Домбровскис ще се среща с президента и премиера

Зам.-председателят на ЕК за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис идва в петък в София за семинар за препоръките на ЕК към България, но вероятно ще донесе и “неустоимото” предложение за влизането в еврозоната.

В програмата му са записани срещи с президента Румен Радев и с премиера Бойко Борисов, съобщиха за “24 часа” от представителството на ЕК.

Домбровскис ще има срещи и с финансовия министър Владислав Горанов, социалния Бисер Петков и с управителя на БНБ Димитър Радев.

На 23 май еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси заяви, че ЕК готви предложение към държавите извън еврозоната, “на което не може да се откаже”. Тогава министър Горанов коментира, че присъединяването на България към еврозоната е водещ приоритет.

Управителят на БНБ Димитър Радев коментира пред “24 часа”, че единственият изход от валутния борд е влизането ни във еврозоната.

Брюксел отправи 4 препоръки към България - да продължи с по-добрата събираемост на данъците, да намали рисковете пред финансовата стабилност, повече политики и социални услуги за групи в неравностойно положение, стриктно спазване на правилата за обществени поръчки.