16-те млн. лева от държавата за инфраструктурни проекти за „Пловдив – Европейска столица на културата 2019” ще бъдат разпределени за 2017 и 2018 година. Това съобщи пред журналисти в Пловдив председателят на бюджетната комисия към Народното събрание Менда Стоянова, цитирана от „Фокус".

Стоянова конкретизира, че за 2019 година няма да има финансиране за Пловдив, защото, когато говорим за инфраструктурни проекти, през 2019 година ще е вече късно да се прави каквото и да е. Парите в размер на 16 млн. лева ще бъдат разпределени в бюджета за двете години. „За тази година е планирано Пловдив да получи 5 млн. лева, но ще трябва да бъдат отпуснати повече, за да може да се навакса закъснението”, каза Менда Стоянова.

По думите й общината е тази, която ще разпредели за кои обекти да се отпуснат парите, за да се фиксира това в постановлението, което трябва да бъде прието отново в сряда. „Това са обектите, които са записани в многогодишната рамка”, добави тя и припомни, че Община Пловдив вече е получила 4 млн. лева за Зоологическата градина, която е част от списъка на инфраструктурните проекти в многогодишната финансова рамка, с която е кандидатствала за Европейска столица на културата за 2019 г.