Да бъде или да не бъде Twitter

  • 0
authorАвтор: Юлиян Арнаудов

Да бъде или да не бъде Twitter

Не бяха далеч времената, когато Twitter и Facebook се съревноваваха за броя на потребителите. Макар още в началото социалната мрежа на Марк Зукърбърг да водеше убедително, проектът на Джак Дорси и компания се водеше за един от най-сериозните конкуренти в този сегмент.

Но всичко това беше в началото. Десетилетие след основаването си Twitter се бори за своето оцеляване. Стагнация на активните потребители, затруднения с монетизиране на платформата, съкращаване на персонал и слухове за продажба. Тежките дни за социалната мрежа тепърва започват. През есента на 2016 г., компанията закри приложението за споделяне на кратко видео Vine, а един от ключовите ръководители – Адам Бейн, се оттегли от поста си на оперативен директор. Новините за търсене на купувач стабилизира представянето на Twitter на борсата, но неуспехът в потенциалната продажба през годината само затвърждава безизходното й положение. Въпросът с бъдещето на социалната мрежа е по-актуален отвсякога, а отговорът – още по-неясен.

Големият удар

За социалната мрежа той безспорно настъпи с напускането на главния оперативен директор Адам Бейн, който обяви през октомври, че се оттегля от компанията. Той не огласи конкретна причина за решението си, само загатна, че най-вероятно ще разработва собствен проект. Но действията му отварят голяма дупка в оперативните компетенции на социалната мрежа, коментира Reuters. А Twitter се нуждаят повече отвсякога от подобна експертиза. Причината Бейн да е толкова важен за компанията е, че той е един от хората, които изградиха настоящия модел за монетаризация на социалната мрежа. Той се присъединява към Twitter през 2010 г., когато дружеството още няма никакви приходи, а само генерира потребителска база. В рамките на няколко години компанията успя да създаде истинска рекламна машина, която формира годишни приходи от 2.2 млрд. долара.

Въпреки това Twitter не успя да разшири своята потребителска база, която от две години варира около 300 млн. души. Което заковава приходите до около 600 млн. долара на тримесечие. В същото време липсата на по-голям мащаб и инвестиции в различни проекти и развойни дейности води до непрекъсната загуба. Twitter е на червено през последните пет тримесечия. Нетната загуба варира между 80 млн. и 130 млн. долара на тримесечие, макар, че компанията все пак отчита печалба преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) за периода юли-август от 181 млн. долара. Негативният резултат води до непрекъснато съкращаване на персонала. Twitter обяви през октомври нова вълна от оптимизации, като ще освободи 300 души или около 8% от служителите си. А предприе подобен ход и през 2015 г.

Невъзможността да се излезе на нетна печалба е директно свързана с броя на потребителите. Социалната мрежа в голяма степен разчита на едно ядро от ползватели, без да може да привлече по-широка аудитория. Основните потребители са известни личности, журналисти, активисти и ентусиасти. Те обичат Twitter, защото им дава директен и хронологичен поглед върху споделянето от хората които ги следват или те следват. В същото време масовият потребител не може да се привлече най-вече заради остротата на езика в тази социална мрежа. Twitter така и не успя да се справи с големия негативизъм в доста дискусии, който доста често преминава в чист дигитален тормоз. Този проблем отблъсква редовия потребител, което води и до стагнация в аудиторията на мрежата.

Липсата на голяма потребителска база е първоизточникът на основните проблеми на Twitter. Допълнително ситуацията се влошава от засилената конкуренция на Facebook и няколко нови, по-разчупени приложения.

Смъртта на Vine

Да си първи и иноватор не гарантира пазарно лидерство и океан от приходи. Много технологични гиганти знаят това от първа ръка, някои от които вече са в историята на IT индустрията или са отстъпили първите позиции. Сходна е ситуацията с Twitter. Компанията е един от иноваторите в доста подходи – нейното приложение Periscope е едно от първите, които въвеждат предаване на живо през социалните мрежи. През 2012 г., няколко месеца преди официалния дебют, Twitter придобива Vine – мобилна социална мрежа, която позволява на потребителите да споделят кратко видео от шест секунди. Приложението е един от пионерите в тази област. Апликацията поставя Twitter сред едни от първите, които се опитват да интегрират лесното споделяне на видео съдържание в момент, в който гледането на живо или качването на клипове са непознати или бавни процеси.

Vine изгуби привлекателност и социалната мрежа обяви, че постепенно ще „убие“ приложението. Потребителите ще имат няколко месеца възможност да свалят своите видеа и да ги споделят, преди официалното затваряне на услугата. Причините за това са комплексни. От една страна Instagram (собственост на Facebook), Snapchat и YouTube успяха да запазят позициите си и Vine се оказа краткосрочен проект. От друга, Twitter предпочете да не го развива, а да се фокусира върху друго приложение – Periscope. Така Vine се изправи пред не само тежка външна, но и пред вътрешна конкуренция. И затварянето на приложението в голяма степен беше очаквано.

Предаванията на живо са тенденция, която все повече ще се налага. И тук Twitter имаше предимството да е сред първите на пазара. Но дори и повишеният фокус към приложението за предаване на видео на живо Periscope може би е обречен на неуспех, след като Facebook интегрира идентична функция няколко месеца по-късно. Тук отново огромна роля играе потребителската база. Компанията на Зукърбърг се възползва по най-добрия начин от голямата си аудитория от около 1,75 млрд. души, за да може да популяризира всяка една нова услуга. Активните потребители на Facebook са шест пъти повече от тези на Twitter и това е мощно оръжие, което Зукърбърг използва доста умело. В същото време компанията на Дорси остава доста на заден план с всяка една нова инициатива, която се опитва да наложи.

Има ли надежда?

Единствената възможност за излизане от ситуацията изглеждаше в продажбата на Twitter. Но тези надежди бяха попарени, след като се оказа, че компанията не успя да събере приемливи оферти. Най-спряганите кандидати бяха Google (или по-точно холдингът Alphabet), Diseny и Salesforce. В крайна сметка нито един от тях не подаде оферта. Ръководството на Twitter най-много се надяваше да привлече Google като купувач. От една страна интернет гигантът разполага с огромен финансов ресурс, а от друга - с необятна потребителска база и огромна екосистема от услуги. Интегрирането на Twitter в бизнес операциите на Google най-накрая можеше да изведе компанията на печалба. Освен това щеше да бъде пробив за интернет гиганта при социалните мрежи, защото собственият проект на Google съществува единствено, за да показва пълен спектър от онлайн услуги за дружеството от Мауниън Вю. Невъзможността да привлече голям и силен стратегически инвеститор е лоша новина за Twitter. Компанията ще трябва да помисли как да реши своите вече структурни проблеми, за да може да оцелее.

През буреносните облаци все пак се прокрадва и лъч светлина. Twitter е много силен инструмент в ръцете на политици, известни личности, журналисти и активисти. Приложението е един от проводниците на Арабската пролет от 2010 г., а през ноември доказа своята значимост за социалния живот, като беше най-ефикасната за рекламодателите мрежа по време на изборите за президент на САЩ. За последното Twitter си партнира с BuzzFeed в предаването на живо на вота на американците. Социалната мрежа ръководеше онлай продажбите на реклама и успя по най-ефикасния начин да се справи, така че рекламодателите да получат максимално висока добавена стойност за парите си.

Това започна да печели доверие сред големите компании и те инвестират все повече реклама в Twitter. А и това дава поводи за размисъл – очевидно социалната мрежа за вбъдеще ще трябва да разчита на големи партньорства, за да може да засили приходите си.

Не всичко за Twitter е изгубено, но е пределно ясно, че компанията ще трябва да намери по-разчупен бизнес модел, както и да разчита на сътрудничество с други водещи играчи в различни технологични области, за да може да оцелее. Или ще трябва да се опита да се продаде на някой голям, естествено за по-малко пари от очакваното.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Бизнесмен ще прави частно летище до Кондофрей

Бизнесмен ще прави частно летище до Кондофрей

В ГВА е внесен за одобрение генерален план за превръщане на летателна площадка в аеропорт Собствениците на летателната площадка при радомирското село Кондофрей имат намерение да я разширят до частно летище. За това инвестиционно намерение съобщи министърът на транспорта Росен Желязков. Изявлението му бе по повод реакцията на лидера на БСП

“Самсунг” приключи сделката за соларните си централи  у нас

“Самсунг” приключи сделката за соларните си централи у нас

“Самсунг Си енд Ти корпорейшън” е приключила на 7 януари продажбата на шестте соларни парка от 43 мегавата в България. Те вече са собственост на чешката “Портанеро инвест” и люксембургското подразделение на геманската “КейГал И Ес Пи Еф 4 холдинг”. Цената не е обявена, но това е най-голямата сделка с продажба на соларни паркове в България от 2012

74% от шведските  фирми у нас планират  разширение на бизнеса

74% от шведските фирми у нас планират разширение на бизнеса

74% от шведските фирми, работещи в България, планират да разширят бизнеса си тук през следващите 3 години, като 60% от онези сред тях, които имат производствени бази тук, възнамеряват да инвестират още в тях. Това гласят резултатите от проучване сред шведския бизнес, представено в четвъртък вечерта на неформална сбирка в столичен клуб по повод

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

Държавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки, заяви за БНР  говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

Тунел за 4,6 милиарда долара , който минава по дъното на морето, откриха в Хонконг (Видео)

Тунел за 4,6 милиарда долара , който минава по дъното на морето, откриха в Хонконг (Видео)

Нов автомобилен тунел на стойност 4,6 милиарда долара бе открит днес в центъра на Хонконг, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Според съобщение на местните власти осъществяването на инфраструктурния проект е отнело десет години. Тунелът с дължина 3,7 км преминава по северния бряг на остров Хонконг, а отчасти и по дъното на морето.

26-има имат толкова пари, колкото половината най-бедно население в света

26-има имат толкова пари, колкото половината най-бедно население в света

Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 година и 26-имата милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се посочва в доклад на неправителствената организация Оксфам, цитиран от АФП, съобщава БТА. Оксфам призовава държавните да облагат най-богатите хора.

Влог и в банков клон извън ЕС със защита до 100 000 евро

Влог и в банков клон извън ЕС със защита до 100 000 евро

Предложението ще бъде в закона за банковата несъстоятелност Вземания по влогове на физически лица, както и такива на малки и средни фирми, които са направени в клон на банка извън ЕС, да са защитени до 100 хил. евро. Предложението е записано в проект за промени на Закона за банковата несъстоятелност, който е обявен за обществено обсъждане.

Решение на Съда на ЕС отваря вратичка България да иска край на арбитражите

Решение на Съда на ЕС отваря вратичка България да иска край на арбитражите

Заведени дела има от няколко енергийни компании, исковете са за над 1 млрд. лева 22 държави от ЕС, сред които България и Чехия, излязоха с декларация, с която заявяват, че ще бъдат прекратени арбитражните дела, заведени по силата на споразумения за защита на инвестициите. Документът е публикуван в четвъртък,

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Бизнесменът Емилиян Гебрев изпратил есемес до премиера Бойко Борисов, за да му каже, че напрежението ескалира и става много неприятно. Той едва удържал работниците от “Дунарит”, които искали да протестират пред Министерския съвет. Гебрев съобщи това в петък пред Националнат аследствена служба, където беше призован за получи новите си обвинения за

Данъчни под прикритие дават къща под наем  за биткойни, хващат укриване на доходи

Данъчни под прикритие дават къща под наем за биткойни, хващат укриване на доходи

Подозират фиктивни кражби, за да се крият данъци  Над 20 борси у нас само за виртуалните валути И при сделките с тях вече имало лица бушони 100-тина нашенци играят на световни платформи Криптомашини за добив се предлагат и на лизинг “Играчи под прикритие” от специален отдел за електронен одит на НАП играят на електронните борси за търговия

Най-коментирани

Вицепремиера Томислав Дончев ще открие Българо-македонски бизнес форум в Скопие

Вицепремиера Томислав Дончев ще открие Българо-македонски бизнес форум в Скопие

Заместник министър-председателят Томислав Дончев и вицепремиерът по икономическите въпроси на Република Македония Кочо Ангюшев ще открият Българо-македонски бизнес форум утре, 17 януари, в Скопие, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Представители на над 50 български компании в сферата на минно-добивната индустрия, строителството,

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

Държавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки, заяви за БНР  говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

Томислав Дончев: Трябва да продължим да развиваме двустранните отношения с Република Македония (Снимки)

Томислав Дончев: Трябва да продължим да развиваме двустранните отношения с Република Македония (Снимки)

Над 100 български и македонски компании участваха в бизнес форум в Скопие Отношенията между България и Република Македония имат сериозен потенциал за развитие в контекста на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, но трябва да го разгърнем и развием допълнително в икономически план,

Държавата прави фонд за “спящи” акции, след 5 г. ще ги национализират, ако хората не ги потърсят

Държавата прави фонд за “спящи” акции, след 5 г. ще ги национализират, ако хората не ги потърсят

Бонове за 2 милиарда лева могат да носят доход на притежателите си, обясни изпълнителният директор на Българската фондова борса Васил Големански Финансовото министерство обяви намерението си да събуди т.нар. “спящи”" акции от масовата приватизация. Това е записано в обявената от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане

“Спящите акции” втора серия

“Спящите акции” втора серия

Държавата прави нов опит да ги раздвижи Бонови книжки, собственост на над 2,5 милиона души за 2-3 млрд. лв. да излязат от регистрите на Централния депозитар, да започнат да носят доход на притежателите си и да раздвижат капиталовия пазар. Това е идеята, записана в Концепция за личните сметки, която финансовото министерство обяви за обществено

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Бизнесменът Емилиян Гебрев изпратил есемес до премиера Бойко Борисов, за да му каже, че напрежението ескалира и става много неприятно. Той едва удържал работниците от “Дунарит”, които искали да протестират пред Министерския съвет. Гебрев съобщи това в петък пред Националнат аследствена служба, където беше призован за получи новите си обвинения за

Аврамова: Ще търсим начини за помощ на хората, които не могат да си плащат водата

Аврамова: Ще търсим начини за помощ на хората, които не могат да си плащат водата

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова съобщи по време на парламентарния контрол, че МРРБ е отворено за диалог, чрез който да се намерят начини за подкрепа на социални групи, които нямат възможност да платят цена на питейната вода. По темата вече са водени разговори със социалното министерство, допълни тя.

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Вече са построени 67% от участъка от Ябланица до Боаза 9,3 км от магистрала “Хемус” да бъдат пуснати предсрочно още през септември, планира Агенция “Пътна инфраструктура”. Това е с 6 месеца преди крайния срок, заложен в договора - март 2020 г. Това ще е възможно, защото вече са готови 67% от участъка между Ябланица и Боаза,

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

10 млн. евро глоба при нелоялната практика Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към “черния списък” на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП). Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Трите обвързващи оферти не покриват нужните 2,76 млрд. лв. за строителство на новите тръби “Булгартрансгаз” намали цената за резервиране на 90% от капацитета на газопроводите, по които ще се транспортира газът от “Турски поток”, след като първата фаза от пазарния тест с обвързащи оферти не завърши с успех.

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Вече са построени 67% от участъка от Ябланица до Боаза 9,3 км от магистрала “Хемус” да бъдат пуснати предсрочно още през септември, планира Агенция “Пътна инфраструктура”. Това е с 6 месеца преди крайния срок, заложен в договора - март 2020 г. Това ще е възможно, защото вече са готови 67% от участъка между Ябланица и Боаза,

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

10 млн. евро глоба при нелоялната практика Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към “черния списък” на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП). Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Трите обвързващи оферти не покриват нужните 2,76 млрд. лв. за строителство на новите тръби “Булгартрансгаз” намали цената за резервиране на 90% от капацитета на газопроводите, по които ще се транспортира газът от “Турски поток”, след като първата фаза от пазарния тест с обвързащи оферти не завърши с успех.

Нови трудови договори иска бизнесът - освен заплатата да пише колко струва всеки работник (Обзор)

Нови трудови договори иска бизнесът - освен заплатата да пише колко струва всеки работник (Обзор)

Осигуровките - поравно вместо 60/40 НОИ да плаща и първите 3 дни болнични Нов тип трудови договори ще поиска бизнесът от държавата. Това стана ясно в сряда, когато четирите големи работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, обявиха приоритетите си за 2019 г. Идеята е във всеки договор да се вписват две числа - общият разход за труд и

Министър Караниколов: Сигурен съм, че инвестициите в България не падат

Министър Караниколов: Сигурен съм, че инвестициите в България не падат

Противно на публикуваните от БНБ данни, преките чуждестранни инвестиции в България не спадат, а даже има ръст. Това е мнението на икономическия министър Емил Караниколов. В студиото на „Лице в лице” по bTV, той подчерта, че централната банка представя прогнозни данни, които подлежат на 15-месечна корекция.

Стилиян Кротнев, директор в МВР, вероятно ще оглави АПИ

Стилиян Кротнев, директор в МВР, вероятно ще оглави АПИ

Стилиян Кротнев, директор на дирекция „Управление на собствеността и социални дейности” в МВР, най-вероятно ще оглави Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), потвърдиха пред "24 часа" източници от правителството. Предишният председател на УС на АПИ Светослав Глосов подаде оставка заради гафовете с електронните винетки.

"Мерцедес" и "БМВ" може да се обединят?

"Мерцедес" и "БМВ" може да се обединят?

Автомобилните гиганти "Мерцедес" и "БМВ" може да обединят усилията си около разработката на следващо поколение коли между "БМВ" 1 и "Мерцедес" А-клас. Това ще бъде само част от едно по-широко сътрудничество, което ще включва и технологията за самоуправляващи се автомобили, твърди германското издание Handelsblatt, цитирано от Automotive News Europe.

„Български морски флот" очакват още 3 кораба през 2018 г.

„Български морски флот" очакват още 3 кораба през 2018 г.

„Български морски флот" очакват през тази година да получат три 45 хиляди тонни кораба. Това съобщи собственикът на морския флот Кирил Домусчиев в социалната мрежа Фейсбук, след като БМФ получи кораба „Рожен“ в Нантонг, Китай : "Поредната нова придобивка, Приятели! Освен "Рожен" тази година чакаме да получим от корабостроителницата още три 45

Война на кафетата в Китай

Война на кафетата в Китай

Starbucks влезе в Китай преди 20 години с обещанието да отваря в страната едно кафене на всеки 15 часа. Смел местен конкурент, Luckin Coffee, днес иска да детронира американската компания като открива едно . . . на всеки три часа и половина. Динамиката на стартъпа успя да привлече потребители с неговите многобройни купони за намаления.

Работодателите искат нов тип трудови договори

Работодателите искат нов тип трудови договори

Работодателските организации настояват осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници. Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, защото ще бъде компенсирано от увеличение на трудовите възнаграждения, предава БНР. За целта, с промени в Трудовия кодекс, може да бъдат въведени нов тип трудови договори,