Да бъде или да не бъде Twitter

 • 0
authorАвтор: Юлиян Арнаудов

Да бъде или да не бъде Twitter

Не бяха далеч времената, когато Twitter и Facebook се съревноваваха за броя на потребителите. Макар още в началото социалната мрежа на Марк Зукърбърг да водеше убедително, проектът на Джак Дорси и компания се водеше за един от най-сериозните конкуренти в този сегмент.

Но всичко това беше в началото. Десетилетие след основаването си Twitter се бори за своето оцеляване. Стагнация на активните потребители, затруднения с монетизиране на платформата, съкращаване на персонал и слухове за продажба. Тежките дни за социалната мрежа тепърва започват. През есента на 2016 г., компанията закри приложението за споделяне на кратко видео Vine, а един от ключовите ръководители – Адам Бейн, се оттегли от поста си на оперативен директор. Новините за търсене на купувач стабилизира представянето на Twitter на борсата, но неуспехът в потенциалната продажба през годината само затвърждава безизходното й положение. Въпросът с бъдещето на социалната мрежа е по-актуален отвсякога, а отговорът – още по-неясен.

Големият удар

За социалната мрежа той безспорно настъпи с напускането на главния оперативен директор Адам Бейн, който обяви през октомври, че се оттегля от компанията. Той не огласи конкретна причина за решението си, само загатна, че най-вероятно ще разработва собствен проект. Но действията му отварят голяма дупка в оперативните компетенции на социалната мрежа, коментира Reuters. А Twitter се нуждаят повече отвсякога от подобна експертиза. Причината Бейн да е толкова важен за компанията е, че той е един от хората, които изградиха настоящия модел за монетаризация на социалната мрежа. Той се присъединява към Twitter през 2010 г., когато дружеството още няма никакви приходи, а само генерира потребителска база. В рамките на няколко години компанията успя да създаде истинска рекламна машина, която формира годишни приходи от 2.2 млрд. долара.

Въпреки това Twitter не успя да разшири своята потребителска база, която от две години варира около 300 млн. души. Което заковава приходите до около 600 млн. долара на тримесечие. В същото време липсата на по-голям мащаб и инвестиции в различни проекти и развойни дейности води до непрекъсната загуба. Twitter е на червено през последните пет тримесечия. Нетната загуба варира между 80 млн. и 130 млн. долара на тримесечие, макар, че компанията все пак отчита печалба преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) за периода юли-август от 181 млн. долара. Негативният резултат води до непрекъснато съкращаване на персонала. Twitter обяви през октомври нова вълна от оптимизации, като ще освободи 300 души или около 8% от служителите си. А предприе подобен ход и през 2015 г.

Невъзможността да се излезе на нетна печалба е директно свързана с броя на потребителите. Социалната мрежа в голяма степен разчита на едно ядро от ползватели, без да може да привлече по-широка аудитория. Основните потребители са известни личности, журналисти, активисти и ентусиасти. Те обичат Twitter, защото им дава директен и хронологичен поглед върху споделянето от хората които ги следват или те следват. В същото време масовият потребител не може да се привлече най-вече заради остротата на езика в тази социална мрежа. Twitter така и не успя да се справи с големия негативизъм в доста дискусии, който доста често преминава в чист дигитален тормоз. Този проблем отблъсква редовия потребител, което води и до стагнация в аудиторията на мрежата.

Липсата на голяма потребителска база е първоизточникът на основните проблеми на Twitter. Допълнително ситуацията се влошава от засилената конкуренция на Facebook и няколко нови, по-разчупени приложения.

Смъртта на Vine

Да си първи и иноватор не гарантира пазарно лидерство и океан от приходи. Много технологични гиганти знаят това от първа ръка, някои от които вече са в историята на IT индустрията или са отстъпили първите позиции. Сходна е ситуацията с Twitter. Компанията е един от иноваторите в доста подходи – нейното приложение Periscope е едно от първите, които въвеждат предаване на живо през социалните мрежи. През 2012 г., няколко месеца преди официалния дебют, Twitter придобива Vine – мобилна социална мрежа, която позволява на потребителите да споделят кратко видео от шест секунди. Приложението е един от пионерите в тази област. Апликацията поставя Twitter сред едни от първите, които се опитват да интегрират лесното споделяне на видео съдържание в момент, в който гледането на живо или качването на клипове са непознати или бавни процеси.

Vine изгуби привлекателност и социалната мрежа обяви, че постепенно ще „убие“ приложението. Потребителите ще имат няколко месеца възможност да свалят своите видеа и да ги споделят, преди официалното затваряне на услугата. Причините за това са комплексни. От една страна Instagram (собственост на Facebook), Snapchat и YouTube успяха да запазят позициите си и Vine се оказа краткосрочен проект. От друга, Twitter предпочете да не го развива, а да се фокусира върху друго приложение – Periscope. Така Vine се изправи пред не само тежка външна, но и пред вътрешна конкуренция. И затварянето на приложението в голяма степен беше очаквано.

Предаванията на живо са тенденция, която все повече ще се налага. И тук Twitter имаше предимството да е сред първите на пазара. Но дори и повишеният фокус към приложението за предаване на видео на живо Periscope може би е обречен на неуспех, след като Facebook интегрира идентична функция няколко месеца по-късно. Тук отново огромна роля играе потребителската база. Компанията на Зукърбърг се възползва по най-добрия начин от голямата си аудитория от около 1,75 млрд. души, за да може да популяризира всяка една нова услуга. Активните потребители на Facebook са шест пъти повече от тези на Twitter и това е мощно оръжие, което Зукърбърг използва доста умело. В същото време компанията на Дорси остава доста на заден план с всяка една нова инициатива, която се опитва да наложи.

Има ли надежда?

Единствената възможност за излизане от ситуацията изглеждаше в продажбата на Twitter. Но тези надежди бяха попарени, след като се оказа, че компанията не успя да събере приемливи оферти. Най-спряганите кандидати бяха Google (или по-точно холдингът Alphabet), Diseny и Salesforce. В крайна сметка нито един от тях не подаде оферта. Ръководството на Twitter най-много се надяваше да привлече Google като купувач. От една страна интернет гигантът разполага с огромен финансов ресурс, а от друга - с необятна потребителска база и огромна екосистема от услуги. Интегрирането на Twitter в бизнес операциите на Google най-накрая можеше да изведе компанията на печалба. Освен това щеше да бъде пробив за интернет гиганта при социалните мрежи, защото собственият проект на Google съществува единствено, за да показва пълен спектър от онлайн услуги за дружеството от Мауниън Вю. Невъзможността да привлече голям и силен стратегически инвеститор е лоша новина за Twitter. Компанията ще трябва да помисли как да реши своите вече структурни проблеми, за да може да оцелее.

През буреносните облаци все пак се прокрадва и лъч светлина. Twitter е много силен инструмент в ръцете на политици, известни личности, журналисти и активисти. Приложението е един от проводниците на Арабската пролет от 2010 г., а през ноември доказа своята значимост за социалния живот, като беше най-ефикасната за рекламодателите мрежа по време на изборите за президент на САЩ. За последното Twitter си партнира с BuzzFeed в предаването на живо на вота на американците. Социалната мрежа ръководеше онлай продажбите на реклама и успя по най-ефикасния начин да се справи, така че рекламодателите да получат максимално висока добавена стойност за парите си.

Това започна да печели доверие сред големите компании и те инвестират все повече реклама в Twitter. А и това дава поводи за размисъл – очевидно социалната мрежа за вбъдеще ще трябва да разчита на големи партньорства, за да може да засили приходите си.

Не всичко за Twitter е изгубено, но е пределно ясно, че компанията ще трябва да намери по-разчупен бизнес модел, както и да разчита на сътрудничество с други водещи играчи в различни технологични области, за да може да оцелее. Или ще трябва да се опита да се продаде на някой голям, естествено за по-малко пари от очакваното.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

Очаква се ръст на пенсиите от 3,1 на сто през 2019 година при прогнозирана стойност на средногодишната хармонизирана инфлация за 2019 година от 3 на сто. Това е заложено в проекта на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 година, научи БТА от социалните партньори. Проектобюджетът ще се разглежда на Надзорен съвет на НОИ в

Пети софийски мол смени собственика си

Пети софийски мол смени собственика си

“България мол”, който се намира на пресечката между булевард “България” и улица “Тодор Каблешков”, стана петият поред търговски център в столицата, който сменя собственика си в рамките на последната година. Сделката е станала между септември и октомври и след нея фирмата собственик на мола - “България булевард холдинг”,

15 523 са заможните българи с по над 106 800 лева за година

15 523 са заможните българи с по над 106 800 лева за година

1 657 906 милиона си докарват по 6120 лева 15 523 души са официално заможните в България. Те са декларирали пред НАП, че за 2017 г. са заработили над 106 800 лв. Общата сума на платените от тях налози е 447 557 лв. Доход между 90 000 и 106 800 лв. са декларирали 4506 човека. Парите, влезли в семейната хазна на 6 967-ма,

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили у нас стаж за пенсия през първите шест месеца на годината. Броят им е намалял значително в сравнение с 2017 г., когато за недостигащ стаж са платили над 5000, съобщи БНТ. От НОИ изчисляват, че заради увеличението на минималния осигурителен доход и повишаването на вноската за пенсия с 1% през тази година цената за 1 месец стаж

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Кораб за 50 000 лева продадоха на
търг великотърновските данъчни

Кораб за 50 000 лева продадоха на търг великотърновските данъчни

За първи път бе продаден на търг кораб, отнет през 2017 г. в полза на държавата - , съобщиха от НАП - Велико Търново. Данъчните от великотърновската дирекция продадоха през август т. г. кораба „Bolkan Princess“ /„Балканска принцеса“/, след отнемането му от КОНПИ /Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество/.

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

132-годишната търговска компания "Сиърс" е подала документи за банкрут. Тази верига бе известна като "Магазинът, който промени Америка". През последните месеци обаче дълговете започнали да се трупат с огромна скорост и в понеделник не е покрито плащане на стойност от 132 милиона долара. "Сиърс" става поредният търговски гигант,

Прокуратурата се заема с неработещия регистър на асансьорите

Прокуратурата се заема с неработещия регистър на асансьорите

Тече вътрешно разследване в агенцията по метрология Казусът с неработещия регистър на асансьорите и уеб приложение към него може да отиде в прокуратурата. Това съобщи пред “24 часа” и.д. шефът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Кирил Войнов. “В момента тече вътрешна проверка в агенцията за поръчката за регистъра,

Самоосигуряващите се ще плащат повече догодина

Самоосигуряващите се ще плащат повече догодина

Самоосигуряващите се ще плащат повече следващата година, съобщи bTV , която разполага с проектобюджета на Държавното обществено осигуряване. В него се предвижда минималната сума, върху която се начисляват вноските, да се увеличи. Най-голям е ръстът при земеделските стопани. От догодина е планирано минималната заплата да стане 560 лв.

Най-коментирани

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

През цялото лято има подадени само 2 официални жалби срещу шум в български хотели. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконконференция в София. След края на активния летен сезон министерството е пратило над 800 писма до хотели по българското Черноморие, в които им е задало въпрос колко и какви жалби са получени през сезона.

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева днес по време на видеопресконференция за български медии, след края на годишните срещи между Световната банка и МВФ в Индонезия, предава БТА. Индексът се определя на базата на критерии, свързани със здраве, училище,

Евростат: В България има най-много хора, които живеят в риск от бедност

Евростат: В България има най-много хора, които живеят в риск от бедност

България е страната в ЕС с най-висок процент от население, което живее в риск от бедност и социално изключване, сочат данни от анализ на Евростат за ситуацията по този показател сред държавите-членки на ЕС през 2017 г. Средният показател за ЕС относно хората, които живеят в риск от бедност и социално изключване е 22,5 на сто.

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Бизнесът иска повече пари за национална 
туристическа реклама

Бизнесът иска повече пари за национална туристическа реклама

Представители на туристическия бизнес предлагат средствата за национална туристическа за 2019 г. да бъдат около 32 млн. лева спрямо сегашните 14 млн. лева с промяна на начина на формиране на бюджета за такава дейност, съобщи БТА. Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова съобщи, че организацията,

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

"Джи Пи груп" се оттегля от процедурата за ремонт на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III". Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на ремонта на градината "Св. Климент Охридски". Компанията беше класирана на първо място, но процедурата все още не е приключила и не сме сключили договор.

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Край на данъчните хитрини с основното жилище - 50% остъпка ще има само за 1 имот

Край на данъчните хитрини с основното жилище - 50% остъпка ще има само за 1 имот

От догодина няма да се намалява такса смет за необитаемо жилище Собственик, който има повече от един имот в България и е посочил пред общината две или повече от едно от тях като основно, да не ползва данъчната отстъпка. Това предлага като промяна в Закона за местните данъци и такси финансовият министър Владислав Горанов.

Срив в ЕС на продажбите на нови коли

Срив в ЕС на продажбите на нови коли

Само в България и Хърватия има ръст С 23,5% са паднали продажбите на нови автомобили в ЕС през септември на годишна база. Това показват данните на Асоциацията на автомобилните производители в Европа. Общо продадените возила са 1,09 млн. бройки. Като причина за спада се посочва ефектът от новите изисквания да се предлагат само модели,

Край на данъчните хитрини с основното жилище - 50% остъпка ще има само за 1 имот

Край на данъчните хитрини с основното жилище - 50% остъпка ще има само за 1 имот

От догодина няма да се намалява такса смет за необитаемо жилище Собственик, който има повече от един имот в България и е посочил пред общината две или повече от едно от тях като основно, да не ползва данъчната отстъпка. Това предлага като промяна в Закона за местните данъци и такси финансовият министър Владислав Горанов.

Срив в ЕС на продажбите на нови коли

Срив в ЕС на продажбите на нови коли

Само в България и Хърватия има ръст С 23,5% са паднали продажбите на нови автомобили в ЕС през септември на годишна база. Това показват данните на Асоциацията на автомобилните производители в Европа. Общо продадените возила са 1,09 млн. бройки. Като причина за спада се посочва ефектът от новите изисквания да се предлагат само модели,

С нова база на DHL на летището пратките ще идват по-бързо

С нова база на DHL на летището пратките ще идват по-бързо

Инвестицията в нея е 120 млн. евро 3 хил. пратки на час обработва новата автоматична сортировъчна система на DHL, с която е оборудвана откритата в сряда база на компанията. Тя се намира на летище София в непосредствена близост до терминал 2. За по-малко от минута преминава една пратка през системата за сортиране.

Светът се преобърна, бедните намаляха

Светът се преобърна, бедните намаляха

Според американския институт “Брукингс” през септември 2018 е имало повратна точка За първи път във всемирната история половината свят е в средната класа. 3,8 млрд. души живеят с над 11 долара на ден Септември 2018 година е повратна точка в световната история - за пръв път 50% от човечеството вече са в средната класа,

Столичният електротранспорт настоял за промяна на проекта за трамвая по “Граф Игнатиев” (Обзор)

Столичният електротранспорт настоял за промяна на проекта за трамвая по “Граф Игнатиев” (Обзор)

Кметът Фандъкова разпореди проверка Зам.-кметът Крусев: Имаше фрапиращи пропуски - трамваите щяха да се блъскат челно Проверка на причините, довели до промяна на проекта за релсите по ул. “Граф Игнатиев” в хода на ремонта, разпореди столичният кмет Йорданка Фандъкова. Причина за инспекцията, която ще се прави от дирекция “Вътрешен одит”,

Евростат: Стабилна годишната инфлация в ЕС , България е сред страните с най-голямо покачване

Евростат: Стабилна годишната инфлация в ЕС , България е сред страните с най-голямо покачване

Годишната инфлация в ЕС е останала стабилна през септември на равнище 2,2 на сто (спрямо 1,8 на сто преди година), а в еврозоната е нараснала до 2,1 на сто спрямо 2 процента през август (спрямо 1,5 на сто преди година), сочат данни на Евростат. България е сред страните с най-голямо покачване на показателя (3,6 на сто спрямо 3,7 на сто през август).

Евростат: В България има най-много хора, които живеят в риск от бедност

Евростат: В България има най-много хора, които живеят в риск от бедност

България е страната в ЕС с най-висок процент от население, което живее в риск от бедност и социално изключване, сочат данни от анализ на Евростат за ситуацията по този показател сред държавите-членки на ЕС през 2017 г. Средният показател за ЕС относно хората, които живеят в риск от бедност и социално изключване е 22,5 на сто.

Защо инфлацията расте, а лихвите - не

Защо инфлацията расте, а лихвите - не

Две са основните причини за увеличението на цените - петролът и ръстът на заплатите Годишната инфлация през септември спрямо същия месец на предходната година е 3,6%. Много ли е това? От една страна, 3,6% годишна инфлация е най-висок темп от 5 г. насам – но трябва да си припомним, че по това време отчетохме и най-дългия период на дефлация в

8,9% ръст на инвестициите

8,9% ръст на инвестициите

“През 2018 г. очакваме реален растеж от 8,9% на инвестициите в структурата на БВП. Надеждата ни е през 2019 г. той да е 9,5%”. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция за индустриални имоти София. Борисов допълни, че България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.