Земеделието ни работи на принципа „проба-грешка“

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Земеделието ни работи на принципа „проба-грешка“

Ако има човек, който може да опише възможно най-компетентно състоянието на съвременното българско земеделие, то това е безспорно бившият аграрен министър и настоящ председател на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов. Той е един от малкото дейци на този отрасъл, който не се е откъсвал дори за кратко от него през последните двайсетина години.

А и пребиваването му на поста министър бе в най-бурните години. Когато поземлената реформа в България не бе още довършена. И когато българският земеделец все още не вярваше, че е възможно някой да дойде и ей така да му даде безвъзмездно половината пари, които са му нужни, за да се въоръжи със съвременна техника.

Затова и оценката на Върбанов за това каква е ползата за българския земеделец от десетте години членство в ЕС, е особено ценна. Той смята, че това е десетилетието, което е променило коренно селското стопанство на страната. Отрасълът е изцяло преструктуриран, стопанствата са окрупнени и нямат нищо общо с това, което е било преди 2007 година.

А от пустеещите площи, които бяха главен обект на критика през 90-те години, вече няма и помен.

И разбира се, инвестициите. През този период в селското стопанство на страната са влезли 13 млрд. лева, 8 милиарда от които са преки плащания. Всички тези пари са останали в България.

„И нека когато говорим за ползите, да не забравяме, че тези пари не са взети само от определени хора. Защото извън парите за инвестиции, има и много средства, които отидоха у собствениците на земеделски земи под формата на рента. Благодарение на този сектор има социален мир в страната“, заключава Венци Върбанов. Защото ако субсидиите в началото са били ниски, а оттам и рентата, то сега те са в пъти по-големи.

Но разбира се, далеч не всички процеси в земеделието текат по начина, по който трябва. Липсата на определени национални приоритети, които да са обвързани в една стратегия и да са възприети от всички партии, доведе до това всичко през този период да се развива по линията на най-малкото съпротивление.

И затова се е стигнало до сегашното положение: България от един от големите износители на животинска продукция, плодове и зеленчуци да се превърне във вносител.
В същото време се разви силно зърнопроизводството, но Върбанов подчертава, че за това има и обективни предпоставки. „Зърнопроизводството не се разви заради някакви целенасочени политики, а поради липсата на такива. През 2000 година когато екипът ми възстанови изцяло собствеността върху земеделските земи, хората в по-голямата си част не знаеха какво да правят с тези земи.

Тези, които се занимаваха с животни, с плодове или зеленчуци, почнаха да редуцират производството, защото беше губещо и да се ориентират към зърнопроизводство. Имаше и поредица от няколко добри години, в които цените на зърното на борсата, се вдигаха. Тогава и петролът тръгна нагоре и започна да се стимулира производството на екологични горива“, припомня Върбанов.

А и начинът, по който завършиха преговорите за влизането ни в ЕС, допринесе най-много за зърнопроизводството. Очакванията бяха, че земеделците ще бъдат подпомагани не на площ, а на единица произведена продукция. Стана обаче обратното и се оказа, че повече пари взимат онези, които имат по-големи площи. А най-големи площи имат отглеждащите зърно, защото там може да се ползва механизация. И така от Страната на розите се превърнахме в Страната на зърното.

Интересното е, че през всичките тези години политиците ни редовно повтаряха, че приоритет ще бъдат подсектори като овощарството и зеленчукопроизводството. Но никой не обвърза тези приказки с някакви реални финансови инструменти и изговореното остана декларативно. Едва през този бюджетен период на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) администрацията се сети да стимулира с повече точки проекти, отнасящи се до отглеждането на определени продукти. И според Върбанов, ако човек сега обиколи страната, ще види страшно много строежи на съвременни свинеферми, кравеферми, овцеферми, нови зеленчукови и овощни градини. Макар че за две години ефектът все още не е видим.

Изобщо според председателя на АЗПБ лошото администриране на субсидиите е нещото, което може да съсипе някои производства много по-успешно и от най-големите природни катаклизми. Той припомня, че по САПАРД по същата причина не са усвоени близо 400 млн. лв. През първия програмен период на ПРСР усвояването обаче е на 98%, защото управляващите са се вслушали в гласа на бранша и са пренасочили навреме парите за агроекология към други сектори.

„Голям мит е, че губим пари, само защото земеделците не са готови с проекти. Напротив, повечето производители ползват консултантски услуги, а ние имаме доста добри консултанти и те правят добри проекти. Проблемът е в лошото администриране. Затова когато последното служебно правителство се зае да прави кадрови промени, поискахме среща и слава богу бяхме чути. Не може да се обезглавява тотално фонд „Земеделие“ и да уволняваш заедно с директора и заместниците му. Може не всеки да ти е симпатичен, но това е една работеща институция“, казва Върбанов.

В същото време 2017 и 2018 са ключови години по отношение на усвояването на европейските земеделски субсидии. От една страна, заради политическите събития в страната, е много важно да се види каква политика ще води новото ръководство на земеделското министерство и на фонд „Земеделие“.

От друга страна, следващата година предстои да се прави анализ на текущия програмен период, от чиито изводи ще се реши до голяма степен политиката на Брюксел в оставащите до 2020 години.

И от трета страна, догодина започва председателството на България, а точно тогава ще се вземат най-важните решения по Общата селскостопанска политика след 2020 година. Да не говорим, че целият сектор у нас е в очакване ще бъдат ли отворени мерките, които се очакват и кои точно.

Когато говорим за тенденциите в българското земеделие, според Върбанов не бива да забравяме, че страната ни е само малка частица от един общ пазар. Макар и да има някои регионални нюанси, цените на повечето селскостопански стоки се определят на международни борси. А последните няколко години, въпреки че не са лоши от гледна точка на климатичните условия, са характерни с тенденции на спадащи цени.
Затова въпреки рекордните добиви печалбите на фермерите у нас не се увеличават, а се свиват.

„Не ни остава нищо друго освен да се научим да произвеждаме по-евтино и с по-ниска себестойност, а точно това е трудно в България. Защото цените на горивата и на консумативите у нас се покачват. А сега много търговци ще се възползват от поскъпването на газа, макар да няма нищо общо с техните препарати или семена. Затова бъдещето е на онези фермери, които успяват да намалят себестойността“, казва Върбанов.

Разбира се, това е лесно да се каже, но трудно да се изпълни. Например, у нас често се чува, че по линия на европейски програми са изградени много преработвателни предприятия, които в най-общ смисъл са нужни, за да се добави стойност към земеделската продукция. Но всъщност много от тях преработват вносно месо и мляко, а това води след себе си до унищожаване на българското производство.

Много земеделски производители през последните години се опитват сами да си затворят цикъла на производство, за да не зависят от никого. Всички тези проблеми са свързани помежду си, защото когато нямаш складове, в които да държиш продукцията си, ставаш зависим от прекупвачите.

„Например при зърнопроизводителите го няма този проблем, защото през годините те си изградиха складова база предимно с европейски пари и по-голямата част от тях имат къде да си приберат продукцията и да чакат по-високи цени“, казва Върбанов.
И припомня една много коментирана навремето история – изграждането с немска помощ на тържища за пресни плодове и зеленчуци из цялата страна, в които да има и мощности за калибриране и за преработка и около които да се оформят пояси за отглеждане на такава продукция.

За мандата успели да изградят два такива центъра – в Сливен и между Димитровград и Хасково. Започнали и трети център – край Плевен. Но правителството на НДСВ го спира, а парите, предназначени за него, не са усвоени и целият проект спира дотук.
„Затова сега тези производители се спасяват поединично. Най-често изхвърлят продукцията си. Защото дори да успеят да излязат на пазара с нея, обемите им не са чак такива, че да могат да задоволят някоя голяма търговска верига. Вярно, че когато някой продукт го няма на пазара, цените му тръгват нагоре, но те и от това не успяват да се възползват. Защото почват да пристигат тировете от Турция и Гърция и мачът приключва дотук. Въобще, обичаме да си работим на принципа „проба-грешка“, описва ситуацията Венци Върбанов.

А не трябва да е така. В развитите страни всеки се специализира в някакво производство. Онези, които отглеждат крави, произвеждат мляко и си концентрират вниманието само върху това. Малко са онези, които са принудени да затварят цикъла и да изграждат мандри. Тук сме принудени да го правим заради некоректното отношение на прекупвачи и на преработвателни предприятия.

Към тези постоянни проблеми можем да добавим и различни катаклизми, които се случват отвреме-навреме. Като например руските санкции, които, макар да не засегнаха пряко българското земеделие, имаха доста лош косвен ефект върху животновъдството. Защото цялата продукция на еропейските животновъди, най-вече млякото, което беше предназначено за руските пазари, изведнъж се изсипа в България на страшно ниски цени и направи българската продукция непродаваема.

Една от причините според Върбанов е, че в Западна Европа просто са доста добре развити различните финансови инструменти, чиято цел е да компенсират производителите в такива случаи, помагайки им да излязат на алтернативни пазари. „В България дори не сме чували за такива неща. А в същото време нямаме механизмите, до които можехме да прибягваме през 90-те години - митнически тарифи, спиране на вноса или ограничаване. Сега идва цистерната с евтино полско мляко и ние не можем да я спрем. А в същото време бългаските животновъди колят кравите, защото няма кой да им купи млякото“, казва той.

Друг проблем са 

Повече - в книжното тяло

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Търговията с пшеница в Добричка област е активна – каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. „В региона нямаше покълнала пшеница при жътвата и това я прави с добро качество” – добави той. Основно се търсят сделки на 340 лв за тон. Добруджанската пшеница отива за износ в Европейския съюз,

Румънците загубиха 1 милиард евро от БМВ, 
защото "не си мият зъбите"

Румънците загубиха 1 милиард евро от БМВ, защото "не си мият зъбите"

Вечерта на 6 февруари 1999 г., по време на първата визита в Унгария на румънски министър-председател след 1989 г., тогавашният унгарски премиер Виктор Орбан покани своя румънски колега Раду Василе на вечеря в един прочут ресторант в Будапеща. По време на гощавката с вкусни унгарски специалитети Орбан предложи на Раду Василе да осъществят заедно

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Туристите в Турция се втурнаха да пазаруват, възползвайки се от резкия спад на турската лира, който изведнъж повиши покупателните им способности. Пред луксозните магазини на Шанел и Луи Вюитон в истанбулския квартал Нишанташъ се извиха опашки от предимно арабски туристи, очакващи да се възползват от кризата с турската национална валута,

Над 1 млрд. евро са загубите за фермерите в Германия заради сушата

Над 1 млрд. евро са загубите за фермерите в Германия заради сушата

Сушата, обхванала от седмици много райони в Германия, е причинили на селското стопанство до момента щети за повече от 1 милиард евро, предаде ДПА. Сумата на загубите в най-тежко засегнатите провинции е достигнала 1,1 млрд. евро, става ясно от информация, до която ДПА е получила достъп преди планирана за понеделник кризисна среща между федералното

Двата най-големи превозвача в България се сливат

Двата най-големи превозвача в България се сливат

Двете най-големи фирми за превоз на пътници у нас - "Юнион Ивкони" и "Груп плюс" се сливат в ново дружество "Транспект". Това става ясно от регистъра на Комисията за защита на конкуренцията.  Двете компании са подали уведомление до регулатора, който трябва да анализира пазара, на който оперират и да се произнесе как сделката ще се отрази на

С над 412 хиляди лв. компенсират
притежатели на лихвоточки във Велико Търново

С над 412 хиляди лв. компенсират притежатели на лихвоточки във Велико Търново

Компенсации в размер на 412 323 лева ще получат притежатели на многогодишни жилищно спестовни влогове (т.нар. лихвоточки), жители на Велико Търново и населените места в общината. Това информира във фейсбук страницата си кметът Даниел Панов. Средствата са осигурени от Националния компенсационен жилищен фонд.

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

На едро сега струват съответно 1,25 и 0,98 лв., а през 2013 г. са били по 0,73 и 0,63 лева Цените на доматите и чушките, отглеждани на открити площи, падат през последните дни, но въпреки това остават най-високи за последните 5 г. С 8,1% се е понижила цената на доматите от полето за седмица и вече е 1,25 лв. за килограм.

Все повече туристи избират Куба

Все повече туристи избират Куба

Броят на туристите, които посещават Куба бележи покачване въпреки "кампаниите" на САЩ да ограничат най-големия икономически сектор на острова, обявиха кубинските власти, цитирани от Франс прес. От 1 януари до 9 август Куба е посетена от 3 милиона туристи, а прогнозите за цялата 2018 година са за 5 милиона посетители спрямо 4,5 милиона през 2017 г.

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Средната с ръст от 8,2% за година, стигна 1119 лв. за юни Със 108 лева се увеличава депутатската заплата и става 3429 лева. Възнаграждението на народните представители е равно на три средни заплати за страната в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. В петък НСИ обяви, че то е 1143 лв.

Най-коментирани

Над 160 000 купувачи са се регистрирали за първото ЕКСПО за внос в Китай

Над 160 000 купувачи са се регистрирали за първото ЕКСПО за внос в Китай

Повече от 160 хиляди купувачи от 80 хиляди местни и чуждестранни компании са се регистрирали за участие в първото Китайско международно ЕКСПО за внос (CIIE) до този вторник, съобщиха организаторите. Те добавят още, че са планирали да допуснат общо 150 хиляди, но регистрацията е надминала очакванията им, предава bulgarian.cri.cn.

Токът в България най-евтин в ЕС

Токът в България най-евтин в ЕС

Токът в България продължава да е най-евтин в Европейския съюз, сочат актуализирани данни на Евростат за 2017 година. За първи път статистическата агенция сравнява средните цени в отделните държави, за които има налични данни, което прави изследването по-представително. 0,097 евро е средната стойност на електроенергията за киловатчас в България

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Информацията се пази на две места Няколко изгорели харддиска, на които се пази информация от Търговския регистър, го блокираха и 5 дни той бе недостъпен. Аварията, настъпила в петък, вече се отстранява поетапно. Макар да имаше подозрения за хакерска атака, източници на “24 часа” бяха категорични, че няма външна намеса, а причината е претоварване.

Забраняват на туроператори да предлагат екскурзии, по-скъпи от застраховката им

Забраняват на туроператори да предлагат екскурзии, по-скъпи от застраховката им

Министерството на туризма дава на прокурор фирма, измамила група българи с неплатени нощувки в Канада Туроператорите да нямат право да предлагат екскурзии, чиято стойност е по-висока от застрахователната им полица. Такова изменение в законодателството ще предложи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Турски кмет нареди да махнат шенлонгите от 43-километров плаж в Мендерес

Турски кмет нареди да махнат шенлонгите от 43-километров плаж в Мендерес

Кметът на турския егейски град Мендерес обяви, че достъпът до 43-километровия плаж в района ще бъде безплатен за всички, съобщи турската телевизия НТВ. Бюлент Сойлу, кмет на град Мендерес, окръг Измир, нареди да бъдат премахнати всички шезлонги, за които се плаща по цялата плажна ивица в района, предава БТА.

За 4 години незаконните цигари намаляха шест пъти (обзор)

За 4 години незаконните цигари намаляха шест пъти (обзор)

l От 34% през 2014 г. сега делът на нелегалните изделия е 5,8%  l Трафикантите вече използвали деца  l България е сред страните в ЕС с най-ниска контрабанда През първото тримесечие на 2018 г. делът на незаконните цигари, продавани в България, е паднал за първи път под 6%, откакто “Инициатива срещу незаконната търговия” изследва празните

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

Кризата с турската лира предизвика вълнения на световните валутни пазари, пише в. "Гардиън". Британският ежедневник отбелязва, че аржентинското песо и южноафриканският ранд са станали косвена жертва на спада на курса на турската валута, която е загубила 8 процента от стойността си спрямо долара, предава БТА.

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Туристите в Турция се втурнаха да пазаруват, възползвайки се от резкия спад на турската лира, който изведнъж повиши покупателните им способности. Пред луксозните магазини на Шанел и Луи Вюитон в истанбулския квартал Нишанташъ се извиха опашки от предимно арабски туристи, очакващи да се възползват от кризата с турската национална валута,

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Германия иска икономиката на Турция да се развива и никой няма интерес от дестабилизацията й. Това заяви днес в Берлин германският канцлер Ангела Меркел след среща с босненския президент Денис Звиздич, цитирана от ТАСС и БТА. Никой (...) няма интерес от икономическа дестабилизация на Турция. За нас е изгодна стабилната икономическа обстановка край

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

Кризата с турската лира предизвика вълнения на световните валутни пазари, пише в. "Гардиън". Британският ежедневник отбелязва, че аржентинското песо и южноафриканският ранд са станали косвена жертва на спада на курса на турската валута, която е загубила 8 процента от стойността си спрямо долара, предава БТА.

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Информацията се пази на две места Няколко изгорели харддиска, на които се пази информация от Търговския регистър, го блокираха и 5 дни той бе недостъпен. Аварията, настъпила в петък, вече се отстранява поетапно. Макар да имаше подозрения за хакерска атака, източници на “24 часа” бяха категорични, че няма външна намеса, а причината е претоварване.

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Германия иска икономиката на Турция да се развива и никой няма интерес от дестабилизацията й. Това заяви днес в Берлин германският канцлер Ангела Меркел след среща с босненския президент Денис Звиздич, цитирана от ТАСС и БТА. Никой (...) няма интерес от икономическа дестабилизация на Турция. За нас е изгодна стабилната икономическа обстановка край

Русия: Проблемите в икономиката на Турция не се отразяват на общите ни проекти

Русия: Проблемите в икономиката на Турция не се отразяват на общите ни проекти

Проблемите в икономиката на Турция по никакъв начин не се отразяват на двустранните проекти с Русия и засега всичко върви както трябва, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Песков подчерта също, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял с руския си колега Владимир Путин в петък и по време на разговора не

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

На едро сега струват съответно 1,25 и 0,98 лв., а през 2013 г. са били по 0,73 и 0,63 лева Цените на доматите и чушките, отглеждани на открити площи, падат през последните дни, но въпреки това остават най-високи за последните 5 г. С 8,1% се е понижила цената на доматите от полето за седмица и вече е 1,25 лв. за килограм.

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Търговията с пшеница в Добричка област е активна – каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. „В региона нямаше покълнала пшеница при жътвата и това я прави с добро качество” – добави той. Основно се търсят сделки на 340 лв за тон. Добруджанската пшеница отива за износ в Европейския съюз,

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Средната с ръст от 8,2% за година, стигна 1119 лв. за юни Със 108 лева се увеличава депутатската заплата и става 3429 лева. Възнаграждението на народните представители е равно на три средни заплати за страната в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. В петък НСИ обяви, че то е 1143 лв.

Турция планира да намали държавните разходи с 5,6 млрд. долара и да увеличи доверието в националната валута

Турция планира да намали държавните разходи с 5,6 млрд. долара и да увеличи доверието в националната валута

Турция планира да намали държавните разходи с 5,6 милиарда долара и да увеличи доверието в националната валута, заяви турският министър на финансите и държавната хазна Берат Албайрак, който днес представи в Истанбул новия икономически план на Турция, съобщават ТАСС и "Дейли сабах". Турция ще приеме нов икономически подход при президентската

Турската лира се срина с 19% спрямо долара след митата на Тръмп

Турската лира се срина с 19% спрямо долара след митата на Тръмп

Турската лира отбеляза днес невероятен спад от 19 процента спрямо долара, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп оповести двойно увеличение на вносните мита върху стоманата и алуминия от Турция за САЩ, предава БТА. Турската лира се обменяше при курс 6,6115 лири за долар в 13:35 часа по Гринуич (16:35 часа българско време).