Земеделието ни работи на принципа „проба-грешка“

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Земеделието ни работи на принципа „проба-грешка“

Ако има човек, който може да опише възможно най-компетентно състоянието на съвременното българско земеделие, то това е безспорно бившият аграрен министър и настоящ председател на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов. Той е един от малкото дейци на този отрасъл, който не се е откъсвал дори за кратко от него през последните двайсетина години.

А и пребиваването му на поста министър бе в най-бурните години. Когато поземлената реформа в България не бе още довършена. И когато българският земеделец все още не вярваше, че е възможно някой да дойде и ей така да му даде безвъзмездно половината пари, които са му нужни, за да се въоръжи със съвременна техника.

Затова и оценката на Върбанов за това каква е ползата за българския земеделец от десетте години членство в ЕС, е особено ценна. Той смята, че това е десетилетието, което е променило коренно селското стопанство на страната. Отрасълът е изцяло преструктуриран, стопанствата са окрупнени и нямат нищо общо с това, което е било преди 2007 година.

А от пустеещите площи, които бяха главен обект на критика през 90-те години, вече няма и помен.

И разбира се, инвестициите. През този период в селското стопанство на страната са влезли 13 млрд. лева, 8 милиарда от които са преки плащания. Всички тези пари са останали в България.

„И нека когато говорим за ползите, да не забравяме, че тези пари не са взети само от определени хора. Защото извън парите за инвестиции, има и много средства, които отидоха у собствениците на земеделски земи под формата на рента. Благодарение на този сектор има социален мир в страната“, заключава Венци Върбанов. Защото ако субсидиите в началото са били ниски, а оттам и рентата, то сега те са в пъти по-големи.

Но разбира се, далеч не всички процеси в земеделието текат по начина, по който трябва. Липсата на определени национални приоритети, които да са обвързани в една стратегия и да са възприети от всички партии, доведе до това всичко през този период да се развива по линията на най-малкото съпротивление.

И затова се е стигнало до сегашното положение: България от един от големите износители на животинска продукция, плодове и зеленчуци да се превърне във вносител.
В същото време се разви силно зърнопроизводството, но Върбанов подчертава, че за това има и обективни предпоставки. „Зърнопроизводството не се разви заради някакви целенасочени политики, а поради липсата на такива. През 2000 година когато екипът ми възстанови изцяло собствеността върху земеделските земи, хората в по-голямата си част не знаеха какво да правят с тези земи.

Тези, които се занимаваха с животни, с плодове или зеленчуци, почнаха да редуцират производството, защото беше губещо и да се ориентират към зърнопроизводство. Имаше и поредица от няколко добри години, в които цените на зърното на борсата, се вдигаха. Тогава и петролът тръгна нагоре и започна да се стимулира производството на екологични горива“, припомня Върбанов.

А и начинът, по който завършиха преговорите за влизането ни в ЕС, допринесе най-много за зърнопроизводството. Очакванията бяха, че земеделците ще бъдат подпомагани не на площ, а на единица произведена продукция. Стана обаче обратното и се оказа, че повече пари взимат онези, които имат по-големи площи. А най-големи площи имат отглеждащите зърно, защото там може да се ползва механизация. И така от Страната на розите се превърнахме в Страната на зърното.

Интересното е, че през всичките тези години политиците ни редовно повтаряха, че приоритет ще бъдат подсектори като овощарството и зеленчукопроизводството. Но никой не обвърза тези приказки с някакви реални финансови инструменти и изговореното остана декларативно. Едва през този бюджетен период на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) администрацията се сети да стимулира с повече точки проекти, отнасящи се до отглеждането на определени продукти. И според Върбанов, ако човек сега обиколи страната, ще види страшно много строежи на съвременни свинеферми, кравеферми, овцеферми, нови зеленчукови и овощни градини. Макар че за две години ефектът все още не е видим.

Изобщо според председателя на АЗПБ лошото администриране на субсидиите е нещото, което може да съсипе някои производства много по-успешно и от най-големите природни катаклизми. Той припомня, че по САПАРД по същата причина не са усвоени близо 400 млн. лв. През първия програмен период на ПРСР усвояването обаче е на 98%, защото управляващите са се вслушали в гласа на бранша и са пренасочили навреме парите за агроекология към други сектори.

„Голям мит е, че губим пари, само защото земеделците не са готови с проекти. Напротив, повечето производители ползват консултантски услуги, а ние имаме доста добри консултанти и те правят добри проекти. Проблемът е в лошото администриране. Затова когато последното служебно правителство се зае да прави кадрови промени, поискахме среща и слава богу бяхме чути. Не може да се обезглавява тотално фонд „Земеделие“ и да уволняваш заедно с директора и заместниците му. Може не всеки да ти е симпатичен, но това е една работеща институция“, казва Върбанов.

В същото време 2017 и 2018 са ключови години по отношение на усвояването на европейските земеделски субсидии. От една страна, заради политическите събития в страната, е много важно да се види каква политика ще води новото ръководство на земеделското министерство и на фонд „Земеделие“.

От друга страна, следващата година предстои да се прави анализ на текущия програмен период, от чиито изводи ще се реши до голяма степен политиката на Брюксел в оставащите до 2020 години.

И от трета страна, догодина започва председателството на България, а точно тогава ще се вземат най-важните решения по Общата селскостопанска политика след 2020 година. Да не говорим, че целият сектор у нас е в очакване ще бъдат ли отворени мерките, които се очакват и кои точно.

Когато говорим за тенденциите в българското земеделие, според Върбанов не бива да забравяме, че страната ни е само малка частица от един общ пазар. Макар и да има някои регионални нюанси, цените на повечето селскостопански стоки се определят на международни борси. А последните няколко години, въпреки че не са лоши от гледна точка на климатичните условия, са характерни с тенденции на спадащи цени.
Затова въпреки рекордните добиви печалбите на фермерите у нас не се увеличават, а се свиват.

„Не ни остава нищо друго освен да се научим да произвеждаме по-евтино и с по-ниска себестойност, а точно това е трудно в България. Защото цените на горивата и на консумативите у нас се покачват. А сега много търговци ще се възползват от поскъпването на газа, макар да няма нищо общо с техните препарати или семена. Затова бъдещето е на онези фермери, които успяват да намалят себестойността“, казва Върбанов.

Разбира се, това е лесно да се каже, но трудно да се изпълни. Например, у нас често се чува, че по линия на европейски програми са изградени много преработвателни предприятия, които в най-общ смисъл са нужни, за да се добави стойност към земеделската продукция. Но всъщност много от тях преработват вносно месо и мляко, а това води след себе си до унищожаване на българското производство.

Много земеделски производители през последните години се опитват сами да си затворят цикъла на производство, за да не зависят от никого. Всички тези проблеми са свързани помежду си, защото когато нямаш складове, в които да държиш продукцията си, ставаш зависим от прекупвачите.

„Например при зърнопроизводителите го няма този проблем, защото през годините те си изградиха складова база предимно с европейски пари и по-голямата част от тях имат къде да си приберат продукцията и да чакат по-високи цени“, казва Върбанов.
И припомня една много коментирана навремето история – изграждането с немска помощ на тържища за пресни плодове и зеленчуци из цялата страна, в които да има и мощности за калибриране и за преработка и около които да се оформят пояси за отглеждане на такава продукция.

За мандата успели да изградят два такива центъра – в Сливен и между Димитровград и Хасково. Започнали и трети център – край Плевен. Но правителството на НДСВ го спира, а парите, предназначени за него, не са усвоени и целият проект спира дотук.
„Затова сега тези производители се спасяват поединично. Най-често изхвърлят продукцията си. Защото дори да успеят да излязат на пазара с нея, обемите им не са чак такива, че да могат да задоволят някоя голяма търговска верига. Вярно, че когато някой продукт го няма на пазара, цените му тръгват нагоре, но те и от това не успяват да се възползват. Защото почват да пристигат тировете от Турция и Гърция и мачът приключва дотук. Въобще, обичаме да си работим на принципа „проба-грешка“, описва ситуацията Венци Върбанов.

А не трябва да е така. В развитите страни всеки се специализира в някакво производство. Онези, които отглеждат крави, произвеждат мляко и си концентрират вниманието само върху това. Малко са онези, които са принудени да затварят цикъла и да изграждат мандри. Тук сме принудени да го правим заради некоректното отношение на прекупвачи и на преработвателни предприятия.

Към тези постоянни проблеми можем да добавим и различни катаклизми, които се случват отвреме-навреме. Като например руските санкции, които, макар да не засегнаха пряко българското земеделие, имаха доста лош косвен ефект върху животновъдството. Защото цялата продукция на еропейските животновъди, най-вече млякото, което беше предназначено за руските пазари, изведнъж се изсипа в България на страшно ниски цени и направи българската продукция непродаваема.

Една от причините според Върбанов е, че в Западна Европа просто са доста добре развити различните финансови инструменти, чиято цел е да компенсират производителите в такива случаи, помагайки им да излязат на алтернативни пазари. „В България дори не сме чували за такива неща. А в същото време нямаме механизмите, до които можехме да прибягваме през 90-те години - митнически тарифи, спиране на вноса или ограничаване. Сега идва цистерната с евтино полско мляко и ние не можем да я спрем. А в същото време бългаските животновъди колят кравите, защото няма кой да им купи млякото“, казва той.

Друг проблем са 

Повече - в книжното тяло

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Европа ще бъде разделена на нови часови зони

Европа ще бъде разделена на нови часови зони

Няколко варианта на нова карта на часовите зони в Европа се разглеждат в работните групи на ЕК заради премахването на смяната на часовото време. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на заседание на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Авиокомпания Wizz Air въвежда от 1 ноември нова политика за багажа на пътниците в името на това качването на самолета да става по-бързо и да се избегнат случаи на забавяне на полети заради подреждане на ръчния багаж, съобщи "Дневник". На всички полети на Wizz Air вече ще може безплатно да се качва само багаж с размери 40 x 30 x 20 сантиметра

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

Очаква се ръст на пенсиите от 3,1 на сто през 2019 година при прогнозирана стойност на средногодишната хармонизирана инфлация за 2019 година от 3 на сто. Това е заложено в проекта на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 година, научи БТА от социалните партньори. Проектобюджетът ще се разглежда на Надзорен съвет на НОИ в

Пети софийски  мол смени  собственика си

Пети софийски мол смени собственика си

“България мол”, който се намира на пресечката между булевард “България” и улица “Тодор Каблешков”, стана петият поред търговски център в столицата, който сменя собственика си в рамките на последната година. Сделката е станала между септември и октомври и след нея фирмата собственик на мола - “България булевард холдинг”,

15 523  са заможните българи с по над 106 800 лева за година

15 523 са заможните българи с по над 106 800 лева за година

1 657 906 милиона си докарват по 6120 лева 15 523 души са официално заможните в България. Те са декларирали пред НАП, че за 2017 г. са заработили над 106 800 лв. Общата сума на платените от тях налози е 447 557 лв. Доход между 90 000 и 106 800 лв. са декларирали 4506 човека. Парите, влезли в семейната хазна на 6 967-ма,

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили у нас стаж за пенсия през първите шест месеца на годината. Броят им е намалял значително в сравнение с 2017 г., когато за недостигащ стаж са платили над 5000, съобщи БНТ. От НОИ изчисляват, че заради увеличението на минималния осигурителен доход и повишаването на вноската за пенсия с 1% през тази година цената за 1 месец стаж

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Кораб за 50 000 лева продадоха на
търг великотърновските данъчни

Кораб за 50 000 лева продадоха на търг великотърновските данъчни

За първи път бе продаден на търг кораб, отнет през 2017 г. в полза на държавата - , съобщиха от НАП - Велико Търново. Данъчните от великотърновската дирекция продадоха през август т. г. кораба „Bolkan Princess“ /„Балканска принцеса“/, след отнемането му от КОНПИ /Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество/.

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

132-годишната търговска компания "Сиърс" е подала документи за банкрут. Тази верига бе известна като "Магазинът, който промени Америка". През последните месеци обаче дълговете започнали да се трупат с огромна скорост и в понеделник не е покрито плащане на стойност от 132 милиона долара. "Сиърс" става поредният търговски гигант,

Най-коментирани

Нова държавна агенция ще бори войната по пътищата (Обзор)

Нова държавна агенция ще бори войната по пътищата (Обзор)

Малина Крумова ще я оглави, там ще работят около 60 души Държавна агенция за пътна безопасност, подчинена на Министерския съвет, обяви в сряда вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция в Интер Експо Център. Ще я оглави Малина Крумова, която беше зам.-министър на регионалното развитие. Постът ѝ ще бъде зает от бившия регионален

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

През цялото лято има подадени само 2 официални жалби срещу шум в български хотели. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконконференция в София. След края на активния летен сезон министерството е пратило над 800 писма до хотели по българското Черноморие, в които им е задало въпрос колко и какви жалби са получени през сезона.

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева днес по време на видеопресконференция за български медии, след края на годишните срещи между Световната банка и МВФ в Индонезия, предава БТА. Индексът се определя на базата на критерии, свързани със здраве, училище,

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Бизнесът иска повече пари за национална 
туристическа реклама

Бизнесът иска повече пари за национална туристическа реклама

Представители на туристическия бизнес предлагат средствата за национална туристическа за 2019 г. да бъдат около 32 млн. лева спрямо сегашните 14 млн. лева с промяна на начина на формиране на бюджета за такава дейност, съобщи БТА. Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова съобщи, че организацията,

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

"Джи Пи груп" се оттегля от процедурата за ремонт на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III". Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на ремонта на градината "Св. Климент Охридски". Компанията беше класирана на първо място, но процедурата все още не е приключила и не сме сключили договор.

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Авиокомпания Wizz Air въвежда от 1 ноември нова политика за багажа на пътниците в името на това качването на самолета да става по-бързо и да се избегнат случаи на забавяне на полети заради подреждане на ръчния багаж, съобщи "Дневник". На всички полети на Wizz Air вече ще може безплатно да се качва само багаж с размери 40 x 30 x 20 сантиметра

Националната електрическа компания продава на АЕЦ „Козлодуй“ ротор високо налягане

Националната електрическа компания продава на АЕЦ „Козлодуй“ ротор високо налягане

„Национална електрическа компания“ ЕАД ще може да продаде на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД ротор високо налягане от турбина К-1000-60/1500-2М. Роторът е част от старото оборудване за АЕЦ „Белене“ и в момента се намира на площадката. Продажбата ще бъде извършена чрез пряко договаряне между двете дружества. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет,

Защо инфлацията расте, а лихвите - не

Защо инфлацията расте, а лихвите - не

Две са основните причини за увеличението на цените - петролът и ръстът на заплатите Годишната инфлация през септември спрямо същия месец на предходната година е 3,6%. Много ли е това? От една страна, 3,6% годишна инфлация е най-висок темп от 5 г. насам – но трябва да си припомним, че по това време отчетохме и най-дългия период на дефлация в

8,9% ръст на инвестициите

8,9% ръст на инвестициите

“През 2018 г. очакваме реален растеж от 8,9% на инвестициите в структурата на БВП. Надеждата ни е през 2019 г. той да е 9,5%”. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция за индустриални имоти София. Борисов допълни, че България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиера

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиера

Камарата на строителите в България иска спешни срещи с президента, председателя на Народното събрание и премиера на страната, за да изрази недоволството си от използването на целия бранш за предизборни цели. Категорично не сме съгласни съдбата на 250 000 души и техните семейства, които са свързани с нашия бранш да се използват за политически цели,

В Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ

В Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ

Вчера в Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ. Броят на участващите в него вносители продължава да нараства, а нивото за специализация и интернационализация на изложението за внос се повишава стабилно съобщава bulgarian.cri.cn Говорителят на изложението в Гуанджоу Сиу Бин заяви, че от началото на тази година,

Китай с най-много преки чуждестранни инвестиции през първата половина на годината

Китай с най-много преки чуждестранни инвестиции през първата половина на годината

Китай е бил най-големият получател на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през първата половина на 2018 г., привличайки приблизително 70 милиарда щатски долара входящи потоци, според последния мониторинг на инвестиционните тенденции, публикуван в понеделник от Конференцията на ООН за търговията и развитието (UNCTAD). Това съобщиха от bulgarian.cri.

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Дизелът най-скъп от 3 г. въпреки атаката срещу колите на нафта

Дизелът най-скъп от 3 г. въпреки атаката срещу колите на нафта

Вече е 2,40 лв. Горивата с 30 ст. нагоре за година 2,40 лв. стигна средната цена на дизела по големите вериги бензиностанции, показа проверка на “24 часа”. Това е най-високата му стойност от 3 години насам. Поскъпването е факт въпреки атаките срещу колите на дизел, рестрикциите за движението им в редица градове на Европа и новите изисквания за

Инфлацията с нов рекорд, стигна 3,6%

Инфлацията с нов рекорд, стигна 3,6%

За първи път през октомври повишението на цените на пшеницата в края на лятото се отрази чувствително върху инфлацията, която на годишна база вече стига рекордните 3,6%, личи от данните на НСИ. Групата на хранителните стоки отбелязва най-голямо поскъпване в сравнение с предния месец - 1,5%, като това се дължи главно на хляба, който поскъпва с 4,

Фандъкова: Обявяваме нова процедура за трамвайните трасета

Фандъкова: Обявяваме нова процедура за трамвайните трасета

Столична община прекратява процедурата за избор на изпълнител за реконструкцията на релсовия път по бул. „Цар Борис III“ поради получен отказ от класирания на първо място участник „Джи Пи Груп“ АД. Това написа във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. В най-кратки срокове ще обявим нова процедура за избор на изпълнител по Закона за