил Андреев - в надзора на "Енерго-Про", бивш шеф на КЕВР влиза в управлението на компанията

Момчил Андреев - в надзора на "Енерго-Про", бивш шеф на КЕВР влиза в управлението на компанията

Главният изпълнителен директор  Момчил Андреев преминава в надзорния съвет след три години начело на дружеството. През този период компаниите от групата на "Енерго-Про Варна" утвърдиха позициите си на българския енергиен пазар, увеличиха пазарното си присъствие и запазиха устойчивото си развитие, съобщават от фирмата.

Расте интересът за инвестиции в китайския сектор на високите технологии

Расте интересът за инвестиции в китайския сектор на високите технологии

Планираните или обмисляни инвестиции в китайския сектор на високите технологии показват стабилен ръст за осми пореден месец, сочат данни от онлайн платформата за одобрение и мониторинг на капиталови проекти, поддържана от Държавната комисия за развитие и реформи (ДКРР), предаде bulgarian.cri.cn. Те показват, че за месеците от януари до август т.г.

От КЕВР увериха: Цената на тока няма се увеличи от 1 октомври

От КЕВР увериха: Цената на тока няма се увеличи от 1 октомври

Цената на електроенергията от 1 октомври няма да бъде променяна. Това увери пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов. Той уточни, че Комисията е намерила необходимия буфер, за да не се увеличава цената на тока. По този начин е било записано и в доклада, който ще бъде разгледан от КЕВР. Той уточни, че е намерен излишък от средства,

Проучване сочи: икономическата свобода в България остава ниска

Проучване сочи: икономическата свобода в България остава ниска

България се нарежда на 46-то място от 162 държави и територии, включени в "Икономическа свобода по света: годишен доклад 2018", изготвен от канадския институт "Фрейзър" и разпространен за България от Института за пазарна икономика, съобщиха от ИПИ, цитирани от БТА. Докладът представя картината през 2016 г.

Бисер Петков: 61% от работната сила в световен мащаб работят неофициално

Бисер Петков: 61% от работната сила в световен мащаб работят неофициално

Неформалната икономика и недекларираният труд носят загуби за всички, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на форум по темата, организиран от КНСБ, предава БТА.  По думите му загубите са първо за работещите, които в момента може и да са доволни, че разполагат с повече средства,

Китайската народна банка изтегли 90 млрд. юана от пазара

Китайската народна банка изтегли 90 млрд. юана от пазара

Китайската народна банка (КНБ) изтегли от пазара 90 млрд. юана (около 13 млрд. долара), за да поддържа ликвидността „на разумно и достатъчно ниво", предава bulgarian.cri.cn. В съобщение на институцията се посочва, че нивото на ликвидност в банковата система е в състояние да компенсира влиянието от ценните книжа с наближаващ падеж.

Очаква се цената на природния газ от 1 октомври да скочи с почти 14%

Очаква се цената на природния газ от 1 октомври да скочи с почти 14%

Цената на природния газ се очаква да се увеличи с почти 14 на сто от 1 октомври. На днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) беше разгледан доклад за утвърждаване на цени на "Булгаргаз" ЕАД, по които общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти,

Бисер Петков: Отпадането на тавана на всички пенсии е въпрос на справедливост

Бисер Петков: Отпадането на тавана на всички пенсии е въпрос на справедливост

Според социалния министър Бисер Петков въпросът с отпадането на тавана на всички пенсии има не само финансова страна, но е въпрос и на справедливост. Бисер Петков коментира предложение на пенсионерските организации за отпадане на тавана на всички пенсии, а не само на новоотпуснатите, което ще се разглежда утре в социалната комисия, предаде БТА.

Пламен Димитров: Плоският данък вече носи негативи

Пламен Димитров: Плоският данък вече носи негативи

Плоският данък вече носи негативи и ние предлагаме той да се осъвремени. Това обяви в предаването „Тази сутрин” на Би Ти Ви президентът на КНСБ Пламен Димитров. По повод 10 години от въвеждането на плоския данък синдикатът организира наскоро дискусия „за” и „против” този налог. Предложението на КНСБ е да се въведе необлагаем минимум от 510 лв.

Съоснователите на Инстаграм напускат

Съоснователите на Инстаграм напускат

Съоснователите на социалната мрежа Инстаграм, която е притежавана от Фейсбук, обявиха, че подават оставки и че са готови да започнат нова глава в живота си, предадоха световните агенции. Причините за оттеглянето на Кевин Систром и на Майк Крийгър остават неизвестни. В изявление Систром казва, че той и Крийгър ще напуснат в идните няколко седмици.