Започнали сме преглед на 180 регулации на бизнеса, които са към Министерството на икономиката. Това заяви по Нова тв министърът на икономиката Емил Караниколов. „Голяма част от регулациите са европейски, не е въпросът да ги премахваме, а да оптимизираме сроковете и разходите за тях", заяви той.

И даде пример - правите преустройство на апартамент, документите, които се искат са същите, колкото да построите 5-етажна сграда.

Върви анализ на приватизационния процес, отговори той на въпроси на водещите. Караиванов заяви, че една от грешките са РМД-тата. В други страни едно от условията към тях е да имат осигурено финансиране. В България сме искали да имат 10% от сумата. Дадени са преференции на РМД - те са плашали 10% от сумата, а остатъка се дължал разсрочено за 10 г., така че инвеститорите, които са се явявали на конкурсите са били неравнопоставени. Другата грешка е допустимостта да се сключват анекси - отменяни са инвестиции, задължения за плащане на цена, запазване на работните места. В момента има забрана за анекси, заяви той.