Ако искаме за 15 години нивото на Брутния вътрешен продукт /БВП/ на човек в България да достигне 75% от средното на ЕС, темпът на растеж на икономиката трябва да е поне два пъти по-голям от сегашния - тоест да е над 5% годишно, каза доц. д-р Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания при БАН, цитиран от БТА.

След три години дефлация може да очакваме повишаване на цените през следващи години, което е добра новина за икономиката, каза Йоцов. Експертите на БАН очакват през следващите три години повишаване на заетостта и намаляване на безработицата до нива 6,0-6,5 на сто.

Най-голям принос за икономическия ръст все още има износът, но тъй като вносът ще се увеличава с по-големи темпове, нетният износ ще намалява. Това ще бъде компенсирано с увеличаване на потреблението и на инвестициите, каза Йоцов.

Според експертите на БАН събираемостта на данъците в страната е ниска. Докато в ЕС ефективната данъчна ставка е 21 процента, у нас тя е девет процента като по този показател сме на едно от последните места не само в Европа, а и в целия свят. В България съотношението между преките и косвените данъци е едно към три, докато в ЕС има равномерно разпределение, посочи Йоцов. В БАН смятат, че може да се мисли за увеличаване и промяна на структурата на данъчните приходи. Според Йоцов страната ни може са събира още десет милиарда лева годишно различни приходи, да се въведе различна ставка на Данък добавена стойност, както и да се увеличи облагането на имуществото.