Да бъде или да не бъде Twitter

  • 0
authorАвтор: Юлиян Арнаудов

Да бъде или да не бъде Twitter

Не бяха далеч времената, когато Twitter и Facebook се съревноваваха за броя на потребителите. Макар още в началото социалната мрежа на Марк Зукърбърг да водеше убедително, проектът на Джак Дорси и компания се водеше за един от най-сериозните конкуренти в този сегмент.

Но всичко това беше в началото. Десетилетие след основаването си Twitter се бори за своето оцеляване. Стагнация на активните потребители, затруднения с монетизиране на платформата, съкращаване на персонал и слухове за продажба. Тежките дни за социалната мрежа тепърва започват. През есента на 2016 г., компанията закри приложението за споделяне на кратко видео Vine, а един от ключовите ръководители – Адам Бейн, се оттегли от поста си на оперативен директор. Новините за търсене на купувач стабилизира представянето на Twitter на борсата, но неуспехът в потенциалната продажба през годината само затвърждава безизходното й положение. Въпросът с бъдещето на социалната мрежа е по-актуален отвсякога, а отговорът – още по-неясен.

Големият удар

За социалната мрежа той безспорно настъпи с напускането на главния оперативен директор Адам Бейн, който обяви през октомври, че се оттегля от компанията. Той не огласи конкретна причина за решението си, само загатна, че най-вероятно ще разработва собствен проект. Но действията му отварят голяма дупка в оперативните компетенции на социалната мрежа, коментира Reuters. А Twitter се нуждаят повече отвсякога от подобна експертиза. Причината Бейн да е толкова важен за компанията е, че той е един от хората, които изградиха настоящия модел за монетаризация на социалната мрежа. Той се присъединява към Twitter през 2010 г., когато дружеството още няма никакви приходи, а само генерира потребителска база. В рамките на няколко години компанията успя да създаде истинска рекламна машина, която формира годишни приходи от 2.2 млрд. долара.

Въпреки това Twitter не успя да разшири своята потребителска база, която от две години варира около 300 млн. души. Което заковава приходите до около 600 млн. долара на тримесечие. В същото време липсата на по-голям мащаб и инвестиции в различни проекти и развойни дейности води до непрекъсната загуба. Twitter е на червено през последните пет тримесечия. Нетната загуба варира между 80 млн. и 130 млн. долара на тримесечие, макар, че компанията все пак отчита печалба преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) за периода юли-август от 181 млн. долара. Негативният резултат води до непрекъснато съкращаване на персонала. Twitter обяви през октомври нова вълна от оптимизации, като ще освободи 300 души или около 8% от служителите си. А предприе подобен ход и през 2015 г.

Невъзможността да се излезе на нетна печалба е директно свързана с броя на потребителите. Социалната мрежа в голяма степен разчита на едно ядро от ползватели, без да може да привлече по-широка аудитория. Основните потребители са известни личности, журналисти, активисти и ентусиасти. Те обичат Twitter, защото им дава директен и хронологичен поглед върху споделянето от хората които ги следват или те следват. В същото време масовият потребител не може да се привлече най-вече заради остротата на езика в тази социална мрежа. Twitter така и не успя да се справи с големия негативизъм в доста дискусии, който доста често преминава в чист дигитален тормоз. Този проблем отблъсква редовия потребител, което води и до стагнация в аудиторията на мрежата.

Липсата на голяма потребителска база е първоизточникът на основните проблеми на Twitter. Допълнително ситуацията се влошава от засилената конкуренция на Facebook и няколко нови, по-разчупени приложения.

Смъртта на Vine

Да си първи и иноватор не гарантира пазарно лидерство и океан от приходи. Много технологични гиганти знаят това от първа ръка, някои от които вече са в историята на IT индустрията или са отстъпили първите позиции. Сходна е ситуацията с Twitter. Компанията е един от иноваторите в доста подходи – нейното приложение Periscope е едно от първите, които въвеждат предаване на живо през социалните мрежи. През 2012 г., няколко месеца преди официалния дебют, Twitter придобива Vine – мобилна социална мрежа, която позволява на потребителите да споделят кратко видео от шест секунди. Приложението е един от пионерите в тази област. Апликацията поставя Twitter сред едни от първите, които се опитват да интегрират лесното споделяне на видео съдържание в момент, в който гледането на живо или качването на клипове са непознати или бавни процеси.

Vine изгуби привлекателност и социалната мрежа обяви, че постепенно ще „убие“ приложението. Потребителите ще имат няколко месеца възможност да свалят своите видеа и да ги споделят, преди официалното затваряне на услугата. Причините за това са комплексни. От една страна Instagram (собственост на Facebook), Snapchat и YouTube успяха да запазят позициите си и Vine се оказа краткосрочен проект. От друга, Twitter предпочете да не го развива, а да се фокусира върху друго приложение – Periscope. Така Vine се изправи пред не само тежка външна, но и пред вътрешна конкуренция. И затварянето на приложението в голяма степен беше очаквано.

Предаванията на живо са тенденция, която все повече ще се налага. И тук Twitter имаше предимството да е сред първите на пазара. Но дори и повишеният фокус към приложението за предаване на видео на живо Periscope може би е обречен на неуспех, след като Facebook интегрира идентична функция няколко месеца по-късно. Тук отново огромна роля играе потребителската база. Компанията на Зукърбърг се възползва по най-добрия начин от голямата си аудитория от около 1,75 млрд. души, за да може да популяризира всяка една нова услуга. Активните потребители на Facebook са шест пъти повече от тези на Twitter и това е мощно оръжие, което Зукърбърг използва доста умело. В същото време компанията на Дорси остава доста на заден план с всяка една нова инициатива, която се опитва да наложи.

Има ли надежда?

Единствената възможност за излизане от ситуацията изглеждаше в продажбата на Twitter. Но тези надежди бяха попарени, след като се оказа, че компанията не успя да събере приемливи оферти. Най-спряганите кандидати бяха Google (или по-точно холдингът Alphabet), Diseny и Salesforce. В крайна сметка нито един от тях не подаде оферта. Ръководството на Twitter най-много се надяваше да привлече Google като купувач. От една страна интернет гигантът разполага с огромен финансов ресурс, а от друга - с необятна потребителска база и огромна екосистема от услуги. Интегрирането на Twitter в бизнес операциите на Google най-накрая можеше да изведе компанията на печалба. Освен това щеше да бъде пробив за интернет гиганта при социалните мрежи, защото собственият проект на Google съществува единствено, за да показва пълен спектър от онлайн услуги за дружеството от Мауниън Вю. Невъзможността да привлече голям и силен стратегически инвеститор е лоша новина за Twitter. Компанията ще трябва да помисли как да реши своите вече структурни проблеми, за да може да оцелее.

През буреносните облаци все пак се прокрадва и лъч светлина. Twitter е много силен инструмент в ръцете на политици, известни личности, журналисти и активисти. Приложението е един от проводниците на Арабската пролет от 2010 г., а през ноември доказа своята значимост за социалния живот, като беше най-ефикасната за рекламодателите мрежа по време на изборите за президент на САЩ. За последното Twitter си партнира с BuzzFeed в предаването на живо на вота на американците. Социалната мрежа ръководеше онлай продажбите на реклама и успя по най-ефикасния начин да се справи, така че рекламодателите да получат максимално висока добавена стойност за парите си.

Това започна да печели доверие сред големите компании и те инвестират все повече реклама в Twitter. А и това дава поводи за размисъл – очевидно социалната мрежа за вбъдеще ще трябва да разчита на големи партньорства, за да може да засили приходите си.

Не всичко за Twitter е изгубено, но е пределно ясно, че компанията ще трябва да намери по-разчупен бизнес модел, както и да разчита на сътрудничество с други водещи играчи в различни технологични области, за да може да оцелее. Или ще трябва да се опита да се продаде на някой голям, естествено за по-малко пари от очакваното.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Търговията с пшеница в Добричка област е активна – каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. „В региона нямаше покълнала пшеница при жътвата и това я прави с добро качество” – добави той. Основно се търсят сделки на 340 лв за тон. Добруджанската пшеница отива за износ в Европейския съюз,

Румънците загубиха 1 милиард евро от БМВ, 
защото "не си мият зъбите"

Румънците загубиха 1 милиард евро от БМВ, защото "не си мият зъбите"

Вечерта на 6 февруари 1999 г., по време на първата визита в Унгария на румънски министър-председател след 1989 г., тогавашният унгарски премиер Виктор Орбан покани своя румънски колега Раду Василе на вечеря в един прочут ресторант в Будапеща. По време на гощавката с вкусни унгарски специалитети Орбан предложи на Раду Василе да осъществят заедно

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Туристите в Турция се втурнаха да пазаруват, възползвайки се от резкия спад на турската лира, който изведнъж повиши покупателните им способности. Пред луксозните магазини на Шанел и Луи Вюитон в истанбулския квартал Нишанташъ се извиха опашки от предимно арабски туристи, очакващи да се възползват от кризата с турската национална валута,

Над 1 млрд. евро са загубите за фермерите в Германия заради сушата

Над 1 млрд. евро са загубите за фермерите в Германия заради сушата

Сушата, обхванала от седмици много райони в Германия, е причинили на селското стопанство до момента щети за повече от 1 милиард евро, предаде ДПА. Сумата на загубите в най-тежко засегнатите провинции е достигнала 1,1 млрд. евро, става ясно от информация, до която ДПА е получила достъп преди планирана за понеделник кризисна среща между федералното

Двата най-големи превозвача в България се сливат

Двата най-големи превозвача в България се сливат

Двете най-големи фирми за превоз на пътници у нас - "Юнион Ивкони" и "Груп плюс" се сливат в ново дружество "Транспект". Това става ясно от регистъра на Комисията за защита на конкуренцията.  Двете компании са подали уведомление до регулатора, който трябва да анализира пазара, на който оперират и да се произнесе как сделката ще се отрази на

С над 412 хиляди лв. компенсират
притежатели на лихвоточки във Велико Търново

С над 412 хиляди лв. компенсират притежатели на лихвоточки във Велико Търново

Компенсации в размер на 412 323 лева ще получат притежатели на многогодишни жилищно спестовни влогове (т.нар. лихвоточки), жители на Велико Търново и населените места в общината. Това информира във фейсбук страницата си кметът Даниел Панов. Средствата са осигурени от Националния компенсационен жилищен фонд.

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

На едро сега струват съответно 1,25 и 0,98 лв., а през 2013 г. са били по 0,73 и 0,63 лева Цените на доматите и чушките, отглеждани на открити площи, падат през последните дни, но въпреки това остават най-високи за последните 5 г. С 8,1% се е понижила цената на доматите от полето за седмица и вече е 1,25 лв. за килограм.

Все повече туристи избират Куба

Все повече туристи избират Куба

Броят на туристите, които посещават Куба бележи покачване въпреки "кампаниите" на САЩ да ограничат най-големия икономически сектор на острова, обявиха кубинските власти, цитирани от Франс прес. От 1 януари до 9 август Куба е посетена от 3 милиона туристи, а прогнозите за цялата 2018 година са за 5 милиона посетители спрямо 4,5 милиона през 2017 г.

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Средната с ръст от 8,2% за година, стигна 1119 лв. за юни Със 108 лева се увеличава депутатската заплата и става 3429 лева. Възнаграждението на народните представители е равно на три средни заплати за страната в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. В петък НСИ обяви, че то е 1143 лв.

Най-коментирани

Над 160 000 купувачи са се регистрирали за първото ЕКСПО за внос в Китай

Над 160 000 купувачи са се регистрирали за първото ЕКСПО за внос в Китай

Повече от 160 хиляди купувачи от 80 хиляди местни и чуждестранни компании са се регистрирали за участие в първото Китайско международно ЕКСПО за внос (CIIE) до този вторник, съобщиха организаторите. Те добавят още, че са планирали да допуснат общо 150 хиляди, но регистрацията е надминала очакванията им, предава bulgarian.cri.cn.

Токът в България най-евтин в ЕС

Токът в България най-евтин в ЕС

Токът в България продължава да е най-евтин в Европейския съюз, сочат актуализирани данни на Евростат за 2017 година. За първи път статистическата агенция сравнява средните цени в отделните държави, за които има налични данни, което прави изследването по-представително. 0,097 евро е средната стойност на електроенергията за киловатчас в България

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Информацията се пази на две места Няколко изгорели харддиска, на които се пази информация от Търговския регистър, го блокираха и 5 дни той бе недостъпен. Аварията, настъпила в петък, вече се отстранява поетапно. Макар да имаше подозрения за хакерска атака, източници на “24 часа” бяха категорични, че няма външна намеса, а причината е претоварване.

Забраняват на туроператори да предлагат екскурзии, по-скъпи от застраховката им

Забраняват на туроператори да предлагат екскурзии, по-скъпи от застраховката им

Министерството на туризма дава на прокурор фирма, измамила група българи с неплатени нощувки в Канада Туроператорите да нямат право да предлагат екскурзии, чиято стойност е по-висока от застрахователната им полица. Такова изменение в законодателството ще предложи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Турски кмет нареди да махнат шенлонгите от 43-километров плаж в Мендерес

Турски кмет нареди да махнат шенлонгите от 43-километров плаж в Мендерес

Кметът на турския егейски град Мендерес обяви, че достъпът до 43-километровия плаж в района ще бъде безплатен за всички, съобщи турската телевизия НТВ. Бюлент Сойлу, кмет на град Мендерес, окръг Измир, нареди да бъдат премахнати всички шезлонги, за които се плаща по цялата плажна ивица в района, предава БТА.

За 4 години незаконните цигари намаляха шест пъти (обзор)

За 4 години незаконните цигари намаляха шест пъти (обзор)

l От 34% през 2014 г. сега делът на нелегалните изделия е 5,8%  l Трафикантите вече използвали деца  l България е сред страните в ЕС с най-ниска контрабанда През първото тримесечие на 2018 г. делът на незаконните цигари, продавани в България, е паднал за първи път под 6%, откакто “Инициатива срещу незаконната търговия” изследва празните

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

Кризата с турската лира предизвика вълнения на световните валутни пазари, пише в. "Гардиън". Британският ежедневник отбелязва, че аржентинското песо и южноафриканският ранд са станали косвена жертва на спада на курса на турската валута, която е загубила 8 процента от стойността си спрямо долара, предава БТА.

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Туристите в Турция се втурнаха да пазаруват, възползвайки се от резкия спад на турската лира, който изведнъж повиши покупателните им способности. Пред луксозните магазини на Шанел и Луи Вюитон в истанбулския квартал Нишанташъ се извиха опашки от предимно арабски туристи, очакващи да се възползват от кризата с турската национална валута,

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Германия иска икономиката на Турция да се развива и никой няма интерес от дестабилизацията й. Това заяви днес в Берлин германският канцлер Ангела Меркел след среща с босненския президент Денис Звиздич, цитирана от ТАСС и БТА. Никой (...) няма интерес от икономическа дестабилизация на Турция. За нас е изгодна стабилната икономическа обстановка край

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

Кризата с турската лира предизвика вълнения на световните валутни пазари, пише в. "Гардиън". Британският ежедневник отбелязва, че аржентинското песо и южноафриканският ранд са станали косвена жертва на спада на курса на турската валута, която е загубила 8 процента от стойността си спрямо долара, предава БТА.

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Информацията се пази на две места Няколко изгорели харддиска, на които се пази информация от Търговския регистър, го блокираха и 5 дни той бе недостъпен. Аварията, настъпила в петък, вече се отстранява поетапно. Макар да имаше подозрения за хакерска атака, източници на “24 часа” бяха категорични, че няма външна намеса, а причината е претоварване.

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Германия иска икономиката на Турция да се развива и никой няма интерес от дестабилизацията й. Това заяви днес в Берлин германският канцлер Ангела Меркел след среща с босненския президент Денис Звиздич, цитирана от ТАСС и БТА. Никой (...) няма интерес от икономическа дестабилизация на Турция. За нас е изгодна стабилната икономическа обстановка край

Русия: Проблемите в икономиката на Турция не се отразяват на общите ни проекти

Русия: Проблемите в икономиката на Турция не се отразяват на общите ни проекти

Проблемите в икономиката на Турция по никакъв начин не се отразяват на двустранните проекти с Русия и засега всичко върви както трябва, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Песков подчерта също, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял с руския си колега Владимир Путин в петък и по време на разговора не

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

На едро сега струват съответно 1,25 и 0,98 лв., а през 2013 г. са били по 0,73 и 0,63 лева Цените на доматите и чушките, отглеждани на открити площи, падат през последните дни, но въпреки това остават най-високи за последните 5 г. С 8,1% се е понижила цената на доматите от полето за седмица и вече е 1,25 лв. за килограм.

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Търговията с пшеница в Добричка област е активна – каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. „В региона нямаше покълнала пшеница при жътвата и това я прави с добро качество” – добави той. Основно се търсят сделки на 340 лв за тон. Добруджанската пшеница отива за износ в Европейския съюз,

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Средната с ръст от 8,2% за година, стигна 1119 лв. за юни Със 108 лева се увеличава депутатската заплата и става 3429 лева. Възнаграждението на народните представители е равно на три средни заплати за страната в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. В петък НСИ обяви, че то е 1143 лв.

Турция планира да намали държавните разходи с 5,6 млрд. долара и да увеличи доверието в националната валута

Турция планира да намали държавните разходи с 5,6 млрд. долара и да увеличи доверието в националната валута

Турция планира да намали държавните разходи с 5,6 милиарда долара и да увеличи доверието в националната валута, заяви турският министър на финансите и държавната хазна Берат Албайрак, който днес представи в Истанбул новия икономически план на Турция, съобщават ТАСС и "Дейли сабах". Турция ще приеме нов икономически подход при президентската

Турската лира се срина с 19% спрямо долара след митата на Тръмп

Турската лира се срина с 19% спрямо долара след митата на Тръмп

Турската лира отбеляза днес невероятен спад от 19 процента спрямо долара, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп оповести двойно увеличение на вносните мита върху стоманата и алуминия от Турция за САЩ, предава БТА. Турската лира се обменяше при курс 6,6115 лири за долар в 13:35 часа по Гринуич (16:35 часа българско време).