Основен ремонт на транспортния тунел под НДК ще прави през 2018 г. Столичната община. Това съобщи зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев, който провери ремонта на тротоарите по ул. “Шандор Петьофи”.

“Правим транспортен анализ, защото част от ремонта ще е и реконструкция на подхода към тунела при Военното НДК, където ще се премести районният съд. Работите ще включват хидроизолация, подмяна на осветление, вентилационни системи, сигнализация и допълнително обезопасяване на спирката”, обясни Крусев. Ремонтът на тунела под НДК ще струва около 5 млн. лв. В сряда пък ще се проведе обществено обсъждане в Министерството на културата за настилката на бул. “Дондуков”. Ведомството трябва да се произнесе дали паветата по част от булеварда да се запазят. Общината планира да започне в четвъртък ремонт на трасето, първо ще стартират работите по подмяна на ВиК тръбите. След серия обществени обсъждания и анкета сред софиянци с три варианта за настилка общината реши новата визия на булеварда да е комбинация между асфалт за колите и павета за трамваите.

“Ще се съобразим с решението на министерството. Ако то каже, че паветата трябва да останат, ще останат”, каза Крусев. В първите дни на юни ще бъде възстановено и движението по бул. “Патриарх Евтимий”, който е затворен заради строителството на метрото.

По 26 улици в София се подменят тротоари, а по 24 се полага нова настилка. 36 млн. лв. за текущи ремонти на улици е предвидила тази година общината.