Земеделието ни работи на принципа „проба-грешка“

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Земеделието ни работи на принципа „проба-грешка“

Ако има човек, който може да опише възможно най-компетентно състоянието на съвременното българско земеделие, то това е безспорно бившият аграрен министър и настоящ председател на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов. Той е един от малкото дейци на този отрасъл, който не се е откъсвал дори за кратко от него през последните двайсетина години.

А и пребиваването му на поста министър бе в най-бурните години. Когато поземлената реформа в България не бе още довършена. И когато българският земеделец все още не вярваше, че е възможно някой да дойде и ей така да му даде безвъзмездно половината пари, които са му нужни, за да се въоръжи със съвременна техника.

Затова и оценката на Върбанов за това каква е ползата за българския земеделец от десетте години членство в ЕС, е особено ценна. Той смята, че това е десетилетието, което е променило коренно селското стопанство на страната. Отрасълът е изцяло преструктуриран, стопанствата са окрупнени и нямат нищо общо с това, което е било преди 2007 година.

А от пустеещите площи, които бяха главен обект на критика през 90-те години, вече няма и помен.

И разбира се, инвестициите. През този период в селското стопанство на страната са влезли 13 млрд. лева, 8 милиарда от които са преки плащания. Всички тези пари са останали в България.

„И нека когато говорим за ползите, да не забравяме, че тези пари не са взети само от определени хора. Защото извън парите за инвестиции, има и много средства, които отидоха у собствениците на земеделски земи под формата на рента. Благодарение на този сектор има социален мир в страната“, заключава Венци Върбанов. Защото ако субсидиите в началото са били ниски, а оттам и рентата, то сега те са в пъти по-големи.

Но разбира се, далеч не всички процеси в земеделието текат по начина, по който трябва. Липсата на определени национални приоритети, които да са обвързани в една стратегия и да са възприети от всички партии, доведе до това всичко през този период да се развива по линията на най-малкото съпротивление.

И затова се е стигнало до сегашното положение: България от един от големите износители на животинска продукция, плодове и зеленчуци да се превърне във вносител.
В същото време се разви силно зърнопроизводството, но Върбанов подчертава, че за това има и обективни предпоставки. „Зърнопроизводството не се разви заради някакви целенасочени политики, а поради липсата на такива. През 2000 година когато екипът ми възстанови изцяло собствеността върху земеделските земи, хората в по-голямата си част не знаеха какво да правят с тези земи.

Тези, които се занимаваха с животни, с плодове или зеленчуци, почнаха да редуцират производството, защото беше губещо и да се ориентират към зърнопроизводство. Имаше и поредица от няколко добри години, в които цените на зърното на борсата, се вдигаха. Тогава и петролът тръгна нагоре и започна да се стимулира производството на екологични горива“, припомня Върбанов.

А и начинът, по който завършиха преговорите за влизането ни в ЕС, допринесе най-много за зърнопроизводството. Очакванията бяха, че земеделците ще бъдат подпомагани не на площ, а на единица произведена продукция. Стана обаче обратното и се оказа, че повече пари взимат онези, които имат по-големи площи. А най-големи площи имат отглеждащите зърно, защото там може да се ползва механизация. И така от Страната на розите се превърнахме в Страната на зърното.

Интересното е, че през всичките тези години политиците ни редовно повтаряха, че приоритет ще бъдат подсектори като овощарството и зеленчукопроизводството. Но никой не обвърза тези приказки с някакви реални финансови инструменти и изговореното остана декларативно. Едва през този бюджетен период на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) администрацията се сети да стимулира с повече точки проекти, отнасящи се до отглеждането на определени продукти. И според Върбанов, ако човек сега обиколи страната, ще види страшно много строежи на съвременни свинеферми, кравеферми, овцеферми, нови зеленчукови и овощни градини. Макар че за две години ефектът все още не е видим.

Изобщо според председателя на АЗПБ лошото администриране на субсидиите е нещото, което може да съсипе някои производства много по-успешно и от най-големите природни катаклизми. Той припомня, че по САПАРД по същата причина не са усвоени близо 400 млн. лв. През първия програмен период на ПРСР усвояването обаче е на 98%, защото управляващите са се вслушали в гласа на бранша и са пренасочили навреме парите за агроекология към други сектори.

„Голям мит е, че губим пари, само защото земеделците не са готови с проекти. Напротив, повечето производители ползват консултантски услуги, а ние имаме доста добри консултанти и те правят добри проекти. Проблемът е в лошото администриране. Затова когато последното служебно правителство се зае да прави кадрови промени, поискахме среща и слава богу бяхме чути. Не може да се обезглавява тотално фонд „Земеделие“ и да уволняваш заедно с директора и заместниците му. Може не всеки да ти е симпатичен, но това е една работеща институция“, казва Върбанов.

В същото време 2017 и 2018 са ключови години по отношение на усвояването на европейските земеделски субсидии. От една страна, заради политическите събития в страната, е много важно да се види каква политика ще води новото ръководство на земеделското министерство и на фонд „Земеделие“.

От друга страна, следващата година предстои да се прави анализ на текущия програмен период, от чиито изводи ще се реши до голяма степен политиката на Брюксел в оставащите до 2020 години.

И от трета страна, догодина започва председателството на България, а точно тогава ще се вземат най-важните решения по Общата селскостопанска политика след 2020 година. Да не говорим, че целият сектор у нас е в очакване ще бъдат ли отворени мерките, които се очакват и кои точно.

Когато говорим за тенденциите в българското земеделие, според Върбанов не бива да забравяме, че страната ни е само малка частица от един общ пазар. Макар и да има някои регионални нюанси, цените на повечето селскостопански стоки се определят на международни борси. А последните няколко години, въпреки че не са лоши от гледна точка на климатичните условия, са характерни с тенденции на спадащи цени.
Затова въпреки рекордните добиви печалбите на фермерите у нас не се увеличават, а се свиват.

„Не ни остава нищо друго освен да се научим да произвеждаме по-евтино и с по-ниска себестойност, а точно това е трудно в България. Защото цените на горивата и на консумативите у нас се покачват. А сега много търговци ще се възползват от поскъпването на газа, макар да няма нищо общо с техните препарати или семена. Затова бъдещето е на онези фермери, които успяват да намалят себестойността“, казва Върбанов.

Разбира се, това е лесно да се каже, но трудно да се изпълни. Например, у нас често се чува, че по линия на европейски програми са изградени много преработвателни предприятия, които в най-общ смисъл са нужни, за да се добави стойност към земеделската продукция. Но всъщност много от тях преработват вносно месо и мляко, а това води след себе си до унищожаване на българското производство.

Много земеделски производители през последните години се опитват сами да си затворят цикъла на производство, за да не зависят от никого. Всички тези проблеми са свързани помежду си, защото когато нямаш складове, в които да държиш продукцията си, ставаш зависим от прекупвачите.

„Например при зърнопроизводителите го няма този проблем, защото през годините те си изградиха складова база предимно с европейски пари и по-голямата част от тях имат къде да си приберат продукцията и да чакат по-високи цени“, казва Върбанов.
И припомня една много коментирана навремето история – изграждането с немска помощ на тържища за пресни плодове и зеленчуци из цялата страна, в които да има и мощности за калибриране и за преработка и около които да се оформят пояси за отглеждане на такава продукция.

За мандата успели да изградят два такива центъра – в Сливен и между Димитровград и Хасково. Започнали и трети център – край Плевен. Но правителството на НДСВ го спира, а парите, предназначени за него, не са усвоени и целият проект спира дотук.
„Затова сега тези производители се спасяват поединично. Най-често изхвърлят продукцията си. Защото дори да успеят да излязат на пазара с нея, обемите им не са чак такива, че да могат да задоволят някоя голяма търговска верига. Вярно, че когато някой продукт го няма на пазара, цените му тръгват нагоре, но те и от това не успяват да се възползват. Защото почват да пристигат тировете от Турция и Гърция и мачът приключва дотук. Въобще, обичаме да си работим на принципа „проба-грешка“, описва ситуацията Венци Върбанов.

А не трябва да е така. В развитите страни всеки се специализира в някакво производство. Онези, които отглеждат крави, произвеждат мляко и си концентрират вниманието само върху това. Малко са онези, които са принудени да затварят цикъла и да изграждат мандри. Тук сме принудени да го правим заради некоректното отношение на прекупвачи и на преработвателни предприятия.

Към тези постоянни проблеми можем да добавим и различни катаклизми, които се случват отвреме-навреме. Като например руските санкции, които, макар да не засегнаха пряко българското земеделие, имаха доста лош косвен ефект върху животновъдството. Защото цялата продукция на еропейските животновъди, най-вече млякото, което беше предназначено за руските пазари, изведнъж се изсипа в България на страшно ниски цени и направи българската продукция непродаваема.

Една от причините според Върбанов е, че в Западна Европа просто са доста добре развити различните финансови инструменти, чиято цел е да компенсират производителите в такива случаи, помагайки им да излязат на алтернативни пазари. „В България дори не сме чували за такива неща. А в същото време нямаме механизмите, до които можехме да прибягваме през 90-те години - митнически тарифи, спиране на вноса или ограничаване. Сега идва цистерната с евтино полско мляко и ние не можем да я спрем. А в същото време бългаските животновъди колят кравите, защото няма кой да им купи млякото“, казва той.

Друг проблем са 

Повече - в книжното тяло

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Германските градове вече могат да забраняват движението на по-стари дизелови автомобили по определени улици макар забраните за по-големи градски зони да са по-проблемни. Това се посочва в решение на Федералния административен съд на Германия, публикувано късно снощи, предаде БТА.  Съдът взе решението по принцип преди почти три месеца, но мотивите,

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът с ново име и нови предложения Въвежда стандарт за услугите, ако не се спазва, има компенсации за клиентите “Мтел” си смени името и стана А1, а заедно с това даде заявка да превърне телефона в портфейл. Смяната започна точно в 11,30 часа във вторник. Първо сайтът на телекома стана А1.bg вместо mtel.bg.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Екотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 става 310 лв. Плаща се само за леки, лекотоварни коли под 3,5 тона и автомобили с висока проходимост. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството на околната среда и водите пусна за

Съдът пусна обхода на “Струма” през Креснa

Съдът пусна обхода на “Струма” през Креснa

Предвижда се участъкът да се ползва от коли на път от ГКПП Кулата към София Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането на източния обход на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, съобщиха от съда. Решението още не е публикувано, тъй като се обезличават личните данни в него, както изисква законът.

Михаил Петров: С технологиите в "Кауфланд", клиентите ще се чувстват уникално

Михаил Петров: С технологиите в "Кауфланд", клиентите ще се чувстват уникално

Мобилното ни приложение прави пазаруването още по-лесно и комфортно, казва изпълнителният директор на Kaufland Service - Какво е Kaufland Service, г-н Петров? - Когато решихме да изграждаме Kaufland Service в средата на 2016 г., целта ни бе да направим в България бизнес с голяма добавена стойност с високотехнологични услуги и висококвалифицирани

Букурещ дава 2400 за нова кола, ако се върне старата

Букурещ дава 2400 за нова кола, ако се върне старата

Условието да се вземат парите, е да няма дългове към общината Жителите на Букурещ ще получават близо 2400 евро, ако купят нова кола и с нея заменят старата, която трябва да предадат за рециклиране. Това съобщиха медии в северната ни съседка. Сумата се получава от това, че към националната помощ от 1400 евро, която действа още от миналата година,

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Подобна договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати,

Не допуснаха до пазара стоки от Китай, Турция и Бангладеш, нямали анализ за азобагрила

Не допуснаха до пазара стоки от Китай, Турция и Бангладеш, нямали анализ за азобагрила

Текстилни стоки от Китай, Турция и Бангладеш не са били допуснати до българския пазар поради липса на анализ за допустими стойности на азобагрила, липса на документи и маркировка, поради което се смятат за опасни за човешкото здраве. Това съобщиха от пресслужбата на министерството на здарвеопазването, цитирани от БТА.

Петкова: Трима са кандидатите за “Белене”

Петкова: Трима са кандидатите за “Белене”

Има заявен интерес от няколко инвеститора - китайската компания CNNC, френската Framatom, и Areva, за проекта АЕЦ “Белене” у нас. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. През миналата седмица правителството внесе в парламента доклад с три възможни варианта за бъдещето на АЕЦ “Белене”, допълни още тя.

Турската централна банка повиши лихвата по рефинансирането от 13,5 на 16,5 процента

Турската централна банка повиши лихвата по рефинансирането от 13,5 на 16,5 процента

Турската централна банка обяви днес, че повишава с 300 базови пункта една от основните си лихви, за да подкрепи турската лира, която отслабва рекордно през последните дни, предаде Франс прес. След спешно заседание на централната банка, свикано заради поевтиняването на лирата с над 3,5 процента спрямо долара,

Най-коментирани

"24 часа" и МРРБ организират втори форум за магистрала "Хемус" във Велико Търново

"24 часа" и МРРБ организират втори форум за магистрала "Хемус" във Велико Търново

“24 часа” и Министерството на регионалното развитие и благоустройството организират в понеделник, 28 май, дискусионен форум на тема “Магистрала “Хемус” – възраждане на българския Север”. Заради големия интерес, това е втора среща по темата, която медията и министерството организират във Велико Търново, първата беше преди година.

Ангелкова участва в откриването на Петербургския икономически форум

Ангелкова участва в откриването на Петербургския икономически форум

Министърът на туризма Николина Ангелкова участва в отриването на Петербургския международен икономически форум, съобщи пресцентърът на Министерството на туризма. Събитието се провежда в периода 24-26 май в Санкт Петербург. Министърът е там по лична покана на досегашния вицепремиер и председател на организационния комитет на форума Сергей Приходко.

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще открие дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура" от 10.00 ч. утре - 22 май, в "София хотел Балкан", съобщиха от министерството. Модератор на организираното от Министерството на регионалното развитие и благоустройството събитие ще бъде заместник-министър

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви по време на форум за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, че една от темите, които ще бъдат обсъдени, е дали е необходимо да се създаде единна стратегия за енергийна ефективност в сектор "туризъм", която да подпомогне усилията на малките и средни предприятия,

Китайски инвеститори с интерес към
тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори с интерес към тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори проявяват интерес към изграждането на тунел под Шипка и АМ "Черно море". Това стана ясно на Четвъртата международна конференция "Инвестиции и инфраструктура в Северна България", която се състоя днес в Луковит. Форумът беше организиран от Камарата на строителите в България /КСБ/ и Искра Михайлова,

Борисов: Без “Белене” може да внасяме  (Обзор)

Борисов: Без “Белене” може да внасяме (Обзор)

За новата централа няма да са нужни договор за тока и държавни гаранции “Относно АЕЦ “Белене” какви ли не теории чух. В момента имаме стока и площадка, в която българският данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв. Ако не вземем мерки за тази стока - тя не е домати и краставици, а ядрени реактори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап.

КЗК проверява сделката за банка  “Виктория”

КЗК проверява сделката за банка “Виктория”

Комисията за защита на конкуренцията ще извърши анализ на сделката за банка “Виктория”. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на регулатора. Всяко заинтересовано лице може да представи информация или да изрази писмено становище относно сделката, посочват от КЗК. Според антимонополния орган тя ще окаже въздействие върху пазара в

КРИБ със становище срещу промените в Закона за хазарта

КРИБ със становище срещу промените в Закона за хазарта

Определя ги като неверни и правно неиздържани   Конфедерацията на работодателите и индустриалците е против промените в Закона за хазарта. В становище на най-голямата работодателска организация се посочва, че част от измененията са неверни и правно неиздържани. "Житейски и правно нелогично е да бъде забранявана или строго ограничавана непряката

ЕК: Първо в банковия съюз, след това приемате еврото (Обзор)

ЕК: Първо в банковия съюз, след това приемате еврото (Обзор)

ЕЦБ смята, че още не сме готови за еврозоната  Брюксел обяви допълнително изискване за влизане в еврозоната - членство в банковия съюз. Това съобщи зам.- председателят на ЕК Валдис Домбровскис малко след като ЕЦБ пусна доклада си за конвергенцията на държавите кандидатки. Той се мотивира с поуките от кризата,

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че средствата за ВиК сектора в България в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем. Номинално средствата за кохезионна политика, като предложение на ЕК, са същите като предишния програмен период, допълни министърът. Голямото предизвикателство, дори при ползването на еврофинансиране,

Михаил Петров: С технологиите в "Кауфланд", клиентите ще се чувстват уникално

Михаил Петров: С технологиите в "Кауфланд", клиентите ще се чувстват уникално

Мобилното ни приложение прави пазаруването още по-лесно и комфортно, казва изпълнителният директор на Kaufland Service - Какво е Kaufland Service, г-н Петров? - Когато решихме да изграждаме Kaufland Service в средата на 2016 г., целта ни бе да направим в България бизнес с голяма добавена стойност с високотехнологични услуги и висококвалифицирани

България вече  може да договаря  по-евтин руски газ

България вече може да договаря по-евтин руски газ

“Газпром” се отказа да иска обезщетение заради “Южен поток” “Булгаргаз” и други клиенти на “Газпром” в България могат да поискат по-ниска цена на газа, когато действащата се отклонява от конкурентните западноевропейски стойности. Тази възможност се отваря след решението на ЕК, с което на руската компания се налагат ред задължения при доставката

Съдът пусна обхода на “Струма” през Креснa

Съдът пусна обхода на “Струма” през Креснa

Предвижда се участъкът да се ползва от коли на път от ГКПП Кулата към София Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането на източния обход на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, съобщиха от съда. Решението още не е публикувано, тъй като се обезличават личните данни в него, както изисква законът.

Не допуснаха до пазара стоки от Китай, Турция и Бангладеш, нямали анализ за азобагрила

Не допуснаха до пазара стоки от Китай, Турция и Бангладеш, нямали анализ за азобагрила

Текстилни стоки от Китай, Турция и Бангладеш не са били допуснати до българския пазар поради липса на анализ за допустими стойности на азобагрила, липса на документи и маркировка, поради което се смятат за опасни за човешкото здраве. Това съобщиха от пресслужбата на министерството на здарвеопазването, цитирани от БТА.

Оборотите в транспорта, складирането и пощите повече през първото тримесечие на 2018 г.

Оборотите в транспорта, складирането и пощите повече през първото тримесечие на 2018 г.

По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2018 г. общият индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонни данни, се увеличава с 3.5 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2017 година. Ръст се наблюдава при всички дейности в сектора,

"Взгляд": ЕК направи реверанс към България със задълженията, наложени на "Газпром"

"Взгляд": ЕК направи реверанс към България със задълженията, наложени на "Газпром"

Антимонополното разследване на Европейската комисия срещу "Газпром" най-сетне е прекратено и руската компания вече не е застрашена от гигантски глоби за милиарди евро, обобщава "Взгляд" вчерашното решение на ЕК. В замяна обаче ЕС задължи "Газпром" да доставя газ в Централна и Източна Европа на конкурентни цени и да разреши на клиентите си в ЕС

4,9 млн. чужди туристи се очаква да посетят страната ни през лятото

4,9 млн. чужди туристи се очаква да посетят страната ни през лятото

4,9 млн. чужди туристи се очаква да посетят страната ни през лятото, съобщи Нова тв. Те ще бъдат с 7% повече от миналата година. 1 млн. туристи са посетили България само през май. За сравнение преди година те са били 880 000. Лятото ще има отлив на руски туристи заради завръщането на Турция на този пазар,

Букурещ дава 2400 за нова кола, ако се върне старата

Букурещ дава 2400 за нова кола, ако се върне старата

Условието да се вземат парите, е да няма дългове към общината Жителите на Букурещ ще получават близо 2400 евро, ако купят нова кола и с нея заменят старата, която трябва да предадат за рециклиране. Това съобщиха медии в северната ни съседка. Сумата се получава от това, че към националната помощ от 1400 евро, която действа още от миналата година,

Ще променят закони, за  да влезем в еврозоната

Ще променят закони, за да влезем в еврозоната

Българските разпоредби са по-строги от европейските, твърдят от министерството на Владислав Горанов Измененията на българското законодателство, които да дадат допълнителна правна сигурност на ЕЦБ, може да бъдат извършени в кратък срок в периода, предшестващ присъединяването на България към еврозоната.

България със 7 места нагоре в класация за конкурентност

България със 7 места нагоре в класация за конкурентност

Българската икономика е на 48-о място по конкурентоспособност в ежегодната класация на Центъра за изследване на демокрацията и на швейцарския Институт за развитие на управлението. Сегашното класиране е със седем места нагоре в сравнение с 2015 г., но е малко по-лошо, отколкото е било през 2007 г. В класацията тази година участват 63 държави.