Да бъде или да не бъде Twitter

  • 0
authorАвтор: Юлиян Арнаудов

Да бъде или да не бъде Twitter

Не бяха далеч времената, когато Twitter и Facebook се съревноваваха за броя на потребителите. Макар още в началото социалната мрежа на Марк Зукърбърг да водеше убедително, проектът на Джак Дорси и компания се водеше за един от най-сериозните конкуренти в този сегмент.

Но всичко това беше в началото. Десетилетие след основаването си Twitter се бори за своето оцеляване. Стагнация на активните потребители, затруднения с монетизиране на платформата, съкращаване на персонал и слухове за продажба. Тежките дни за социалната мрежа тепърва започват. През есента на 2016 г., компанията закри приложението за споделяне на кратко видео Vine, а един от ключовите ръководители – Адам Бейн, се оттегли от поста си на оперативен директор. Новините за търсене на купувач стабилизира представянето на Twitter на борсата, но неуспехът в потенциалната продажба през годината само затвърждава безизходното й положение. Въпросът с бъдещето на социалната мрежа е по-актуален отвсякога, а отговорът – още по-неясен.

Големият удар

За социалната мрежа той безспорно настъпи с напускането на главния оперативен директор Адам Бейн, който обяви през октомври, че се оттегля от компанията. Той не огласи конкретна причина за решението си, само загатна, че най-вероятно ще разработва собствен проект. Но действията му отварят голяма дупка в оперативните компетенции на социалната мрежа, коментира Reuters. А Twitter се нуждаят повече отвсякога от подобна експертиза. Причината Бейн да е толкова важен за компанията е, че той е един от хората, които изградиха настоящия модел за монетаризация на социалната мрежа. Той се присъединява към Twitter през 2010 г., когато дружеството още няма никакви приходи, а само генерира потребителска база. В рамките на няколко години компанията успя да създаде истинска рекламна машина, която формира годишни приходи от 2.2 млрд. долара.

Въпреки това Twitter не успя да разшири своята потребителска база, която от две години варира около 300 млн. души. Което заковава приходите до около 600 млн. долара на тримесечие. В същото време липсата на по-голям мащаб и инвестиции в различни проекти и развойни дейности води до непрекъсната загуба. Twitter е на червено през последните пет тримесечия. Нетната загуба варира между 80 млн. и 130 млн. долара на тримесечие, макар, че компанията все пак отчита печалба преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) за периода юли-август от 181 млн. долара. Негативният резултат води до непрекъснато съкращаване на персонала. Twitter обяви през октомври нова вълна от оптимизации, като ще освободи 300 души или около 8% от служителите си. А предприе подобен ход и през 2015 г.

Невъзможността да се излезе на нетна печалба е директно свързана с броя на потребителите. Социалната мрежа в голяма степен разчита на едно ядро от ползватели, без да може да привлече по-широка аудитория. Основните потребители са известни личности, журналисти, активисти и ентусиасти. Те обичат Twitter, защото им дава директен и хронологичен поглед върху споделянето от хората които ги следват или те следват. В същото време масовият потребител не може да се привлече най-вече заради остротата на езика в тази социална мрежа. Twitter така и не успя да се справи с големия негативизъм в доста дискусии, който доста често преминава в чист дигитален тормоз. Този проблем отблъсква редовия потребител, което води и до стагнация в аудиторията на мрежата.

Липсата на голяма потребителска база е първоизточникът на основните проблеми на Twitter. Допълнително ситуацията се влошава от засилената конкуренция на Facebook и няколко нови, по-разчупени приложения.

Смъртта на Vine

Да си първи и иноватор не гарантира пазарно лидерство и океан от приходи. Много технологични гиганти знаят това от първа ръка, някои от които вече са в историята на IT индустрията или са отстъпили първите позиции. Сходна е ситуацията с Twitter. Компанията е един от иноваторите в доста подходи – нейното приложение Periscope е едно от първите, които въвеждат предаване на живо през социалните мрежи. През 2012 г., няколко месеца преди официалния дебют, Twitter придобива Vine – мобилна социална мрежа, която позволява на потребителите да споделят кратко видео от шест секунди. Приложението е един от пионерите в тази област. Апликацията поставя Twitter сред едни от първите, които се опитват да интегрират лесното споделяне на видео съдържание в момент, в който гледането на живо или качването на клипове са непознати или бавни процеси.

Vine изгуби привлекателност и социалната мрежа обяви, че постепенно ще „убие“ приложението. Потребителите ще имат няколко месеца възможност да свалят своите видеа и да ги споделят, преди официалното затваряне на услугата. Причините за това са комплексни. От една страна Instagram (собственост на Facebook), Snapchat и YouTube успяха да запазят позициите си и Vine се оказа краткосрочен проект. От друга, Twitter предпочете да не го развива, а да се фокусира върху друго приложение – Periscope. Така Vine се изправи пред не само тежка външна, но и пред вътрешна конкуренция. И затварянето на приложението в голяма степен беше очаквано.

Предаванията на живо са тенденция, която все повече ще се налага. И тук Twitter имаше предимството да е сред първите на пазара. Но дори и повишеният фокус към приложението за предаване на видео на живо Periscope може би е обречен на неуспех, след като Facebook интегрира идентична функция няколко месеца по-късно. Тук отново огромна роля играе потребителската база. Компанията на Зукърбърг се възползва по най-добрия начин от голямата си аудитория от около 1,75 млрд. души, за да може да популяризира всяка една нова услуга. Активните потребители на Facebook са шест пъти повече от тези на Twitter и това е мощно оръжие, което Зукърбърг използва доста умело. В същото време компанията на Дорси остава доста на заден план с всяка една нова инициатива, която се опитва да наложи.

Има ли надежда?

Единствената възможност за излизане от ситуацията изглеждаше в продажбата на Twitter. Но тези надежди бяха попарени, след като се оказа, че компанията не успя да събере приемливи оферти. Най-спряганите кандидати бяха Google (или по-точно холдингът Alphabet), Diseny и Salesforce. В крайна сметка нито един от тях не подаде оферта. Ръководството на Twitter най-много се надяваше да привлече Google като купувач. От една страна интернет гигантът разполага с огромен финансов ресурс, а от друга - с необятна потребителска база и огромна екосистема от услуги. Интегрирането на Twitter в бизнес операциите на Google най-накрая можеше да изведе компанията на печалба. Освен това щеше да бъде пробив за интернет гиганта при социалните мрежи, защото собственият проект на Google съществува единствено, за да показва пълен спектър от онлайн услуги за дружеството от Мауниън Вю. Невъзможността да привлече голям и силен стратегически инвеститор е лоша новина за Twitter. Компанията ще трябва да помисли как да реши своите вече структурни проблеми, за да може да оцелее.

През буреносните облаци все пак се прокрадва и лъч светлина. Twitter е много силен инструмент в ръцете на политици, известни личности, журналисти и активисти. Приложението е един от проводниците на Арабската пролет от 2010 г., а през ноември доказа своята значимост за социалния живот, като беше най-ефикасната за рекламодателите мрежа по време на изборите за президент на САЩ. За последното Twitter си партнира с BuzzFeed в предаването на живо на вота на американците. Социалната мрежа ръководеше онлай продажбите на реклама и успя по най-ефикасния начин да се справи, така че рекламодателите да получат максимално висока добавена стойност за парите си.

Това започна да печели доверие сред големите компании и те инвестират все повече реклама в Twitter. А и това дава поводи за размисъл – очевидно социалната мрежа за вбъдеще ще трябва да разчита на големи партньорства, за да може да засили приходите си.

Не всичко за Twitter е изгубено, но е пределно ясно, че компанията ще трябва да намери по-разчупен бизнес модел, както и да разчита на сътрудничество с други водещи играчи в различни технологични области, за да може да оцелее. Или ще трябва да се опита да се продаде на някой голям, естествено за по-малко пари от очакваното.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Веднъж извадена,  скицата за имот  ще важи завинаги

Веднъж извадена, скицата за имот ще важи завинаги

С промени в наредба отпада изискването за презаверка.  Нова трябва да се издаде    само при промяна в данните Имотните скици стават безсрочни. Нови трябва да се издават само при промени в данните за имота. Това става възможно с промени в Наредбата за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри.

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Хляб, богат на протеини, белтъци, аминокиселини и с ниско съдържание на натриев хлорид е създаден в Института по криобиология. Той намалява холестерола 5 пъти и помага за редуциране на теглото. Препоръчва се за диабетици и сърдечно болни. Подобен продукт се прави за първи път в Европа. Изделието е сред иновациите на мегафорума за агробизнес,

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия   В един ден премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министъра на спорта Габриела Козарева, а министърът на икономиката Емил Караниколов я назначи за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните

От шведска Нова тв стана чешка - Келнер я купи на 100% - 95% от MTG и 5% от Щосел

От шведска Нова тв стана чешка - Келнер я купи на 100% - 95% от MTG и 5% от Щосел

MTG нарече Дидие Щосел “чудесен ръководител”, той изпрати мейл до екипа на медията, че работният процес продължава независимо от сделката Появиха се първи прогнози за промени през май-юни, както и очакване, че Комисията за защита на конкуренцията може и да забави финала заради предстояща покупка на “Теленор” от чешкия милиардер Нова тв става

Мей: Всички от ЕС, които живеят във Великобритания, да останат след Брекзит

Мей: Всички от ЕС, които живеят във Великобритания, да останат след Брекзит

Британската министър-председателка Тереза Мей заяви днес, че иска всички граждани на Европейския съюз, които законно живеят във Великобритания, да останат след Брекзит през 2019 г., и обеща модернизирана система за тяхното регистриране, за да могат да останат, предаде Ройтерс. "Те имат огромен принос за нашата страна,

ЧЕЗ продадоха активите си в България на "Инерком груп"

ЧЕЗ продадоха активите си в България на "Инерком груп"

"Инерком груп" купиха българските активи на ЧЕЗ. Това потвърди за "24 часа" говорителката на ЧЕЗ в Прага Алис Хоракова.  Окончателното решение беше взето от борда на днешното им заседание преди минути. Пазарджишката компания "Инерком груп" със собственик Гинка Върбанова беше спряган за фаворит по сделката.

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

"Искам да изразя учудването си, че Европейският съюз, предимно западната му част, иска да бъде зависим от Газпром", заяви днес във Вилнюс полският президент Анджей Дуда в отговор на въпрос за концепцията на газопровода "Северен поток 2", предава БТА. По думите му, цитирани от варшавския вестник "Газета виборча",

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Миналата година милиардерът Джордж Сорос се е срещнал с един от хората, които определят политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Беноа Куьор, за да обсъдят въпрос, който интересува силно роденият в Унгария интернационалист: по-дълбоката интеграция на еврозоната, предава американската агенция Bloomberg, цитирана от Фокус.

ЧЕЗ продаде бизнеса си у нас за над 300 млн. (Обзор)

ЧЕЗ продаде бизнеса си у нас за над 300 млн. (Обзор)

Купувач е Гинка Върбакова, която има соларни паркове “Инерком България” купи бизнеса на ЧЕЗ в България, съобщи за “24 часа” говорителката на компанията в Прага Алис Хоракова. Окончателното решение е взето на заседание на наздорния съвет в четвъртък. “Инерком България”, със собственик Гинка Върбакова,

Най-коментирани

9 месеца чака бизнесът, за да получи ток, по закон са 55 дни

9 месеца чака бизнесът, за да получи ток, по закон са 55 дни

269 дни - т.е. близо 9 месеца, е средната продължителност на чакането на българска фирма да получи възможност за присъединяване към електроразпределителната мрежа. Това показват данни от анкета, която е направило наскоро икономическото министерство. Тя бе представена на съвместно заседание на парламентарната икономическа комисия с подкомисията за

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Хляб, богат на протеини, белтъци, аминокиселини и с ниско съдържание на натриев хлорид е създаден в Института по криобиология. Той намалява холестерола 5 пъти и помага за редуциране на теглото. Препоръчва се за диабетици и сърдечно болни. Подобен продукт се прави за първи път в Европа. Изделието е сред иновациите на мегафорума за агробизнес,

Фандъкова: Високите сгради в София ще са разрешени на някои места, няма да никнат като гъби

Фандъкова: Високите сгради в София ще са разрешени на някои места, няма да никнат като гъби

Промените, които сме предложили заедно с главния архитект в Закона за устройството и застрояването на Столична община, и се надяваме да бъдат одобрени от Народното събрание, означават защита на зелени площи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти след като валидира пощенска марка на тема "София - Европейска столица на спорта",

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия   В един ден премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министъра на спорта Габриела Козарева, а министърът на икономиката Емил Караниколов я назначи за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните

6 пътни възела на магистралата след Видин

6 пътни възела на магистралата след Видин

Кръгови кръстовища осигуряват връзката на аутобана с общинските пътища Шест пътни възела ще има на магистралния път от Видин до Ботевград. Пет са в участъка Видин - Ружинци и един на трасето от Мездра до Ботевград. Това предвижда проектът за аутобана Видин - Ботевград. Възлите осигуряват връзката на аутобана с шосетата,

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Протестът във Видин продължава „до дупка”

Протестът във Видин продължава „до дупка”

За четвърта поредна събота във Видин се проведе протест за магистрален път и тунел под Петрохан и протестиращите блокираха за няколко часа движението към Дунав мост 2. Макар че в него се включиха по-малко хора в сравнение с предишните съботи, организаторите обявиха, че протести ще има и на 24 февруари,

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви днес, че следи с голямо внимание последиците от данъчната реформа, одобрена през декември от Конгреса на САЩ, и най-вече дали тя води до повишаване на лихвите, което би могло да засегне световната икономика, предаде АФП, цитирана от БТА.

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. ще бъде издадено разрешението за строеж на пътя Ружинци-Монтана. "Това ще се случи след тежка и тромава процедура. Тя изисква да се изпълнят 27 условия, които са задължителни според закона. Освен отчуждителните процедури, в тях са включени издаване на заповеди от министъра и други административни дела",

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Изграждането на твърде високи сгради на неподходящи места в големите градове сваля цените на имотите около тях. Това заявиха брокерите на недвижими имоти от няколко агенции по време на дискусия за правилата на застрояването. Според шефката на “Софконсулт” Галина Максимова трябва да се въведе законов текст,

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Изграждането на твърде високи сгради на неподходящи места в големите градове сваля цените на имотите около тях. Това заявиха брокерите на недвижими имоти от няколко агенции по време на дискусия за правилата на застрояването. Според шефката на “Софконсулт” Галина Максимова трябва да се въведе законов текст,

Теменужка Петкова даде оставка, нов министър може да има в понеделник (Обзор)

Теменужка Петкова даде оставка, нов министър може да има в понеделник (Обзор)

Това е достойната постъпка при съмнение за въздействие, обясни енергийният министър и потвърди, че познава от 20 години Гинка Върбакова от Пазарджик, която е новият собственик на най-голямото енергоразпределително дружество у нас с 3 милиона клиенти и оборот от 1,8 милиарда лева   Теменужка Петкова отиде изненадващо в парламента в петък,

Българска фирма за доставка на храна продадена за 10,5 млн.

Българска фирма за доставка на храна продадена за 10,5 млн.

Българският доставчик на храна BGmenu е продаден на една от големите компании в Европа, извършваща същата услуга - Takeaway.com. Сделката включва и румънския бизнес “Оливиера” и е на стойност 10,5 млн. евро. Освен това Takeaway.com ще инвестира значителна сума в българския пазар, за да развие бизнеса си у нас.

Забраните за строителство са талибанщина

Забраните за строителство са талибанщина

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков не се бои да нарече „талибански“ исканията за спиране на всякакво строителство в столичния „Младост“. „Една забрана не води до нищо хубаво. Води до повече глупости, защото се стига до всякакви чудатости“, казва той. Истината изисква да се отбележи, че и сега има закони,

Инерком: Подписахме договор, придобиваме всички активи на ЧЕЗ в България

Инерком: Подписахме договор, придобиваме всички активи на ЧЕЗ в България

Предстои сделката да получи одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Инерком България беше избрана за купувач на всички активи на ЧЕЗ, a. с. в България. Това съобщиха от "Инерком" официално в писмо до медиите. Договорът между дружествата от групата на ЧЕЗ и Инерком България беше подписан на 23.02.2018 г.

Кои са най-добрите варианти за новото райониране на България

Кои са най-добрите варианти за новото райониране на България

Какво налага да се направи ново райониране на страната и какви ще са ползите за населението. Тези въпроси ще бъдат поставени на дискусия, която "24 часа" организира в понеделник в София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще обясни как държавата ще постигне целта си да създаде силни и жизнени райони,

Наградиха 24 нови продукта от мегаизложението в Пловдив

Наградиха 24 нови продукта от мегаизложението в Пловдив

24 експоната станаха победители в Конкурса за иновации на изложбите „Агра“, „Фудтех“ и „Винария“, които се провеждат в Пловдив. В надпреварата участваха рекорден брой претенденти - общо 75 изделия на 56 фирми и научни институти. Най-авангардните разработки бяха определени от комисия с ръководител проф.

Теменужка Петкова подаде оставка

Теменужка Петкова подаде оставка

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова току-що обяви пред журналисти в парламента, че подава оставка. Причината - съмненията около сделката за ЧЕЗ и желанието й да изчисти името си. Очаквайте

Сидеров: Министерският съвет трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ

Сидеров: Министерският съвет трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ

Министерският съвет трябва да се занимае с тази тема, няма кой друг, а може би и прокуратурата трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ. Това заяви председателят на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров пред журналисти в парламента в коментар на информация за продажбата на електроразпределителното дружество.

Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КЕВР

Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КЕВР

Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КВЕР и други институции.Това отговори на притесненията на БСП председателят на енергийната комисия Делян Добрев. Той самият по-рано тази сутрин изрази притеснения пред медиите, но, по думите му от трибуната на НС, темата не трябва да се драматизира, предава БТА.