Въвжда се идеята на Соломон и Гергана Паси, лансирана в "24 часа"

Отделят 120 млн. евро за схемата WiFi4EU, по която на обществени места достъпът до мрежата ще е безплатен за потребителите

На 22 юни 2011 година Соломон и Гергана Паси лансираха в “24 часа” идеята си на всички обществени места в Европейския съюз да има свободен бърз Wi-Fi достъп до интернет. Те изпратиха и писмо до трима еврокомисари с това предложение.

Шест години по-късно

идеята върви към това

да стане реалност

Европейският съюз одобри програма на стойност 120 милиона евро за осигуряване на хиляди точки за безплатен интернет в центровете на европейските градове до 2020 година. Планът е договорен между Европейския парламент, съвета и Европейската комисия.

Според Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб и бивш външен министър, и Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси, достъпът до мрежата трябва да се разглежда като най-новата, пета свобода на ЕС заедно със свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги.

Статията “ЕС - Wi-Fi рай!”, публикувана в “24 часа”, е отвореното им писмо до Европейската комисия и по-конкретно до трима от тогавашните еврокомисари - Нели Крус, Вивиан Рединг и Джон Дали.

“Бихме искали да привлечем вниманието ви - писаха те - към един конкретен, но фундаментален въпрос в пресечната точка на вашите три портфолиа.

Имаме предвид свободен общоевропейски достъп до високоскоростен и надежден интернет във всички обществени места (хотели, летища, ресторанти, кафенета, бензиностанции, стадиони, театри, училища, университети, молове, паркове, спирки на превозни средства, обществени тоалетни и т.н.), във всички обществени транспортни средства (самолети, влакове, метро, автобуси, лодки и т.н.), както и във всички държавни и общински офиси и недвижими имоти на територията на ЕС. Имаме предвид както кабелен, така и безжичен високоскоростен интернет”.

“Един сериозен аргумент за бъдещите ви усилия по тази тема - писаха Соломон и Гергана Паси - ще бъде неотдавнашният доклад на ООН за насърчаване и защита на правото на свобода на мнението и изразяването (16 май 2011 г.), който признава правото на всички хора да имат достъп до интернет като едно от основните човешки права,

каквито са правото на

образование и на свобода

Този доклад препоръчва интернет да бъде направен широко достояние, достъпен за всички хора, което напълно съответства на политиката и стратегическата визия на ЕК.”

Планът, договорен между Европейския парламент, съвета и Европейската комисия във вторник, предвижда сумата от 120 млн. евро да бъде отпусната за финансиране на безплатен достъп до безжичен интернет в 6000 до 8000 общини във всички страни членки.

Инициативата “УайФайФорЮ” (WiFi4EU, игра на думи - 4EU се чете и като “за ЕС”, но и като “за теб”) ще подобри възможностите за връзка особено там, където достъпът до интернет е ограничен, посочи еврокомисарят за единния дигитален пазар Андрус Ансип. “УайФайФорЮ” е първа стъпка, която приветстваме, но трябва да се направи още много, за да се постигне високоскоростна връзка на цялата територия на ЕС, допълни той.

Общини, библиотеки и други обществени организации

ще могат да

кандидатстват

за финансиране

с цел

инсталиране

на точки

за безплатен интернет достъп чрез проста административна процедура.

Безвъзмездната помощ, отпусната под формата на ваучери, ще бъде използвана за закупуване и инсталиране на най-съвременно оборудване, т.е. местни безжични точки за достъп, а публичният орган ще покрие текущите разходи за самата връзка.

Инициативата, която бе обявена от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в речта му за състоянието на общността, е част от прегледа на телекомуникационния сектор в ЕС, чрез който трябва да бъдат задоволени нарастващите нужди от достъп до връзка и да се стимулира конкурентоспособността, отбелязва ЕК.

Соломон Паси: Удовлетворени сме, продължаваме с нови идеи

Това е петата европейска свобода

Удовлетворени сме, че България стана инициатор на общоевропейски публичен достъп до Wi_Fi и интернет, което е най-новото човешко право и петата европейска свобода след свободата на придвижване на хора, стоки, капитали и услуги.

Този втори български пробив в ЕС след прокарването на общото зарядно устройство за мобилни телефони, лансирано също от страниците на “24 часа”, показа, от една страна, че България съвсем заслужено получава ресор “Дигитална икономика и общество” в Европейската комисия, а нашият малък български екип се съсредоточава върху нови идеи, които ще тласнат Европа по един по-дъбър път на технологично развитие.

На фона на всички критични към Европа гласове, които напоследък стават по-шумни, европейските институции показаха, че могат да бъдат по-бързи и напредничави от всяко отделно взето национално правителство.

Първият пробив - единното зарядно

Това не е първата идея на Соломон и Гергана Паси, лансирана през “24 часа”, която става реалност. На 29 май 2008 г. публикувахме статията на Гергана и Соломон Паси “ЕС, GSM и САЩ”, с която започна инициативата за стандартизация на всички зарядни устройства за мобилни телефони. Тази идея бе подкрепена от Европейската комисия и Европейския парламент и стана реалност. През 2010 г. Гергана и Соломон Паси бяха отличени от “24 часа” за идеята за общото зарядно с приза “Достойните българи на годината”.

“24 часа”, 29 май 2008 г.